Besöksgaraget Lancia Delta Integrale HF 16v

Bil / Besöksgaraget

Joona kör en bil som de som spelat Sega Rally säkerligen känner igen. En hatchback i sleeperkostym som biter ifrån när man minst anar det.

Vi frågade Joona dessa frågor:

1. Varför köpte du denna/dessa bilar?
2. Vad är det bästa med bilen/bilarna?
3. Vilken är din drömbil?

"Jag har alltid haft en öm punkt för italienska bilar sedan jag någon gång som 10-åring haft en Ferrari Testarossa som modellbil. När jag i mitten av 2000-talet var 18 år gammal och precis hade tagit körkort var det äntligen dags att köpa förstabilen med alla mina samlade sparpengar och sponsring från föräldrarna. Självklart skulle det vara något som både var sportigt och italienskt, något annat hade jag svårt att tänka mig. Efter intensivt blocket-surfande hade mitt sikte ställts in på Fiat Coupe, allra helst någon av turbo-varianterna. Jag var till och med ute och provkörde ett par stycken men tråkigt nog fick de aldrig riktigt farsans godkännande. Förmodligen talade det dramatiska utséendet inte samma språk till min farsa som för mig. Sökandet på blocket fortsatte och plötsligt en dag dök det upp en annons på en fin Delta integrale 8v (obs. inte den på bilderna) inom rätt prisspann som jag dreglade över några dagar innan jag lyfte på luren och ringde säljaren. Några dagar senare var jag stolt ägare av vad jag tyckte var en riktigt speciell förstabil, aldrig hade jag trott att det skulle vara en Lancia. Jag hann köra bilen i strax över ett år innan jag avverkade min Delta integrale 8v på typiskt tonårsmanér. En följd av tursamma händelser såg dock till att jag några månader senare åter hade en fullt fungerande Lancia på uppfarten, denna gång den Delta integrale 16v som kan skådas på bilderna. Sedan dess har jag lärt mig min läxa om bilkörning och har hunnit köra drygt 2500 mil under de 4-5 år som jag haft den, och många fler mil lär det bli!

De intuitiva och förtroendeingivande vägegenskaperna, turbomotorn förstås, samt att den har en överraskande rå och odämpad feedback till föraren av vad som händer med bilen vid varje ögonblick. Helt enkelt en ruskigt involverande körupplevelse. Rallykänsla kanske man kan kalla det?

Nästan ett oräkneligt antal italienska bilar och rallybilar av alla dess slag. Om jag ska nämna två så blir det nog Lancia Stratos och Ferrari F40."
Tack för att du delade med dig Joona! Fortsätt skicka in bilder och storys kring era bilar till bil@feber.se!

Forskare kan återskapa aromer från avlidna människor

Vetenskap / Forskning

Katia Apalategui heter kvinnan vars mor hade problem med att släppa taget om sin avlidne make. Katias mamma hade sparat det örngott som hennes man använde så att hon kunde lukta på det i tid och otid för att ta sig tillbaka till en lite mer kärleksfull tid. Katia fick en snilleblixt och kom på att det måste finnas något sätt att utvinna aromer från en persons kläder och göra dofterna lättillgängliga i typ en parfymflaska.

Apalategui vände sig till ett gäng smarta människor på diverse universitet för att hitta någon som skulle kunna gå vidare med hennes vision. Till slut hittade hon Havres universitet i Frankrike som forskat i aromutvinning sedan en tid tillbaka. Geraldine Savary, som jobbar på Havres universistet, berättar att de kan ta en persons kläder och extrahera personens aromer och sedan göra en parfym som luktar som personen. På bara fyra dagar.

Katia Apalategui son tycker att det hela låter som en succéprodukt och planerar att börja sälja denna produkt redan i september i år. Priset för denna specialparfym kommer enligt honom att ligga på 560 euro.

Det hela låter kanske lite väl obehagligt, men det finns säkert ett gäng som skulle vilja minnas sina nära och kära och har 6 000 kr som ligger och skräpar på kontot.

Ovan kan ni se en trailer till Perfume: Story of a Murderer som handlar om en rätt oskön snubbe som också vill utvinna dofter från personer.

gizmodo.com +

Microsoft fick ställa in Halo-turnering

Spel / Microsoft

Problemen med onlineläget för Halo: The Master Chief Collection fortsätter och de har nu lett till att Microsoft tvingats ställa in sin Halo-turnering Halo Championship Series Cup 1.

Turneringen skulle hållas via Xbox Live men på grund av utbredda problem med att gå med i lag online fick Microsoft ge upp.

Tanken var att turneringen skulle ha ägt rum i nu i helgen med 3000 dollar i prispotten.

Medan vi ändå snackar Halo kan vi meddela att Microsoft kommer att släppa en specialgjord Xbox One med Halo 5-tema . Nyheten är inte speciellt förvånande med tanke på att det exempelvis släppts speciella Xbox One-versioner med tema från både Halo 4 och The Master Chief Collection.

www.gamespot.com +

Hund leker med gungställning

Video / Djur

Liam Terry blickade ut över sina ägor och såg sin grannes hund leka med en gungställning och valde att fånga ögonblicket med sin mobiltelefon.

youtube.com +

Lek med bildeffekter direkt i webbläsaren

Foto / Bildbehandling

Om du gillar att testa olika effekter på dina bilder kan du kolla in hemsidan Mosh som är skapad av utvecklaren Felix Turner. Det är en webbapplikation som låter dig leka med olika glitch-effekter så som "dålig bild på teven" och "RGB Shift" men även med vanliga inställningar för kontrast och mättnad.

Ladda upp en bild och addera effekter eller ta ett kort direkt med webbkameran. Riktigt underhållande.

via Petapixel getmosh.io +

Tigrar badar för första gången

Video / Djur

Klipp från Safe Haven Rescue Zoo vilket ett ställe där man tar hand om vanvårdade djur. Här får man se när de räddade tigrarna Carli och Lily får ta sig ett bad för första gången i sina liv.

www.ifaw.org +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen