Atieva Atvus - elbilen som ska utmana Tesla Model S

Har premiär i december

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Elbilar

I december kommer biltillverkaren Atieva att presentera elbilen Atvus och här har vi en första bild på hur den kommer att se ut. En fyrdörrars sedan som har ett tydligt mål i sikte - att konkurrera med Tesla och deras Model S.

Det sägs att bilen får ett batteripack på 87 kWh och att drivlinan ska ge ifrån sig över 900 hästar. Något snack om räckvidd och laddtid finns dock inte ännu. Konfigurationen har man sedan tidigare testat i Edna - en skåpbil som använts som testbänk. Mer om den finns att läsa här.

I början av december kommer vi alltså få reda på mer om vad det hela handlar om.

recode.net +

Ken Blocks vilda Mustang har nu 1 400 hästar

Hoonicorn V2 får dubbla turbosnurror

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Nyheter

Ken Block släppte nyligen Gymkhana 8 och i den får vi se honom sladda omkring med en Ford Fiesta med 650 hästar. I film nummer sju hade han dock en nyhet som han blåste omkring med - en Ford Mustang med hela 845 hästar. Nu har den bilens motor uppdaterats med dubbla turob och fått inte mindre än 1 400 hästar! Förutom den nya massiva effekten har bilen även fått en ny dekor som består av en stor amerikansk flagga över hela huven.

Anledningen till uppdateringen är för att Ken har ett nytt projekt på gång som krävde lite mer pulver. Vad det hela handlar om ska vi få reda på nästa vecka.

motorauthority.com +

Bilförare använder kartor i telefonen framför inbyggd GPS

Bilens egna system anses vara frustrerande

Foto: The Car Spy
Visa inte Bil-artiklar
Bil / Övrigt

Ett amerikanskt marknadsundersökningsföretag har undersökt hur nöjda bilägare är med vissa av bilens tekniska finesser. Det visade sig att det var bilarnas inbyggda GPS-system som fick allra sämst betyg i den undersökningen.

Enligt rapporten så använder två tredjedelar av bilägare som har bilar med inbyggt GPS-system hellre mobiltelefonen eller en fristående GPS för att navigera sig fram till sina destinationer. Anledningen till detta är att bilarna GPS-system ofta är besvärliga att ställa in och att många av systemen inte tillåter att man anger en destination när bilen rullar.

Chefen för undersökningsföretaget tillägger dock att i takt med att nya bilar förses med Android Auto eller Apple CarPlay kommer antagligen användandet av bilarnas inbyggda GPS-system öka framöver.

money.cnn.com +

Efter succén med elcykeln vill Sondors bygga en elbil

Kommer att kosta 10 000 dollar

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Elbilar

Företaget Sondors lyckades skrapa ihop hela 10 miljoner dollar för att bygga en eldriven cykel. Cykeln säljer man för 500 dollar och hittills har man levererat hela 15 000 stycken exemplar. Nu vill man göra samma sak igen, fast med en eldriven bil. Den ska kosta 10 000 dollar och bygga på samma princip - enkel, prisvärd och praktisk.

Det finns inte så mycket information kring elbilen men man berättar att den kommer att komma med tre olika räckvidder - 8,16 och 32 mil. Laddar gör man via ett vanligt eluttag men hur lång tid det ska ta framgår inte.

Sondors söker en miljon dollar för att göra verklighet av bilen och i skrivande stund har man fått in strax över 400 000 dollar.

via Carscoops startengine.com +

Mazda MX-5 RF blir din för 248 400 kronor

Börjar tillverkas i december

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Mazda

I mars presenterade Mazda en ny version av sin lilla cabbade sportbil MX-5, eller Miata som man också brukar kalla den. Bilen kunde fortfarande fälla bort taket, men nu handlade det istället om ett fällbart i plåt som dök ned under bagageluckan och gjorde bilen till en targa. I december drar produktionen av modellen igång och nu är de svenska priserna här. För 248 400 kronor får du bilen med 1,5-litersmotor. Den större på 2,0 liter kostar från 279 500 kronor. Slänger du på 16 400 kronor på detta alternativ får du även Bilsteinstötdämpare, fjäderbensstag och Recarostolar i Alcantara. 15 000 kronor till ger dig även automatlåda.

