Toyota ska bygga system för framtidens självkörande bilar

Slår sina påsar ihop med Ericsson, Intel och andra

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Självkörande bilar

Biltillverkaren Toyota har meddelat att man har inlett ett samarbete med Intel, Ericsson, Denso Corp samt NTT DoCoMo för att bygga system som kan ta hand om den data som självkörande bilar kommer att generera i framtiden.

Toyota skriver i ett pressmeddelande att man tror att data från självkörande bilar kommer att generera runt 10 exabyte med data är 2025 vilket är upp till 10.000 mer gånger data än vad självkörande bilar genererar idag. Fram tills dess anser Toyota att det måste byggas upp nya system som kan hantera allt denna data och det har man tänkt att utveckla tillsammans med några av världens branschveteraner.

Det nya initiativet kallas för "Automotive Edge Computing Consortium" och Toyota skriver att man kommer att arbeta med att utöka nätkapaciteten inför den framtida självkörande verkligheten samt ta fram riktlinjer och standarder för hur datan ska hanteras.

Uber-investerare vill att annan investerare lämnar styrelsen

Efter det att företagets grundare stämts

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Övrigt

Ledningsproblemen verkar fortsätta på taxi-tjänsten Uber och förra veckan stämde Uber-investeraren Benchmark Capital Ubers grundare och före detta VD Travis Kalanick.

Det verkar dock ha varit ett drag som andra investerare i Uber inte uppskattade då de anser att det kan skapa badwill för företaget samt att värdet på företaget ska sjunka. Det var efter Kalanick försökte inrätta tre nya styrelseplatser i Ubers styrelse, varav han själv skulle få en, som Benchmark Capital stämde Kalanick då de inte vill ha honom i styrelsen alls.

Nu har nyhetstjänsten Axios kommit över ett mail där tre investerare vill att Benchmark Capital ska sälja 75 procent av sitt innehav i Uber samt att de lämnar företagets styrelse.

Waymo tar patent på mjuka bilar

Känner av om de är på väg att krocka med en bil eller en människa

Foto: Waymo
Visa inte Bil-artiklar
Bil / Självkörande bilar

Alphabets bilföretag Waymo har tagit patent på en slags fordonskonstruktion som kanske skulle kunna minska antalet skadade gångtrafikanter i framtiden.

Tanken är att fordonets kaross och tillhörande delar bland annat skulle hållas samman av kablar och bultar. Skulle fordonet känna av att det är inblandat i en kollision skulle delar som till exempel motorhuven och stötdämpare kunna lossas automatiskt baserat på fordonets hastighet, vad fordonet håller på och kolliderar med och i vilken riktning fordonet färdas.

Huruvida det här patentet från Waymo även skulle göra bilfärden säkrare för de som åker inuti den självkörande bilen framgår inte.

Infiniti visar annorlunda elbilsprototyp

Ser ut som racingbil från 40-talet

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Självkörande bilar

Infiniti har nu visat upp en riktigt rolig prototyp som verkligen är en fantastisk mix av dåtid och framtid. Den heter Prototyp 9 och är en elbil i en form som vi känner igen från racingbilar från den riktigt gamla goda tiden.

Bilen kommer att visas upp på Pebble Beach Concours d'Elegance. Även om den är eldriven är det egentligen inte insidan som räknas, utan flörten till den klassiska designen och hantverkskunnandet står i fokus. Elmotorn är på 140 hästar och tar bilen till 100 km/h på 5,5 sekunder, vilket så klart är snabbt men inte supersnabbt.

Snygg är den i alla fall!

Chris Harris kör Porsche 911 GT3

Bränner lite gummi

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Porsche

Chris Harris har fått tag på en Porsche 911 GT3 och bränner runt med den på bana. 500 hästar och i princip en helt ny motor borde vara lovande, men vad tycker Chris?

IKEA fixar guide till GoT-plagget
Som gjordes av en IKEA-fäll 
268kg
+
Roger Åberg
Sex är bäst på morgonen
Och du ska lägga dig tidigt 
143kg
+
Roger Åberg
Det här är boken för alla F1-älskare
Adrian Neweys memoarer 
106kg
+
Roger Åberg