m
Koenigsegg kan tänka sig att göra en elbil
Men kunderna vill ha riktigt motorljud 
43.8°
+
Bobby Green
0
Intresset för Melodifestivalen sjunker
En halv miljon tittare har försvunnit sedan premiären 
53.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Robyn släpper ny musik i år
Exakt när är dock oklart 
157kg
+
Bobby Green

Volkswagen har byggt 30 miljoner Golf

2 000 nya bilar sålda per dag sedan 1974

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Volkswagen

Premiäre ägde rum 1974 och nu, 39 år senare, har Volkswagen lyckats med milstolpen att tillverka hela 30 miljoner exemplar av modellen Golf. En Golf TDI BlueMotion blev jubileumsbilen, och den rullade av bandet nu i veckan på fabriken i Wolfsburg.

Golf är en av världens mest sålda bilmodeller och den mest framgångsrika europeiska modellen någonsin. I genomsnitt har det sålts 2 000 nya Golfar varje dag sedan bilen introducerades.

"Historien om Golf är också historien om fordonsindustrins framsteg. Med teknik som säker framhjulsdrift i första Golf, debuten av TDI i tredje Golf, elektronisk stabiliseringskontroll och växellåda med dubbla kopplingar i den fjärde Golf samt autobromssystem, proaktivt passargerarskydd och multikollisionsbroms i den nya generationen, har denna bil fortsatt att göra modern teknik tillgänglig för bilköparna. En hög säkerhet, komfort och körglädje är inte längre en fråga om pengar tack vare Golf. Vår storsäljare lever verkligen upp till namnet Volkswagen."
I Sverige har det sedan premiären sålts omkring 369 000 exemplar av Golf och vi alla har nog någon personlig koppling till modellen. Jag själv tog mina första hoppande kopplingssteg med mammas gamla superfina gröna MK1:a, en bil jag saknar än idag.

Visa
Pressmeddelande
Volkswagen har tillverkat sin 30 miljonte Golf

Volkswagen passerar ännu en milstolpe: 30 miljoner exemplar har nu tillverkats av den framgångsrika modellserien Golf. Jubileumsbilen, en Golf TDI BlueMotion, lämnade i veckan monteringsbandet i fabriken i Wolfsburg.

Volkswagen Golf är en av världens mest sålda bilmodeller genom tiderna och den mest framgångsrika europeiska bilmodellen någonsin. Produktionen av första generationen inleddes i början av 1974. Sedan dess har i genomsnitt över 2 000 personer köpt en ny Golf varje dag under de senaste 39 åren.

Den 30 000 000:e bilen är en Golf TDI BlueMotion, en version som endast förbrukar 3,2 l/100 km, vilket gör den till den mest bränsleeffektiva Golf som någonsin byggts. Bilen lämnade monteringsbandet i Wolfsburg i samband med torsdagens ceremoni där juryn för ”Årets Bil 2013” officiellt lämnade över det prestigefyllda priset till Volkswagen-koncernens chef Martin Winterkorn.

Winterkorn kommenterade de båda händelserna så här:
– Historien om Golf är också historien om fordonsindustrins framsteg. Med teknik som säker framhjulsdrift i första Golf, debuten av TDI i tredje Golf, elektronisk stabiliseringskontroll och växellåda med dubbla kopplingar i den fjärde Golf samt autobromssystem, proaktivt passargerarskydd och multikollisionsbroms i den nya generationen, har denna bil fortsatt att göra modern teknik tillgänglig för bilköparna. En hög säkerhet, komfort och körglädje är inte längre en fråga om pengar tack vare Golf. Vår storsäljare lever verkligen upp till namnet Volkswagen.

I Sverige har det sålts drygt 369 000 exemplar av modellserien Golf sedan premiären 1974. Under de flesta av dessa år har Golf varit klassledare och modellen har till och med fått sin klass döpt efter sig – Golfklassen. Nyligen öppnades orderböckerna för nya Golf Sportscombi som förväntas nå stor framgång på den svenska marknaden.

Fakta om de sju generationerna av Golf

Golf I (1974-1983)
– Det hela började 1974 med en revolution, säger Klaus Bischoff, designchef för märket Volkswagen och fortsätter: – Steget från Bubblan till Golf var revolutionerande. En ny bil skapades genom omvandlingen från en luftkyld svansmotor till en vattenkyld motor fram, och från bakhjulsdrift till framhjulsdrift. Volkswagens designers övergav de runda formerna till en rektangulär konstruktion baserad på den legendariska designstudien av Giorgio Giugiaro.

Golf II (1983 till 1991)
Detta var den Golf där Volkswagens teknik såsom katalysator (1984), ABS (1986) och fyrhjulsdrift (1986) introducerades. Med denna generation blev Golf en ikon i bilvärlden. Marc Lichte, Volkswagens ansvarige för den exteriöra designen, minns:
– En av de viktigaste ögonblicken i Golf-historien var beslutet att ytterligare utveckla utformningen av Golf I och konceptualisera Golf II baserad på första Golfens DNA. Detta satte igång allt och grunden lades för kontinuerlig utveckling av modellserien.

Golf III (1991 till 1997)
1991 inledde Volkswagen en ny era av säkerhet i den tredje generationen av Golf. Ett exempel är att Golf III var den första modellen att erbjuda krockkuddar 1992. Ett annat exempel är det stora framsteg som gjordes inom karosstillverkningen som ytterligare förbättrade säkerheten vid en eventuell kollision. Den första TDI-motorn i modellserien infördes även i denna Golf (1993).

Golf IV (1997 till 2003)
Under ledning av den förre designchefen för Volkswagen-koncernen, Hartmut Warkuß, skapades en design som skulle visa vägen för framtidens Volkswagen. Idag ser experter Golf IV som en designikon och en pionjär för segmentet. Den var också en innovatör med teknik som elektronisk stabiliseringskontroll (1998) och dubbelkopplingsväxellåda (2002).

Golf V (2003 till 2008)
Bilen var så säker att den uppnådde maximala fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester. Detta var Golfen som genom dess komfort, dynamik och framför allt kvalitet lämnade många konkurrenter i klassen bakom sig – inte minst tack vare den lasersvetsade karossen. Den första Golf BlueMotion (4,5 l/100 km) tillverkades 2007.

Golf VI (2008 till 2012)
TSI-motorerna (högteknologiska bensinmotorer) och konvertering av turbodieslar (TDI) till common rail-systemet ledde till mer dynamisk prestanda och bättre bränsleekonomi. Den andra generationen Golf BlueMotion förbrukade endast 3,8 l/100 km.

Golf VII (sedan 2012)
Vikten sänktes med upp till 100 kg och vände därmed den uppåtgående viktspiralen. Bränsleförbrukningen sänktes med upp till 23 procent jämfört med föregångaren. Mest effektiv är Golf TDI BlueMotion med endast 3,2 l/100km. Denna version blev också den 30 000 000:e Golfen som producerades. Golf VII kommer att gå till historien som den modell där en hel armada av nya hjälpsystem gjorde sin debut, exempelvis proaktivt passagerarskydd (Pre-Crash), multikollisionsbroms och autobromssystemet City Emergency Brake. Detta innebär en demokratisering av fordonsindustrins framsteg eftersom denna teknik tidigare bara förknippats med bilar i högre prisklasser.
Koenigsegg kan tänka sig att göra en elbil
Men kunderna vill ha riktigt motorljud 
43.8°
+
Bobby Green
0
Intresset för Melodifestivalen sjunker
En halv miljon tittare har försvunnit sedan premiären 
53.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Wayke lockar bilhandlare från Blocket
Bilia går över till bilhandlarnas Blocket-konkurrent 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Lajkat!
Schibsted skrotar sin viralsatsning 
68.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Centerpartiet vill sätta in hemvärnet mot hackers
IT-experter kan få hjälpa till frivilligt 
49.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
John Oliver snackar Donald Trump, igen
Klockrent som vanligt 
43.5°
+
Bobby Green
0
Google avslöjar säkerhetsbugg i Microsofts webbläsare Edge
Innan Microsoft fixat denna 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Thierry Neuville vann Rally Sweden
Följde ni rallyt? 
41.8°
+
Bobby Green
0
Spelföretag vill inte släppa på upphovsrätt för övergivna spel
Så de kanske försvinner för alltid 
16.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Intel släpper drivrutiner som anpassar sig till spel
Datorn optimeras för det man spelar 
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon ska fixa säkerhetsbrister i Tesla Model 3
Fick synpunkter efter krasch 
43.8°
+
Bobby Green
0
Idag är det tio år sedan HD DVD dödförklarades
Blu-ray gick vinnande ur den striden 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple köper in en andra säsong av Carpool Karaoke
Populärt att sjunga i bilar? 
24.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu kan du få en trecylindrig motor i Volvo XC40
Första för Volvo 
43.1°
+
Bobby Green
0
Female Legends får 5 miljoner av Arvsfonden
Spelförening ska arbeta för jämlikhet 
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Opportunity firar 5000 mars-dygn på Mars
Tut i luren! 
51.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här sägs vara baken på nya Porsche 911
992 visar lite hud 
46.7°
+
Bobby Green
0
Coop har sagt upp avtalet med PostNord
Anledningen är Kina-paketen 
58.2°
+
Roger Åberg
0
Kommer bättre hälsa betyda fler människor?
Bill Gates svarar 
51.3°
+
Roger Åberg
0
Apple börjar kräva stöd för iPhone X
Nya appar kommer inte släppas igenom annars 
45.7°
+
Roger Åberg
0
Joel McHale försöker ta en kaffe på Netflix-kontoret
Träffar gamla Community-kompisar! 
41.7°
+
Roger Åberg
0
Fully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
62.9°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
49.3°
+
Roger Åberg
0
Wired tar en titt på konstgjort kött
Framtidens grej? 
54.5°
+
André Stray
0
Drönare orsakade eventuellt en helikopter-krasch
Amerikanska myndigheter ska undersöka orsaken 
31.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple har problem med anställda som går in i väggen
Bokstavligt talat  
52.9°
+
André Stray
0
Porsche kan nu 3D-printa svårfunna delar
Till modellerna 959, 964 och 365 
59.1°
+
Bobby Green
0
En första titt på Cobra Kai
Karate Kid 34 år senare 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
3 Billboards outside Grenfell, London
Offer för brandkatastrof hämtar inspiration från film 
49.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nokia kan lägga ner wearablesavdelningen
Withingssatsningen verkar ha gått sådär 
31.5°
+
André Stray
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
102.9°
+
Roger Åberg
0