Tesla Model X är nu officiell

Bil / Tesla

Då var den äntligen officiell - Teslas nya modell Model X. Den här kan precis som Model S erbjuda plats för sju personer, är helt eldriven och går snabbt från stillastående upp till 100 km/h. Skillnaden är att du får lite bättre markfrigång, en mer högbyggd bil, häftiga måsvingedörrar (eller falkdörrar som Tesla väljer att kalla dem) för baksätet och möjligheten att dra ett släp eftersom dragkrok är standard (får dra upp till 2.2 ton).

På insidan hittar man tre rader med sittplatser, två där fram, tre i baksätet och två allra längst bak. Totalt får man alltså in sju personer och har då även plats över för bagage eftersom det är lastutrymme både där fram och där bak. Under skalet, eller rättare sagt under fötterna, sitter elmotorerna som står för framdriften. Bilen kommer i två olika utföranden, bägge är dock fyrhjulsdrivna. Instegsmodellen kallas för 90D och den gör 0-100 km/h på 4.9 sekunder och har en räckvidd på 41.3 mil. Den andra som är ett snäpp vassare kallas för P90D och den kan man få med samma "Ludicrous Speed Package" som i Model S. Väljer man det gör bilen 0-100 km/h på snabba 3.3 sekunder. Framtill sitter en elmotor på 259 hästar och där bak sitter en som levererar 503 hästar. Räckvidden för denna version anges till 40 mil.

De stora bakdörrarna som fälls upp kan till en början se lite skrämmande ut, inte för hur de öppnas utan för att man ser framför sig att man aldrig kommer att kunna parkera på ett tajt ställe. Dock är de rätt så finurligt byggda, och har bland annat inbyggda sensorer som känner av närliggande objekt och som kan stanna dörrarna om de är på väg att smälla i något. De har också dubbla gångjärn vilket gör att de faktiskt kan öppnas utan att ta upp så väldigt mycket plats, något som demonstrerades igår på premiären. Förardörren är även den lite speciell då den kan öppnas och stängas automatiskt när man närmar sig den.

På tekniksidan finns bland annat luftfjädring med fem olika inställningsmöjligheter som gör det möjligt att höja eller sänka bilen 23 centimeter, en automatisk parkeringsfunktion och ett luftkonditioneringssystem med ett Bio-weapon Defense-läge som hindrar bakterier och virus för att komma in bilen.

Alla prisuppgifter är inte officiella men det sägs att en P90D "Signature Series" kommer att börja på 132 000 dollar och vill man ha Ludicrous Speed Package får man lägga till ytterligare 10 000 dollar.

The Verge har fått testa bilen och hur det såg ut ser vi i klippet nedan. Klipp nummer två är från presentationen igår.

  tack Johan via The Motor Report www.teslamotors.com +
Safety First

Tesla Architecture

Built electric from the ground up, Model X is designed to be the safest car on the road. Our crash tests indicate that Model X will receive a 5 star safety rating in all categories, the first SUV to ever do so.

Not needing a big gasoline engine under the hood, Model X has a large crumple zone to absorb the energy of a high-speed impact. The battery's location on the floor gives Model X an extremely low center of gravity, reducing the risk of rollover common in most SUVs. Aluminum pillars reinforced with steel rails protect occupants and the battery while improving roof stiffness.

Active Safety

Model X comes standard with automatic emergency braking and side collision avoidance to prevent accidents from happening in the first place. Tesla makes the only standard AEB system that works at high speed.

Every Model X carries a forward-looking camera, radar, and 360 degree sonar sensors to enable advanced autopilot features. Tesla's over-the-air software updates regularly improve the sophistication of these features, enabling increasingly capable safety and convenience features like Autosteer and Autopark, and bringing the Model X ever closer to autonomous operation.

Breathe Easy

Model X is the world's cleanest SUV on the inside, too. The front fascia is designed with a functional duct that pushes air through the first true HEPA filter system available in an automobile allowing medical-grade air to fill the cabin, no matter what is going on outside.

Inside Model X

Model X Falcon Wing doors offer unprecedented convenience, entry, and maneuverability for everyday life. They provide seamless ingress and egress into the second and third row. No longer do parents have to cantilever themselves to avoid hitting their child's head on the roof as they place them in a car seat.

The double-hinged Falcon Wing doors open up then out, requiring only 30 cm of space on the side of the vehicle. Each door is equipped with capacitive, inductive, and sonar sensors to monitor surroundings and avoid contact with obstacles around the car, making it possible to park in tight spots.

