Om två år ska alla Teslas modeller vara helt självkörande

Model S, X och 3 får fetare hårdvara

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Tesla

För några dagar sedan gick Elon Musk ut och berättade att han hade något spännande att berätta. Sen sköt han upp uttalandet till i går och nu är det alltså klart vad det hela handlar om - alla Teslas modeller blir helt självkörande om två år. Dessutom ska bilarna kunna hitta parkeringsplatser själva och ta hand om olika komplicerade trafiksituationer. Alla Model S och Model X som tillverkas i fabriken nu får hårdvaran som behövs för detta och längre fram behövs alltså bara en mjukvaruuppdatering för att få ta del av det roliga. Även Model 3 får detta när den väl börjar tillverkas.

Den nya hårdvaran är ett paket bestående av åtta stycken kameror. Tre av dessa pekar framåt. Tillsammans ger dessa en 360-vy och de kan "se" upp till 250 meter runt bilen. Det finns också tolv stycken ultraljudssensorer som hjälper till med att upptäcka objekt både på nära och långt håll. Det sitter även en radar framåt och processorn som styr den är nu 40 gånger vassare.

Man har även förbättrat "autopiloten" som nu kan matcha hastigheten i trafikflödet, hålla sig kvar i filen, själv byta fil utan att föraren gör något, köra av motorvägen och parkera själv. Dessa nyheter kommer att skickas ut som en uppdatering till alla bilar nu i december. Men det kostar - 65 000 kronor extra om det väljs efter köpet. Vill du ha de helt självkörande egenskaperna kostar det ytterligare 43 500 kronor, och dessa kan du endast få om du slantat upp de där 65 innan.

Allt om tekniken finns att läsa på länken nedan.

tesla.com +

Lynk & Co 01 låter dig dela med dig av din bil

Nya Geely-bilen är här, byggd på Volvos nya plattform

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Tesla

Det har pratats om den ett tag och nu är den här, Lynk & Co's första bil. Modellen är en kompakt SUV och den har fått namnet 01 och efter den kommer 02, 03 och så vidare att släppas. Lynk & Co ägs av Geely, som också äger Volvo. Bilen är utvecklad här i Sverige och bygger på Volvos plattform CMA (Compact Modular Architecture) som är plattformen som kommande mindre bilar från Volvo kommer att byggas på. Här under ser ni bottenplattan i plugin-hybridutförande.

Tre olika former av drivlinor kommer att finnas och el finns i en form eller annan i dem alla. Antingen kör du på bara el eller så väljer du en plugin-hybrid eller en vanlig hybrid. Växlar gör man med en nyutvecklad sjuväxlad låda. Bilen är en global bil och man säger att man har jobbat mycket med att få till en körkänsla som accepteras och uppskattar över hela världen. Bilen ska vara styv is sin konstruktion och utvecklad för att släppa in så lite ljud och vibrationer som bara möjligt in i bilen.

Eftersom den är utvecklad i Sverige på Volvo-bas är det ingen överraskning att säkerhet står högt på listan över viktiga saker. I bilen hittar man adaptiv farthållare, autobroms, döda vinkeln-varnare och funktioner för att upptäcka gångtrafikanter och att man glider ut ur filen som man ligger i.

Men det som är intressant med Lynk & Co är att den är så uppkopplad, att den går att dela och hur den köps. Det kommer inte att finnas någon handlare att besöka utan man beställer bilen online och får den levererad hem till dörren. Lynk påstår att 25% av priset på en bil är distributionen så det finns pengar att tjäna här. Man kommer inte att ha en basversion och hundra olika val utan ett antal förkonfigurerade val att välja mellan. På bilderna ser ni varianterna City (grå) och Sport (vit).

Men hur provkör man då? Alla Lynk-modeller kommer att ha en dela-knapp i sig (och i appen som tillhör bilen). Eller rättare sagt på skärmen i bilen. När ägaren trycker på denna så gör hen bilen tillgänglig för andra att hyra under den perioden som man tror att man inte kommer att använda bilen.

Är man på jobbet till exempel så kan ju någon få annan få hyra bilen medan man sliter och kämpar. Om någon vill hyra bilen så får ägaren godkänna personen som sedan kan låsa upp och köra iväg med bilen, upplägget här är väl mer att likna med Airbnb än exempelvis Uber. Bilens teknologier ska göras tillgängliga till tredjepartsutvecklare via API:er, vilket gör att andra kan bygga applikationer till bilen. I teorin skulle alltså DriveNow kunna använda en Lynk i sin flotta med bilar.

