m
r
Facebook sätter stopp för klickfiske
Ni kommer aldrig ana vad som hände sen! 
43.0°
+
Roger Åberg
0
Amerikansk myndighet förbjuds använda vissa ord
Oklart varför 
25.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Den här visselpipan kostar 250 dollar
Köp något dyrt 
79kg
+
Bobby Green

Recension Nexus 7

ASUS Google-tablet träffar helt rätt

Visa inte Android-artiklar
Android / Hårdvara

Googles ASUS-tillverkade Android-tablet Nexus 7 har blivit rätt så hyllad världen över sedan den släpptes och när den nu även släppts på den svenska marknaden så känner vi oss mer eller mindre tvungna att hålla med.

Nexus 7 är alltså en Android-tablet som kör den senaste versionen av Android, JellyBean, har en sju tums stor skärm med upplösning på 800x1280 pixlar, en Tegra 3-processor med fyra (och en halv) kärnor, 1GB minne samt en kamera riktad mot användaren på 1.2 megapixlar. Batteriet är på 4325 mAh vilket ska ge upp till nio timmars videouppspelning eller 300 timmars standby. Runt 340 gram landar totalvikten på vilket kan jämföras med en iPad, som dock har en 9,7 tum stor skärm, som väger runt 650 gram. I Sverige kostar en modell med 16GB lagring runt 2 300 kronor. Hoppa vidare på "Läs mer" för att läsa hela recensionen.

Just formatet och vikten är något som jag verkligen gillar med Nexus 7:an. Ända sedan iPaden kom har jag tyckt att 10 tum varit något för otympligt och mer eller mindre gjort tableten omöjlig manövrera med en hand. Inte heller Nexus 7:an är kanske optimal när det gäller enhands-hantering men den har åtminstone gjort det lite enklare att hålla den i ett bra grepp med bara en hand.

När det gäller byggkvaliteten på Nexus 7 så tycker jag ASUS lyckats bättre än alla andra tablets i den här storleks- samt prisklassen. Det känns bastant och baksidan är riktigt skön med något slags hyfsat greppvänligt gummi där de flesta konkurrenter har valt att köra i metall eller plast. Nexus 7 har bara två kontakter och dessa sitter placerade i plattans underdel och det handlar om en microUSB-ingång för laddning samt en 3,5mm-ingång om man vill lyssna på musik. Power- samt volymknappen hittar vi uppe på tabletens högersida och även denna placering känns logisk.

Det finns även en dockningskontakt på vänstersidans nederdel men då vi inte har hittat några tillbehör att testa den med så hoppar vi över den här. Både mikrofoner och högtalare är diskret placerade ut med tabletens sidor (mikrofonerna) samt längst ner på tabletens baksida (högtalaren). Google/ASUS har valt att helt skippa en bra kamera i Nexus 7 vilket jag tycker är en bra kompromiss då det både gör tableten billigare samt att det är lite muppvarning att fota med en tablet. Den kameran som finns är inget vidare bra men sitter centrerad högst upp i tabletens topp och funkar helt okej att videosamtala med vilket den är avsedd för.

Skärmen är alltså på 1280x800 pixlar vilket givetvis inte är i närheten av iPadens 2048x1536 pixlar men givet Nexus 7:s något mindre skärm så tycker jag det här är en helt godtagbar upplösning. Något som jag hittills upplevet som ett problem överlag med Android-tablets är att de inte varit särskilt responsiva utan snarast laggat när man scrollar på skärmen. Detta verkar man nu ha kommit till rätta med i Nexus 7:an och JellyBean. Jag kan ibland känna ett visst lagg som inte visar sig på en iPad men upplevelsen är trots allt det betydligt mycket bättre än den jag har haft med tidigare Android-tablets utan Android 4.0+.

Jag har testat en del appar och får säga att de flyter på ordentligt bra och det går snabbt att växla mellan apparna med Androids inbyggda "multitask". Den enda appen jag blivit någorlunda besviken på är faktiskt Googles egna webbläsare Chrome som laggade och hackade ordentligt mycket på vissa sidor. Den bytte jag dock snabbt ut till Mozillas Firefox.

Det jag främst använder Nexus 7 till är att läsa, sociala medier (Twitter, Facebook, Google+), spela lite enklare spel, kollar vad som är på TV:n, Google Reader samt surf. När det gäller surf så tycker jag Nexus 7 funkar perfekt för hemsidor med lite enklare uppbyggnad, till exempel Feber.se, medan vissa sidor, med lite mer plotter, kanske fortfarande kräver en något större skärm.

Finns det då inget negativt med Nexus 7? Det jag främst har retat mig på är det mjukvarutangentbordet som inte alltid reagerar som jag tycker det ska göra och inte känns helt exakt. Hade jag fått ha ett önskemål så hade det även varit att få en inbyggd lysdiod, liknande den som många andra Android-telefoner har, som kunde alerta mig om vad som händer i mailboxen och sociala medier. Android i stort skulle inte heller lida av att ha en liknande alert-funktion som den som iOS har som lyser upp skärmen när det händer något nytt i ett flöde.

Jag har lattjat runt lite med Googles konkurrent till Apples digitala röstassistent, SIRI, och även om den fungerar helt ok, precis lika bra, eller dåligt, som SIRI skulle jag vilja säga, att det fortfarande är en funktion som för tillfället är rätt ointressant för mig. Dock kanske något jag kan tänka mig att använda i framtiden om det blir mer tillförlitlig.

Kort och gott
Nexus 7 är den bästa Android-tableten jag än så länge använt och att den körde Android vanilla gjorde att jag mer eller mindre omgående fick den senaste JellyBean-uppdateringen. Jag tror att Nexus 7 passar bra för dem som vill ha en tablet att komplettera sin dator med samt ett verktyg att sitta och småpilla med lite framför tv:n eller vid frukostbordet. Gillar man att spela spel så känns det här formatet någorlunda perfekt om man inte spelar spel som kräver lite större skärm.

För de som blivit kära i iPadens nästan 10 tum stora skärm eller kräver att apparaten måste vara uppkopplad hela tiden är antagligen inte Nexus 7 den ultimata tableten då den saknar 3G/4G-funktionalitet. Det går givetvis att använda en separat mobil som hotspot, det funkar alldeles utmärkt, men då drar man ur mobilens batteriet förhållandevis snabbt.

Läs mer
Facebook sätter stopp för klickfiske
Ni kommer aldrig ana vad som hände sen! 
42.7°
+
Roger Åberg
0
Amerikansk myndighet förbjuds använda vissa ord
Oklart varför 
25.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
16 influencers fällda för dold reklam under året som gått
Har inte upplyst sina följare om vad som är reklam 
52.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Flicka råkar skicka brev till satan istället för santa
Sir Patrick Stewart berättar historien 
41.4°
+
Bobby Green
0
Sir Ian McKellen vill gärna spela Gandalf igen
I Amazons LOTR-tvserie 
58.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Toyota satsar på elbilar
Bra idé! 
44.0°
+
Bobby Green
0
Rickard Olsson slutar på Vem Vet Mest
Har lett SVT:s frågeprogram i 10 år 
26.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snart blir Boeing 747 en sällsynt syn i skyn
Tack för allt! 
42.3°
+
Roger Åberg
0
Tesla-kombin är färdigbyggd
Den från Qwest 
27.0°
+
Bobby Green
0
Google bannlyser nyhetstjänster som döljer sitt ursprungsland
För att motverka fake news 
51.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
31.6°
+
Roger Åberg
0