Bozena Riot är ett upploppsfordon

När det blir lite för stökigt

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Övrigt

Från företaget Bozena Security Systems kommer det här lite udda fordonet som är tänkt att användas av polisen vid eventuella upplopp eller stökiga demonstrationer.

Fordonet är försett med en 3000 kilo tung höj- och sänkbar sköld som skyddar fordonet och eventuella poliser bakom den. Förutom det så kan fordonet förses med en vattentank som går att använda till fordonets vattenkanoner. Skulle inte det räcka så finns det även en tårgaskanon som polisen kan använda.

I videon nedan kan ni kolla in Bozena Riot lite närmare.

via gizmodo.com bozena.eu +

Uber pausar sina självkörande bilar

Efter att en av dem voltat i Arizona

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Självkörande bilar

Motgångarna för Uber och deras projekt med självkörande volvos ser ut att fortsätta. I fredags kväll amerikansk tid var en av Ubers självkörande bilar inblandad i en olycka som resulterade att hela bilen voltade vilket ni kan se på bilderna i den inbäddade tweeten nedan.

Enligt polisen i Tempe, Arizona, där olyckan skedde så ska inte Ubers självkörande bil ha vållat olyckan och inga människor skadades vid incidenten. Trots detta så väljer Uber nu att sluta att köra sina självkörande bilar tills olyckan är färdigutredd.

Uber började testa sina självkörande bilar i Pittsburgh förra året och kort därefter började man även testa dem i Kalifornien. Där fick man dock inget tillstånd att köra så därför flyttade man projektet till Arizona.

bloomberg.com +

Kort video på nästan färdiga Model 3

Snart dags för produktion!

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Tesla

Vi har redan sett en version av Teslas Model 3, men sedan de visade upp den har de fortsätt utvecklingen. Det vi såg var någon form av beta och nu är man framme vid vad Elon Musk kallar för en release candidate. I mjukvaruvärlden är det den version som man tycker ska gå i produktion och som har alla funktioner som den slutgiltiga versionen kommer att ha.

Detta betyder alltså att stunden när vi kommer att få se ur Model 3 blev är nära.

Elon berättade också att de första bilarna som produceras kommer att vara bakhjulsdrivna. Fyrhjulsdrivna versioner kommer sex till nio månader efter produktionsstart. Vill man ha en snabbare version, alltså en P-version, får man vänta ett år. Han berättade också att Model 3 inte kommer att få en traditionell instrumentering utan endast får en skärm.

theverge.com +

90 år av Volvo

Vår svenska stolthet

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Volvo

Här är en dryga fyra minuter lång film där vi får njuta av vackra Volvo-bilar.

youtube.com +

Skatten höjs på bensintörstiga nya bilar

Elbilar får högre bidrag

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Nyheter

SVT har tagit del av lite nya uppgifter för hur regeringen ska få oss att köpa snålare bilar och det är verkligen ett givande och tagande.

Vi börjar med givandet.
- Bilar som släpper ut noll gram CO2/km får en miljöbilspremie på 45.000 kronor, en premie som i dag är 40.000 kronor.
- Bilar som ligger mellan 0 och 60 gram CO2/km får en miljöbilspremie på mellan 45.000 och 7500 kronor.
- Gasbilar får en fast premie på 7500 kronor.

Det här betyder alltså att rena elbilar får mer bonuspengar men att ökningen är rätt liten. Laddhybrider får i dag 20.000 kronor men nu får de alltså en bonus som är baserad på hur mycket de släpper ut vilket känns rättvist.

- Bilar som släpper ut mellan 60 och 95 gram CO2/km får varken bidrag eller en högre beskattning.
- Bilar som släpper ut över 95 gram beskattas extra.
- Beskattningen är 77 kronor per gram mellan 95 och 140 gram CO2/km
- Beskattningen är 100 kronor per gram över 140 gram CO2/km

Det här upplägget gör alltså att en nysåld bil som släpper ut mycket skit kommer att bli rejält dyrare. Så här räknas fordonsskatten ut för en bil som släpper ut 160 gram, något som till exempel en VW Passat 2.0 alltrack med fyrhjulsdrift släpper ut.

- Först börjar vi med ett grundbelopp på 360 kronor.
- Sedan lägger vi på 45 gram x 77 kronor vilket är 3565 kronor.
- Sedan lägger vi på 10 gram x 100 kronor vilket är 1000 kronor.
- Total fordonsskatt blir 4925 kronor per år.

Om vi tar något mer rimligt, som en bil som ligger precis under den gamla miljöbilsgränsen på 120 gram ser det ut så här:

- Först börjar vi med ett grundbelopp på 360 kronor.
- Sedan lägger vi på 24 gram x 77 kronor vilket är 1848 kronor.
- Total fordonsskatt blir 2208 kronor.

Förändringen gäller som sagt bara nya bilar. Det man verkar rikta in sig på är de bilar som är ganska så normala med lite kraftfullare motorer. Lyx- och sportbilsägare får också högre skatt men det drabbar ju ingen fattig.

svt.se +
Framåtvolt med monster truck
Bakåtvolter är så lame 
187kg
+
Bobby Green
Så påverkade Daft Punk Top 40-listan
Intressant 
119kg
+
Bobby Green
Dr. Ken svarar på medicinska frågor
Ken kan allt 
101kg
+
Bobby Green