m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
46.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uppdaterat Kolla in historiskt SpaceX-lyft
Tänt vare här! 
47.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebook lanserar snooze-funktion
Tysta dina vänner i en månad 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tyler, The Creator kör kontorskonsert
Det svänger ju 
87kg
+
Bobby Green

LG presenterar (äntligen) G3

Stor, högupplöst men fortfarande med plastbaksida

Visa inte Android-artiklar
Android / LG

LG har - med draghjälp av riktigt bra Nexus-modeller - tagit sig ur det träsk de var i för några år sedan och presterar i dag riktigt bra. Deras G2-modell från förra året fick finfin kritik (jag gillade den skarpt) och verkar ha sålt riktigt bra så när de nu skulle presentera uppföljaren G3 var förväntningarna på topp.

Men infriades dem?

"Jodå" är väl det tråkiga svaret på det. Vi börjar med besvikelsen - den metall som har synts i de teasers och läckta bilder är bara yta och baksidan är "bara" ett plastskal. Visst ser det bättre ut men det är långt ifrån den känsla som till exempel HTC levererar med sin One. Visst gör det telefonen lättare, men man hade nog kunnat kosta på sig ett tunt metallskal tycker jag ändå.

En anledning till att det inte är metall kan vara att telefonen har trådlös laddning och man lanserar telefonen med ett ihopfällbart ställ just för trådlös laddning som man får med på köpet om man förhandsbokar sin telefon hos Tre - som annars kostar runt 400 kronor.

Baksidan går att att byta ut om man vill ha det nya skärmskyddet som man kallar för QuickCircle. Det är alltså inte ett traditionellt skal utan man ersätter den vanliga baksidan med ett som sitter ihop med skärmskyddet. Rätt smart lösning faktiskt som tar ner vikten lite och framförallt gör det baksidan snyggare. Skärmskyddet har en rund ring där skärmen visas och där får man med dubbelknack en klocka och vissa snabbfunktioner, bland annat går det att ta bilder utan att fälla upp skyddet eller kolla senaste samtalen. Lite smart, men hur användbart det är i verkligheten ser vi först vid ett längre test. Även om HTC's skal nog är sexigare så är detta bättre, dels kan man ta bilder med kameran med det på (alltså med skärmskyddet vridet till baksidan), dels känns det inte riktigt lika ivägen som HTC-skalet när man tex skriver på tangentbordet eftersom det ligger platt mot telefonen.

Men om man struntar i baksidan och istället tittar på framsidan (utan skydd) hittar man något stort, nämligen en gigantisk skärm på 5.5 tum och den smått galna upplösning 2560x1440 pixlar. LG ska verkligen ha cred för att man lyckats göra en telefon med så lite döyta på framsidan (76.4% är skärm) vilket gör att 5.5 tum nästan är acceptabelt men det känns ändå som att LG lite, lite har gjort den här telefonen för att de kan - störst är inte alltid bäst.

Storleken är ändå som sagt acceptabel och sitter man och kollar mycket på video är ju mer skärm knappast något dåligt. Att dessutom ha en skärm med så många pixlar är inte heller tråkigt. LG vill ta död på "myten" om att ögat inte kan se mer än 300ppi med jämförelsen med att tryckta saker ofta levereras i 400-600 ppi men det känns ärligt mest som en skrytsak, en upplösning på 538 ppi är galet men man kan kanske inte ha för många pixlar? LG lovar att de många pixlarna inte ska påverka batteritiden, något som vi hoppas stämmer - G2:an var en av de första telefonerna med riktigt bra batteritid och vi hoppas att G3 fortsätter på det spåret.

Kameran är på pappret inget märkvärdigt, 13 megapixlar. Här har istället LG satsat på att stoppa in en liten laser för att sköta autofokusen. Också detta är rätt svårt att avgöra utan att testa under en längre tid men det kändes helt klart lovande i de första testen! Enligt LG sätts fokusen på 0.276 sekunder. Se videoklippet nedan.

Även bättre bildstabilisering har hittat in i kameran, men annars fokuserar man främst på frontkameran och selfiegenerationen. Man kan ta bilder genom att hålla upp handflatan och sedan knyta den, men det känns mest krystat. Eller så är jag för gammal. En rolig sak är annars att video ska fångas i samma upplösning som skärmen, dvs 2560x1400. Inte 4K, men inte illa.Mjukvaran var förut en katastrof med LG men har blivit bättre. Även LG har fattat trenden med platt design och det mesta känns enkelt och rätt stiligt. Man gav en snygg passning till Samsung och poängterade stolt att man valt färger som är lugna och harmoniska...

Man har jobbat på en hel del "smarta" saker, som smarta alerts om ditten och datten. Det känns mest som att det kommer att bli irriterande dock. Tangentbordet har också gjorts "smart" vilket kanske är en överdrift men det höll bra klass och gick att skriva fort på.

Priset för G3 ligger till en början på 5499 kronor med 2 GB RAM och 16 minne och 5999 kronor med 3 GB RAM och 32 GB minne, något som lär sjunka rätt snabbt med några hundralappar. I det priset får man inte med fodralet med hålet...

Är den värd det då? Jämför man med Samsung S5 tycker jag nog det, den ligger redan i rek-pris 500 kronor billigare än den och känns på många sätt trevligare enligt mig. LG börjar få styr på gränssnittet och hårdvaran är imponerande. Jämför man med HTC One M8 eller Sony Z2 är det svårare, då handlar det mer om känsla i bygge och andra mer subjektiva saker.

Att LG kan göra bra saker kände vi med Nexus 4 och 5 och G2 och även om G3 inte är så fantastisk och superduper som LG vill att den ska framstå är de helt klart på rätt väg och en av de spelare som faktiskt kan leverera en topptelefon i dag.

Säljstart under veckan efter midsommar.

Fortsätt att läsa om LG G3...
Uppdaterat Kolla in historiskt SpaceX-lyft
Tänt vare här! 
47.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Facebook lanserar snooze-funktion
Tysta dina vänner i en månad 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fler badhus inför mobilförbud
Skärmfritt i Uddevalla 
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Simon Stålenhags bok Passagen blir film
Svensk scifi-konstnär åker till Hollywood 
61.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
18-åring döms för överbelastningsattacker
DDoS:ade Nordea och Swedbank 2015 
46.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Square Enix-chef vill inte ha mikrotransaktioner i konsolspel
Mikrotransaktioner passar bättre i mobilspel 
51.7°
+
André Stray
0
Formationsflygning med över tusen drönare
Precision i Kina 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Samsungs Bixby-högtalare ryktas släppas tidigt nästa år
Någon gång under första halvåret 
34.2°
+
André Stray
0
Grid girls kan vara på väg bort från Formel 1
Utdaterat koncept 
49.6°
+
Bobby Green
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
32.2°
+
Roger Åberg
0