mazda.se +

Audi lägger ner R8 e-tron

Har sålt under 100 stycken exemplar

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Audi

Tänk om Audis superbil R8 fanns med eldrift, visst vore det bra för de som vill ha en snabb och sportig bil men som vill vara lite snällare mot miljön. Det trodde i alla fall Audi stenhårt på, och lanserade förra året R8 e-tron. Men succén uteblev, och nu lägger man ned produktionen efter att ha sålt under 100 stycken bilar. Kanske inte så konstigt ändå, med tanke på att bilen kostade omkring en miljon euro att köpa och endast byggdes på beställning. Mig veterligen har ingen publicerat något test på den senaste generationen av bilen och jag har heller inte sett någon privatperson susa omkring i något exemplar.

Under skalet på e-tron sitter dubbla elmotorer som tillsammans genererar 456 hästar. 0-100 km/h ska gå på 3,9 sekunder och toppfarten anges till 250 km/h, men från fabrik är den begränsad till 205 km/h vilket inte direkt är superbilsprestanda. Räckvidden anges till 50 mil.

Audi kommer istället att lägga sitt elbilskrut på en kommande SUV, som förhoppningsvis blir rimligare prissatt.

autoevolution.com +

BMW presenterar nya 5-serie

En försiktig utveckling av föregångaren

Visa inte Bil-artiklar
Bil / BMW

I går sipprade ett par bilder på nya BMW 5-serie ut på nätet och i dag är bilen i sedan-utförande som utlovat officiell. Som tidigare nämnt anammar femman en del av sjuans utseende och växer till sig lite grann. Förändringarna utseendemässigt från föregångaren är inte astronomiska men det är lite renare linjer här och var. Insidan är i princip sig lik men BMW lovar att det har skett mycket under skalet. Bland annat har bilen bantat 100 kilo, 70 av dessa kommer från chassiet som numera bygger på CLAR-plattformen.

Ingenjörerna har bland annat byggt om fjädringen och använt sig mer av aluminium än tidigare, allt för att förbättra både komforten och vägegenskaperna. Det finns fyra olika versioner att välja mellan när det kommer till fjädring - standard, sport, elektroniska dämpare och det sistnämnda plus aktiva krängningshämmare. Under huven kommer det från start att finnas två bensinare och två dieslar. 530i är den minsta bensinaren och den har en tvålisters fyra på 248 hästar. 540i har istället en rak sexa på 3.0 liter och 335 hästar. Vill man bränna diesel är det 520d med tvålitersmotor eller 530d med trelitersmotor som gäller. Senare kommer även 530e som är en plug-in hybrid som kombinerar en turbomatad tvålitersfyra med en elmotor. Den får en total effekt på 249 hästar oh 420 Newtonmeter och ska nöja sig med 0,2 liter per mil. Vill man ha kraftigare doningar är det M550i xDrive som gäller. Den har en V8:a på 4,4 liter som lämnar 455 hästar. 0-100 km/h går här på raska fyra sekunder blankt, vilket faktiskt är snabbare än dagens M5. Sent 2017 kommer nya M5 som väntas få omkring 600 hästar och fyrhjulsdrift. I övriga versioner är alltid bakhjulsdrift standard men drivning på alla fyra finns som tillval. På den listan finns även möjligheten att få Integral Active Steering som på BMW-språk betyder fyrhjulsstyrning. Åttastegad automatlåda är standard till alla motorer förutom 520d som får en sexpetad manuell låda.

Nya femman är 36 millimeter längre, sex millimeter bredare och två millimeter högre än föregångaren. Hjulbasen har även vuxit med sju millimeter. De nya måtten har bland annat gjort att bagagerummet har vuxit med tio liter, där går det numera in 530 liter. Det ska även vara lite bättre benutrymme i baksätet. I övrigt får bilen ungefär samma instrumentpanel som i 7-serien och även en del teknik hämtas därifrån, möjligheten att kontrollera mittkonsolen med gester är en sådan. Det finns även lite självkörande teknik som gör det möjligt för bilen att följa andra trafikanter och den ska även klara av att köra om på egen hand. Precis som hos storebror kan den även parkera in i ett garage själv genom ett knapptryck på nyckeln.

Försäljningen drar igång i februari nästa år. Priser och mer information hittar ni på länken nedan.

teknikensvarld.se +