m
Vi har kollat in nya Volvo V60!
Vi säger bara en sak: Wow! 
70.4°
+
Roger Åberg
0
Martin Molin pratar nya funktioner i Marble Machine X
Onsdagsnörderi! 
41.6°
+
André Stray
0
"Vi kopierar inte tyskarna, vi är bortom det"
Vi har pratat med Volvos Europachef 
47.8°
+
Roger Åberg
0
Vans-prylar med SvampBob Fyrkant-tema
Finns för både barn och vuxna 
86kg
+
Bobby Green

Först i Sverige att testa nya BMW M6 Coupé

På racerbanan Ascari dessutom

Visa inte Bil-artiklar
Bil / BMW

Ja jag vet. Det är ibland ganska töntigt att säga att man är först med något, men denna gången så måste jag det. Jag älskar att köra bilar och att då som förste svensk få provköra nya BMW M6 Coupé på racerbanan Ascari i Malaga känns allt lite speciellt. Ungefär som när man hittar en parkeringsplats på en vad man trodde full gata, eller när kassapersonalen på ICA öppnar en ny kassa och man slipper vänta på den överfulla kundvagnen före. Typ så kändes det, fast cirka tusen gånger bättre.

+35 grader i solen är nästan lika hett som den biffiga bilen. Ingen glass idag utan "bara" glassning på slingriga vägar bland bergen och så självklart huvudattraktion, racerbanan Ascari. Åtta varv varav två med pacecar och sen sex fria fick vi. Det tog några varv att bli varm i kläderna, eller svettig var jag redan men ni förstår vad jag menar. Otroligt rolig och ganska lång bana som för mig som är rookie kändes perfekt för att testa den här bilen. Några bra rakor där man kunde sträcka ut lite (200 km/h+) och en hel del böjar där man kunde pressa chassiet lite och se vad kärran gick för. Jag körde hela tiden med "M2" intryckt och där alla inställningar var inställda på "Sport +". Antisladdsystemet var inte helt urkopplat utan i "MDM"-läge vilket gjorde att man kunde släppa ut baken lite grann utan att det går helt överstyr. Bilen kändes trygg trots att man bråkade lite med den och slängde omkring den runt curbsen. De sex varven gick mycket snabbt och efteråt var jag faktiskt inte lika utmattad som jag hade trott från en början. Det var ju givetvis tecken på att jag hade kunnat pressa bilen ytterligare och att det fanns mer att ge. Jag gick igenom varven i mitt huvud och konsulterade med andra på plats var man hade kunnat strunta i att släppa på gasen och så vidare. Men nu handlade det ju inte om att sätta några ny varvrekord utan bara att känna lite mer på bilen än vad man gör på allmänna vägar, och det var precis det jag gjorde. Coupén är den sportiga av de två (cabrioleten) och har faktiskt något annorlunda fjädring som är lite hårdare. Grundkonstruktionen i Coupé och Cabriolet är densamma som även sitter i nya M5 men den är sportigast inställd i M6 Coupé, lite mer sansad i M5 och glidigast i M6 Cabriolet.

När man kör snabbt på en racerbana kan det hända att man behöver bromsa ibland, i mitt fall många gånger. Då är det bra att ha rejäla doningar som gör det jobbet åt en så att man slipper leka Fred Flinta och bromsa med fötterna planterade i asfalten. En nyhet som kommer med nya M6:an är att man mot en peng (oklar hur stor, men troligtvis jättestor) kan få keramiska bromsar, som även passar till M5. De här lämpar sig bäst för den som rejsar och de är några riktigt sjuka skivor man har att göra med, titta bara på jämförelsebilden med vattenflaskan. Skivorna mäter hela 410 millimeter fram och man måste ha minst 20-tumsfälgar för att de ska få plats. Keramikskivorna satt runt om på hela testbilen och bettade direkt och kändes aldrig utmattade, precis som keramiska skivor ska göra alltså. Ska hålla ett par tusen mil, men de käkar belägg som Kakmonstret moffar Oreos ungefär. Skivan väger nästan hälften så mycket som en vanlig och när man fick känna skillnaden genom att lyfta de båda samtidigt inser man hur mycket vikt det gör på hjulen. De keramiska skivorna gör att hela styrningen blir lättare och att bilen lättare driver hjulen då de inte behöver skotta runt lika mycket massa. Enligt experten på plats gör de lättare skivorna en avsevärd skillnad när det kommer till styrförmågan. Den som är sugen på skivorna nu får dock vänta tills nästa vår då de blir tillgängliga som extrautrustning, men det kanske bara är bra så att man hinner spara ihop pengarna de kostar.

Andra saker man kan göra för att lätta bilen är att bygga vissa saker i kolfiber. Som taket i kolfiberförstärkt plast till exempel som ingenjörerna precis som till förra generationen har gjort även till nya M6 Coupé och som är standard. Det här lilla viktbesparingsknepet gjordes för första gången på en vanlig konsumentbil när M3 E46 CSL introduceras 2004. Ser riktigt snyggt ut och sänker självklart vikten en del, men exakt med hur mycket har jag inte fått fram. I övrigt är bilen även smyckad med kolfiber på insidan runt växelväljaren och på dörrsidorna. Insidan för övrigt är klädd i läder och försedd med sportiga stolar med bra skålning som fångade upp kroppen mycket bra ute på banan. Ny treekrad sportratt sitter mitt i blickfånget och de stora paddlarna i metall är mycket härliga att jobba med och precis så som jag tycker att paddlar ska vara utformade. Tydliga, lagom stora och inte i plast.

I M6 har man stoppat ned samma motor som i M5 vilket enklast kan sammanfattas med att säga mycket bra jobbat. Sjukt potent spis som när man fick se den utanför bilen uppenbarar sig som väldigt kompakt. De båda turboaggregaten sitter ovanpå motorn väldigt tätt och gör att responstiden från avgassidan blir minimal, något som också märks då bilen saknar allt vad ketchup-effekt är. De polerade grenrören vi ser på bilden är bara för show och ser inte ut så i vanliga fall. V8:a, dubbla turbo, 560 hästar, 680 Nm, 0-100 km/h på 4.3 sekunder, toppfart 250 eller 305 km/h om man har köpt "M Drivers Package": Sjuka siffror som man genast förstår stämmer när man kör bilen. Precis som M5 som jag testade för ett tag sedan finns det alltid kraft i överflöd och den sjustegade dubbelkopplingslådan är en fröjd att leka med. I "Sport +" ganska aggressiv vid växlingarna men inte alls så våldsam som gamla SMG-lådan i M5 E60 enligt min medpassagerare. Avgaspuffarna vid upp- och nedväxlingar är en fröjd för både örat och själen.

M6 Coupé är modellen för dig som tycker att M5 är för mycket business och att cabbar inte hör hemma på racerbanan. Hårdast i det övre M-gänget helt klart, och en coupé är alltid en coupé. Rena linjer, bred rumpa med lika breda sulor, fyra pipor, stora fälgar och hungrig front. Och för att folk verkligen ska veta att det är just en M6 du kör har BMW nu börjat med att skriva ut hela modellnamnet på märket i grillen. Ett tag hade de bara ett "M", sen inget alls och nu hela namnet. Och ingen kunde svara på riktigt varför. Men självklart handlar det om identitet. Det ska synas att du har det värsta. Varför samma knep inte har anammats på de andra nya "M"-modellerna var också oklart, och att inte nya M5 som kom förra året har det tycker jag är jättemärkligt. För faktum är att en F10 med M-paket mycket lätt kan misstas för en riktig M5 i backspegeln. Och det vill väl knappast M5-ägarna? Under presskonferensen fick vi bekräftat att 6-serie Gran Coupé kommer även som "M" nästa år. När jag då frågade vad det skulle stå i grillen på den blev det tyst. Svaret skulle jag få imorgon, om det nu finns något vill säga. För resan är nämligen inte över än, jag har ju cabben kvar att provköra också. Hoppas nu att vädret blir hyfsat (prognosen säger 32+) för jag vill jobba på cab-brännan. Och självklart höra V8:an skälla utan massa tak i vägen. Dämpar föresten kolfiber ljud?

Till Sverige kommer coupén först till hösten och prislappen ligger på 1 167 000 kronor. Cabben kan du köpa redan idag och den går loss på 1 238 000 kronor.

Läs mer
Martin Molin pratar nya funktioner i Marble Machine X
Onsdagsnörderi! 
41.7°
+
André Stray
0
"Vi kopierar inte tyskarna, vi är bortom det"
Vi har pratat med Volvos Europachef 
47.9°
+
Roger Åberg
0
Vi har kollat in nya Volvo V60!
Vi säger bara en sak: Wow! 
70.4°
+
Roger Åberg
0
Volvo presenterar nya V60
Får nytt motoralternativ - T6 Twin Engine AWD 
50.4°
+
Bobby Green
0
Vimla fixar till prislistan
Tydligare! 
41.3°
+
Roger Åberg
0
Lost in Space har premiär 13 april
Netflixversionen, alltså 
41.6°
+
André Stray
0
Snapdragon 845 kan streama ljud till flera apparater
Via Bluetooth 
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nintendo anklagas för brott mot konsumentskydd
För att man inte kan avbeställa förköpta spel 
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
KO överklagar dom mot Kissie
Fälldes för otillåten reklam 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Android P kommer blocka bakgrundsåtkomst till kameran
Trevliga säkerhetsnyheter! 
50.0°
+
André Stray
0
MKBHD snackar fingeravtrycksläsare i skärm
Hur fungerar tekniken? 
41.2°
+
André Stray
0
I morgon släpps Playstation-skorna i Sverige
Nike PG2 Playstation 
31.9°
+
André Stray
0
Nya Peugeot 508 läcker ut
Läcker? 
45.6°
+
Bobby Green
0
Bill Gates ska vara med i Big Bang Theory
Ännu en tech-legendar dyker upp i tv-serien 
41.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
I år måste du skatta på skins i CS:GO
Om din business går bra 
52.6°
+
André Stray
0
Facebook skärper annonsregler inför valet
Samarbetar med MSB och Valmyndigheten 
45.4°
+
Roger Åberg
0
I eftermiddag presenteras nya Volvo V60
Följ det live 
42.3°
+
Roger Åberg
0
Nu har Jeff Bezos börjat bygga sin jätteklocka
Klockan som mäter tiden i år 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ferrari presenterar vassa 488 Pista
Bör McLaren 720S vara orolig? 
46.2°
+
Bobby Green
0
Översvämning skapar surrealistisk gångtur
Vackert! 
58.5°
+
Roger Åberg
0
Nya Porsche 911 GT3 RS är här
Vassare än någonsin tidigare 
42.0°
+
Bobby Green
0
KFC har fått slut på kyckling!
Panik utbryter 
44.4°
+
Roger Åberg
0
Trailer för femte säsongen av Silicon Valley
Pied Piper växer! 
46.0°
+
André Stray
0
Slut med diesel hos Porsche
Känns väl ändå rimligt? 
51.2°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bitchar med en robothund
Vill inte att SpotMini ska gå ut 
46.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Burnout Paradise Remastered på gång
Släpps med 4K-upplösning nästa månad 
44.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bahnhof släpper fett bredbandsabonnemang
Om du vill driva en serverhall hemma 
76.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Smart lösning frigör inparkerad bil busenkelt
Uppfanns redan på 50-talet 
47.1°
+
Bobby Green
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
103.8°
+
Roger Åberg
0