Bil / Renault

Förra veckan läckte Renaults nya Koleos ut innan den visades upp på bilmässan i Peking men nu är den helt officiell. Bilen kommer att börja säljas i Australien, Turkiet, Saudiarabien, Kina och i vissa latinamerikanska länder i slutet av året och i början av nästa år är det dags för Ryssland och Europa. Tillverkningen kommer att ske i Busan i Sydkorea för alla marknader utom Kina där man istället bygger bilen i Wuhan.

Vad nya Koleos kommer att kosta är oklart för tillfället men det som kunderna kommer att få för sina pengar är bland annat en bil med fyrhjulsdrift och en markfrigång på 21,3 centimeter. Fyrhjulsdriftstekniken kallas för All Mode 4X4 och den sitter sedan tidigare i många andra av Renault och Nissans modeller. På instrumentpanelen sitter en omkopplare där man väljer om bilen ska driva på alla fyra eller på bara framhjulen.

Bilen får även full-LED-strålkastare och baklampor med LED-teknik. Måtten är 4,67 meter på längden, 1,84 på bredden. Hjulbasen anges till 2,71 meter och baksätet ska bjuda på 28,9 centimeters benutrymme. Nya Koleos bygger på samma plattform som senaste Nissan X-Trail och det finns säkerhetsutrustning som exempelvis Active Emergency Braking, Lane Departure Warning, Blind Spot Warning, Safe Distance Warning, Tiredness Detection, parkeringssensorer här och var, backkamera och automatiskt helljus.

Rycker det i suv-tarmen när ni ser denna eller kommer den att passera obemärkt?

Renault visar upp ny SUV: Koleos

I dag visar Carlos Ghosn, Renault koncernchef, upp Renault Koleos på bilsalongen i Peking. Renault Koleos är det senaste tillskottet i företagets globala produktsatsning.

Nya Renault Koleos är producerad för att möta kraven från krävande kunder på alla kontinenter och är först och främst avsedd för den globala marknaden, med försäljningsstart i slutet av 2016 i Australien, Turkiet, Saudiarabien, Kina och vissa latinamerikanska länder. I början av 2017 lanseras modellen i Ryssland och Europa.

Renault Koleos lanseras i en tid när SUV-segmentet är under stark tillväxt på många marknader, och för många konsumenter blir det första gången man får tillfälle att uppleva en Renault-SUV.

Nya Koleos levererar allt som förväntas av en SUV i klassen:
• kraftfulla, muskulösa yttre linjer
• fyrhjulsdrift
• verklig terrängkörningsförmåga tack vare markfrigång på 213 mm.
• en raffinerad och bekväm interiör, inklusive teknik och design, bland de allra bästa i sin kategori
• klassledande kupéutrymmet, inklusive 289 mm knäutrymme bak
• utrustning delas med andra high-end Renault-modeller, som multimedia-systemet R-LINK 2

Nya Koleos levererar en blandning av robusta SUV-fördelar med förfinade egenskaper som normalt sett hör ihop med stora sedan-modeller. Förutom utrustning som positionerar modellen som referens i sin klass kompletterar modellen Renaults övriga produktsortiment i d-segmentet där Espace och Talisman redan återfinns.

Koleos har klassiska SUV designdetaljer; bl a dörrskyddslister, 19” hjul och tak-rails i aluminium. Kombinationen av hög markfrigång (213 mm) och frigångsvinklar på 19 respektive 26 grader säkerställer att bilen tar sig fram överallt.

”Som designer var utmaningen att skapa en SUV som inte var bara elegant, men också modern och dynamisk. För att uppnå detta accentuerade vi klassens välbekanta kännetecken med tuffa, kraftfulla, horisontella linjer och hög markfrigång. Som ett resultat av detta utstrålar Nya Koleos en inre styrka. Den är i varje tum en SUV och en Renault, säger Laurens van den Acker - Designdirektör på Renault Corporate Design.

Bilens "ALL MODE" 4×4-tekniken finns sedan tidigare i miljoner fordon från Renault-Nissan alliansen världen över och har bevisat sin goda förmåga. 4x4-systemet är extremt lätt att använda tack vare en omkopplare på instrumentpanelen som erbjuder ett val mellan 2WD- och 4WD-lägen. Den senare delar automatiskt vridmomentet mellan fram- och bakhjulen. Vid låga hastigheter på sämre vägunderlag finns ett tredje läge som kallas 4WD LOCK och som tillåter föraren att välja permanent fyrhjulsdrift. Valmöjligheten mellan olika körlägen garanterar ökad säkerhet och stabilitet genom att neutralisera under- och överstyrning samt genom att optimera grepp under svåra vägförhållanden.

Nya Koleos kommer att finnas tillgänglig i mer än 80 lander, på alla kontinenter, och bygger på den expertis som Renault-Nissan alliansen har i SUV-segmentet. 2015 sålde Renaultgruppen över 2,8 miljoner fordon i mer än 125 länder, 43% utanför Europa. Modellen kommer bidra till koncernens fortsatta utveckling genom att utöka produktsortimentet och öka sin internationella närvaro

Modellen kommer att byggas på två anläggningar - Busan i Sydkorea, för alla marknader utom Kina, vars bilar kommer byggas i kinesiska Wuhan.
Bil / Elbilar

En något udda skapelse som ställdes ut på bilmässan i peking är Arcfox-7 från BAIC (Beijing Automotive Industry Holding Corporation). Det är en elbil som ser ut att ha snott en del linjer från Aston Martin Vulcan och som lovar att göra 0-100 km/h på under tre sekunder och ha en toppfart 260 km/h. Dessutom ska den ha en räckvidd på 30 mil. Som om inte detta vore nog så ska den även lanseras i år.

Batteripacket ska vara på 66,6 kWh och det sitter kopplat till en elmotor som levererar 612 hästar och 1 050 Newtonmeter. Vikten på bilen anges till 1 755 kilo och den mäter 4,57 meter på längden, 2,04 på bredden och 1,21 på höjden. I varje hörn sitter det keramiska skivbromsar och de ska vara försedda med sexkolvsok fram, fyrkolvsok bak.

Om BAIC kan hålla vad de lovar vore det ju fantastiskt, men som vanligt återstår det att se om denna produkt kommer att bli verklighet.

teknikensvarld.se +
Webb / Sajter

Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May har en ny show på gång och vid sidan av detta har man även tagit fram en ny sajt där massa motorrelaterat kul ska finnas. Den heter DriveTribe och tanken är att sajten ska vara uppdelad i "tribes" (stammar) med olika karaktärer och personligheter. Stjärnor inom motorvärlden, bloggare, skribenter och videofotografer ska tillsammans med trion lägga upp material för fans att dyka ner i. Användarna följer den stammen som passar de själva bäst och man ska även kunna skapa egna.
"What we are looking to do is build a next-generation vertical that is dedicated to motoring, and that really combines content, social and commerce. The content will be produced both by professional content creators, and the users."
Sajten finansieras av Clarkson, Hammond, May tillsammans med den gamla Top Gear-producenten Andy Wilman och tech-entreprenören Ernesto Schmitt.

DriveTribe kommer att sjösättas i höst men om detta även blir namnet på den nya TV-showen är oklart för tillfället.

via Jalopnik drivetribe.com +
Bil / Seat

Seats första suv Ateca är nu prissatt och beställningsbar. Priserna börjar på 209 400 kronor och bilen får du från augusti om du lägger en order nu. Det erbjuds en rad olika turboladdade bensin- och dieselmotorer och effekten sträcker sig från 150 till 190 hästar. Du kan få fram- eller fyrhjulsdrift och manuell eller dubbelkopplingslåda. På utrustningssidan finns saker som full-LED-strålkastare, assistans- och säkerhetssystem och den senaste generationens infotainmentsystem.

Alla olika varianter och versioner och priser på dessa finns i pressmeddelandet nedan.

bilkonfigurator.seat.se +
Nya SEAT ATECA prissatt och beställningsbar

Nya SEAT Ateca med design och premiumkänsla i både form och utseende, fantastisk körglädje, urban mångsidighet och hög användarvänlighet. SEAT:s första SUV är en äkta SEAT med den senaste tekniken, högklassiga uppkopplingsmöjligheter, innovativa säkerhets- och assistanssystem och effektiva drivlinor. Egenskaper som tillsammans gör nya Ateca till en av segmentets smartaste modeller. Bilen lanseras i slutet av augusti och är redan idag prissatt och beställningsbar. SEAT ATECA kostar från 209 400 kronor.

