Trafikborgarråd vill ha dieselförbud även i Stockholm

Trots att man inte har samma problem

Foto: Anders J Larsson
Visa inte Bil-artiklar
Bil / Nyheter

I går så började förbudet mot dieselbilar gälla i Oslo, som har stora problem med sin luft. Anledningen är att Oslo geografiskt ligger på ett sånt sätt att föroreningar stannar kvar, speciellt vintertid.

Nu vill trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) göra samma sak även i Stockholm, fast inte i hela staden.

– Vi har tack o lov inte de enorma problem som Oslo har med luften. Det beror på att topografin ser annorlunda ut. Här i Stockholm vädras utsläppen från bilarna lättare ut. Men vi har problem vid våra innerstadsgator – som tex Hornsgatan. Där är det oroväckande höga värden, säger Daniel Helldén.

Stockholm får dock inte göra det Oslo gjort eftersom en kommun helt enkelt inte får ta den typen av beslut. Ett nytt lagförslag från regeringen ska dock vara på gång för införandet av så kallade kommunala miljözoner, för att kommuner ska ta den här typen av beslut.

Stockholm kan alltså inte införa ett förbud mot dieselbilar som det ser ut i dag men viljan verkar helt klart finnas där.

stockholmdirekt.se +

Ingen V6:a men 10-stegad låda i Fords uppdaterade Mustang

Faceliften är nu officiell

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Ford

Tidigare i dag kunde vi se Fords uppdatering av modellen Mustang på film. Nu är bilen presenterad och vi får lite mer kött på benen. Nyheterna förutom den uppenbara förändringen i designen är att V6-alternativet slopas helt, att det går att få en tiostegad automatlåda och att instrumenteringen bytts ut mot en moderiktig digital skärm.

Den turboladdade EcoBoost-fyran på 2,3 liter och den fem liter stora V8:an finns kvar och det är den sistnämnda som får den nya automatlådan som tillval. Det manuella alternativet här har också uppdaterats med en dubbelskivig koppling och dubbelmassesvänghjul. Båda motoralternativen ska bjuda på mer kraft men några siffror har Ford tyvärr inte delat med sig av. Mustang med V8:a får ett nytt avgassystem med en elektronisk klaff så att man kan öppna upp det lite mer när man vill höra sången bättre.

Nya stötdämpare och nya krängningshämmare ska styva upp och göra körningen lite skarpare. För första gången går det även att få de adaptiva dämparna MagneRide på tillvalslistan. Säkerhetssystemen Pre-Collision Assist with pedestrian detection, distance alert, lane-departure warning, lane-keeping assist och Driver Alert System är också nyheter som har hittat in i bilen. På insidan ska den tråkiga plasten ha blivit lite roligare och allt som ser ut som aluminium ska nu vara det.

Några priser och när uppdateringen hittar till Sverige vet vi tyvärr inte än.

autoblog.com +

Chevrolet bygger Batmobile av Lego

344.187 bitar gick åt

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Chevrolet

Chevrolet sponsrar The LEGO Batman Movie och då måste man ju bygga en Batmobile. Av Lego. I full skala. Så klart.

Sagt och gjort, bolaget har nu byggt en 518 centimeter lång Batmobile som är inspirerad av Batmans Speedwagon från filmen. Bilen är 210 centimeter hög och 281 centimeter bred. Det är ingen liten sak med andra ord.

Bilen väger 769 kilo och varje hjul väger 45 kilo. Bilen är byggd på en ram av aluminium (fusk!) och man använde 344.187 olika Lego-bitar i 17 olika färger. Bygget tog 222 timmar att designa och 1833 timmar att bygga.

Cheva-versionen går inte att köpa, men det går en lite mindre och rimligare. Webbhallen tar 599 spänn för den vanliga Lego-versionen av bilen.

chevrolet.com +

Mercedes E-Klass All-Terrain blir din för 469 900 kronor

De svenska priserna är nu klara

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Mercedes

I september drog Mercedes täcket av deras motsvarighet till alla kombibilar som ska klara lite mer än bara asfalt och släta vägar. Mercedes kallar versionen All-Terrain och den erbjuds för tillfället till E-Klass. Nu är de svenska priserna klara och du får ett exemplar för 469 900 kronor. Den slanten ger dig en E 220 d SE Edition med dieselsnurra på 194 hästar och ett vrid på 400 Newtonmeter. Fyrhjulsdrift, niostegad automatlåda och ställbar luftfjädring är standard. Modellen bjuder på 29 millimeter högre markfrigång jämfört med en vanlig E-Klass kombi.

Lansering blir i april och så här ser prissättningen ut:

Listpris: 497 900 kronor
SE Edition: 469 900 kronor (nettoprissatt för privatkund)
Fleet Edition : 432 900 kronor (för företagskunder)

Så här ser Fords facelift av Mustang ut

Lite mjukare nos

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Ford

I slutet av 2013 visade Ford upp den femte generationen av modellen Mustang och det är därför nu hög tid att ge den en liten uppdatering. Här får vi se en video som visar nyheterna och det som sticker ut mest är väl fronten som fått sig ett par nya strålkastare, en ny stötfångare och en ny motorhuv. Baklamporna har även de fått sig en ny design men det är inte så värst mycket som skiljer mot föregångaren. Bilen vi får se är en GT med Performance Package. Hur insidan ser ut får vi tyvärr inte se för tillfället. Mer om uppdateringen kommer så fort den blir helt officiell.

carscoops.com +
Tårtan som ser ut som ett moderkort
Perfekt till den som gillar datordelar, och tårta 
120kg
+
Bobby Green
Göm projektorn i en låda på väggen
Snyggt och prydligt 
125kg
+
Bobby Green
Har bott ensam i skogen i över 40 år
Minidokumentär om Billy 
160kg
+
Bobby Green