m

Lexus presenterar nya ES

Baseras på ny plattform

Bil / Lexus

Lexus har nu visat upp den sjunde generationen av modellen ES på bilmässan i Peking. Den baseras på en helt ny plattform (TNGA-K) vilket gör bilen lite längre, lite bredare och något lägre. Det här blir tillverkarens nya utmanare mot de tyska premiumsedanerna.

Under huven sitter en V6:a på 3,5 liter som ger 306 hästar vilket är 34 fler än föregångaren hade. Även vridet har ökat med 25 newtonmeter till totalt 362 newtonmeter. Det kommer även en hybridversion som kallas för 300h och den kombinerar en bensinfyra på 2,5 liter med en elmotor. Den kombinerade effekten här anges till 218 hästar.

Försäljningen drar igång i september och bilen kommer till Sverige i januari. Det är endast hybridversionen man tar in och den kommer att ersätta dagens GS.

Visa
Pressmeddelande
Helt nya Lexus ES – kommer till Europa och Sverige

Lexus premiumsedan ES lanseras nu i en helt ny generation, byggd på en av företagets nya globala plattformar. För första gången i modellens historia kommer ES-modellen att säljas i Västeuropa, däribland också på den svenska marknaden, där den tar över efter Lexus GS.

Den nya Lexus ES är sjunde generationen av modellen, men alltså den första som kommer till Väst- och Centraleuropa. Till Sverige kommer modellen i januari 2019 som ES 300h med den senaste generationen av Lexus självladdande hybriddrivlina.

Lexus ES bygger på den helt nya ”Global Architecture”, en extremt vridstyv plattform för framhjulsdrivna Lexus-modeller. Olika typer av höghållfast stål i karossen, en helt ny multilänk-bakaxel och andra förstyvningar har gjort det möjligt att skapa en komfortabel bil som samtidigt ger en mycket responsiv körupplevelse.

Karossen har en slank, kupéliknande form med en låg visuell tyngdpunkt och med en nytolkning av Lexus ikoniska spindelgrill i fronten, där svepande vertikala ribbor följer grillens form utåt. Baktill har den en ren, skulpterad form där led-bakljusen flyter runt hörnen.

Interiören har sin utgångspunkt i Lexus Future Interior-konceptet. Det innebär en tydligt körorienterad förarplats med instrument, informationsdisplay och vindrutedisplay nära förarens synfält, medan framsätespassageraren har en mer öppen och rymlig miljö. Och trots den slanka formen är det gott om utrymme också i baksätet.

ES kommer även i ett F Sport-utförande. Interiört skiljer sig de olika utförandena åt då ES har paneler i bambu och shimamoku-trä medan F Sport har diskret vågformade paneler inspirerade av japanska svärd. Ett Mark Levinson PurePlay-system med 17 högtalare, varav flera i axelhöjd, borgar för en optimal ljudupplevelse för alla i bilen, oavsett var de sitter.

Drivlinan i Lexus ES är den senaste, fjärde generationen av Lexus självladdande elhybridsystem. Det har en 2,5-liters fyrcylindrig bensinmotor av mycket energieffektiv Atkinsonmodell som samarbetar med en kompakt elmotor. Den sammanlagda systemeffekten är 218 hästkrafter, med en bränsleförbrukning vid blandad körning på 4,7 liter/100 km.

Säkerhetsnivån är mycket hög, tack vare det senaste Lexus Safety System +. Det omfattar bland annat ett aktivt krockskyddssystem som kan upptäcka både fotgängare i mörker och cyklister. ES har också ett tvåstegs automatiskt helljus som anpassar ljusbilden till övrig trafik.

F Sport-utförandet har bland annat adaptiv fjädring, liknande den som finns i flaggskeppskupén Lexus LC, och körläget Sport+ som ger en mer responsiv gasrespons, växling och fjädring. ES F Sport känns exteriört igen på spindelgrillens avancerade rutmönster samt bakspoiler och 19-tumshjul.

Under 2017 såldes närmare 75 000 Lexus i Europa, det innebar för fjärde gången i rad ett nytt rekord i märkets historia. Lexus räknar med att den nya ES-modellen kommer att bidra till att uppnå målet på en nybilsförsäljning om 100 000 bilar i Europa år 2020.
Paul köpte ett jetplan från 60-talet på eBay
Har renoverat upp det på sin fritid 
41.3°
+
Bobby Green
0
Samtliga artiklar från plagierande IGN-skribent plockas bort
Fler plagiat har upptäckts 
44.4°
+
André Stray
0
Första avrättningen med fentanyl genomförd i USA
Kontroversiell drog användes för att döda mördare 
32.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polisen betalar ersättning för sönderslagen drönare
Var lite onödigt att förstöra den insåg man 
59.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Köp Jon Olssons taklösa Mercedes G500 4×4²
Blir din för 699.000 euro 
23.8°
+
Bobby Green
0
StarVR presenterar StarVR One
Se ännu mera i den virtuella verkligheten 
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu börjar Google Assistant snacka svenska!
Google Assistent lanseras i Sverige idag 
63.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Green Book
Aragorn kör bil! 
48.5°
+
André Stray
0
Vattenflaskan som öppnas först när du rör den
Öppnas med läpparna 
29.3°
+
Roger Åberg
0
Oppo presenterar R17
Första luren med Gorilla Glass 6 
48.0°
+
André Stray
0
Patrick Söderlund lämnar EA
Efter 20 år  
43.1°
+
André Stray
0