Nya SEAT Ateca erbjuds i flera olika varianter med såväl effektiva som starka turboladdade TSI bensin- och TDI dieselmotorer. Med effekt mellan 115 (85 kW) och 190 hästkrafter (140 kW), fyrhjuls- eller framhjulsdrift och med manuell växellåda eller med den automatväxlade dubbelkopplingslådan DSG finns en version för alla behov.

Dessutom erbjuds en mängd utrustning som full-LED strålkastare, en bred uppsättning av assistans- och säkerhetssystem som den innovativa kökörningsassistenten och nya Emergency Assist samt ett paket med den senaste generationens infotainmentsystem med en åtta tum stor pekskärm och Full Link-uppkoppling. Två utrustningsnivåer med färger och högkvalitativa materialval för alla smaker kommer också att erbjudas – med Ateca XCELLENCE som toppmodell.

- SEAT Ateca blir en viktig produkt för oss på den svenska marknaden i ett segment som bara ökar och med ett pris från 209.400 kr på en mycket välutrustad bil kommer vi att attrahera såväl tjänstebilsföraren som privata konsumenter, säger Per Brinkenberg, märkeschef på SEAT Sverige.

SEAT Ateca erbjuds med två utrustningsnivåer Style och XCELLENCE var av den sistnämnde är bilens toppmodell.

Priser

Med Style-utrustning
TSI 115 209 400 kr
TSI 150 ACT 227 900 kr
TSI 150 ACT Drive 336 900 kr
TSI 150 ACT DSG7 243 900 kr
TSI 150 ACT 4Drive DSG 252 900 kr
TDI 115 236 900 kr
TDI 150 258 900 kr

Med XCELLENCE-utrustning
TSI 150 ACT 252 900 kr
TSI 150 ACT Drive 261 900 kr
TSI 150 ACT DSG7 268 900 kr

TSI 150 ACT 4Drive DSG 277 900 kr
TDI 150 4Drive 286 900 kr
TDI 190 4Drive DSG7 317 400 kr

Standardutrustning - SEAT Ateca STYLE

Säkerhet
-7 krockkuddar (2 fram + 2 på sidan + 2 sidokrockgardiner + 1 knäkrockkudde (på förarsidan)
-5 säkerhetsbälten med bältessträckare
-Varningsindikator för däcktryck + Hill Hold Control + Hastighetsbegränsare
-Start och stopp funktion
-Bältespåminnare för förare och passagerare fram samt bak
-Urkoppling av passagerarkrockkudde
-4 ISOFIX-fästen för barnstolar + Top tether-system för 2 barnstolar
-ASR + ABS
-ESC + XDS
-Trötthetsvarnare
-Front Assist (övervakning av omgivande trafik) + City Emergency Braking
(Nödbromsning i stadstrafik) + Fotgängarskydd

Exteriör
-17" lättmetallfälg Dynamic 36/1
-Låsbara hjulbultar
-Kromad kylargrillram
-Komfortchassi
-Tanklucka kopplat till centrallås
-Yttre backspeglar och dörrhandtag i bilens färg
-Elmanövrerade, eluppvärmda och fällbara ytterspeglar
-Synligt dubbelt avgasrör i krom
-Punkteringsreparationssats med kompressor
-Svart takreling + svarta skärmbreddare
-LED bakljus
-Strålkastarrengörare fram
-Dimljus med kurvfunktion (kurvfunktion utgår vid Full LED)
-Stänkskydd fram

Elektronik
-3,5" monokromt segmentkluster i instrumenteringen
-Media System Colour: Radio med 5" pekskärm i färg + Ljudfunktioner: MP3/WMA + Anslutningar: USB/SD-kort/Bluetooth® (telefon och ljudstreaming)/AUX-in + 6 högtalare
-Elektriska fönsterhissar fram och bak
-12 V-uttag fram
-Elektronisk handbroms
-Varningssummer när ljusen är på
-Läslampor fram och bak med omgivningsbelysning fram och belysning av
-Fotutrymmet
-Climatronic 2-zons klimatanläggning
-Indikator för växelrekommendation
-Adaptiv farthållare upp till 210 km/h
-Färddator inklusive yttertemperaturmätare
-Parkeringssensorer bak

