Toyota hyllar Jeremy Clarkson

Bil / Toyota

I går blev det som många nog hade misstänkt klart - Jeremy Clarkson från Top Gear fick sparken av BBC. Internet svämmade över av kommentarer där många var frustrerade över beslutet men nästan lika många tyckte att BBC gjorde rätt val som satte ner foten. Hursomhelst kan vi konstatera att Top Gear aldrig kommer att bli vad det en gång var.

Den kommande tiden kan vi nog vänta oss mängder av material kring Jeremy som både hyllar och dissar honom. Några som valt att tacka för hans tid är Toyota och de gör det med det här lilla samlingsklippet.

Alla anställda på Porsche får 8 600 euro i bonus

Obs! Bilden är ett montage
Bil / Renault

Den 25:e i månaden innebär för de flesta lönedags vilket alltid är trevligt. Extra trevligt blir det dock för den som jobbar på Porsche, då alla anställda i dag fick reda på att de får en extra bonus på 8 600 euro. Bonusen är uppdelad i två delar där 7 900 euro går rätt ner i fickan medan 700 sätts in på ett pensionssparkonto. Totalt delade man ut motsvarande en miljard kronor i bonus till de anställda.

Porsches framgångar under förra året är mycket tack vare modellen Macan som jämfört med förra året ökade sin försäljning med 17 % till nästan 190 000 bilar. Den totala omsättningen för företaget landade på strax under 17.2 miljarder euro och rörelseresultatet ökade med 5 % till 2.7 miljarder euro.

newsroom.porsche.com +
8.600 Euro bonus for Porsche employees
After the most successful year in the history of the company, employees working at Porsche AG will receive a gross voluntary bonus amounting to 8.600 euros.

The Executive Board and the General and Group Works Council has agreed on this. The bonus consists of two components: 7.900 euros will be paid owing to the excellent corporate result and for the particular performance made by the work force in the previous financial year 2014. 700 euros will be given as a special contribution to the Porsche VarioRente (company pension scheme) or a private pension fund.

The 2014 financial year was marked by the launch of the Porsche Macan as the second SUV in the model range. As a result the sports car manufacturer increased its deliveries compared to 2013 by about 17 per cent to almost 190,000 vehicles. Turnover rose by one fifth to just under 17.2 billion euros and the operating result increased by a good five per cent to 2.7 billion euros. The bonus for the year 2014 will be paid to about 14,600 employees at Porsche AG with adjustments for personal working time and if employees joined the company during the year.

Porsche CEO thanks all employees

For Matthias Müller, Chairman of the Executive Board of Porsche AG, the ongoing success despite the difficult competitive environment is not taken for granted at all. Rather, it is the result of exceptional team achievement. "I would like to thank all employees most sincerely for their performance. Once again they did a very good job last year. Of course we should not be lulled into a sense of false security by the success of 2014 – and we should definitely not rest on our laurels. On the contrary, during the current financial year and in the coming years, many new challenges await us and we will have to meet them face on."

"Our special contribution of 700 euros to our highly attractive Porsche VarioRente is an innovative opportunity to continue expanding the employee-financed old-age pension plan," stressed Thomas Edig, Member of the Executive Board Human Resources and Social Affairs and Deputy Chairman of the Executive Board of Porsche AG. "Together with the performance-related company-financed pension scheme, we offer a retirement package which strengthens our position as an attractive employer both now and in the future."

Uwe Hück: "Our employees are as unique as our cars"

Uwe Hück, Chairman of the General and Group Works Council, said, "Our employees are as unique as our cars. They have achieved a tremendous amount and as a reward there is now a record bonus. But one thing is clear, this is not a present from the employer. The team worked hard for it. They earned it." Hück also emphasised the special characteristic of Porsche, its locations and its employees. "Nowhere else is productivity and flexibility as high as in our company. We Porsche employees are a good advertisement for the company. This is something that should never be forgotten when assessing the site in Zuffenhausen and its potential for the future."

Hück is proud of the fact that all tariff employees will benefit from the bonus. "No matter whether an employee works in production or in an internal service department, all workers and engineers will receive the bonus." Part of the bonus this year will also be paid into the company pension scheme. Hück added, "This is an important contribution and sets an important signal to secure employee retirement. Good profits and social responsibility are not opposites."

