m

Nya Audi A4 nu i Allroad-utförande

Bättre markfrigång och Offroad-läge

Bil / Audi

Nu presenterar Audi en Allroad-version av den senaste A4:an och så här ser den ut. Den har 34 millimeter högre markfrigång än vanliga A4, plast runt hjulhusen och jämfört med föregångaren är den lättare, starkare, bränsleeffektivare, säkrare och rymligare - ni vet det vanliga receptet.

Oavsett vilket motoralternativ du väljer kommer bilen med företagets Quattro-fyrhjulsdrift. Vill du köra på bensin finns endast ett alternativ - en turbomatad snurra på 2.0 liter som ger 252 hästar. Den kopplas till en sjustegad S-troniclåda, gör 0-100 km/h på 6.1 sekunder och ska sörpla i sig 0,64 liter per mil. Vill du köra diesel har du inte mindre än fem stycken alternativ. Tre av dem är en motor på 2.0 liter som går att få med 150, 163 eller 190 hästar. De svagare i gänget drar 0,49 liter per mil och släpper ut 129 gram per kilometer. De två sista dieselalternativen grundar sig i en 3.0 liter stor V6:a. Antingen väljer man 218 hästar och 400 Nm eller 272 hästar och 600 Nm. Den sistnämnda tar sig till 100 km/h på 5.5 sekunder, drar 0,53 liter per mil och släpper ut 139 gram per kilometer.

Bilen får dra upp till två ton och en elektriskt utfällbar dragkrok finns på tillvalslistan, så även förarassistanssystemet Trailer Assist som hjälper dig när du ska backa med släp. För den som vill ha ännu mer komfort och bättre köregenskaper kan man byta ut standardfjädringen mot aktiva stötdämpare. Det finns även ett nytt sjätte läge i körhumörsalternativen som heter Offroad. Väljer man det så anpassas motor, växellåda, assistanssystem och fyrhjulsdrift för att göra körning på oasfalterade vägar enklare.

Säljstart är i februari och lanseringen sker till sommaren.

Visa
Pressmeddelande
Världspremiär för Audi A4 allroad quattro på bilmässan i Detroit

34 millimeter högre markfrigång än en Audi A4, samma höga säkerhet och breda utbud av förarassistans- och säkerhetssystem. Dessutom med ett distinkt kraftfullt utseende. Nya Audi A4 allroad quattro är lättare, rymligare och säkrare än föregångaren – och både bränsleeffektivare och starkare.

Nya Audi A4 allroad quattro erbjuder den perfekta kombinationen av körglädje och komfort med robusta egenskaper tack vare 34 millimeter högre markfrigång, offroad-läge och stryktåliga skydd. Exteriört särskiljer A4 allroad quattro sig tydligt från A4 Avant med sina markerade hjulhus och modellspecifika bakre stötfångare, antingen lackerade i mattgrå finish eller i karossens exteriörfärg. Den bakre diffusorn och det robusta underredet är i sin tur silverlackerade. Fronten domineras av singelframe-grillen med vertikala kromade ribbor och allroad-emblem, samtidigt som karossens praktiska stil förstärks med högre takrails.

Nya A4 allroad quattro kommer med quattro permanent fyrhjulsdrift och beroende på vilket av de sex motoralternativ som väljs med sexväxlad manuell växellåda, sjuväxlad S tronic eller åttaväxlad tiptronic. Den bensindrivna 2,0-liters turbomotorn med 252 hästkrafter accelererar med den sjuväxlade S tronic-växellådan från 0 till 100 km/h på bara 6,1 sekunder. Bränsleförbrukningen är enligt NEDC-körcykeln 6,4 liter per 100 kilometer och 146 gram koldioxid per kilometer. Fem dieseldrivna motorer erbjuds också. Tre med 2,0 liters cylindervolym och effekter på 150, 163 och 190 hästkrafter. Med sjuväxlad S tronic-växellåda förbrukar de två senare 4,9 liter diesel per 100 kilometer och släpper ut 129 gram koldioxid per kilometer. Med 190 hk accelererar A4 allroad quattro från 0 till 100 km/h på 7,8 sekunder och har en toppfart om 220 km/h.

Övriga dieselmotorer baseras på Audis prisbelönade 3,0 liter stora V6-motor och kommer i två effektversioner. Med 218 hk finns 400 newtonmeter i vridmoment tillgängligt och i toppversionen med 272 hk finns hela 600 newtonmeter till förarens förfogande. Det ger närmast sportbilslika prestanda och en acceleration upp till 100 km/h på endast 5,5 sekunder och 250 km/h i toppfart. Trots det är förbrukningen enbart 5,3 liter per 100 km och 139 gram koldioxid per kilometer.

Nya A4 allroad quattro är godkänd för släpvagnsvikter upp till 2 000 kilo och kommer med elektiskt manövrerad baklucka och insynsskydd som standard. Lastutrymmet rymmer 505 liter och om baksätets ryggstöd fälls går det in hela 1 510 liter last. Elektriskt utfällbar dragkrok och förarassistanssystemet Trailer Assist finns som tillval. Trailer Assist är ett system som gör backning med släpvagn mycket enkelt. Med det sköter A4 allroad quattro själv styrningen utefter förarens direktiv, det enda föraren själv behöver göra är att gasa och bromsa.

Jämfört med A4 Avant har markfrigången i allroad quattro höjts med 23 millimeter, men tack vare större hjul är den högre markfrigången hela 34 millimeter. Den standardmonterade fjädringen kan bytas ut mot aktiva stötdämpare för extra hög komfort och dynamiska köregenskaper. Sensorer mäter av såväl longitudinella och latitudinella krafter och anpassar dämpningen blixtsnabbt efter rådande vägförhållanden. Jämfört med föregående generation har också den främre femlänkade hjulupphängningen uppdaterats och den bakre bytts ut mot en individuell femlänkad. Tillsammans har uppdateringarna minskat vikten med tolv kilo på främre- och bakre hjulaxeln.

Nytt är också det sjätte läget i drive select-menyn där bilens prestanda och inställningar kan justeras beroende på situation och underlag. I A4 allroad quattro har ett offroad-läge tillkommit som anpassar såväl motor och växellåda som assistanssystem och fyrhjulsdrift för mer otillgängliga vägar.

Precis som vanliga Audi A4 erbjuds allroad quattro med hela 30 olika förarassistans- och säkerhetssystem. Autobromsen pre sense city ingår i standardutrustningen och kan automatiskt nödbromsa för att förhindra och mildra olyckor i upp till 85 km/h. Som tillval finns ytterligare system som fungerar i ännu högre hastigheter och som automatiskt kan bromsa för mötande trafik vid vänstersväng, varna för trafikanter som närmar sig bakifrån om dörrarna öppnas och en förutseende effektivitetsassistent för så låg bränsleförbrukning som möjligt. Den adaptiva farthållaren med Stop&Go-funktion och kökörningsassistenten hjälper föraren vid kösituationer i hastigheter upp till 65 km/h.

A4 allroad quattro kommer med xenon plus-strålkastare som standard och LED Matrix-strålkastare finns som tillval. 17-tums aluminiumfälgar ingår i grundutrustningen och fälgar upp till 19 tum finns som tillval. Interiört erbjuds Audi virtual cockpit som ersätter de analoga mätarna med en 12,3 tums TFT-skärm där föraren själv väljer vilken information hen vill se. Både föraren och passagerarna kan dessutom njuta av ljudsystem med 19 högtalare och 3D-ljud från Bang & Olufsen. Till baksätespassagerarna erbjuds dessutom de krocktestade surfplattorna Audi Tablet där information från bilens navigationssystem och underhållningssystem finns tillgängligt. Precis som till vanliga Audi A4 erbjuds även Audi connect med smarta tjänster och 4G-internetuppkoppling samt Audi phone box med trådlös laddning för mobiltelefonen enligt Qi-standarden.

Audi A4 allroad har funnits på marknaden sedan 2009. Den omtyckta modellen kommer att börja säljas i Sverige under februari och lanseras hos de svenska återförsäljarna till sommaren.
Självkörande plogbilar röjer flygplats i Norge
Kan minska förseningar 
41.8°
+
Bobby Green
0
IBM utvecklar pytteliten dator
Kommer att gå att installera i det mesta 
50.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Sudan
Världens sista nordliga vita noshörningshane är död 
11.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tut i luren! Trafikmagasinet firar 40 år!
Tack för allt 
43.3°
+
Bobby Green
0
Sea of Thieves har en episk förstadagspatch
Hö hö 
43.4°
+
André Stray
0
Facebooks värde minskade med 37 miljarder dollar igår
Efter data-fuckup 
46.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ferrari 458 Spider får möta klon på skroten
Klon vinner 
20.5°
+
Bobby Green
0
Världens största flygplansmotor testad
Ska ta Boeing 777X till skyarna snart 
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu kommer Microsofts webbläsare Edge till iPad
Betaversion släpps nu 
32.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kvinna ihjälkörd av självkörande Uber-bil
Första dödsolyckan med självkörande bil 
7.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Om man strömmade Netflix 1995
Då skulle det troligtvis se ut så här 
44.9°
+
Bobby Green
0
Epic släpper Paragon-resurser gratis till Unreal Engine
Karaktärer, banor och visuella effekter 
46.0°
+
André Stray
0
Kurzgesagt pratar om självisk altruism
Det är rätt värt att se till att alla i världen kan leva gott  
43.0°
+
André Stray
0
Indiana Jones 5 börjar spelas in nästa vår
Spielberg lovar att inte döda Harrison Ford  
45.9°
+
André Stray
0
GDC 2018 Det blir enklare att streama spel till Facebook
Streama direkt från spelen 
31.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Så fungerar striderna i God of War
Lite hårdare och lite mer taktiskt 
41.3°
+
André Stray
0
Volkswagen ska tävla med elbil i Pikes Peak
Ser vass ut 
42.3°
+
Bobby Green
0
Det här huset skrivs ut på ett dygn
Kostar cirka 30.000 kronor 
66.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mannen bakom Undertexter.se dömd i hovrätten
32-årig man döms till villkorligt  
-10.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan visar upp ny modell av sitt snabbtåg
Shinkansen Supreme får OS-premiär 
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0