m
I år måste du skatta på skins i CS:GO
Om din business går bra 
46.3°
+
André Stray
0
Facebook skärper annonsregler inför valet
Samarbetar med MSB och Valmyndigheten 
41.0°
+
Roger Åberg
0
Technoklubben där du kan vara naken
Öppnar i helgen 
80kg
+
Bobby Green

Kia Optima Sportswagon blir din för 279 900 kronor

Nya kombin har premiär i helgen

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Kia

I helgen har Kia premiär för deras första kombi i D-segmentet - Optima Sportswagon. De svenska priserna är klara och ett exemplar blir ditt från 279 900 kronor. För den slanten får du en bensindriven version som kallas för 2,0 CVVL med sexstegad automatlåda och 163 hästar. Vill du hellre köra diesel är det 1,7 CRDi Komfort med sjustegad dubbelkopplingslåda och 141 hästar som gäller. Den kostar 292 900 kronor. Vill du ha något vassare väljer du GT-modellen som bjuder på 245 hästar ur en turboladdad bensinfyra. Men då går priset upp en del, 359 900 kronor kostar den.

Det bakre ryggstödet går att fälla enligt 40/20/40 och släpper man ner hela ryggen kan man lasta upp till 1 686 liter där bak. Med raden uppfälld sväljer utrymmet 553 liter.

De flesta säkerhetssystem som man kan förvänta sig finns, såsom autobromssystem, lane assist och dödavinkelvarnare. Bekvämligheter som adaptiv farthållare och automatiskt helljus är standard. På tekniksidan finns både Android Auto, Apple CarPlay och möjligheten att trådlöst ladda sin telefon via förvaringsfacket framför växelspaken, om telefonen stödjer detta.

Läs mer om bilen i pressmeddelandet nedan eller på länken.

Visa
Pressmeddelande
Säljstart för Optima Sportswagon i Sverige

Nu får Sverige en ny bilmodell som utmanar de etablerade kombibilarna på marknaden. Med stor premiärhelg nu i helgen lanseras nämligen Kia Optima Sportswagon, en kombi med generösa utrymmen, praktiska finesser, trygga köregenskaper, riklig komfortutrustning och de senaste säkerhets- och infotainmentsystemen.
Optima Sportswagon erbjuds i bensin- och dieselmotoralternativ, och dessutom i en kraftfull GT-modell med 245 hästkrafter.
Optima Sportswagon 1,7 CRDi Komfort med sjuväxlad dubbekopplingslåda, DCT, introduceras till det rekommenderade priset 292 900 kronor.

Kias första kombi i D-segmentet
Optima Sportswagon är inspirerad av den uppmärksammade konceptbilen från 2015, SPORTSPACE, och karaktäriseras av liknande skarpa linjer och skulpterade ytor som definierat märkets senaste modeller. Sedanmodellens långa slanka och dynamiska profil kompletteras nu med allt det praktiska som en kombi erbjuder.
Kombins ökade volym maskeras delvis med den upprätta bakrutan och avsmalnande taklinjen. Sportswagon har samma bredd (1 860 mm) och längd (4 855 mm) samt hjulbas (2 805 mm) som sedanen och växer på höjden med 5 millimeter till 1 470 mm.

Bensin, diesel och GT-motor
Optima Sportswagon erbjuds med 1,7 liters CRDi diesel, en 2,0-liters CVVL-bensin och GT-versionens turboladdade direktinsprutade 2,0-liters bensinmotor. Effekten är 141, 163 respektive 245 hästkrafter. GT-modellen har en sexväxlad automatlåda och till dieselmotorn finns den bekväma sjuväxlade dubbelkopplingslådan, DCT. Senare kommer bensinaren (163 hk) och dieseln (141 hk) kunna beställas med sexväxlad manuell låda.
1,7 CRDi DCT förbrukar 4,6 l/100 km (manuell: 4,4 l/100 km) vilket motsvarar 120 gram koldioxid per kilometer (man: 113 g/km).

Rymlig, bekväm och smart
Baksätet är rymligt på alla ledder, särskilt noterbart är det generösa benutrymmet. Själva ryggstödet har smart 40/20/40-delning och fälls från kupén eller via en spak i bagageutrymmet. Med ryggstödet uppe ryms 553 liter i bagageutrymmet och om det fälls blir hela 1 686 liter lastutrymme tillgängligt.

Ett justerbart lastsäkringssystem avgränsar själva lasten och håller den på plats med hjälp av en flexibel lastavdelare som justeras individuellt. På lastavdelaren finns dessutom ett ”säkerhetsbälte” som kan användas för att dra runt och säkra lasten. Som standardutrustning finns även ett uppdragbart bagagerumsnät och ett insynskydd. Insynsskyddet förvaras praktiskt i ett särskilt fack under lastgolvet när det inte behövs.
Lasttröskeln är behagligt låg för smidig i- och urlastning och med Smart Power Tailgate öppnas bakluckan automatiskt om man har bilens smarta nyckel i fickan.

Uppvärmd ratt är ett signum för Kia och Optima erbjuder även eluppvärmda ytterplatser i baksätet, där passagerarna även lär uppskatta solskyddsgardiner i de bakre sidorutorna samt USB- och 12-voltsuttag.

Android Auto™ och Apple CarPlay™
Nya Kia Optima Sportswagon är en premiumbil som fokuserar på förarens komfort, med alla de tillbehör och teknologier som man associerar med den här bilkategorin. Optima Sportswagon är utrustad med det senaste audio-visuella navigationssystemet (AVN), som nås via en sju- eller åttatums pekskärm.

Med en Androidtelefon eller en iPhone kan du spegla telefonens appar och funktioner som musikströmning i bilens infotainmentsystem och styra dem med röststyrning. Optima Sportwagon erbjuder både Android Auto™ (för Androidtelefoner 5.0 Lollipop eller nyare), Apple CarPlay™ för iPhone 5 eller nyare.

Mobiltelefoner med QI-programvara, alternativt laddskal/adapter, kan laddas trådlöst genom att placeras i mittkonsolens förvaringsfack framför växelspaken (GT Line och GT). Det finns även ett främre och ett bakre USB-uttag.
Pekskärmens infotainmentsystem kombineras med sex högtalare som standard, och ett tillval i form av ett kraftfullt 490 watts Harman Kardon Premium ljudsystem med åtta högtalare.

Avancerad säkerhetsteknik
Höghållfasthetsstål (AHSS) utgör 51 procent av karossen och inuti det starka skalet sitter de åkande skyddade; förarkrockkudde, knäkrockkudde, passagerarkrockkudde, två sidokrockkuddar och två sidokrockgardiner.
Sedanmodellen fick nyligen maximala fem stjärnor i Euro NCAP. Utöver stabiliseringssystem är Optima Sportswagon standardutrustad med flera aktiva säkerhetssystem:

Avancerad Smart Cruise Control (SCC), adaptiv farthållare.
Autonomous Emergency Braking (AEB), autobromssystem som använder långdistansradar i kombination med en kamera för att förutspå kollisioner med andra bilar eller fotgängare, och vid fara bromsa in.
Lane Keeping Assist System (LKAS), aktiv filkörningskontroll.
High Beam Assist (HBA), anpassar automatiskt strålkastarnas räckvidd efter andra bilars avstånd och vägförhållanden.
Speed Limit Information Function (SLIF), skyltscanning.
Blind Spot Detection (BSD), dödavinkelvarnare som signalerar i sidospegeln.
Rear Cross Traffic Alert (RCTA), varnar när andra bilar passerar bakom när man backar ut från en parkering.

Bekväm på vägen – smidig att köra
Hög komfort och trygga stabila vägegenskaper kännetecknar Optima Sportswagon. Stor vikt har lagts vid att minska buller och vibrationer, samtidigt som köregenskaperna är skarpare jämfört med föregångaren. Jämfört med sedanversionen har chassiet anpassats till kombins annorlunda viktfördelning med mer vikt baktill. Elservon, som är monterad direkt på styrväxeln, ger en direkt linjär respons och fin styrkänsla.

Framtagen för Europa: Optima GT
Toppmodellen Optima GT lanseras både som sedan och kombi. Under huven sitter en turboladdad 2,0-liters bensinmotor på 245 hästkrafter och 353 Nm i maximalt vridmoment. Accelerationen 0 – 100 km/h går på 7,4 sekunder (Sportswagon 7,6 s) och toppfarten är 240 km/h (Sportswagon 232 km/h). Motorn är länkad till en sexväxlad automaväxellåda. Motorljudet förstärks inuti kupén via Active Sound System. Mellan mätartavlorna visas ett särskilt instrumentkluster med information om turbotryck och vridmoment.

Chassiet har modifierats gentemot standardmodellen efter rigorösa tester, bland annat på legendariska Nürburgring, och har resulterat i sportigare köregenskaper. Markfrigången har sänkts med 10 mm och den elektroniskt kontrollerade fjädringen (ECS) utvecklad av Sachs, anpassar stötdämpningen beroende på typ av körning och underlag.

Även styrningen har modifierats för mer precis kurvtagning. Antisladdsystemet är omprogrammerat och tillåter mer sladd innan det griper in. Bromsarna är uppgraderade med större ventilerade skivor (+30 mm).
I utrustningsväg ingår bland annat rödlackerade bromsok, specialutformade stötfångare fram och bak samt en omdesignad diffusor med dubbla avgasutblås. Inuti har GT-modellen bland annat fått aluminiumdetaljer/paneler, läderklädda sportstolar med kontrasterande sömmar och broderad GT-logotyp samt eljusterbara framstolar med ventilation.


Utrustning och priser
Kia Optima Sportswagon lanseras hos de svenska återförsäljarna under vecka 37 med stor öppet hus-helg 17-18 september.
Rekommenderade kampanjpriser startar på 279 900 kronor för 2,0 CVVL (bensin) Komfort med sexväxlad automatlåda.
Dieselversionen 1,7 CRDi Komfort med sjuväxlad dubbelkopplingslåda DCT erbjuds vid lansering för det rekommenderade kampanjpriset 292 900 kronor.

Utrustningsnivå GT Line (1,7 CRDi DCT-7 rek. kampanjpris 331 900 kronor) har exteriör design som GT-modellen med omdesignad stötfångare och luftintag, kromlister i matt finish samt 18-tums aluminiumfälgar. Utöver Komfort har GT Line även dödavinkelnvarning, eljusterbar förarstol, elmanövrerad baklucka, eluppvärmda ytterplatser baksäte, Harman Kardon® ljudsystem, LED-strålkastare med kurvljus, helljusassistans, panoramaglastak, sportstolar med läderklädsel och sportratt, självparkeringssystem, trådlös mobilladdare för smartphones, backvarnare för bakomvarande trafik.

Optima Sportswagon GT med 2,0 T-Gdi motor på 245 hk och sexväxlad automatlåda med bland annat elektroniskt kontrollerad fjädring, motorsljudsförstärkare, röda bromsok, ventilerade eljusterbara framstolar erbjuds från 359 900 kronor.

Pris- och produktfakta går att ladda ner på www.kia.se
I år måste du skatta på skins i CS:GO
Om din business går bra 
46.3°
+
André Stray
0
Facebook skärper annonsregler inför valet
Samarbetar med MSB och Valmyndigheten 
41.0°
+
Roger Åberg
0
Nu har Jeff Bezos börjat bygga sin jätteklocka
Klockan som mäter tiden i år 
41.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ferrari presenterar vassa 488 Pista
Bör McLaren 720S vara orolig? 
42.0°
+
Bobby Green
0
Översvämning skapar surrealistisk gångtur
Vackert! 
51.9°
+
Roger Åberg
0
Trailer för femte säsongen av Silicon Valley
Pied Piper växer! 
42.8°
+
André Stray
0
Slut med diesel hos Porsche
Känns väl ändå rimligt? 
47.8°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bitchar med en robothund
Vill inte att SpotMini ska gå ut 
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Burnout Paradise Remastered på gång
Släpps med 4K-upplösning nästa månad 
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bahnhof släpper fett bredbandsabonnemang
Om du vill driva en serverhall hemma 
68.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Smart lösning frigör inparkerad bil busenkelt
Uppfanns redan på 50-talet 
45.8°
+
Bobby Green
0
Mitsubishi hoppas att deras kameror ska ersätta backspeglar
Spegellös framtid på gång 
44.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google har AI som kan hitta hjärtsjukdomar
Genom att studera en patients öga 
48.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nya Seat Ibiza Cupra läcker ut
Läcker? 
32.9°
+
Bobby Green
0
Flygsimulator-utvecklare stal piraters lösenord
Hämnden är ljuv? 
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Här är Marcus Ericssons nya tjänstebil
Alfa Romeo Sauber C37 
53.3°
+
Bobby Green
0
Tesla Model S sålde bättre än premiumtyskarna i Europa
Slog för första gången Audi, BMW och Mercedes 
55.6°
+
Bobby Green
0
Så tillverkas Paintball-kulor
Intressant 
45.7°
+
Bobby Green
0
Spotify kanske jobbar på egen smart högtalare
Enligt nya jobbannonser 
43.3°
+
André Stray
0
Tjej torkar trosor på flygplan
Passagerarna vet inte riktigt vad de ska säga 
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
103.6°
+
Roger Åberg
0