The industry's first auto presenting door automatically opens and closes as the driver approaches or exits Model X. Why should the driver ever need to touch the door?

Monopost seats move independently, sliding and tilting forward and back. They allow passengers easy access to the third row and give them plenty of foot room when they sit down.

See

The windshield in Model X stretches up and over the front seat occupants. Second row passengers get a first row vantage point with an expansive view ahead, atop the falcon wing door, and beside them. The windshield's solar tint transition completes the modern and open feel.

Listen

Seventeen precisely positioned speakers bring concern hall like sound inside Model X.

Touch

The 17" center touchscreen seamlessly integrates media, navigation, communications, cabin control and vehicle data into one intuitive interface. Many functions are mirrored on the instrument panel and are voice-activated to focus the driver's attention on the road.

Whether big or little, there's a place to store it in Model X. Side pockets, a center console and a blind holster for your iPhone.

Fit everything

Model X provides unprecedented space for passengers and cargo. With three rows of seats, a front and rear trunk, and room under the second row seats, there's ample room for people, luggage, and big things like surf boards and bikes. For even heavier cargo, Model X is the first electric vehicle with a 5,000 lb. tow capacity.

Performance

Agility and Speed

At the heart of the vehicle is Tesla's proven electric powertrain, accelerating Model X from 0-60 in a staggering 3.2 seconds and hitting a top speed of 155 mph, all while producing zero emissions.

Designed with Tesla's electric vehicle architecture, Model X's floor-mounted battery gives the vehicle a low center of gravity and ideal weight distribution for exhilarating performance and superior handling.

Aerodynamics

At 0.24, Model X has the lowest drag coefficient of any SUV in history.

Model X comes standard with an active spoiler that automatically adjusts to three positions for maximum visibility and efficiency. Under 45 mph, the spoiler is positioned so the driver can see above and below it. At higher speeds the spoiler partially retracts for improved highway efficiency (+1.6%), and optimizes the vehicle's lift distribution. Model X is the only car with an active spoiler equipped with a center-high-mounted stop lamp (CHMSL).

All-wheel drive

Dual motors digitally and independently control torque to the front and rear wheels to give Model X unparalleled control of traction while increasing performance and efficiency.

Signature Model X comes with a 90 kWh battery providing customers a driving range of 250 miles on a single charge.

By the numbers

Range 250 miles for P90D
Top Speed 155 miles per hour
Zero-60 3.2 seconds for Ludicrous P90D
3.8 seconds for P90D
Quarter Mile 11.7 seconds for Ludicrous P90D
12.2 seconds for P90D
Motor Power 259 hp front, 503 hp rear
Motor Torque 713 lb-ft combined
244 lb-ft/330 Nm front
479 lb-ft/600 Nm rear
US MPGe 89 MPGe for P90D
Weight 5,441 lbs.
Drag Coefficient 0.24

Mazda visar nytt sportbilskoncept

Bil / Mazda

Knappt har bilmässan i Frankfurt städats bort innan det är dags för nästa. Den 30 oktober öppnar portarna till Tokyo Motor Show och nu får vi reda på att Mazda kommer att visa upp ett nytt sportbilskoncept där. Vi får än så länge bara en dunkel bild och ett kort uttalande från Mazda som lyder så här:
"The design of the sports car concept to be unveiled in Tokyo is modern but maintains a sense of lineage and authenticity, appearing almost to condense Mazda's entire history of sports car development into a single model."
Vad det kan röra sig om är oklart men det har gått rykten om en ny uppföljare till RX7 - hade inte varit så dumt va?

www.carscoops.com +

Polestar Cyan Racing visar nytt

Bil / Volvo

Polestar Cyan Racing som de numera heter har något nytt på gång och det är något i kolfiber. Om två veckor får vi reda på vad och för att reta oss lite har man i dag släppt det här korta klippet som visar lite vad som komma skall. Ryktena säger att det handlar om Volvos nya WTCC-bil.

teknikensvarld.se +

Porsche visar insidan på Mission E

Bil / Porsche

På bilmässan i Frankfurt dundrade Porsche ut överraskningen Mission E som är en stor elbil med ett väldigt bestämt fokus - att utmana Tesla och deras Model S. Mission E är tillverkarens första helt eldrivna bil och än så länge bara ett koncept, men en produktionsklar version är garanterat inte ljusår bort. Nu får vi ett nytt klipp som visar mer av insidan, och det ser inte alls så dumt ut.

