Automatiserat parkeringshus i Danmark

Bil / Övrigt

Vid byggnadskomplexet Dokk1 i danska Århus har man byggt upp det här automatiserade parkeringshuset för dem som vill parkera sina bil medan de besöker kulturhuset, Århus Stadsbibliotek eller annat som finns i inrymt i Dokk1.

När en bilförare vill parkeras sin bil i Dokk1:s parkeringshus parkerar föraren bara bilen i en av 20 stycken parkeringsfickor på markplan, löser en biljett och sedan fraktar parkeringshusets robotar bilen vidare bilen till en av de 1.000 parkeringsplatser som finns fördelade på parkeringshuset tre våningar.

Parkeringshuset är byggt av det tyska företaget Lödige och man säger att systemet klarar av att parkera de flesta personbilar oavsett märke, modell och storlek. Parkeringshusets robotar styrs via wifi och Bluetooth vilket Lödige säger att man är först i världen med att göra.

  tack fredrik s www.gizmag.com +

Teslas Autopilot utreds av Transportstyrelsen

Bil / Tesla

När Tesla lanserade sin "Autopilot"-funktion var det en hel del ägare som helt plötsligt verkade tro att bilen kunde köra helt av sig själv. Riktigt så ligger det inte till, utan egentligen handlar det om en mer avancerad kombination av lane assist och adaptiv farthållare. Tesla säger att du inte får släppa ratten trots att funktionen är aktiverad och du måste hela tiden vara redo att ta kontroll över körningen, något som många alltså struntat i och istället gjort jättedumma saker - typ som att ta upp telefonen och titta på den istället för trafiken (jättedumt). Några har till och med gått så långt att de hoppat bak i baksätet och låtit bilen köra dem (nedan), vilket givetvis inte är tillåtet och väldigt osmart. Därför har nu Transportstyrelsen dragit igång en utredning för att granska Teslas Autopilot och se om det kommer att behövas någon form av restriktion gällande användandet av systemet, kanske rentav ett förbud. Förbud gäller för övrigt redan i Hongkong, där myndigheterna har krävt att Tesla uppdaterar bilarna så att man inte kan använda Autopilot. Enligt Tesla själva ligger autopilotfunktionen i linje med ECE-reglementet, och alla funktioner ska vara godkända för svenska vägar.

teknikensvarld.se +

Volkswagen börjar använda AR-glasögon

Bil / Volkswagen

Volkswagen meddelade igår att man kommer att förse en del av de som arbetar på deras produktionsanläggningar med AR-glasögon som kanske både kan underlätta och snabba upp byggandet av deras bilar.

Tanken är att arbetarna via sina AR-glasögons skärm ska kunna se identifikationsnummer och annan information på nästa del de behöver i monteringen så att de anställda snabbt kan se om det är rätt del de har i handen.

Det verkar vara valfritt för arbetarna om de vill använda glasögonen eller inte och än så länge har ett 30-tal nappat på erbjudandet skriver CNET.

via CNET www.volkswagenag.com +

Auto Express kör Bentley Bentayga

Bil / Bentley

Steve Sutcliffe från Auto Express har varit på presskörningen av Bentleys helt nya modell Bentayga och i det här klippet delar han med sig av sina första intryck.

Fords dräkt gör att du känner dig drogpåverkad

Bil / Ford

Ford har skapat Drugged Driving Suit för att folk ska få känna på hur det är att köra bil drogpåverkade, utan att för den delen ta några droger. I den här videon får både en professionell förare och en nybörjare testa att sätta sig bakom ratten i en bil med dräkten på. Den simulerar då hur det skulle kännas om man var påverkad av droger som kokain, heroin och cannabis genom hörlurar som spelar upp förvirrande ljud, glasögon som har blinkande ljus och vikter som vibrerar på strategiska platser för att rubba balansen.


jalopnik.com +

Rezvani ger Beast 700 hästar

Bil / Nyheter

Rezvani presenterar nu ytterligare en version av deras modell Beast. Denna kallas för Beast X och köper man en sådan får man istället för 500 hela 700 hästar att leka med. Och det ur en turbomatad fyra på 2.3 liter från Honda. Beast X ska väga in på 840 kilo och göra 0-100 km/h på 2.6 sekunder.

Förutom den nya effekten förses bilen även med ett par aerodynamiska nyheter och en ny vinge som ska se till att hålla nere baken.

Fem stycken exemplar kommer att tillverkas och endast på beställning. Prislappen ligger på 325 000 dollar.

via Leftlane www.rezvanimotors.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen