m
Regeringen vill ha estetiska ämnen på gymnasieprogram
Vill göra dessa obligatoriska 
32.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Koenigsegg kan tänka sig att göra en elbil
Men kunderna vill ha riktigt motorljud 
45.1°
+
Bobby Green
0
Robyn släpper ny musik i år
Exakt när är dock oklart 
163kg
+
Bobby Green

Opel presenterar Mokka X

Crossovern får ett lyft

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Opel

2012 lanserade Opel crossover-modellen Mokka och nu är det dags att ge den en uppfräschning. Man kallar lyftet för Mokka X och den har bland annat en ny drivlina, ny infotainmentteknik och ett nytt utseende.

Det nya motoralternativet är en turbomatad bensinfyra på 1,4 liter och 152 hästar som kopplas till en sexstegad automatlåda som i sin tur fördelar kraften på alla fyra hjul. Förbrukningen för den här anges till 0,66 liter per mil med ett utsläpp på 154 gram per kilometer. Utöver detta alternativ finns även en turbodiesel på 1,6 liter med antingen 110 eller 136 hästar.

Insidan får en helt ny instrumentpanel som liknar den i nya Astra och i mittkonsolen sitter en pekskärm på sju eller åtta tum och den innehåller ett nytt infotainmentsystem. I övrigt har man skalat bort antalet knappar för att få en renare och elegantare design på allting.

Mokka X har sin världspremiär på bilmässan i Genève och den kommer till återförsäljare i höst. Vad priset ligger på är tyvärr oklart för tillfället.

Visa
Pressmeddelande
Nya Opel Mokka X: Vägvinnande vidareutveckling

Ny drivlina: 1,4-liters turbomotor, automatlåda och fyrhjulsdrift
Ny infotainmentteknik: Integrerad smartphone och OnStar-tjänster
Ny framtoning: Djärv och maskulin utstrålning, raffinerad inre elegans
Ny synlighet: Adaptiva LED-strålkastare, ny generation Opel Eye-kamera

Ända sedan lanseringen 2012 har Opel Mokka gått från klarhet till klarhet. Med smidig storlek (4,28 meter lång), sportigt utseende och förhöjd körställning ligger modellen helt rätt i tiden. Den har redan sålts i drygt en halv miljon exemplar och är en av de mest populära modellerna i Europa i sitt segment. Med nya Mokka X räknar Opel med att ytterligare öka modellens popularitet. Mokka X begår sin världspremiär på bilsalongen i Genève (3 - 13 mars). När den når återförsäljarna i höst lockar den bland annat med ännu tuffare exteriör, elegantare interiör och ett enastående infotainmentsystem som gör den till en av de bäst uppkopplade SUV-modellerna på marknaden. Bland nyheterna i Mokka X finns en turboladdad 1,4-liters bensinmotor i kombination automatlåda och fyrhjulsdrift som tillägg till de redan existerande turbodieslarna.

Kaxig och elegant

Framgångarna för Mokka är ett av många tecken på Opels comeback under de senaste åren. Den kompakta SUV-modellen har med sin tuffa framtoning och äkta off-road kapacitet lockat många nya kunder till varumärket, och nya Mokka X blir den första i en serie SUV- och crossover-versioner med tilläggsbeteckningen ”X”, som är Opels markering på modeller med lite mer robust framtoning.

Exteriördesignen hos Mokka X är djärv på gränsen till kaxig. Den nya fronten ansluter till Opels vidareutvecklade design-DNA med en vingformad horisontell frontgrill och LED-varselljus med dubbel vingsignatur, och samma tema återfinns i baklyktorna (med LED-teknik som tillval). De skulpterade och sportigt muskulösa karossidorna är oförändrade och kryddas som tidigare av Opels typiska ”bladprofil” som sveper uppåt/bakåt. Nya karosskulörer för Mokka X är ”Hot Burning Amber Orange” och ”Absolute Red”.

På insidan är det mesta nytt i Mokka X. En helt ny instrumentpanel, med tydlig inspiration från nya Opel Astra, ger ett enklare och renare och samtidigt skarpare intryck. Mittkonsolen har byggts runt de 7 eller 8-tums pekskärmar som hör till den nya generationens infotainmentsystem. Förarmiljön imponerar med raffinerad elegans och en renare design med färre knappar – många funktioner är nu i stället tillgängliga via tryckkänsliga pekskärmar.

Ny sexväxlad automatlåda med adaptiv fyrhjulsdrift

Mokkas tidigare motorutbud, två ”viskande” 1,6-liters turbodieslar på 81 kW/110 hk och 100 kW/136 hk, kompletteras i Mokka X med en direktinsprutad och turbomatad bensinmotor på 1,4 liter och 112 kW/152 hk. Motorn driver på alla fyra hjulen via en sexväxlad automatlåda och enligt preliminära uppgifter blir CO2-utsläpp och bränsleförbrukning 154 g/km respektive 6,6 l/100 km.

Den adaptiva fyrhjulsdriften arbetar med en elektromagnetisk lamellkoppling som på torr och rak väg kopplar bort bakhjulsdriften, vilket är gynnsamt för bränsleförbrukningen. Om väg- och körförhållandena så kräver fördelar lamellkopplingen blixtsnabbt och helt automatiskt upp till 50 procent av motorns drivkraft till bakaxeln, till exempel när vägen är is- eller snötäckt.

LED AFL-strålkastare och en ny generation Opel Eye-kamera ökar säkerheten

Opels uppskattade strategi att göra innovativ och viktig teknik tillgänglig för en bred grupp bilköpare manifesteras i Mokka X av det adaptiva AWD-systemet, men också av nya strålkastare typ LED AFL (Adaptivt Front Ljus). De nya strålkastarna anpassar automatiskt belysningen till omgivning och körsituation, så att bästa möjliga ljusprestanda uppnås utan att blända andra förare. LED AFL växlar automatiskt mellan ett eller flera olika lägen, till exempel tätort, landsväg, kurvljus, ”turistläge” och manöverljus. Det strömsnåla LED-systemet ersätter de tidigare BiXenon AFL-strålkastarna, och eftersom det inte finns några rörliga delar i lampmodulen är LED AFL snabbare, mer exakt och ännu mer tillförlitligt.

Ytterligare exempel på innovativ teknik är de olika funktionerna som möjliggörs av en ny generation av det framåtriktade kamerasystemet Opel Eye, som med bland annat högre upplösning och ökad bildprocessorkraft kan styra och stödja en mängd olika funktioner (inklusive heljusfunktionen i LED AFL). Trafikskyltavläsningen i Mokka X har ökad kapacitet och fler funktioner, inklusive navigeringsstöd (tillval) från den nya kameran. Avståndsindikatorn detekterar framförvarande fordon med hjälp av kameran och det gör även Kollisionsvarnaren, som nu fått förstärkning av en reflekterande LED-varning – om avståndet till framförvarande fordon minskar alltför snabbt reflekteras röda LED-lampor i vindrutan. Vingelvarnaren aktiveras automatiskt vid 60 km/h och varnar med ljud- och ljussignal föraren om denne oavsiktligt (utan blinkers) lämnar körfältet.

Bekvämast och bäst uppkopplad

Precis som nya Opel Astra får Mokka X alla Opel OnStar-tjänster från start. Dessutom debuterar två versioner av den nya generationen IntelliLink infotainmentsystem i Mokka X. IntelliLink kopplar ihop smarta telefoner med bilen via både Apple CarPlay och Android Auto och infotainmentsystemen har tillgång till min Opel App Shop; tillgängliga appar kan laddas ner direkt till bilens infotainmentsystem.

Mokka X är inte bara bäst uppkopplad i sitt segment, den är också en av de mest bekväma bilarna. Liksom de flesta Opel-modeller kan även Mokka X beställas med AGR-certifierade ergonomiska säten som ger suverän sittkomfort oavsett om bilen körs på motorväg eller i tuff terräng. En annan trevlig komfortfunktion är att man med bilnyckeln i fickan eller väskan bara behöver trycka på valfritt dörrhandtag eller baklucka för att öppna eller låsa bilen, och även för att starta bilen räcker det att trycka på rätt knapp.

Med ny design, kompletterad drivlina, beprövad off-road kapacitet, enastående uppkopplingsmöjligheter och suverän komfort har Mokka X alla förutsättningar att fortsätta längs den vinnande väg som föregångaren stakade ut – och som bland annat resulterade i utmärkelserna "All-wheel Drive Car of the Year" och "Company Car of the Year".
Regeringen vill ha estetiska ämnen på gymnasieprogram
Vill göra dessa obligatoriska 
32.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Koenigsegg kan tänka sig att göra en elbil
Men kunderna vill ha riktigt motorljud 
45.2°
+
Bobby Green
0
Intresset för Melodifestivalen sjunker
En halv miljon tittare har försvunnit sedan premiären 
55.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Wayke lockar bilhandlare från Blocket
Bilia går över till bilhandlarnas Blocket-konkurrent 
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Lajkat!
Schibsted skrotar sin viralsatsning 
68.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Centerpartiet vill sätta in hemvärnet mot hackers
IT-experter kan få hjälpa till frivilligt 
49.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny video visar när Tesla Roadster accelererar
Prototyp även utställd i Palo Alto 
41.0°
+
Bobby Green
0
John Oliver snackar Donald Trump, igen
Klockrent som vanligt 
43.6°
+
Bobby Green
0
Google avslöjar säkerhetsbugg i Microsofts webbläsare Edge
Innan Microsoft fixat denna 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Thierry Neuville vann Rally Sweden
Följde ni rallyt? 
42.2°
+
Bobby Green
0
Spelföretag vill inte släppa på upphovsrätt för övergivna spel
Så de kanske försvinner för alltid 
16.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Intel släpper drivrutiner som anpassar sig till spel
Datorn optimeras för det man spelar 
45.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon ska fixa säkerhetsbrister i Tesla Model 3
Fick synpunkter efter krasch 
43.9°
+
Bobby Green
0
Idag är det tio år sedan HD DVD dödförklarades
Blu-ray gick vinnande ur den striden 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple köper in en andra säsong av Carpool Karaoke
Populärt att sjunga i bilar? 
24.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google lanserar Gmail Go
Tar inte så mycket plats på telefonen 
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu kan du få en trecylindrig motor i Volvo XC40
Första för Volvo 
43.1°
+
Bobby Green
0
Female Legends får 5 miljoner av Arvsfonden
Spelförening ska arbeta för jämlikhet 
45.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Opportunity firar 5000 mars-dygn på Mars
Tut i luren! 
51.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här sägs vara baken på nya Porsche 911
992 visar lite hud 
46.6°
+
Bobby Green
0
Coop har sagt upp avtalet med PostNord
Anledningen är Kina-paketen 
58.2°
+
Roger Åberg
0
Kommer bättre hälsa betyda fler människor?
Bill Gates svarar 
51.4°
+
Roger Åberg
0
Apple börjar kräva stöd för iPhone X
Nya appar kommer inte släppas igenom annars 
45.7°
+
Roger Åberg
0
Joel McHale försöker ta en kaffe på Netflix-kontoret
Träffar gamla Community-kompisar! 
41.7°
+
Roger Åberg
0
Fully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
62.9°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
49.3°
+
Roger Åberg
0
Wired tar en titt på konstgjort kött
Framtidens grej? 
54.6°
+
André Stray
0
Drönare orsakade eventuellt en helikopter-krasch
Amerikanska myndigheter ska undersöka orsaken 
31.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple har problem med anställda som går in i väggen
Bokstavligt talat  
52.9°
+
André Stray
0
Porsche kan nu 3D-printa svårfunna delar
Till modellerna 959, 964 och 365 
59.1°
+
Bobby Green
0
En första titt på Cobra Kai
Karate Kid 34 år senare 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
3 Billboards outside Grenfell, London
Offer för brandkatastrof hämtar inspiration från film 
49.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nokia kan lägga ner wearablesavdelningen
Withingssatsningen verkar ha gått sådär 
31.5°
+
André Stray
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
102.9°
+
Roger Åberg
0