m

Test HTC Sensation XL

Stor telefon med lite för stort pris

Android / Hårdvara

HTC har släppt en hel drös med modeller under hösten, så många att till och med vi prylnördar blir förvirrade. Men vad HTC Sensation XL handlar om kan inte undgå någon - här handlar det om något stort.

Men det första som möter en när man öppnar lådan är inte en gigantisk skärm utan hörlurar som det står Beats på. HTC har ju köpt Beats och vi kommer nog få se fler lurar med den loggan tillsammans med HTC-telefoner. Men lurarna i HTC-lådan är inte tillverkade av Monster så vitt vi förstår - de som gjort de lurarna som kostar en rejäl slant som gjorde Beats kända. Jag kan inte använda inear-lurar och herr Gordon har haft fullt upp med annat så lurarna har vi tyvärr inte testat vilket är lite tråkigt.

En sak kan vi dock säga - själva luren är av metall och känns väldigt gedigen, så gör även sladd och kontakt. Fjärrkontrollen däremot är det plastigaste skiten vi känt på någonsin tror jag - varför inte göra ett fantastiskt jobb hela vägen? Mycket konstigt och trist.

Läs fortsättningen av testet under "Läs mer".

När man plockat upp lurarna dyker då det som är XL - skärmen. 4.7 tum härlighet är mycket, men telefonen är ungefär lika stor som en Motorola Razr med 4.3 tums skärm - gillas! Stor skärm har ju så klart sina för och nackdelar, de solklara fördelarna möter en när man tittar på media eller när man spelar. Nackdelen är att telefonen blir svårare att handskas med, något som inte görs bättre av att baksidan är hal som en ål.

När man står där på tunnelbanan med luren i ena handen och den andra handen upptagen med att hålla i sig i en illaluktande gubbe är man inte så kaxig. Rätt många moment - speciellt på den övre delen av skärmen, eller skrivande - görs med tungan rätt i munnen och en viss noja över att man snart kommer att tappa härligheten.

När man väljer en större skärm till sin dator följer oftast högre upplösning med på köpet, resultatet blir att man får plats med fler saker samtidigt och blir mer effektiv. Tyvärr är XL-skärmen av låg upplösning, futtiga 480x800 pixlar har hittat in på skärmen vilket gör att pixlar per tum ramlar under 200. Den 1.2 tum mindre skärmen på en iPhone 4 har upplösningen 640x960 pixlar och en pixeltäthet på 326, den nästan (4.65 tum) lika stora skärmen på Samsung Galaxy Nexus klämmer in 1280x720 pixlar och har en pixeltäthet på 316 (även om det är pentile).

Den relativt låga ppi:n märks inte av så mycket i kvaliteten på skärmen, den är av IPS typ och har därmed bra betraktningsvinkel. Men det gör att man inte får plats med mer på skärmen än på en mindre skärm utan rätt ofta så känns bara allt förstorat. Ikonerna i toppraden känns gigantiska, det får plats typ fyra notifieringar i notifieringsbaren och drar du upp en meny så får du plats med åtta saker på den gigantiska skärmen. Även vissa appar, som Facebook, lider av detta.

Resultatet är att man ibland känner sig som en pensionär med en Doro-telefon. Tyvärr gör det även webbsurfandet lidande, eftersom text inte går att läsa på "vanliga" siter utan ett evigt zoomande vinner man inte speciellt mycket med den större ytan.

Men om sagt, det är väldigt trevligt för media och annat där storleken verkligen spelar roll. Och skulle jag fått betala samma peng för en 3.5 tums skärm med 480x800 hade jag nog valt 4.7 tum - men helst något där i mellan.

Kameran på XL är på pappret lysande, 2.2 bländare, 8 megapixlar och HD-video. Jag har tyvärr inte hunnit hårdtesta kameran under tiden jag haft den och ska inte uttala mig närmare om den, men den är helt klart duglig! Är det så mörkt att blixt behövs har den problem att fokusera, det är väl det enda konstiga jag hittat. De inbyggda filtren som finns är väl inte så fantastiska, men en skön krydda.

Om man gillar HTC Sense eller inte är en högst personlig åsikt, men det flyter på bra trots att telefonen "bara" har en kärna på 1.5 GHz. HTC har fortfarande inte lyckats får pli på känslan när man scrollar men annars flyter som sagt allt på som det ska.

Känslan i hårdvaran är god och även här är tycke och smak så klart olika - mitt problem är att designen känns betydligt mer lågpris än vad som står på prislappen. Själva bygget finns det dock inget att klaga på.

Vilket för oss över på priset - i dag får man en XL för runt 5500 kronor vilket är rätt saftigt när man kan få en Galaxy Nexus för runt 5400 kronor. Visst får man med ett par bra lurar och den har en bra kamera, men den låga upplösningen på skärmen och avsaknaden av Android 4 är klara nackdelar jämfört med Nexusen.

Nä, prislappen gör att jag har svårt att rekommendera den här med gott hjärta. Tyvärr.

Läs mer
Ozark återvänder 31 augusti
Andra säsongen är snart här! 
47.2°
+
André Stray
0
Gorillan Koko har dött
Vila i frid! 
21.9°
+
Roger Åberg
0
Första recensionerna av Audi Q8 är här
Bör Mercedes GLE Coupé och BMW X6 oroa sig? 
33.2°
+
Bobby Green
0
Trailer för Welcome to Marwen
Steve Carell leker med dockor 
42.0°
+
André Stray
0
USA:s regering ogillar Googles samarbete med Huawei
Anses vara risk mot nationell säkerhet 
25.5°
+
André Stray
0
Bose släpper lurar du ska sova med
Byssan lull... 
46.2°
+
Roger Åberg
0
Fox godkänner Disneys bud på 71,3 miljarder dollar
Disney kommer äga nästan hela Marvel-universumet 
33.1°
+
André Stray
0
Audi och Hyundai ska samarbeta kring bränslecellsteknik
Vill snabba på utvecklingen 
48.0°
+
Bobby Green
0
Cyklister får köra på körbana även om det finns cykelbana
Men vad i hela fridens namn? 
31.8°
+
Bobby Green
0
Ny Teenage Mutant Ninja Turtles på ingång
Turtle Power! 
33.2°
+
André Stray
0
Steams sommarrea bara några timmar bort
Bara att börja tänja plånboken 
42.1°
+
André Stray
0
Star Wars-spinoffer har lagts på is
Efter Solo-floppen 
45.0°
+
André Stray
0
Dålig läppläsning av herrarna Trump och Jong-Un
Känns rimligt att det var det här som sades 
46.5°
+
Roger Åberg
0
En närmre genomgång av Volvo S60
Denna gång utan svengelska 
43.2°
+
Roger Åberg
0
Virvelringar som kolliderar
Vackert och tidsödande 
49.6°
+
Roger Åberg
0
Videofrossa: Nya Volvo S60
Se den på vägen, syna den och se den i fabriken 
44.3°
+
Roger Åberg
0
Lite gameplay från Mutant Year Zero: Road to Eden
Ser bra ut! 
43.1°
+
André Stray
0
Det här är nya Volvo S60!
Första Volvon som tillverkas i USA 
55.6°
+
Bobby Green
0
Matt Damon kommer att spela Carroll Shelby
Ny film om Fords Ferrari-fight på gång 
42.9°
+
Bobby Green
0
Nu kan du beställa Nokia 8110
Banantelefonen i ny version 
51.2°
+
Roger Åberg
0
Snubbe kör båt över grusväg
Alla sätt är bra utom de dåliga 
48.1°
+
Bobby Green
0
Utvecklare får egna profilsidor på Steam
Få en bättre överblick över spelkatalog 
47.4°
+
André Stray
0
John Cena och Ford har kommit överens
Efter det att John sålde sin GT i förtid 
41.4°
+
Bobby Green
0
Instagram verkar släppa IGTV idag
Dags att slå hårt mot Youtube? 
30.8°
+
André Stray
0
Escape from Monkey Island finns nu på GOG.com
Samla hela spelserien! 
42.1°
+
André Stray
0
Patentritningar visar BMW 8-serie Gran Coupe och cab
Fler versioner är på väg 
33.0°
+
Bobby Green
0
Star Trek: Discovery-skaparen jobbar på fyra Star Trek-serier
Picard kan återvända! 
46.2°
+
André Stray
0