Interiör
-Instegslist i aluminium i de främre dörrarna
-Främre mugghållare
-Del och fällbart baksäte
-Växelpaddlar i ratten för DSG
-Eluppvärmda stolar fram
-Elektriskt justerbar förarstol utan förvaring under stolarn (kräver att Alcantara eller ett läderpaket beställs)
-Förvaringsficka på förar- och passagerarstolarnas ryggstöd
-Läderklädd multifunktionsratt och växelspaksknopp i läder
-Armstöd fram med förvaringslåda
-Förvaringslåda under förarstolen
-Bakre armstöd
-Solskydd på förar- och passagerarsidan, täckt spegel med belysning, korthållare på förarsidan
-Höjdjusterbar förar- och passagerarstol
-Svankjustering av förar- och passagerarstol
-Nackstöd fram med WOKS-system
-Interiör differentiering (färg och klädsel, 3D-kombiinstrument, krompaket)
-Fällning av baksäte ifrån sidan av bagageutrymmet med en knapp
-4 lastöglor i bagageutrymmet
-Golvmattor fram och bak
-Förvaringsfack för glasögon (utgår vid tillvalet panoramasoltak)
-Kåpa vänstersida i bagageutrymmet
-Upplyst handskfack och upplyst bagageutrymme

Standardutrustning på SEAT Ateca XCELLENCE (utöver Style)
-Larm inklusive SAFE-funktion
-18" lättmetallfälg Performance 36/1
-Mörktonade rutor
-Synligt dubbelt avgasrör i krom
-Krompaket: Takreling i silver + Kromade fönsterlister + Svarta skärmbreddare
SEAT Full LED strålkastare (för halv- och helljus) samt varselljus + Automatisk strålkastarinställning + Välkomstbelysning (med belysning i sidospegel med Ateca siluett)
-Media System Plus: Radio med 8" pekskärm i färg + Chip Apple+ Ljudfunktioner: MP3/WMA + Anslutningar: CD/USB/SD-kort/iPod-anslutning/AUXin/Bluetooth® (telefon- och ljudstreaming) + 8 högtalare + röstigenkänning
Invändig LED-belysning (läslampor fram och bak med omgivningsbelysning i LED) + Advanced Ambientebelysning i flerfärg
-KESSY nyckellöst system inklusive SAFE funktion (krävs att Larm beställs)
-Komfortpaket: Regn- och ljussensor + Automatiskt avbländbar innerbackspegel+ Komhem & lämna funktion (belysning)
-Backkamera
-SEAT Körprofil med olika gas- och styrrespons och olika karaktärer på växlingsläge (endast DSG) samt en körupplevelseknapp (roterande) - erbjud till 2WD (dock ej TSI 115 hk) (standard till 4Drive)
-Sportstolar fram med brun Alcantara klädsel samt brun instrumentpanel

Tillvalsutrusning för SEAT Ateca
S=Standard
T= Tillval
–=Ej beställningsbar

STYLE XCELLENCE PRIS

-17" Lättmetallfälgar Dynamic 36/2 T – 3 300:–
-18" Lättmetallfälgar Performance 36/2 Machined 6500:– 3 300:–
-19" Lättmetallfälgar Exclusive 36/1 Machined – T 6 600:–
-Nödreservhjul med reservhjul och domkraft T T 900:–
-Mörktonade rutor T S 1 700:–
-Elektriskt infällbar dragkrok T T 6 600:–
-Panorama soltak T T 9 000:–
-SEAT Full LED strålkastare T S 8 000:–
-Media System Plus T S 3 500:–
-Standard navigationsystem 6 800:– 3 300:–
-Navigationssystem Plus 14 700:– 11 300:–
-SEAT Sound system T T 2 100:–
-DAB digitalradio T T 1 700:–
-SEAT Full Link T T 1 400:–
-Trådlös smartphone laddare T T 1 700:–
-Park Assist inkl parkeringssensorer fram T T 3 200:–
-Backkamera T S 2 100:–
-Topview kamera inkl backkamera 6 200:– 4 600:–
-SEAT Körprofil till 2WD DSG T S 1 700:–
-Elektrisk öppning av baklucka + KESSY med safe funktion T – 5 800:–
-Elektrisk öppning av baklucka + KESSY utan safe funktion T T 4 000:–
-Larm inklusive Safe funktion T S 2 100:–
-Invändig LED-belysning T S 1 500:–
-KESSY nyckellöst system T S 3 200:–
-Eluppvärmd vindruta T T 1 500:–
-Programmerbar parkeringsvärmare T T 7 900:–
-Dödavinkelvarnare + Rear Cross Traffic Alert T T 3 200:–
-Dödavinkelvarnare + Rear Cross Traffic Alert + -Helljusassistent + Lane Assist T T 6 000:–
-Elektriskt justerbar förarstol T T 2 100:–
-Svart Alcantara klädsel 3 800:– 900:–
-Svart läderpaket 9 900:– 7 500:–
-Brunt läderpaket – T 6 600:–
-Lastnät T T 1 300:–
-Dubbelt golv i bagageutrymmet T T 1 200:–
-Metallic färg T T 5 900:–
-Solid färg Bila White + Passion Red T T 1 700:–

Tillvalspaket

Stylepaket (gäller endast Style): Full Link + Park Assist inkl parkeringssensor fram + Elektrisk öppning av baklucka + KESSY nyckellöst system + Media System Plus + Backkamera
Pris: 16 000 kr

XCELLENCE-paket (gäller endast XCELLENCE): Full Link + Park Assist inkl parkeringssensor fram + Elektrisk öppning av baklucka
Pris: 8 600 kr

Bussiness paket till TDI 150 samt TDI 190 (gäller endast XCELLENCE): Full Link + Park Assist inkl parkeringssen­sorer fram + Elektrisk öppning av baklucka + Programmerbar parkeringsvärmare + Elektrisk infällbar dragkrok
Pris: 23 000 kr

Förarassistentpaket 1: Helljusassistent + Lane Assist
Pris: 2 900 kr

Förarassistentpaket 2: Helljusassistent + Lane Assist + Trafikskyltigenkänning
Pris: 3 700 kr

Förarassistentpaket Advanced: Traffic Jam Assist + Emergency Assist + Helljusassis­tent + Lane Assist + Trafikskyltigenkänning (erbjuds enbart till DSG)
Pris: 4 700 kr

Förarassistentpaket Plus (gäller endast Style): Dödavinkelvarnare + Traffic Jam Assist +Emergency Assist + Helljusassistent + Lane Assist + Trafikskyltigenkänning (erbjuds enbart till DSG)
Pris: 7 800 kr

Krompaket (gäller Style, standard till Xcellence): Takreling i silver + kromade fönsterlister
Pris: 2 100 kr

Komfortpaket (gäller Style, standard till Xcellence): Regn- och ljussensor +Automatiskt avbländbar innerbackspegel + Komhem & lämna funktion (belysning)
Pris: 1 700 kr

Kampanjerbjudande Kampanjpris Ord.pris

PAKET

Xcellencepaket 5 900 kr 8 600 kr

SEAT Trygghetspaket
I Sverige medföljer SEAT Trygghet utan extra kostnad när du finansierar din SEAT Ateca genom SEAT Finans. I paketet ingår fri service i 3 år (eller 4500 mil, det som uppnåtts först) och förlängd nybilsgaranti i 3 år (eller 9000 mil, det som uppnåtts först). SEAT Trygghet gäller alla SEAT-modeller.
Bil / Tesla

Tesla meddelade idag att deras batteriladdarprogram "Destination Charging" ska finnas tillgängligt över hela Europa.

Totalt rör det sig än så länge om 200 stycken Supercharger-laddstationer runt om i Europa där Tesla-användare kan ladda upp sina batterier. Med Supercharger-laddarna kan en Tesla få upp till 100 kilometers längre räckvidd efter att ha laddats i cirka en timma.

Sedan tidigare finns det över 1.800 Supercharger-laddstationer i USA och cirka 500 stycken i Asien.

www.teslamotors.com +
Bil / Mazda

Mazda vill också vara med i kategorin med suvar som har sluttande taklinje och CX-4 är deras svar på detta. Den ser ungefär ut som en CX-5 men när man börjar att närma sig baken tar taket en sväng nedåt. Bilen har nyligen presenterats på Beijing Auto Show i Kina och det är också endast detta land som får ta del av den.

CX-4 har lika lång hjulbas som CX-5, 2,7 meter, och en markfrigång på 20 centimeter. Under huven sitter Skyactiv-G-bensinmotorer på antingen 2,0 och 158 hästar eller 2,5 liter och 192 hästar. Till dessa kopplas sexstegade automatlådor och den lilla motor driver endast på framhjulen medan den större driver på alla fyra.

teknikensvarld.se +
Redaktionen Annonsera Cookies