m
r
Ny trailern för Ready Player One
Har premiär 30 mars 
48.0°
+
André Stray
0
Ordentlig trailer för Alita: Battle Angel
Action från Robert Rodriguez och James Cameron 
46.8°
+
André Stray
0
Det blir en Die Hard Christmas
Yippee Ki-Yay 
91kg
+
Bobby Green

Minitest Våra tankar om Xperia Play

Trevlig och lyckad kombo

Visa inte Android-artiklar
Android / Hårdvara

Nu har vi haft Sony Ericsson Xperia Play på redaktionen ett tag och både jag och Wille har lekt med den sedan första dagen den landade här. Så vad tycker vi då? Jo jag tänkte i alla fall skriva lite om mina tankar kring mobilen.

Det första är formfaktorn, telefonen känns absolut ganska tjock gentemot dess vanliga smartphone-konkurrenter. Dock tycker jag inte den är för tjock, den är ungefär som andra telefoner med en utdragbar del. Vad som är konstigt är att den känns lite mer klumpig och mindre till ytan än andra telefoner för det är den absolut inte. Det sitter en fyratumsskärm (854 x 480 pixlar) av hög kvalitet i telefonen men på något sätt känns den ändå lite liten.

Som telefon
Som telefon så flyter allt ungefär som på Xperia Arc vilket absolut inte är ett dåligt betyg. dock ger den inte samma glädje på något obeskrivligt sätt, jag tror det handlar om just ovanstående formfaktor. Det är kort och gott en bra och snabb androidlur men man ska verkligen tänka på att ett spel i bakgrunden slöar ner en hel del. Kort och gott så har jag inte så mycket att säga om detta, skärmen är bra, digitizern likaså, kameran är okej och överlag fungerar allt riktigt bra samt flyter på snabbt.

Hur den fungerar som spelmaskin och slutsatsen av det hela kan ni läsa efter hoppet.

Som spelmaskin
Jag måste säga att jag är imponerad, det här är faktiskt ganska lyckat, kan man leva med en tjockare telefon så är det en trevlig extrafunktion. Knapparna är av väldigt hög klass och har den där sköna spelkontrollskänslan med lagom slaglängd. Detta gäller dock bara pilknapparna och de klassiska playstationknapparna, tyvärr är knapparna för pekfingrarna inte alls av samma klass.

De två runda ytorna som ska föreställa analoga styrspakar som varken är analoga eller spakar är det också värre med. Jag trodde länge att man kunde komma in i det men kanske är det så att jag är dålig för nej, jag blir aldrig vän med dem. De ska fungera på så sätt att man bara vickar tummarna istället för att föra dem över plattan som en pekplatta. Jag har nog helt enkelt för stora tummar för att det ska fungera som det ska, lite mindre tummar gör nog tricket. Synd, för jag vill ha en.

Vad gäller spelen så finns det en lite smådum samt sjukt rörig sak och det är att man hittar spelen på tre olika ställen i telefonen. En app som heter Xperia Play innehåller de spel som är anpassade för kontrollerna, en app för PS1-titlar och sedan Androids vanliga butik där de endast hamnar som vanligt i programmappen (de andra spelen samlas i vardera "app").

Vad som är bra är dock att spelkostnaden inte är alltför dålig, sällan kostar ett spel mer än 50 kronor och för cirka 40 riksdaler får du klassikern Destruction Derby. Tråkigt är att PS1 var en konsol för 4:3-tvapparater vilket gör att alla spel i PS1-butiken är i 4:3 och inte kan utnyttja hela den trevliga fyratumsskärmen.

Alla spel flyter på bra och vad gäller kraften i maskinen så har jag inget att klaga på. Både laddtider och grafik är utan tvekan tillräckligt bra och skärmen är en fröjd.

Slutsats
Gillar du att spela lite på bussen med mera och kan tänka sig en lite tjockare telefon så är detta en telefon för dig. Den lyckas faktiskt vara vad den vill vara, det vill säga en bra telefon som har en trevlig extrafunktion för de som gillar att spela. Detta gäller även om du spelar hyfsat mycket för batteritiden är väldigt bra (konstigt nog om man tänker på Xperia Arc) och har aldrig varit ett problem för varken Wille eller mig.

Prismässigt så ligger den inte helt fel tycker jag, cirka 4 500 kronor operatörslåst och 5 500 kronor helt fri. För detta får man trots allt en högklassig androidtelefon samt en rätt trevlig spelfunktion. Problemet är väl att den största målgruppen för bärbara konsoler är av den yngre generationen och man kanske inte vill ge sin unge en telefon för 5 500 kronor utan istället en billig lur att ringa med och en 3DS för 2 500 kronor. Då vet man dessutom att det kommer att komma massor med spel.

Som ni nu har förstått så gillar jag telefonen men det är ändå med viss reservation, rörigheten av speldelen samt lite små buggar får mig aning avskräckt. Sedan vet man inte heller vilket spelutbud det kommer att bli, något som är klart avgörande för en sådan här produkt. Där frågar jag mig också lite varför de inte valt att presentera PS2-spel till den för visst är den kraftfull nog.

Några frågor? Kommentarerna står som vanligt till ert förfogande.

Läs mer
Ny trailern för Ready Player One
Har premiär 30 mars 
48.0°
+
André Stray
0
Ordentlig trailer för Alita: Battle Angel
Action från Robert Rodriguez och James Cameron 
46.7°
+
André Stray
0
Så här åker pristagarna till Nobelmiddagen
I flådiga Volvos 
43.9°
+
Roger Åberg
0
Teaser-trailer för Altered Carbon
Första säsongen släpps 2 februari 
46.0°
+
André Stray
0
Hjärtskärande video på svältande isbjörn
Varning för starka bilder! 
-4.9°
+
Roger Åberg
0
Poster för Spielberg-rullen Ready Player One
Aka Mannen med det långa högerbenet 
42.7°
+
Roger Åberg
0
Säsong 2 av Jessica Jones har premiär 8 mars
Här är en teaser 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Hur får ni tag på era pepparkakor?
Dagens fråga! 
35.0°
+
Roger Åberg
0
Den ärligare versionen av året på Youtube
Youtube Rewind honest edition 
47.4°
+
Roger Åberg
0
Apple väntas köpa Shazam
Musikkriget tätnar 
20.9°
+
Roger Åberg
0
Tesla utvecklar eget AI-chip
Som ska styra deras bilar i framtiden 
42.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Square Enix bekräftar att Tomb Raider-spel är på ingång
Dags för Shadow of the Tomb Raider? 
44.6°
+
André Stray
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.8°
+
Roger Åberg
0