Lynk & Co 01 är utvecklad främst i Sverige men kommer att byggas i Kina. Den kommer att börja säljas i Kina under 2017 varpå Europa och USA står på tur. Konceptet är helt klart intressant och den som vill ha en egen bil men inte använder den så ofta kan tjäna en slant på den när den annars skulle ha stått still.

Vad tycker ni? En bra idé eller något som bara kommer att fungera på pappret? Jag är på väg ner till Berlin för att klämma och känna på bilen, en rapport kommer senare i dag.

Beställer du en Tesla Model 3 nu får du den 2018

Ni andra får den i slutet av 2017

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Tesla

Det är många som väntar på Teslas kommande modell Model 3. De som beställde ett exemplar tidigare i år ska få sin bil i slutet av nästa år. Var du däremot lite sen på bollen och lägger en beställning nu kommer den inte förrän tidigast i mitten av 2018.

Omkring 400 000 stycken bilar är förhandsbeställda och dessa kommer ju givetvis att ta ett tag att få ihop. Produktionen ska enligt Tesla dra igång i mitten av nästa år. Prislappen kommer att ligga på 35 000 dollar och räckvidden ska vara minst 35 mil.

I september såldes det 292 stycken nya Teslor i Sverige och av dessa var ungefär hälften Model X, resten Model S.

teknikensvarld.se +

Det är dags att boka din nya DeLorean DMC-12 nu

Kultbilen är pånyttfödd

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Nyheter

För ett tag sedan gick DeLorean Motor Company ut och berättade att de planerade att nytillverka den klassiska kultbilen DMC-12 - en av huvudpersonerna i Tillbaka till framtiden-filmerna. I början av nästa år drar produktionen igång, och nu har man öppnat upp bokningstjänsten så att man kan lämna en intresseanmälan.

De nya bilarna skippar den gamla trötta PRV-motorn och får uppdaterad elektronik, exakt vad det rör sig om för grejer är dock oklart för tillfället.

Totalt kommer man att bygga runt 300 till 350 stycken bilar, och endast en i månaden det första året. I slutet av andra produktionsåret är tanken att man ska kunna trycka ut en bil i veckan. För ett exemplar kommer man att få betala omkring 900 000 kronor.

delorean.com +
Visa
Pressmeddelande
As summer finally draws to a close (here in Texas, at least), we continue to make good progress in most areas of the planned 2017 Low Volume DeLorean production. We have extended our planned start of production due to regulatory delays (explained below), but all in all are pleased with where we are based on our current planned production timeline.

Chassis development is slightly behind schedule due to supplier bottlenecks, but prototype builds of the chassis are expected by early November. These chassis will be suitable for existing DeLorean cars as well as our planned low-volume production. This is an excellent example of how this low-volume production will be improving parts availability for the owners of existing DeLorean cars.

In September, representatives of DMC met with one of our potential powertrain suppliers and a separate technology partner in the United Kingdom for Engine Control Unit (ECU) development. We are carefully evaluating our options here but are also awaiting further regulatory guidance from the Environmental Protection Agency (EPA), the results of which may affect our engine supplier decision.

Also in September, representatives of DMC met with a potential supplier for interior components. This is still in the exploratory stage, but we expect more progress throughout the final quarter of this year. This Tier 1 automotive supplier has significant low-volume experience, particularly in regards to Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) in regards to interior safety/flammability.

As mentioned before, while the legislation that allows for low-volume vehicle manufacturing was signed into law in December of 2015, the actual rulemaking process for the implementation of the law is in the hands of the Environmental Protection Agency (EPA), National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) and the California Air Resources Board (CARB).

The latest update from the EPA indicates they may issue a “guidance document” that will spell out how low-volume manufacturers (like DMC) can register with the EPA and comply with the laws regarding installation of certified engine packages.

CARB officials are working with several companies seeking an “Executive Order” – commonly known as an “EO” – for engine packages that are suitable for the low-volume manufacturer’s use. This, along with some other action still being defined, is necessary in order to take advantage of the federal law.

NHTSA staff are considering how best to implement the new legislation, and currently have no timetable for issuing regulations or guidance documents. The Specialty Equipment Market Association (SEMA) has been working closely with the low-volume law sponsors, Representative Gene Green (D-TX) and Representative Markwayne Mullin (R-OK), in urging NHTSA to consider issuing a “guidance document” allowing sales to begin in 2017 even if regulations were still being drafted.

