m
Det är klart att din bil ska ha ett parasoll
Konstigt produkt är rätt genial 
42.6°
+
Roger Åberg
0
New York Times har gjort bok om Star Wars
Samlat alla deras artiklar 
42.3°
+
Roger Åberg
0
Underbar tur på puder
Åh, lyxen! 
193kg
+
Roger Åberg

Opel GT Concept är sportbilen för framtiden

Har mittmonterad frontmotor och bakhjulsdrift

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Opel

Precis som utlovat presenterar Opel nu den nya konceptbilen GT Concept. Den är en hyllning till originalet från förr men även till Monza Concept som visades 2013. Opel beskriver det nya konceptet som en sportbil för framtiden och den bjuder bland annat på mittmonterad frontmotor, sekventiell sexväxlad växellåda och bakhjulsdrift. Mark Adams som är Vice President för Design Europa säger följande:
"Vi skapade GT Concept för att fånga den djärva, känslomässiga andan hos Opels varumärke. Bilen är dramatisk, skulptural och full av innovationer, precis som vår tradition är, har varit och ska fortsätta att vara. 1965 utvecklade Opel sin berömda Experimental GT, en modern bil med rena skulpturala former, som med tiden blivit en ikon. Att göra om det konststycket, att återskapa en ikon, är inte lätt. Men lika avantgarde som Experimental GT var på sin tid är GT Concept i dag – sparsmakad och minimalistisk men samtidigt djärv och kompromisslös. Den här bilen illustrerar tydligt den ständiga utvecklingen av vår designfilosofi – skulpturalt artisteri möter tysk precision."
Under den långa huven sitter en turbomatad trecylindrig bensinmotor på 1.0 liter. Den baseras på samma snurra som sitter i dagens Adam, Corsa och Astra. Effekten anges till 145 hästar med ett vrid på 205 Nm. Bilen väger under ett ton och 0-100 km/h ska gå på under åtta sekunder, toppfarten anges till 215 km/h.

Konceptet sticker bland annat ut tack vare de stora dörrarna som ser ut att vara ett med karossen. Dessa är eldrivna och öppnas med pekplattor som sitter i taket. När man kliver i går även dörrarna delvis in i hjulhusen vilket gör att öppningsvinkeln blir stor även när det är trångt. Backspeglarna är ersatta av kameror.

Världspremiär blir det på bilsalongen i Genève i mars.

Visa
Pressmeddelande
Opel GT Concept: En Sportbil För Framtiden

Sportbil på riktigt: mittmonterad frontmotor, sekventiell växellåda, bakhjulsdrift
Framgångsrika förfäder: Kör i hjulspåren efter Opel GT och Monza Concept
Koncept med känsla: Hisnande och avskalad design
Första framträdandet: Världspremiär på bilsalongen i Genève

Opel GT Concept firar om en dryg månad sin världspremiär på den 86:e internationella bilsalongen i Genève. Den här trendsättande sportbilen formligen sprudlar av Opels innovationskraft – hisnande i sin form, reducerad till det allra nödvändigaste, ren passion. Detta nya fullblod, med frontmonterad mittmotor och bakhjulsdrift, är en direkt ättling till Opel GT och Monza Concept, och den tar Opels skulpturala designfilosofi till nya höjder. GT Concept är radikal och minimalistisk, allt som stör den rena formen har eliminerats. Den har till exempel varken dörrhandtag, yttre backspeglar eller vindrutetorkare.

– Med Opel GT Concept tar vi nästa steg mot ännu mer känsla och körglädje. GT Concept visar vad Opel står för nu. Vi är övertygade, ambitiösa och nyskapande, och vi vill vinna över fler och fler kunder med varje ny bil, säger Opels koncernchef Dr Karl-Thomas Neumann, som ser fram emot världspremiären i Genève.

I god tradition: GT Concept utvecklar filosofin från Opel Experimental GT

Opel GT Concept följer i hjulspåren efter den berömda Opel Experimental GT från 1965 års bilsalong i Frankfurt. Tre år senare blev Opel GT den första europeiska konceptbil som gick vidare till serieproduktion, och jämfört med förlagan var den då näst intill oförändrad – inklusive de manuellt infällbara strålkastarna.

Opel GT Concept är ännu en nyskapande satsning, en äkta körmaskin med djärv design kryddad i rött; karossen har en horisontell röd dekorlinje och de röda (!) däcken är en blinkning till Opels motorcykel Motoclub 500 från 1928. Andra länkar till det förflutna är den långa motorhuven, avsaknaden av baklucka och dubbla mittmonterade avgaspipor – som alla hälsar till den ursprungliga GT-modellen – men i övrigt är GT Concept allt annat än retro.

– Vi skapade GT Concept för att fånga den djärva, känslomässiga andan hos Opels varumärke. Bilen är dramatisk, skulptural och full av innovationer, precis som vår tradition är, har varit och ska fortsätta att vara. 1965 utvecklade Opel sin berömda Experimental GT, en modern bil med rena skulpturala former, som med tiden blivit en ikon. Att göra om det konststycket, att återskapa en ikon, är inte lätt. Men lika avantgarde som Experimental GT var på sin tid är GT Concept i dag – sparsmakad och minimalistisk men samtidigt djärv och kompromisslös. Den här bilen illustrerar tydligt den ständiga utvecklingen av vår designfilosofi – ”skulpturalt artisteri möter tysk precision” – konstaterar Mark Adams, Vice President, Design Europa.

En intressant nyhet i Opel GT Concept är de stora dörrarna med sidofönster som ser ut att vara integrerade med karossytan. De elmanövrerade dörrarna öppnas med en tryckning på ”pekplattor” integrerade i takets röda dekorlinjer, och ger då tillträde till en oväntat rymliga interiör där även långa förare har gott om plats. När dörrarna öppnas försvinner de delvis in i de främre hjulhusen. Denna platsbesparande och patenterad montering möjliggör en stor öppningsvinkel även i relativt trånga parkeringsplatser. Två små bakåtriktade kameror ersätter ytterbackspeglarna och eliminerar döda vinklar genom att projicera kamerornas ”bakåtsikt” på bildskärmar i dörrarnas insidor. Vindrutan övergår i ett panoramatak i glas, vilket ger en körkänsla liknande den i en bil med avtagbart targa-tak.

Sportbil på riktigt: Frontmonterad mittmotor, turboladdning och bakhjulsdrift


Den långsträckta motorhuven antyder motorns placering i GT Concept: den har en ”frontmittmotor”, precis som den ursprungliga Opel GT:n och även GM:s amerikanska sportbils-ikon Corvette. Motorn sitter alltså inte över framaxeln utan bakom densamma, vilket ger en låg och central tyngdpunkt – perfekt för bra balans och sportiga köregenskaper.

Opel GT Concept drivs av en rivig 1-liters turbotrea baserad på den ultramoderna helaluminiummotor som används i ADAM, Corsa och Astra. Denna extremt effektiva högteknologiska bensinmotorn utvecklar 107 kW/145 hk och har ett maximalt vridmoment på 205 Nm. Förbruknings- och utsläppsvärden är ännu inte fastställda. Turbomotorn driver bakaxeln – som har med mekanisk differentialspärr – via en sekventiell sexväxlad växellåda som styrs med ”paddlar” på ratten. Kombinationen av liten och lätt men stark motor och liten och lätt bil – under 1 000 kilo – ger en acceleration från 0 till 100 km/h på under åtta sekunder och en toppfart på 215 km/h.

Ännu en utmärkande detalj hos Opel GT Concept är de avancerade strålkastarna, som tack vare ultramodern projektionsteknik ger ett närmast tredimensionellt ljusflöde – och nästa generation adaptiva LED-lampor är förstås perfekt för den här tekniken. Opel IntelliLux LED® matrisstrålkastare – som medger bländfri helljuskörning – belönades förra året med utmärkelsen SAFETYBEST när de introducerades i nya Astra. Med Opel GT Concept införs nästa steg i utvecklingen av detta intelligenta belysningssystem, och bilens ljusbild förstärks av baklyktor som också har en tredimensionell utformning.
Det är klart att din bil ska ha ett parasoll
Konstigt produkt är rätt genial 
42.6°
+
Roger Åberg
0
New York Times har gjort bok om Star Wars
Samlat alla deras artiklar 
42.3°
+
Roger Åberg
0
Audi testar system som skickar ström till elnätet
Men som ser till att bilen också får sitt 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Randy klarade Through the fire and flames
Med mössa på huvudet! 
44.8°
+
Roger Åberg
0
Bra reportage om kobolten
Batteriernas smutsiga baksida 
45.1°
+
Roger Åberg
0
CarPlay vs Android Auto - vilket system är bäst?
Har det hänt något på ett år? 
43.2°
+
Roger Åberg
0
Håll koll på (amerikanska) Netflix
Underbar tjänst som Netflix borde ha byggt 
63.2°
+
Roger Åberg
0
Flygplan landar med sidvindar på 110 km/h
Glad över att vara på marken i dag 
63.7°
+
Roger Åberg
0
Upp mot 40.000 kunder har påverkats av OnePlus-läcka
Kortbetalning fortsätter vara nedstängd 
29.1°
+
André Stray
0
Kille får anfall i VRChat
Folk är rätt gulliga 
46.8°
+
Roger Åberg
0
Chad Stahelski tillbaka i registolen i John Wick 3
Var väl inte helt oväntat 
44.2°
+
André Stray
0
Den blå zonen i PUBG blir långsammare men dödligare
Ska leda till mer pangpang  
43.2°
+
André Stray
0
Det har blåst en del i Nederländerna
Och jag som tyckte det var dragigt här 
51.0°
+
Bobby Green
0
Nokia kommer leverera nyheter på MWC
Produktchef lovar att det kommer bli awesome 
43.5°
+
André Stray
0
Bungie ber om ursäkt för att ha fuckat upp Destiny 2 igen
Petade in dold cooldown för belöningar i Faction Rally 
27.2°
+
André Stray
0
Volvo visar upp nya V60 den 21 februari
Premiären sker i ett villaområde 
47.5°
+
Bobby Green
0
Microsoft lär AI att rita efter textinstruktioner
Rätt duktigt! 
44.8°
+
André Stray
0
Föräldrar åtalas för sonens A-traktorkörning
Medhjälp till olovlig körning 
73.0°
+
Bobby Green
0
Sony tänker fortsätta göra mobiltelefoner
Viktigt för nästa paradigmskifte 
44.0°
+
Roger Åberg
0
Nu finns Microsoft Classic IntelliMouse att köpa
Din för 449 kronor 
45.4°
+
Roger Åberg
0
Ricky Gervais Netflix-special har premiär 13 mars
Dags att värma upp fnissmusklerna 
41.3°
+
André Stray
0
488 GTO sägs få den kraftfullaste V8:an Ferrari skapat
Blir den snabbare än LaFerrari? 
41.4°
+
Bobby Green
0
Age of Empires: Definitive Edition släpps 20 februari
Kriga i 4K! 
48.5°
+
André Stray
0
Tävling inom polisen om att bötfälla flest bilister
Inget alla poliser uppskattar 
3.0°
+
Bobby Green
0
Uppdaterad Postnord och Tullverket föreslår nytt system för Kina-paket
Extra avgift plus moms ska läggas till  
-28.0°
+
André Stray
0
Amerikansk version av The IT Crowd är på ingång
Tredje gången gillt! 
34.0°
+
André Stray
0
Fräsig snöbil lurade polisen
Det som inte göms i snö kommer inte fram i tö 
61.1°
+
Roger Åberg
0
Steve-O hittar en jycke
Gölligt! 
48.8°
+
Roger Åberg
0
Bil snurrar perfekt under nyhetsinslag
Briljant 
41.3°
+
Roger Åberg
0
Drönare räddar två badande killar
Här har ni ett flytetyg grabbar! 
58.5°
+
Roger Åberg
0
Huawei kan ladda ett halvt batteri på fem minuter
Snabbare snabbladdning 
43.9°
+
Roger Åberg
0
Efter varning om missiler vill man onanera
Visar statistik från snusksite 
28.7°
+
Roger Åberg
0
Strömavbrott hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Kämpa!  
26.4°
+
Roger Åberg
0
Ny trailer för Tomb Raider
Alicia Vikander går på skattjakt 
53.6°
+
André Stray
0
DM på Instagram börjar visa när du senast var online
Går dock att stänga av 
29.9°
+
André Stray
0
Samsung börjar producera GDDR6-ram för grafikkort
Mer energieffektiva och är snabbare 
53.4°
+
André Stray
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
20.8°
+
Roger Åberg
0