Bonusklipp nedan.

www.highsnobiety.com +

Kenny Bräck blir testförare hos McLaren

Bil / McLaren

Forsknings- och utvecklingsprogrammet hos McLaren Automotive får förstärkning av ingen mindre än Kenny Bräck som får titeln Test and Development Driver. Kenny, som hunnit fylla 49 år, har mycket racing i bagaget, bland annat inom Indycar och X-Games. På bilden som är från förra året ser vi honom ratta en McLaren F1 GTR Longtail på Goodwood. I år var han med på samma event och satt då bakom ratten på en McLaren P1 GTR.

Så här säger Kenny om sitt nya uppdrag:
"I am extremely proud to join the McLaren family in a development role for the new product. Every McLaren is developed and built by a team of very passionate people, and to drive one is a true driver's occasion. Throughout my career I've been very passionate about car development, so to work with McLaren feels like a great fit. I have every confidence that future McLaren models will continue to put a smile on the face on anyone who drives one."
Bonusklipp nedan.

KENNY BRACK SIGNED AS DEVELOPMENT DRIVER WITH McLAREN AUTOMOTIVE

The relentless research and development programme at McLaren Automotive has been

further strengthened with the appointment of Kenny Brack as Test and Development

Driver. With the introduction of the Sports Series, McLaren Automotive has recently

confirmed its three tier product range as the brand extends its offering into new

markets. The development plan to support the expansion of groundbreaking products is

expected to account for 20 percent of overall turnover in 2015.

Kenny Brack, 49, joins McLaren with extensive motorsport experience, and a racing

career including securing the Indy Racing League Drivers Championship in 1998. The

following year, the Swedish driver joined motor racing’s elite by adding his name to the

famous Borg Warner Trophy, claiming victory at the Indy 500. With this result, he joined

McLaren heroes including Johnny Rutherford, Mark Donohue and Emerson Fittipaldi.

His versatile driver career spans more than three decades and includes an X-Games

Rally/Racing gold medal and numerous other victories both in racing and rallying. Most

recently, he has helped prepare and race a number of notable historic cars, claiming

victories at the Goodwood Revival in 2011 and 2013 at the wheel of a Shelby Cobra

Daytona Coupe and Ford GT40 respectively.

No stranger to a McLaren, Kenny Brack has taken to the track in models old and new

over the past few years. In 2014, he drove the famous Goodwood Hill at the Festival of

Speed with the McLaren F1 GTR ‘Longtail’, and joined the grid at the 73rd Goodwood

Members’ Meeting which saw 16 examples of the McLaren F1 GTR take to the track.

This summer, he joined McLaren Automotive as a guest driver at the Festival of Speed

to pilot the track-only McLaren P1™ GTR.

Kenny Brack joins the talented team of test and development drivers at McLaren

Automotive. This group of highly experienced drivers is dedicated to the on-going

development of future McLaren models within the three tier product range, and is further

strengthened with this latest addition. The next models to be launched will be the 570S

Coupé and 540C Coupé, with first deliveries before the end of the year. These two

models are most attainable McLaren models to date, and will introduce McLaren race-

derived technologies and supercar driving exhilaration to the sports car market.

Commenting on his appointment, Kenny Brack explained: ‘I am extremely proud to join

the McLaren family in a development role for the new product. Every McLaren is

developed and built by a team of very passionate people, and to drive one is a true

driver's occasion. Throughout my career I've been very passionate about car

development, so to work with McLaren feels like a great fit. I have every confidence that

future McLaren models will continue to put a smile on the face on anyone who drives

one.’

Mike Flewitt, McLaren Automotive Chief Executive Officer added: ‘Kenny joins McLaren

at a very exciting time, with the brand going from strength to strength. We have a

relentless programme in place for the on-going development of the future product line-

up, and Kenny’s experience and expertise will help ensure that each model is as

exciting and engaging as a McLaren should be.’

BMW X4 M40i läcker ut

Bil / BMW

BMW själva har inte sagt något om X4 M40i än men Internet vet allt, och har även bilder. Bilen blir den sjätte från M Performance vid sidan av M135, M235i, M550d, X5 M50d och X6 M50d och under huven sitter det en rak turbomatad bensinsexa på 3.0 liter som ger 360 hästar och som har ett vrid på 465 Nm. Den kopplas till en åttastegad automatlåda som i sin tur driver alla fyra hjulen. 0-100 km/h ska gå på 4.9 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Fler bilder finns på länken nedan.

www.carscoops.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen