m

Android på armen är trevligt men ingen revolution

Vi har testat LG G Watch R

Jag kan leva med dig, jag kan leva utan dig...
Android / Google

Smarta klockor är på allas läppar men inte på så mångas armar. Ännu. Och ska jag vara ärlig kan det nog dröja lite till innan klockorna börjar köpas i riktigt stora mängder för så roliga är de inte. Ännu.

Jag har haft en Pebble ett tag och det är en helt ok "smart" klocka, den visar mina notifieringar och kan styra min musik typ, men så mycket mer är det inte. Med lite pill stänger jag av lamporna hemma. Det är smidigt ibland men jag lider knappast om jag väljer en annan klocka någon dag.

Så när jag satte på mig LG's senaste klocka var förhoppningarna ganska höga på att det här är klockan som man inte kommer att kunna leva utan. Sedan jag såg Google Now för första gången har jag tänkt att det där passar på en klocka och nu är det här.


Namnet på den är LG G Watch R och det är tur att klockan är sexigare än namnet. Den är rätt så stor men den är stor på klockvis och inte på prylvis om ni förstår vad jag menar. Ingen som jag har visat den för har egentligen ryggat tillbaka på grund av storleken. Av någon anledning ser den däremot gigantisk ut på bild.

Finishen på den är helt ok, den känns gedigen och inte plastig men knappast lyxig eller premium. Jag hade bytt ut armbandet till något annat för även om det är läder känns det sådär. LG har lyckats göra något som känns som en klocka och det är först när man slår på skärmen som den börjar kännas som en pryl.

Skärmen är av P-OLED-typ och det betyder att den är av plast istället för glas, något som är lite konstigt på en klocka där man förväntar sig glas framför visarna. På pappret är det en besvikelse men i verkligheten är det mest skönt eftersom skärmen inte blir så kladdig.

Skärmen är rund vilket är trevligt eftersom känslan av klocka blir större. Men eftersom Android Wear inte har 100% stöd för detta blir det lite knepigt. De flesta skärmbilder försöker hålla allt i mitten men i bland känner man att det inte är optimalt.

Skärmens "klocka", som man kan välja stil på så klart, går att ha på hela tiden eller helt allt. Det senare är inte ett alternativ, en klocka som man måste trycka på för att se vad den är funkar inte. Det sparar batteri, men inte så mycket att det är värt det. Har man på klockskärmen hela tiden har går den in i ett strömspararläge som visar tiden och ger en hint om det har hänt något. Perfekt!

Batteritiden då? Den räcker gott och väl en dag. På ett dygn gör den av med 2/3 av batteriet så man klarar sig lätt en dag med god marginal, men inte två. Den dog för mig vid tretiden på eftermiddagen dag två. Det är ju helt ok och klockan är för stor för att sova med ändå, men det gör att funktioner som sömnövervakning etcetera blir helt värdelösa.

Knackar man på skärmen eller trycker på knappen på sidan vaknar den. Knappen agerar hemknapp om man förvillar sig. Väl igång funderar man på vad klockan kan göra och det är inte så mycket ärligt talat. Jag får se vädret, hur långt det är hem, vad som är nästa sak i almanackan och om jag fått något meddelande. Man kan arkivera mail eller svara på dem men här kommer ett stort problem - Google och klockan förstår inte svenska. Och eftersom jag ändå inte vill se ut som en idiot och skrika till min klocka är det standardsvaren som gäller. De är Ja, Nej, OK, Hehe, På väg och sånt. Användbart typ aldrig.

Får jag ett Facebookmeddelande blir jag lika klok som notfieringen på telefonen gör mig. "XXX har lagt upp en bild". Jaså, vad trevligt! Nästa steg - öppna på telefonen.

I den här återvändsgränden hamnar man oftast. Och det är en trist återvändsgränd. Det finns ett moment 22 här, innan det finns rejält med klockor på marknaden kommer appmakarna inte att bygga in stöd för Wear, innan det finns stöd kommer Android Wear vara rätt fattigt. Den dagen jag kan öppna bilden, klicka like och gå vidare med mitt liv har klockan ett riktigt existensberättigande, och den dagen lär komma.

Ett läge där det är mycket härligt med klockan är vid navigering. Med klockan på armen och vänsterarmen lite ledigt högt på ratten behöver man ingen inbyggd navigator i bilen. Briljant!

Klickar man på skärmen får man upp ett gäng alternativ, man kan dra igång stoppuret, visa hjärtats puls och starta appar. Den vägen är riktigt krånglig för att dra igång appar så jag rekommenderar att installera Wear Mini Launcher, då sveper man bara från vänster på skärmen och får upp apparnas ikoner. Att detta inte finns från start visar vart Google är i utvecklingen med Wear, man har knappt börjat.

Speciellt mycket appar finns knappt och den enda som jag verkligen har använt är den för att styra mina Hue-lampor. Här blir det dock extra tydligt att klockan bara är en extraskärm till telefonen eftersom appen på klockan bara är en fjärrkontroll till appen på telefonen - och är den utanför räckvidden för blåtand är appen på klockan värdelöst. Om jag sitter i ena änden av lägenheten med klockan på armen och telefonen ligger i andra änden av lägenheten måste jag ändå gå och hämta telefonen. Win? Knappast.

Jag lämnar LG G Watch R med ett "jaha". Jag trodde att jag skulle ha svårt att lämna tillbaka den men jag kommer att överleva. Jag har gått någon dag utan den och inte saknat den ett dugg och mitt liv utan den kommer nog att bli helt ok. Inte riktigt lika roligt, men helt ok.

LG G Watch R kostar 2590 kronor i butik nu och det är den nog värd, om man är förberedd på att inte ramla av stolen av alla funktioner. Men utvecklingen på det här området går snabbt, snabbt, snabbt så om kassan är lite skral hade jag nog haft lite is i magen faktiskt.

Läs mer
Paul McCartney sjunger lite karaoke i bilen
Med James Corden 
43.7°
+
Roger Åberg
0
Youtube börjar med betalt medlemsskap
Går i Twitchs fotspår 
19.2°
+
André Stray
0
Nintendo hyllar cross-play i ny reklamfilm
Det är roligare att göra saker tillsammans! 
47.8°
+
André Stray
0
Ozark återvänder 31 augusti
Andra säsongen är snart här! 
58.5°
+
André Stray
0
Gorillan Koko har dött
Vila i frid! 
11.8°
+
Roger Åberg
0
Adam Savage hänger med Onewheel
Bygger egen elbräda 
41.4°
+
André Stray
0
Första recensionerna av Audi Q8 är här
Bör Mercedes GLE Coupé och BMW X6 oroa sig? 
30.2°
+
Bobby Green
0
Trailer för Welcome to Marwen
Steve Carell leker med dockor 
45.6°
+
André Stray
0
Google fixar bättre kontohantering i Android
På tiden! 
41.9°
+
André Stray
0
USA:s regering ogillar Googles samarbete med Huawei
Anses vara risk mot nationell säkerhet 
22.2°
+
André Stray
0
Bose släpper lurar du ska sova med
Byssan lull... 
49.5°
+
Roger Åberg
0
Fox godkänner Disneys bud på 71,3 miljarder dollar
Disney kommer äga nästan hela Marvel-universumet 
31.5°
+
André Stray
0
Audi och Hyundai ska samarbeta kring bränslecellsteknik
Vill snabba på utvecklingen 
49.4°
+
Bobby Green
0
Cyklister får köra på körbana även om det finns cykelbana
Men vad i hela fridens namn? 
30.7°
+
Bobby Green
0
Ny Teenage Mutant Ninja Turtles på ingång
Turtle Power! 
32.6°
+
André Stray
0
Steams sommarrea bara några timmar bort
Bara att börja tänja plånboken 
42.5°
+
André Stray
0
Star Wars-spinoffer har lagts på is
Efter Solo-floppen 
46.3°
+
André Stray
0
Dålig läppläsning av herrarna Trump och Jong-Un
Känns rimligt att det var det här som sades 
47.5°
+
Roger Åberg
0
En närmre genomgång av Volvo S60
Denna gång utan svengelska 
43.6°
+
Roger Åberg
0
Virvelringar som kolliderar
Vackert och tidsödande 
50.5°
+
Roger Åberg
0
Videofrossa: Nya Volvo S60
Se den på vägen, syna den och se den i fabriken 
44.5°
+
Roger Åberg
0
Lite gameplay från Mutant Year Zero: Road to Eden
Ser bra ut! 
44.1°
+
André Stray
0
Det här är nya Volvo S60!
Första Volvon som tillverkas i USA 
55.7°
+
Bobby Green
0
Matt Damon kommer att spela Carroll Shelby
Ny film om Fords Ferrari-fight på gång 
43.4°
+
Bobby Green
0
Nu kan du beställa Nokia 8110
Banantelefonen i ny version 
51.8°
+
Roger Åberg
0