m
Vi har kollat in nya Volvo V60!
Vi säger bara en sak: Wow! 
84.5°
+
Roger Åberg
0
Lagrådet säger nej till utökat rökförbud
Går inte på regeringens linje 
18.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Teasertrailer för säsong 3 av The Expanse
Mera rymdäventyr på gång 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Davie504 spelar Deadmau5 "omöjliga" basgång
Ingenting är omöjligt 
236kg
+
Bobby Green

Volkswagen ruffar till Tiguan

Det här är GTE Active Concept

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Volkswagen

Till Detroit Auto Show har Volkswagen plockat med sig en Tiguan som fått ett lite mer ruffat utseende. Den kallas för Tiguan GTE Active Concept och det är en mer extrem version av vanliga Tiguan GTE som försetts med tjocka hjul, skärmbreddare, hasplåtar, skidställ, extraljus och en något förhöjd markfrigång. Självklart driver den på alla fyra hjulen.

Motormässigt handlar det om ett hybridsystem som kombinerar en turbomatad fyra på 1.4 liter med två stycken elmotorer - en på framaxeln och en på bakaxeln. Förbränningsmotorn ger 148 hästar, elmotorn där fram 54 och elmotorn där bak 114. Den totala systemeffekten anges till 221 hästar. På bara el ska man kunna köra 3,2 mil och den totala räckvidden anges till 93,3 mil.

Om denna konceptbil kommer att mynna ut i en produktionsversion återstår att se.

Visa
Pressmeddelande
Världspremiär i Detroit: Tiguan GTE Active Concept

På bilsalongen i Detroit presenterar Volkswagen konceptbilen ”Tiguan GTE Active Concept” – en SUV med laddhybriddrift och elektrisk fyrhjulsdrift.

Nya Tiguan, som lanseras på den svenska marknaden i vår, markerar starten på Volkswagens SUV-offensiv. Det är den första SUV:en som byggs på Volkswagens modulära plattform MQB. På Detroitsalongen presenteras nu en konceptbil som baseras på nya Tiguan. Med Tiguan GTE Active Concept demonstreras de tekniska möjligheter som MQB ställer till förfogande för nästa generation av SUV:ar. Det primära målet med konceptbilen har varit att kombinera laddhybridteknik med utmärkt offroad-prestanda.

? Tiguan GTE Active Concept visar upp potentialen för Volkswagens laddhybridsystem. Den kraftfulla fyrhjulsdriften säkerställer att en SUV som Tiguan levererar offroad-prestanda även vid 100 % eldrift, säger Herbert Diess, chef för märket Volkswagen.

10 viktiga fakta om Tiguan GTE Active Concept:

Stor potential: Tiguan GTE Active Concept kombinerar effektiv laddhybriddrivning med offroad-prestanda.
Laddhybrid: Bilen drivs av en bensinmotor (150 hk) och två elmotorer (54 resp. 115 hk).
Fyrhjulsdrift: Lösningen gör det möjligt att köra med fyrhjulsdrift oberoende av batteriets laddningsnivå.
Utsläppsfri: I elläget har Tiguan GTE Active Concept en räckvidd på upp till 32 km.
Effektivitet: Tiguan GTE Active har en bränsleförbrukning på 3,1 l/100 km och en total räckvidd på 933 km.
Offroad-design: Detaljer i konceptbilens offroad-design kan komma att användas för serietillverkade modeller.
Offroad-prestanda: Högre markfrigång och större frigångsvinklar både fram och bak.
Offroad-knapp: Via nya 4MOTION Active Control kan flera olika körprogram aktiveras.
Intuitiv geststyrning: Det nya infotainmentsystemet är försett med en 9,2"-display och kan på ett mycket intuitivt sätt styras med enkla gester.
Ny SUV-generation: Tiguan GTE Active Concept är baserad på den helt nyutvecklade andra generationen av Tiguan.
En bensinmotor och två elmotorer

Konceptbilens laddhybridbaserade fyrhjulsdrift består av en turboladdad och direktinsprutad bensinmotor (TSI) på 150 hk/250 Nm, en elmotor fram på 54 hk/220 Nm och en elmotor bak på 115 hk/270 Nm.

