m
Vi har kollat in nya Volvo V60!
Vi säger bara en sak: Wow! 
80.6°
+
Roger Åberg
0
En till karaktär i Metal Gear Survive? Det blir 10 dollar, tack
MGS är fullt av mikrotransaktioner 
29.1°
+
André Stray
0
Vyn från cockpit när flygplan lyfter från hangarfartyg
Mäktigt! 
41.9°
+
Roger Åberg
0
Jay Leno testar Husqvarnas nya hojar
Vitpilen 701 och Svartpilen 401 
86kg
+
Bobby Green

Test HTC Sensation XL

Stor telefon med lite för stort pris

Visa inte Android-artiklar
Android / Hårdvara

HTC har släppt en hel drös med modeller under hösten, så många att till och med vi prylnördar blir förvirrade. Men vad HTC Sensation XL handlar om kan inte undgå någon - här handlar det om något stort.

Men det första som möter en när man öppnar lådan är inte en gigantisk skärm utan hörlurar som det står Beats på. HTC har ju köpt Beats och vi kommer nog få se fler lurar med den loggan tillsammans med HTC-telefoner. Men lurarna i HTC-lådan är inte tillverkade av Monster så vitt vi förstår - de som gjort de lurarna som kostar en rejäl slant som gjorde Beats kända. Jag kan inte använda inear-lurar och herr Gordon har haft fullt upp med annat så lurarna har vi tyvärr inte testat vilket är lite tråkigt.

En sak kan vi dock säga - själva luren är av metall och känns väldigt gedigen, så gör även sladd och kontakt. Fjärrkontrollen däremot är det plastigaste skiten vi känt på någonsin tror jag - varför inte göra ett fantastiskt jobb hela vägen? Mycket konstigt och trist.

Läs fortsättningen av testet under "Läs mer".

När man plockat upp lurarna dyker då det som är XL - skärmen. 4.7 tum härlighet är mycket, men telefonen är ungefär lika stor som en Motorola Razr med 4.3 tums skärm - gillas! Stor skärm har ju så klart sina för och nackdelar, de solklara fördelarna möter en när man tittar på media eller när man spelar. Nackdelen är att telefonen blir svårare att handskas med, något som inte görs bättre av att baksidan är hal som en ål.När man står där på tunnelbanan med luren i ena handen och den andra handen upptagen med att hålla i sig i en illaluktande gubbe är man inte så kaxig. Rätt många moment - speciellt på den övre delen av skärmen, eller skrivande - görs med tungan rätt i munnen och en viss noja över att man snart kommer att tappa härligheten.När man väljer en större skärm till sin dator följer oftast högre upplösning med på köpet, resultatet blir att man får plats med fler saker samtidigt och blir mer effektiv. Tyvärr är XL-skärmen av låg upplösning, futtiga 480x800 pixlar har hittat in på skärmen vilket gör att pixlar per tum ramlar under 200. Den 1.2 tum mindre skärmen på en iPhone 4 har upplösningen 640x960 pixlar och en pixeltäthet på 326, den nästan (4.65 tum) lika stora skärmen på Samsung Galaxy Nexus klämmer in 1280x720 pixlar och har en pixeltäthet på 316 (även om det är pentile).

Den relativt låga ppi:n märks inte av så mycket i kvaliteten på skärmen, den är av IPS typ och har därmed bra betraktningsvinkel. Men det gör att man inte får plats med mer på skärmen än på en mindre skärm utan rätt ofta så känns bara allt förstorat. Ikonerna i toppraden känns gigantiska, det får plats typ fyra notifieringar i notifieringsbaren och drar du upp en meny så får du plats med åtta saker på den gigantiska skärmen. Även vissa appar, som Facebook, lider av detta.Resultatet är att man ibland känner sig som en pensionär med en Doro-telefon. Tyvärr gör det även webbsurfandet lidande, eftersom text inte går att läsa på "vanliga" siter utan ett evigt zoomande vinner man inte speciellt mycket med den större ytan.

