m

Volkswagen har byggt 30 miljoner Golf

2 000 nya bilar sålda per dag sedan 1974

Bil / Volkswagen

Premiäre ägde rum 1974 och nu, 39 år senare, har Volkswagen lyckats med milstolpen att tillverka hela 30 miljoner exemplar av modellen Golf. En Golf TDI BlueMotion blev jubileumsbilen, och den rullade av bandet nu i veckan på fabriken i Wolfsburg.

Golf är en av världens mest sålda bilmodeller och den mest framgångsrika europeiska modellen någonsin. I genomsnitt har det sålts 2 000 nya Golfar varje dag sedan bilen introducerades.

"Historien om Golf är också historien om fordonsindustrins framsteg. Med teknik som säker framhjulsdrift i första Golf, debuten av TDI i tredje Golf, elektronisk stabiliseringskontroll och växellåda med dubbla kopplingar i den fjärde Golf samt autobromssystem, proaktivt passargerarskydd och multikollisionsbroms i den nya generationen, har denna bil fortsatt att göra modern teknik tillgänglig för bilköparna. En hög säkerhet, komfort och körglädje är inte längre en fråga om pengar tack vare Golf. Vår storsäljare lever verkligen upp till namnet Volkswagen."
I Sverige har det sedan premiären sålts omkring 369 000 exemplar av Golf och vi alla har nog någon personlig koppling till modellen. Jag själv tog mina första hoppande kopplingssteg med mammas gamla superfina gröna MK1:a, en bil jag saknar än idag.

Visa
Pressmeddelande
Volkswagen har tillverkat sin 30 miljonte Golf

Volkswagen passerar ännu en milstolpe: 30 miljoner exemplar har nu tillverkats av den framgångsrika modellserien Golf. Jubileumsbilen, en Golf TDI BlueMotion, lämnade i veckan monteringsbandet i fabriken i Wolfsburg.

Volkswagen Golf är en av världens mest sålda bilmodeller genom tiderna och den mest framgångsrika europeiska bilmodellen någonsin. Produktionen av första generationen inleddes i början av 1974. Sedan dess har i genomsnitt över 2 000 personer köpt en ny Golf varje dag under de senaste 39 åren.

Den 30 000 000:e bilen är en Golf TDI BlueMotion, en version som endast förbrukar 3,2 l/100 km, vilket gör den till den mest bränsleeffektiva Golf som någonsin byggts. Bilen lämnade monteringsbandet i Wolfsburg i samband med torsdagens ceremoni där juryn för ”Årets Bil 2013” officiellt lämnade över det prestigefyllda priset till Volkswagen-koncernens chef Martin Winterkorn.

Winterkorn kommenterade de båda händelserna så här:
– Historien om Golf är också historien om fordonsindustrins framsteg. Med teknik som säker framhjulsdrift i första Golf, debuten av TDI i tredje Golf, elektronisk stabiliseringskontroll och växellåda med dubbla kopplingar i den fjärde Golf samt autobromssystem, proaktivt passargerarskydd och multikollisionsbroms i den nya generationen, har denna bil fortsatt att göra modern teknik tillgänglig för bilköparna. En hög säkerhet, komfort och körglädje är inte längre en fråga om pengar tack vare Golf. Vår storsäljare lever verkligen upp till namnet Volkswagen.

I Sverige har det sålts drygt 369 000 exemplar av modellserien Golf sedan premiären 1974. Under de flesta av dessa år har Golf varit klassledare och modellen har till och med fått sin klass döpt efter sig – Golfklassen. Nyligen öppnades orderböckerna för nya Golf Sportscombi som förväntas nå stor framgång på den svenska marknaden.

Fakta om de sju generationerna av Golf

Golf I (1974-1983)
– Det hela började 1974 med en revolution, säger Klaus Bischoff, designchef för märket Volkswagen och fortsätter: – Steget från Bubblan till Golf var revolutionerande. En ny bil skapades genom omvandlingen från en luftkyld svansmotor till en vattenkyld motor fram, och från bakhjulsdrift till framhjulsdrift. Volkswagens designers övergav de runda formerna till en rektangulär konstruktion baserad på den legendariska designstudien av Giorgio Giugiaro.

Golf II (1983 till 1991)
Detta var den Golf där Volkswagens teknik såsom katalysator (1984), ABS (1986) och fyrhjulsdrift (1986) introducerades. Med denna generation blev Golf en ikon i bilvärlden. Marc Lichte, Volkswagens ansvarige för den exteriöra designen, minns:
– En av de viktigaste ögonblicken i Golf-historien var beslutet att ytterligare utveckla utformningen av Golf I och konceptualisera Golf II baserad på första Golfens DNA. Detta satte igång allt och grunden lades för kontinuerlig utveckling av modellserien.

Golf III (1991 till 1997)
1991 inledde Volkswagen en ny era av säkerhet i den tredje generationen av Golf. Ett exempel är att Golf III var den första modellen att erbjuda krockkuddar 1992. Ett annat exempel är det stora framsteg som gjordes inom karosstillverkningen som ytterligare förbättrade säkerheten vid en eventuell kollision. Den första TDI-motorn i modellserien infördes även i denna Golf (1993).

Golf IV (1997 till 2003)
Under ledning av den förre designchefen för Volkswagen-koncernen, Hartmut Warkuß, skapades en design som skulle visa vägen för framtidens Volkswagen. Idag ser experter Golf IV som en designikon och en pionjär för segmentet. Den var också en innovatör med teknik som elektronisk stabiliseringskontroll (1998) och dubbelkopplingsväxellåda (2002).

Golf V (2003 till 2008)
Bilen var så säker att den uppnådde maximala fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester. Detta var Golfen som genom dess komfort, dynamik och framför allt kvalitet lämnade många konkurrenter i klassen bakom sig – inte minst tack vare den lasersvetsade karossen. Den första Golf BlueMotion (4,5 l/100 km) tillverkades 2007.

Golf VI (2008 till 2012)
TSI-motorerna (högteknologiska bensinmotorer) och konvertering av turbodieslar (TDI) till common rail-systemet ledde till mer dynamisk prestanda och bättre bränsleekonomi. Den andra generationen Golf BlueMotion förbrukade endast 3,8 l/100 km.

Golf VII (sedan 2012)
Vikten sänktes med upp till 100 kg och vände därmed den uppåtgående viktspiralen. Bränsleförbrukningen sänktes med upp till 23 procent jämfört med föregångaren. Mest effektiv är Golf TDI BlueMotion med endast 3,2 l/100km. Denna version blev också den 30 000 000:e Golfen som producerades. Golf VII kommer att gå till historien som den modell där en hel armada av nya hjälpsystem gjorde sin debut, exempelvis proaktivt passagerarskydd (Pre-Crash), multikollisionsbroms och autobromssystemet City Emergency Brake. Detta innebär en demokratisering av fordonsindustrins framsteg eftersom denna teknik tidigare bara förknippats med bilar i högre prisklasser.
Falsk jordbävning efter Mexikos mål mot Tyskland i VM
Bra drag i Mexico City igår 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Audis vd gripen
Misstänks för bedrägeri 
42.7°
+
Bobby Green
0
Ta en titt på invigningen av Dreamhack Summer 2018
Pompa och ståt! 
42.3°
+
André Stray
0
Telefonen som har 93,8 procent skärm!
Oppo Find X presenteras i morgon 
42.1°
+
Roger Åberg
0
World of Warcraft Classic baseras på Patch 1.12
Är den bästa representationen av Vanilla-WOW 
42.6°
+
André Stray
0
Mercedes-AMG GLE 63 välter i rondell
Ny Vältklasse? 
42.2°
+
Bobby Green
0
Nu kan även båten parkera själv
Volvo Penta presenterar världsnyhet 
44.7°
+
Roger Åberg
0
Regeringens rökningsförbud skjuts upp
EU-kommissionen har synpunkter  
19.3°
+
Bobby Green
0
Så här borde man se 3D Touch
Fixa detta Apple! 
47.8°
+
Roger Åberg
0
Första Model 3 med dubbla motorer har rullat av bandet
Snabbare och med fyrhjulsdrift 
42.5°
+
Roger Åberg
0
Vulkan har förvandlat ö på Hawaii till helvetet
Lava-flod flyter över ön 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Portugal legaliserar marijuana
För medicinskt bruk 
67.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kinas Queqiao-satellit framme vid månen
Skickar hem fin bild på jorden 
49.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Marques Brownlee kollar in Vivo NEX
Telefonen med (nästan) bara skärm 
45.9°
+
Roger Åberg
0
Lucifer får en fjärde säsong
Netflix räddar ännu en tv-serie 
48.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
The Jerry Springer Show är (kanske) nedlagd
I alla fall för tillfället 
51.6°
+
Roger Åberg
0
Nu är den här - nya BMW 8-serie
Coupén är först ut 
55.7°
+
Bobby Green
0
Ny film i Cannonball run-serien är på gång
Hurra? 
49.1°
+
Roger Åberg
0
AliExpress väljer inte samma väg som Wish
Har inte gjort någon deal med PostNord 
29.7°
+
Roger Åberg
0
Oprah Winfrey ska göra tv åt Apple
Har tecknat ett flerårigt avtal 
13.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tal av Stephen Hawking på väg mot ett svart hål
Kommer att vara framme om några tusen år 
48.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
E3 2018 Koppla samman två Nintendo Switch
I Super Mario Party 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Din bil är inte självkörande!
Men den kan hjälpa till med körningen 
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Flera YouTube-rippers nedstängda
Gjorde mp3-filer av youtube-klipp 
24.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu är 5G-standarden helt klar
Klubbades igenom igår 
62.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Philips har tagit fram fladdermus-vänlig gatubelysning
Batman approves 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0