Bilen kan köras upp till 32 km på ren eldrift. En batterikapacitet på 12,4 kWh och en bensintank på 64 liter ger Tiguan GTE Active Concept en total räckvidd på 933 km enligt körcykeln. Den blandade förbrukningen är 3,1 l/100 km.

Litiumjonbatteriet kan laddas externt via kabel eller via TSI-motorn under körning. Växellådan är en 6-växlad DSG som har tagits fram speciellt för hybriddrivningen.

Olika körprofiler

Tiguan GTE Active Concept har tre olika drivlägen: ”E-Mode”, ”Hybrid” och ”GTE”. E-Mode och GTE aktiveras genom separata knappar på mittkonsolen. När föraren trycker på någon av knapparna en andra gång, går bilen tillbaka till hybridläget.

Bilen startar automatiskt i det helelektriska läget E-Mode. I detta utsläppsfria läge når bilen en toppfart på 120 km/h och som tidigare nämnt en räckvidd på upp till 32 km.

Vid normala körförhållanden är det elmotorn på bakaxeln som står för drivningen, men om systemet registrerar att väggreppet börjar släppa kopplas även elmotorn på framaxeln in på bråkdelar av en sekund.

Elmotorn fram kopplas också in när föraren väljer något av fyrhjulsdrifts- eller offroad-programmen via det nyutvecklade systemet 4MOTION Active Control. Detta system gör det enklare att individuellt anpassa fyrhjulsdriften efter rådande förhållanden, vilket gör körningen ännu säkrare. Via ett vred på mittkonsolen kan föraren välja någon av de fem profilerna:

"Onroad" (med underlägena "Eco", ”Sport”, "Comfort", ”Normal” och ”Individual”)
"Offroad" (med "Rocks”, "Sludge & Sand" och "Gravel")
”Charge” (batteriet laddas under körning)
”Battery Hold” (energiinnehållet i batteriet håller sig konstant)
”Snow”
När batteriets laddning sjunkit till sin miniminivå och systemet indikerar att elmotorn bak behöver extra energi vid exempelvis offroadkörning, slår drivningssystemet automatiskt över till ”Hybrid”.

Den främre elmotorn används då enbart som en generator, som drivs av TSI-motorn för att leverera kraft till elmotorn på bakaxeln. Eftersom kraften som driver bakaxeln flödar via kabel och inte mekaniskt, kallas detta för en "elektrisk kardanaxel". Eftersom TSI-motorn driver den bakre elmotorn via den främre elmotorn i offroad-läge är fyrhjulsdrift tillgänglig även när batteriets laddningsstatus är låg.

Batteriet kan laddas via regenerativ bromsning och utnyttjar automatiskt TSI-motorn och/eller elmotorn, beroende på körsituationen. Föraren kan också aktivt påverka detta med batterifunktionsläget.

"Coasting”. Så fort föraren lyfter foten från gaspedalen och om batteriet är tillräckligt laddat stängs TSI-motorn och elmotorerna av och frikopplas från drivlinan. Detta kallas "Coasting” (frihjul) och ger inga utsläpp.
"Återvinningsläge". Om föraren lyfter foten från gaspedalen eller trampar på bromspedalen när batteriet inte är tillräckligt laddat, används de bägge elmotorerna som generatorer som återvinner bromsenergi och lagrar denna i form av elektricitet i litiumjonbatteriet. Även i detta fall stängs TSI av och frikopplas.
Körning med TSI. När endast bensinmotorn driver bilen agerar konceptbilen som en vanlig framhjulsdriven bil. Tack vare den effektiva 1,4-liters turboladdade och direktinsprutade motorn är Tiguan GTE Active Concept även i detta läge en mycket bränsleekonomisk bil.
Genom ett enkelt tryck på ”GTE”-knappen kan föraren gå över till läget ”GTE” som gör Tiguan GTE Active Concept riktigt sportig. GTE-läget är en exklusiv funktion för alla laddhybrider från Volkswagen. Det man märker är att karakteristiken för gaspedalen, växellådan och styrningen då blir häftigare. Samtidigt får TSI-motorn en mer prestandainriktad karaktär.

I GTE-läget arbetar dessutom TSI-motorn och elmotorerna tillsammans, så kallad ”boosting”, för att tillhandahålla hela systemeffekten på 225 hk och det maximala vridmomentet. I detta läge har Tiguan GTE en toppfart på 193 km/h och accelererar 0-60 mph (97 km/h) på bara 6,4 sekunder.

Högre markfrigång

Tiguan GTE Active Concepts offroad-look kännetecknas av bland annat hasplåtar i aluminium, takmonterade extraljus, omdesignade stötfångare och 16-tums terränghjul. Jämfört med ”vanliga” Tiguan är markfrigången på konceptbilen höjd med 45 mm till 225 mm. Även rampvinkeln och frigångsvinkeln fram och bak är större. Konceptbilen är lackad i ”Dragon Red Metallic”. Detaljer i konceptbilens offroad-design kan komma att användas för serietillverkade modeller.

Nytt infotainmentsystem med geststyrning

Den femsitsiga konceptbilen bjuder också på ett nytt infotainmentsystem med en 9,2"-display med högklassig glasyta. Geststyrning (handrörelser) är en finess som ersätter traditionella knappar och vridreglage, vilket bidrar till både bättre komfort och säkerhet. App-Connect gör så att infotainmentsystemet kan sammankopplas med smartphones från Apple och med Androidsystem.

Den stora bilsalongen i Detroit, North American International Auto Show (NAIAS), går av stapeln 11-24 januari.
Lagrådet säger nej till utökat rökförbud
Går inte på regeringens linje 
18.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Teasertrailer för säsong 3 av The Expanse
Mera rymdäventyr på gång 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Krocktest med nya Volvo V60
Det här händer vid en krasch 
46.2°
+
Bobby Green
0
Även BMW har fuskat med sina dieselbilar
Har nu erkänt trots tidigare nekande 
-6.6°
+
Bobby Green
0
Vilken är den bästa gaffatejpen?
Det bör man ha koll på 
45.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Falcon 9:s raketkåpa slog ner i havet
Oklart om den går att återanvända 
44.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
E-sport kommer att omsätta över 7 miljarder kronor i år
Framtidsbransch? 
48.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google Assistant får stöd för svenska inom några månader
På tiden! 
60.9°
+
André Stray
0
Observatoriemuseet i Stockholm räddas!
Har varit stängt sedan 2013 
56.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nintendo storvinnare på DICE Awards
Kammade hem åtta priser på galan 
42.2°
+
André Stray
0
Ett gäng ungar träffar en 101-åring
Kan de fatta att hon inte hade en iPad? 
41.8°
+
Bobby Green
0
Forskare utvecklar konstgjorda eldflugor
LED-lampor flyger runt i luften 
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Donald Trump skyller skolskjutning på film och spel
Party like it's 2000! 
-58.9°
+
André Stray
0
Cern ska flytta antimateria
Blir första gången man testar det 
50.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Storyn om Steven Avery fortsätter med Convicting a Murderer
Ska ge en annan vinkel på målet 
42.1°
+
André Stray
0
Android One även till dyrare telefoner
Garanterade uppdateringar och rent gränssnitt åt alla! 
46.7°
+
Roger Åberg
0
En till karaktär i Metal Gear Survive?
Det blir 10 dollar, tack! 
10.1°
+
André Stray
0
The Ring goes augmented reality
Det här kan nog vara lite otäckt 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vyn från cockpit när flygplan lyfter från hangarfartyg
Mäktigt! 
52.0°
+
Roger Åberg
0
Bill Gates gissar pris på varor
Hur bra koll har världens rikaste person? 
42.2°
+
André Stray
0
Det här är Jon Olssons nya Audi RS6
Bröööööööööööööööööööööl 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Pris och högupplösta bilder på Samsung Galaxy S9
Nästan 10 lax! 
24.9°
+
Roger Åberg
0
ARM vill bygga in SIM-kort i processorer
iSIM är tänkt att användas av IoT-grejer 
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
105.7°
+
Roger Åberg
0