Accordingly, on October 12, 2016 we submitted a “Request for Interpretation” letter to the Chief Counsel of the National Highway Traffic Safety Administration that would deem DeLorean Motor Company eligible to sell vehicles while NHTSA drafts regulations. We’ll report more on this as it develops.

In light of everything discussed in this update, we are still a few months away from setting a price for the car as we finalize the bill of materials and standard/optional feature list. However, the overwhelming interest and feedback from people interested in the DeLorean production can’t be dismissed.

Beginning today we are accepting applications from those with interest in being placed on a reservation list to purchase one of the low-volume DeLorean cars. Because the standard and optional feature list is still being finalized, these are non-binding expressions of interest only. Our planned production is approximately one car per month for the first 12 months of production, ramping up to one car per week by the end of the second year of production.

Respondents will be given first notification and priority before the ordering process is opened to the general public.

Rykte Dieselgate tvingar Audi att slopa egen plattform

Ingen mera mittmotor för R8 och bakhjulsdrift för A4?

Foto: Bobby Green
Visa inte Bil-artiklar
Bil / Audi

Dieselgate sätter inte helt oväntat sina spår och Volkswagen-koncernen måste göra stora besparingar för att hålla sig över ytan. Nu verkar en av åtgärderna för Audis del vara att sluta utveckla och designa den egna plattformen MLB som i dag är grund för A4, A5, A6, A7, A8, Q5 och Q7 och istället basera nästkommande modeller på Porsches platta MSB. MSB är byggd för bak- och fyrhjulsdrivna modeller vilket skulle kunna innebära att nästa A4 och A5 byter från en längsgående motorlayout till en tvärställd samtidigt som bilen blir bakhjulsdriven. Vidare skulle det även kunna innebära att mittmotorplattformen som återfinns i modellen R8 försvinner helt och att nästa generation istället baseras på Porsche 911.

Det här är som sagt bara rykten än så länge och vi får se vad det blir av det.

carscoops.com +

Mercedes klargör vad som gäller för deras självkörande bilar

De ska inte köra över andra trafikanter

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Självkörande bilar

Förra veckan skrev vi att Mercedes självkörande bilar i framtiden skulle prioritera passagerarnas säkerhet framför eventuella gångtrafikanter eller andra trafikanter utanför bilen.

Nu går dock Mercedes ut med ett klargörande där man säger det aktuella uttalandet från Christoph von Hugo, som arbetar med självkörande bilar på Mercedes, var taget ur sitt sammanhang. I ett email till Jalopnik skriver Mercedes att deras system inte ska avgöra hur ett mänskligt liv ska värderas och man skriver bland annat:
" There is no instance in which we’ve made a decision in favor of vehicle occupants. We continue to adhere to the principle of providing the highest possible level of safety for all road users."

Det verkar med andra ord som om självkörande bilars "moral" fortfarande är ett oskrivet blad. Givetvis kommer biltillverkare att skjuta denna ansvarsfråga framför sig så länge som det är möjligt men förr eller senare måste de ändå ta ställning till hur självkörande bilar ska agera i en potentiell olyckssituation,

Ni hittar hela uttalandet från Mercedes under "Läs mer".

jalopnik.com +
Läs mer...

Det här kan vara nya BMW M5

CAD-ritningar läcker ut

Visa inte Bil-artiklar
Bil / BMW

Förra veckan presenterade BMW nya 5-serien. Då fick vi reda på några av versionerna men den som alla som vill ha något vasst väntar på är såklart nya M5. Nu har ritningar på vad som sägs vara just den läckt ut, och så här ser de ut.

Som väntat får bilen en aggressivare front med större luftintag och en bakspoiler med diffusor och plats för fetare avgasrör. Bilderna visar bara bilen fram- och bakifrån men räkna med att den även får andra sidokjolar och svulstigare skärmar. Under skalet kommer det att finnas en V8:a på runt 600 hästar som för första gången i en M5 kommer att skicka kraften vidare till alla fyra hjulen. För den som ändå vill dra upp en fet sladd ska det finnas ett drift mode som hjälper till med detta.

Nya M5 kommer troligtvis att presenteras på bilmässan i Genève nästa vår.

teknikensvarld.se +