m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
46.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Square Enix-chef vill inte ha mikrotransaktioner i konsolspel
Mikrotransaktioner passar bättre i mobilspel 
43.0°
+
André Stray
0
Grid girls kan vara på väg bort från Formel 1
Utdaterat koncept 
43.4°
+
Bobby Green
0
Adidas släpper trevlig klocka med retro-design
Denna skulle jag kunna tänka mig 
84kg
+
Bobby Green

Volvo uppdaterar alla 90-bilar

Får bland annat Android Auto

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Volvo

Alla Volvos moderna 90-bilar får nu ett gäng uppdateringar. Dessa förbättrar säkerheten, drivlinan och uppkopplingsmöjligheterna men den största nyheten som säkert många blir glada över är att Android Auto hittar in vid sidan av Apple CarPlay.

På säkerhetssidan har man tagit fram två nya webbaserade funktioner som innebär att man får en varning om hala vägbanor och information om varningsblinkers på vägen. Det sistnämnda innebär att du får information om det står en Volvobil längre fram med just varningsblinkersen påslagen. Bra att veta så att man kan göra sig förberedd på att sänka farten. Uppdateringarna använder sig av molnet och sker alltså i luften utan att man behöver köra bilen till någon verkstad.

Gällande drivlinan så har man skapat nya varianter av Drive-E. Den fyrcylindriga dieseln D3 har fått en ny manuell sexväxlad låda som gör att den i S90 drar 0,43 liter per mil och släpper ut 114 gram per kilometer. Motorn kan även fås med en ny sexstegad automatlåda som även den ger samma förbrukning och utsläpp. Det är nu även möjligt att få motorn i kombination med fyrhjulsdrift.

Tillverkningen av de uppdaterade modellerna drog igång i mitten av den här månaden.

Visa
Pressmeddelande
Volvos 90-bilar får viktiga uppdateringar

Volvo Cars kommer med flera viktiga uppdateringar för bilarna i 90-serien som förbättrar säkerheten, drivlinan och uppkopplingsmöjligheterna.

Volvos lösning för integration av smarta telefoner inbegriper redan Apple CarPlay, men hädanefter kommer man även att kunna använda Android Auto via Volvos stora förargränssnitt.

- Volvo Cars är den enda biltillverkaren som har skapat ett gränssnitt med delad skärm, där du kan använda både smarttelefonens och bilens funktioner samtidigt, utan att ändra vy. Detta är i första hand en säkerhetsfunktion som syftar till att göra vårt gränssnitt till marknadens mest användarvänliga. På samma sätt innebär vår over-the-air-uppdatering att du alltid har de senaste kartorna till hands, säger Peter Mertens, Senior Vice President för Research and Development på Volvo Car Group.

Förutom en sömlös integration för smarta telefoner med stöd för de vanligaste operativsystemen har Volvos 90-serie nu även ett smart trådlöst (over-the-air) system för navigationsuppdatering.

Säkerhet
Volvo Cars har tillämpat sitt säkerhetstänk även på den uppkopplade bilen och skapat två nya webbbaserade säkerhetsfunktioner som nu gör debut i XC90, S90 och V90: varning för hala vägbanor och information om varningsblinkers på vägen. De här funktionerna använder molnet för att skicka säkerhetskritiska data mellan bilar.

- Dagens Volvobilar har många säkerhetssensorer. Att dela säkerhetsrelaterad information – oavsett om det handlar om förhållanden eller faror längre fram på vägen – är ett hänsynsfullt och praktiskt sätt att använda den information bilen redan samlar in, tillägger Peter Mertens.
- Med de här molnbaserade säkerhetsfunktionerna bidrar Volvo Cars till att skapa en helt ny typ av trafiksäkerhetssystem, fortsätter han.

Volvo Cars skalbara produktarkitektur, som 90-serien och kommande 60-serien kommer att baseras på, innebär att nya säkerhetssystem kan läggas till i alla bilar som byggs på plattformen med liten eller ingen fördröjning.

Varningssystemet för hala vägbanor ger föraren bättre kunskap om både de aktuella vägförhållandena och förhållandena längre fram genom att anonymt samla in information om underlaget från bilar längre fram på vägen och förvarna förare som närmar sig ett halt vägavsnitt.

Varningssystemet för varningsblinkers informerar förare om andra Volvofordon med påslagna varningsblinkers längre fram på vägen, vilket ger dem möjlighet att sänka farten i tid. Det här är till stor hjälp, särskilt i kurvor med skymd sikt och på backkrön. Dessa två nya molnbaserade säkerhetssystem kommer till en början att lanseras i Sverige och Norge för att därefter även införas på andra marknader.

Uppdaterad drivlina
Förutom att förbättra uppkopplingsmöjligheterna och säkerheten har Volvo Cars även skapat flera nya varianter av Drive-E-drivlinan som ger en välfungerande balans mellan bränsleekonomi och körbarhet. Den 4-cylindriga D3-dieselmotorn i kombination med en ny manuell 6-stegad växellåda ger en bränsleförbrukning på 4,3 l/100 km i S90 och koldioxidutsläpp på ner till 114 g/km. En ny 6-stegad automatlåda i kombination med D3-motorn ger koldioxidutsläpp på 114 g/km och 4,3 l/100 km. D3-motorn kan nu även installeras i fyrhjulsdrivna bilar.

Design
I denna uppdatering av 90-serien ingår även en ny exteriörfärg för S90 och V90: Maple Brown.

Produktionen av de uppdaterade modellerna kommer att starta i mitten av november.
Square Enix-chef vill inte ha mikrotransaktioner i konsolspel
Mikrotransaktioner passar bättre i mobilspel 
43.0°
+
André Stray
0
Grid girls kan vara på väg bort från Formel 1
Utdaterat koncept 
43.4°
+
Bobby Green
0
The Rock vill bli president i USA
Dwayne Johnson funderar på att ställa upp i presidentvalet 
50.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Regeringen presenterar reglerna för elfordonspremien
Få upp till 10 000 kronor rabatt 
41.6°
+
Bobby Green
0
Amazon börjar sälja Apple TV och Chromecast
Börjar "konkurrera" med sig själva 
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
32.6°
+
Roger Åberg
0