Tre år med Android

Android / Hårdvara

I lördags var det tre år sedan världens första Andoird-telefon släpptes och mycket har hänt sedan dess. Den första telefonen var Google G1 eller HTC Dream som den även hette och körde Android 1.5. Jag kommer ihåg när jag fick tag på G1:an för test och att jag gav den betyget 8/10 med slutklämmen:
"G1:an är en ganska alldaglig smartphone med några höjdpunkter. Det som gör att den verkligen sticker ut är Android-operativet. Vi längtar efter mer!"

Som sagt så har mycket hänt sedan dess, både vad gäller hårdvaran och mjukvaran. Android är idag uppe i version 4.0 och vad har då hänt på vägen? Jo, det har sajten Android Police satt ihop en liten artikel om.

Vad säger ni, gränssnittet har sett en liten förbättring under dessa tre år va?

via Swedroid www.androidpolice.com +

Du lär behöva en ny Windowstelefon om du ska köra Continuum

Mobil / Microsoft

En av de mer intressanta sakerna som visades upp under Microsofts Build-konferens förra veckan var Continuum som innebär möjligheten att koppla in Windowstelefoner till stora skärmar och på så sätt i princip använda telefonen som en dator.

Funktionen är en del av Windows 10, men tyvärr kommer det inte fungera på befintliga Windowstelefoner även om de uppdateras från Windows 8 till Windows 10. Det kommer nämligen att krävas en nyare hårdvara, en uppdaterad version av Qualcomm-processorn, för att telefonen ska kunna köra dubbla skärmar.

Med andra ord kan det vara smart att avvakta med ett inköp av ny Windowstelefon tills versioner som är fullständigt anpassade för alla nya funktioner i Windows 10 släpps.

www.wpxbox.com +

Här är vinnarna i Guldtuben 2015

Webb / Övrigt

I helgen gick den andra Guldtuben av stapeln, alltså tävlingen där man utser Sveriges bästa vloggare (videobloggare) inom lite olika kategorier.

Prestigepriset "Årets YouTuber" gick till Therese Lindgren, en titel som PewDiePie vann förra året. PewDiePie gick dock inte lottlös från Guldtuben och blev i år, precis som förra året, utsedd till "Årets gamer" på galan (klippet ovan). Här följer en lista på övriga pristagare i Guldtuben 2015:
Årets vloggare: Clara Henry
Årets Humorgrupp: IJustWantToBeCool
Årets action: Rackartygarna
Årets samarbete: Beautyswap med Anty och Therese Lindgren
Årets artist: Daniel Norberg
Årets löfte: Emma Lussetti
Årets stjärnskott: Jockiboi
Årets style: MissLisibell
Årets serie: En skev resa med Alex och Willie
Årets klickmonster: #SJÄLVIS (IJustWantToBeCool)

www.theverge.com +

Internet Explorer fortsatt största webbläsaren

Foto: Venture Beat
Webb / Övrigt

Netmarketshare har släppt lite ny statistik över vilka webbläsare som används mest på datorer och det är fortsatt Internet Explorer (IE) från Microsoft som är störst även om den tappade något mellan mars och april.

IE backade 0,71% och har nu 55,83% av webbläsarmarknaden på desktop. Därefter hittas Googles webbläsare Chrome som för första gången någonsin har en marknadsandel på 25% och därefter hittas i fallande ordning Mozillas Firefox, Apples Safari samt Opera.

Statistiken baseras på data som är insamlad anonymt från runt 160 miljoner unika användare från 40.000 olika sajter.

venturebeat.com +

Hemmet farligare än trafiken

Vetenskap / Forskning

Tidningen Hem och Hyra skriver att det är fler som skadar sig i fallolyckor i hemmet än vad som skadar sig i trafiken men trots det så läggs det 13 gånger så mycket pengar på att förebygga olyckor på våra vägar som det gör i våra hem.

Enligt undersökningen så söker varje år 34.000 personer akutvård efter fallolyckor i hemmet och utav dessa avlider 1.700 personer. Det behöver dock inte vara så att det är fallet i sig som leder till döden utan snarare komplikationer som till exempel lunginflammationer eller liknande som kan uppstå om man blir liggande på golvet en längre tid.

Fallolyckor i hemmet sker främst i vardagsrummet, sovrummet samt hallen och det är oftast äldre, företrädesvis kvinnor, som drabbas.

www.di.se +

Inget Windows 10 för telefoner i sommar

Mobil / Microsoft

Mobilversionen av Windows 10 verkar inte vara lika färdig som pc-versionen. Under förra veckans Build-konferens fick vi lite mer information om det kommande operativsystemet. På mobilfronten fick vi se hur Continuum fungerar och att Android- och iOS-appar ska bli lättare att konvertera till W10.

Något vi inte fick reda på var när operativsystemet skulle släppas till mobiltelefoner och vi har tidigare antagit att samtliga Windows 10-versioner skulle släppas samtidigt. Så verkar inte läget vara. Microsofts Joe Belfiore berättade under konferensen att mobilversionen inte var lika långt fram i utvecklingen jämfört med pc-versionen och att de inte kommer att släppas samtidigt.

När Windows 10 till telefoner släpps är för tillfället okänt, men vi håller tummarna att vi inte kommer behöva vänta allt för länge innan vi kan börja använda de flådiga W10-funktionerna i våra telefoner.

Ovan ser ni en video där The Verge snackar lite om det som visades upp på Build-konferensen.

www.theverge.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen