Foto: ESA

ESA visar upp nya renderingar på ExoMars-farkost

Kommer rulla runt på Mars 2021

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Den europeiska rymdstyrelsen ESA har släppt lite nya renderingar på Mars-farkosten som de håller på och utvecklar vilken kommer att åka upp till Mars 2020 och börjar rulla runt på planeten 2021 om allt går enligt plan.

ESA:s sexhjuliga fordon är en del av det andra steget i ESA:s och ryska Roscosmos gemensamma Mars-satsning ExoMars. Roscosmos kommer att bygga den stationära basen som syns i bakgrunden på bilden ovan. ExoMars huvuduppdrag på Mars är att försöka hitta förekomster av nuvarande eller tidigare livsformer på den röda planeten.

ExoMars första del genomfördes förra året när de båda rymdorganisationerna satte farkosten "Trace Gas Orbiter" (TGO) i omloppsbana runt planeten. Man skulle även landa farkosten Schiaparelli på Mars yta men på grund av en felberäkning gick det tyvärr inget vidare och Schiaparelli kraschade istället mot planetens yta.

esa.int +

Dokusåpa strandade deltagare i ett år

Berättade inte att serien hade lagts ner

Visa inte Film-artiklar
Film / Nyhet

I den brittiska dokusåpan Eden var deltagarna tvungna att spendera ett helt år i den skotska vildmarken. I detta program fick 23 deltagare på egen hand se till att man fick tak över huvudet och mat på bordet. De levde helt isolerade från omvärlden så de hade till exempel ingen koll på att Brexit eller Trump hände.

Nyligen fick deltagarna komma hem igen och då fick de reda på att programmet redan lades ner förra sommaren på grund av dåliga tittarsiffror.

Kanalen bakom serien, Channel 4, har dock sagt att man kommer sända ett sammandrag från deltagarnas år ute i vildmarken och nyheten kring denna händelse lär väl få en del människor ratta in den rätta kanalen när sammandraget sänds. Så ett fungerande PR-trick kan man väl säga att det var.

variety.com +

Uber lämnar Danmark

Ny taxilag gör det omöjligt för dem att fortsätta där

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Uber har meddelat att man helt kommer att lämna den danska marknaden nästa månad. Detta beror på att Danmark har antagit en ny taxilag vilken kräver att alla bilar som används i taxi-verksamhet måste vara försedda med sätessensorer, videoövervakning samt taxameter.

Detta verkar inte vara något som Uber kan leva upp till och man väljer därför att lägga ner verksamheten i Danmark i stället. Den 18 april kommer Uber att sluta köra i Danmark och det ska enligt uppgift påverka arbeten för cirka 2.000 chaufförer.

Ubers app hade tidigare i år cirka 300.000 användare i Danmark.

via dn.se reuters.com +

Tinder testar ny aktivitetsfunktion

Visa dina matchningar vad du vill göra

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Tjänster

Tinder håller för tillfället på att testa en ny funktion som troligtvis ska göra det lättare för dig och dina matchningar att hitta på någonting att göra. Funktionen kallas för "Matches Up For…" och beskrivs väl lättast som en kortlivad status som visar vilken sorts aktivitet du skulle vilja utföra.

På matchningssidan i appen kommer du kunna välja mellan elva olika aktiviteter som bland annat käka mat, ta en kaffe, dricka öl eller typ dansa. Du har även möjlighet att välja specifika ställen du skulle vilja hänga på.

Endast vissa användare har tillgång till den nya funktionen och det är för tillfället oklart om Tinder-gänget tänker göra den tillgänglig för samtliga användare.

venturebeat.com +

Dela ut din position med Facebook Messenger Live Location

Så vet dina polare exakt var du är den närmaste timman

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Facebook

Med den senaste uppdateringen av Facebooks meddelande-app Messenger kommer det att bli möjligt för användare att dela med sig av sin exakta position live.

Med funktionen "Live Location" kan Messenger-användare låta en eller flera kontakter veta exakt var man är under en timmas tid. Det kanske kan vara intressant om man ska mötas upp så har man någorlunda koll på var de andra man ska möta är. Det går givetvis att stänga av live-positioneringen när man vill och det finns även en liten klocka som visar under hur lång tid till som positionen kommer att visas.

Google lanserade en liknande funktion som "Live Location" i sin kart-app Google Maps förra veckan och Apple har sedan länge den liknande funktionen "Find my Friends" i sitt mobila operativsystem iOS.

via reuters.com newsroom.fb.com +
Så påverkade Daft Punk Top 40-listan
Intressant 
107kg
+
Bobby Green
Nördiga tiki-muggar
Exotiska drinkar i snygg förpackning 
152kg
+
Roger Åberg
Snygga hjälmar från Hedon
Ser mycket sköna ut också! 
123kg
+
Roger Åberg