m
r
Snubbar dubbar Star Wars på skånska
ArgaSkånskaMän gör det igen! 
41.0°
+
André Stray
0
Mamma testar läskig VR - skyddar sig med hundens bak
Så kan det gå 
44.7°
+
Bobby Green
0
The Room blir sångifierad
Det svänger ju 
81kg
+
Bobby Green

Nokia släpper sin första Android-telefon

89 euro men utan Google Play

Visa inte Android-artiklar
Android / Hårdvara

Mantrat bland förståsigpåare de senaste året har varit att Nokia borde släppa en mobil med Android och nu har de gjort precis det - typ. Man har faktiskt släppt tre stycken modeller som har namnen X, X+ och XL.

X-serien kommer att klämma sig in mellan deras lågbudgetserie Asha, som kör gammalt Nokia-OS, och Lumia, som ju kör Windows Phone. X blir alltså lågbudget och de första lurarna kommer att kosta 89 euro, 99 euro och 109 euro.

Telefonerna kommer att köra en rätt hårt förändrad version av Android som har hämtat en del inspiration från Asha och en hel del från Windows Phone. Telefonen kommer att fokusera rätt mycket på Microsofts tjänster, det kan vara hur Nokia lyckats sälja in det här projektet till Microsoft, och man kommer att få en månad gratis Skype och 10 GB OneDrive-utrymme gratis.

Eftersom Android-versionen som körs är så förändrad får inte Nokia köra Google Play Store utan måste ha sin egen affär, räkna alltså inte med fullt utbud från start. Tredjeparts-appstores ska kunna fungera och man ska kunna ladda in appar via dator/sd-kortet. Frågan är hur många i målgruppen som kommer att ens fundera på att försöka göra detta...

På frågan om alla appar kommer att fungera svarar man att det i princip inte ska vara några problem, dock kan vissa förändringar behöva göras. Appar som till exempel använder Google Maps-kartor lär inte fungera utan förändringar. På frågan om det kommer att gå att använda andra launchers än Nokias svarar man att det inte ska vara några problem.

X-serien är helt klart inriktad på utvecklingsländer även om Europa står med på de marknader som kommer att få se denna i affärena. Ni som har drömt om en Nokia 1020 eller 1520 med Android lär få fortsätta drömma dock.

Nokia X kommer att börja säljas på direkten till ett pris av 89 euro. Då får man skärm på 4 tum, 512 MB RAM, 4GB minne och kamera på 3 megapixlar. X+ har lite mer minne och kommer under andra kvartalet för 99 euro. XL har en större skärm på 5 tum och kommer att kosta 109 euro.

Snubbar dubbar Star Wars på skånska
ArgaSkånskaMän gör det igen! 
41.0°
+
André Stray
0
Mamma testar läskig VR - skyddar sig med hundens bak
Så kan det gå 
44.7°
+
Bobby Green
0
Snart säger Google Maps till när du ska gå av bussen
Yay! 
50.4°
+
Roger Åberg
0
Ny trailer för Ready Player One
Har premiär 30 mars 
55.8°
+
André Stray
0
Ordentlig trailer för Alita: Battle Angel
Action från Robert Rodriguez och James Cameron 
51.2°
+
André Stray
0
Så här åker pristagarna till Nobelmiddagen
I flådiga Volvos 
48.7°
+
Roger Åberg
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.8°
+
Roger Åberg
0