570S Coupe först ut i McLaren Sport Series

Bil / McLaren

McLarens nya modell heter inte Sport Series som man kanske hade kunnat tro, utan detta är en beteckning för en rad med modeller som är på väg. Den första som vi tidigare har fått höra hur den låter kommer att heta 570S Coupe och bilden vi ser här är en liten teaser på hur den ser ut.

Siffrorna i namnet avslöjar effekten och det här blir alltså en bil med 570 hästar. Dessa hämtas ur samma dubbelturbomatade V8:a på 3.8 liter som används i tillverkarens övriga modeller.

Längre fram kan vi även vänta oss en C-version där bokstaven betyder cabriolet. Hur många fler modeller det blir i den nya serien återstår att se.

570S Coupe har premiär på New York Auto Show.

www.gtspirit.com +

Jeremy Clarkson har fått sparken från BBC

Bil / Nyheter

Sent i går kväll började ryktena dra igång på allvar att Jeremy Clarkson från den populära TV-serien Top Gear fått sparken. Men inget officiellt uttalande fanns från BBC och det hela var endast spekulationer. Fram tills nu. Jeremys kontrakt förnyas inte och han får alltså lämna showen.

Tony Hall från BBC säger följande:
"It is with great regret that I have told Jeremy Clarkson today that the BBC will not be renewing his contract. It is not a decision I have taken lightly. I have done so only after a very careful consideration of the facts and after personally meeting both Jeremy and Oisin Tymon. I want to make three points. First – The BBC is a broad church. Our strength in many ways lies in that diversity. We need distinctive and different voices but they cannot come at any price. Common to all at the BBC have to be standards of decency and respect. I cannot condone what has happened on this occasion. A member of staff – who is a completely innocent party – took himself to Accident and Emergency after a physical altercation accompanied by sustained and prolonged verbal abuse of an extreme nature. For me a line has been crossed. There cannot be one rule for one and one rule for another dictated by either rank, or public relations and commercial considerations. Second – This has obviously been difficult for everyone involved but in particular for Oisin. I want to make clear that no blame attaches to him for this incident. He has behaved with huge integrity throughout. As a senior producer at the BBC he will continue to have an important role within the organisation in the future. Third – Obviously none of us wanted to find ourselves in this position. This decision should in no way detract from the extraordinary contribution that Jeremy Clarkson has made to the BBC. I have always personally been a great fan of his work and Top Gear. Jeremy is a huge talent. He may be leaving the BBC but I am sure he will continue to entertain, challenge and amuse audiences for many years to come. The BBC must now look to renew Top Gear for 2016. This will be a big challenge and there is no point in pretending otherwise. I have asked Kim Shillinglaw to look at how best we might take this forward over the coming months. I have also asked her to look at how we put out the last programmes in the current series."

Soppan som drog igång det här beslutet kan du läsa mer om här. James Mays kommentar om det hela kan ni se nedan.

transmission.blogs.topgear.com +

Kimi Räikkönen visar sina skådis-kunskaper

Bil / Övrigt

Kimi Räikkönen är duktig på att köra Formel 1-bil, men kanske inte lika bra när han hamnar framför kameran med ett manus. Vi har alla våra specialiteter här i livet och vi kan väl lugnt säga att skådespelaryrket inte är något som skulle passa Kimi.

teknikensvarld.se +

Mega-motorväg som länkar ihop Storbritannien och USA

Bil / Nyheter

Ett nytt förslag från ryska myndigheter om att bygga en mega-motorväg mellan Storbritannien och USA har presenterats. Den nästan 2 000 mil långa vägen skulle länka ihop länderna som man annars flugit eller kört båt mellan. Vägen skulle gå ungefär som Transsibiriska järnvägen gör i dag vilket betyder att man skulle få köra genom städer som Yekaterinburg, Irkutsk och Vladivostok. Förutom en motorväg finns det även förslag på en järnväg för höghastighetståg och ledningar för olja och gas.

Vladimir Fortov som är Head of Russian Academy of Science säger följande om förslaget:
"It will solve many problems in the development of the vast region.
It is connected with social programs, and new fields, new energy
resources, and so on. The idea is that basing on the new technology
of high-speed rail transport we can build a new railway near the
Trans-Siberian Railway, with the opportunity to go to Chukotka and
Bering Strait and then to the American continent."

www.telegraph.co.uk +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen