m

Volvo uppdaterar alla 90-bilar

Får bland annat Android Auto

Bil / Volvo

Alla Volvos moderna 90-bilar får nu ett gäng uppdateringar. Dessa förbättrar säkerheten, drivlinan och uppkopplingsmöjligheterna men den största nyheten som säkert många blir glada över är att Android Auto hittar in vid sidan av Apple CarPlay.

På säkerhetssidan har man tagit fram två nya webbaserade funktioner som innebär att man får en varning om hala vägbanor och information om varningsblinkers på vägen. Det sistnämnda innebär att du får information om det står en Volvobil längre fram med just varningsblinkersen påslagen. Bra att veta så att man kan göra sig förberedd på att sänka farten. Uppdateringarna använder sig av molnet och sker alltså i luften utan att man behöver köra bilen till någon verkstad.

Gällande drivlinan så har man skapat nya varianter av Drive-E. Den fyrcylindriga dieseln D3 har fått en ny manuell sexväxlad låda som gör att den i S90 drar 0,43 liter per mil och släpper ut 114 gram per kilometer. Motorn kan även fås med en ny sexstegad automatlåda som även den ger samma förbrukning och utsläpp. Det är nu även möjligt att få motorn i kombination med fyrhjulsdrift.

Tillverkningen av de uppdaterade modellerna drog igång i mitten av den här månaden.

Visa
Pressmeddelande
Volvos 90-bilar får viktiga uppdateringar

Volvo Cars kommer med flera viktiga uppdateringar för bilarna i 90-serien som förbättrar säkerheten, drivlinan och uppkopplingsmöjligheterna.

Volvos lösning för integration av smarta telefoner inbegriper redan Apple CarPlay, men hädanefter kommer man även att kunna använda Android Auto via Volvos stora förargränssnitt.

- Volvo Cars är den enda biltillverkaren som har skapat ett gränssnitt med delad skärm, där du kan använda både smarttelefonens och bilens funktioner samtidigt, utan att ändra vy. Detta är i första hand en säkerhetsfunktion som syftar till att göra vårt gränssnitt till marknadens mest användarvänliga. På samma sätt innebär vår over-the-air-uppdatering att du alltid har de senaste kartorna till hands, säger Peter Mertens, Senior Vice President för Research and Development på Volvo Car Group.

Förutom en sömlös integration för smarta telefoner med stöd för de vanligaste operativsystemen har Volvos 90-serie nu även ett smart trådlöst (over-the-air) system för navigationsuppdatering.

Säkerhet
Volvo Cars har tillämpat sitt säkerhetstänk även på den uppkopplade bilen och skapat två nya webbbaserade säkerhetsfunktioner som nu gör debut i XC90, S90 och V90: varning för hala vägbanor och information om varningsblinkers på vägen. De här funktionerna använder molnet för att skicka säkerhetskritiska data mellan bilar.

- Dagens Volvobilar har många säkerhetssensorer. Att dela säkerhetsrelaterad information – oavsett om det handlar om förhållanden eller faror längre fram på vägen – är ett hänsynsfullt och praktiskt sätt att använda den information bilen redan samlar in, tillägger Peter Mertens.
- Med de här molnbaserade säkerhetsfunktionerna bidrar Volvo Cars till att skapa en helt ny typ av trafiksäkerhetssystem, fortsätter han.

Volvo Cars skalbara produktarkitektur, som 90-serien och kommande 60-serien kommer att baseras på, innebär att nya säkerhetssystem kan läggas till i alla bilar som byggs på plattformen med liten eller ingen fördröjning.

Varningssystemet för hala vägbanor ger föraren bättre kunskap om både de aktuella vägförhållandena och förhållandena längre fram genom att anonymt samla in information om underlaget från bilar längre fram på vägen och förvarna förare som närmar sig ett halt vägavsnitt.

Varningssystemet för varningsblinkers informerar förare om andra Volvofordon med påslagna varningsblinkers längre fram på vägen, vilket ger dem möjlighet att sänka farten i tid. Det här är till stor hjälp, särskilt i kurvor med skymd sikt och på backkrön. Dessa två nya molnbaserade säkerhetssystem kommer till en början att lanseras i Sverige och Norge för att därefter även införas på andra marknader.

Uppdaterad drivlina
Förutom att förbättra uppkopplingsmöjligheterna och säkerheten har Volvo Cars även skapat flera nya varianter av Drive-E-drivlinan som ger en välfungerande balans mellan bränsleekonomi och körbarhet. Den 4-cylindriga D3-dieselmotorn i kombination med en ny manuell 6-stegad växellåda ger en bränsleförbrukning på 4,3 l/100 km i S90 och koldioxidutsläpp på ner till 114 g/km. En ny 6-stegad automatlåda i kombination med D3-motorn ger koldioxidutsläpp på 114 g/km och 4,3 l/100 km. D3-motorn kan nu även installeras i fyrhjulsdrivna bilar.

Design
I denna uppdatering av 90-serien ingår även en ny exteriörfärg för S90 och V90: Maple Brown.

Produktionen av de uppdaterade modellerna kommer att starta i mitten av november.
Kvinna ihjälkörd av självkörande Uber-bil
Första dödsolyckan med självkörande bil 
23.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
GDC 2018 Det blir enklare att streama spel till Facebook
Streama direkt från spelen 
33.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här huset skrivs ut på ett dygn
Kostar cirka 30.000 kronor 
60.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mannen bakom Undertexter.se dömd i hovrätten
32-årig man döms till villkorligt  
-0.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan visar upp ny modell av sitt snabbtåg
Shinkansen Supreme får OS-premiär 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Bento
Legendarisk internetkatt har gått vidare 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bowlingklot släpps på studsmatta från 45 meters höjd
Kul test 
26.5°
+
Bobby Green
0
Enkla.com vill erbjuda svenskarna billigare bolån
Med "superränta" på 0,95 procent 
54.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Framtiden för Rick and Morty är oklar
Adult Swim har inte beställt någon fjärde säsong 
20.9°
+
André Stray
0
Tinders ägare stämmer Bumble
Match.com vill även köpa upp konkurrenten 
34.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu kan du förhandsboka Audis första elbil
Bli först med det senaste 
41.4°
+
Bobby Green
0
Apple ryktas utveckla microLED-skärmar
Dyker upp i framtida iPhones? 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Liten Fiat ramlar i diket
Men vad gör det när man hjälps åt? 
54.7°
+
Roger Åberg
0
Vad tycker morsan om halvautonom körning?
Och automatisk parkering 
43.0°
+
Roger Åberg
0
Ryan och David gör en mummelraplåt
8 vindruvor i munnen 
50.9°
+
Roger Åberg
0
En Rube Goldberg-maskin som dödar fidget spinnern
RIP! 
52.9°
+
Roger Åberg
0
Hotellsökningar efter Wakanda har ökat efter Black Panther
Många som vill besöka det afrikanska kungariket 
25.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tokyo Flash släpper radarklocka
Ball men lite svårtydd klocka 
31.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Conan tycker att han borde vara The Rocks stuntdubbel
I filmen Rampage 
42.3°
+
Bobby Green
0