Men om sagt, det är väldigt trevligt för media och annat där storleken verkligen spelar roll. Och skulle jag fått betala samma peng för en 3.5 tums skärm med 480x800 hade jag nog valt 4.7 tum - men helst något där i mellan.Kameran på XL är på pappret lysande, 2.2 bländare, 8 megapixlar och HD-video. Jag har tyvärr inte hunnit hårdtesta kameran under tiden jag haft den och ska inte uttala mig närmare om den, men den är helt klart duglig! Är det så mörkt att blixt behövs har den problem att fokusera, det är väl det enda konstiga jag hittat. De inbyggda filtren som finns är väl inte så fantastiska, men en skön krydda.

Om man gillar HTC Sense eller inte är en högst personlig åsikt, men det flyter på bra trots att telefonen "bara" har en kärna på 1.5 GHz. HTC har fortfarande inte lyckats får pli på känslan när man scrollar men annars flyter som sagt allt på som det ska.

Känslan i hårdvaran är god och även här är tycke och smak så klart olika - mitt problem är att designen känns betydligt mer lågpris än vad som står på prislappen. Själva bygget finns det dock inget att klaga på.

Vilket för oss över på priset - i dag får man en XL för runt 5500 kronor vilket är rätt saftigt när man kan få en Galaxy Nexus för runt 5400 kronor. Visst får man med ett par bra lurar och den har en bra kamera, men den låga upplösningen på skärmen och avsaknaden av Android 4 är klara nackdelar jämfört med Nexusen.

Nä, prislappen gör att jag har svårt att rekommendera den här med gott hjärta. Tyvärr.

Läs mer
En till karaktär i Metal Gear Survive? Det blir 10 dollar, tack
MGS är fullt av mikrotransaktioner 
29.1°
+
André Stray
0
Vyn från cockpit när flygplan lyfter från hangarfartyg
Mäktigt! 
41.9°
+
Roger Åberg
0
Pris och högupplösta bilder på Samsung Galaxy S9
Nästan 10 lax! 
32.1°
+
Roger Åberg
0
ARM vill bygga in SIM-kort i processorer
iSIM är tänkt att användas av IoT-grejer 
45.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nästa år kommer laptops med 5G
Intel gör som Qualcomm 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Blizzard överraskar med uppdatering till Warcraft III
Balansfix, widescreen-stöd och stöd för 24 spelare 
60.3°
+
André Stray
0
Kurzgesagt pratar om homeopatiska mediciner
Funkar det, egentligen? 
41.3°
+
André Stray
0
Trailer för The Outsider
Har premiär på Netflix 9 mars 
44.1°
+
André Stray
0
Uppdaterat Lyckad Falcon 9-uppskjutning
Nu börjar rymdinternets tidsålder 
52.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
AirPods ryktas få bättre röststyrning
Kommer kanske även att bli vattentäta 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Färre mikrotransaktioner i PUBG med nytt lådsystem
Högre chans att få gratislådor 
42.8°
+
André Stray
0
Många svenskar planerar att utnyttja sina GDPR-rättigheter
Snart är ny lag på plats 
52.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Lego-maskin som bygger halfpipes i snö
Och en snöslunga! 
41.9°
+
Bobby Green
0
CAT visar upp S61
Med värmekamera och avståndsmätare 
48.6°
+
André Stray
0
Nej, Burnout Paradise kommer inte ha mikrotransaktioner
Felskriverier i Playstation-butiken 
48.4°
+
André Stray
0
TeslaSemi bränner gummi
Imponerande farkost 
46.9°
+
Roger Åberg
0
Rykte Fetare spel på gång till Apple TV?
Uppdaterad varumärkesregistering pekar på det 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny trailer för Annihilation
Har premiär 12 mars på Netflix 
49.2°
+
André Stray
0
Han Solo goes Beastie Boys
Sabotage-version av Solo-trailern 
43.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Peugeot presenterar nya 508
Bättre på allt, och snyggare 
47.9°
+
Bobby Green
0
Är IKEA:s Ladda-batterier egentligen Eneloop-batterier?
Läge att göra en bra deal i så fall 
60.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
104.8°
+
Roger Åberg
0