m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
46.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
The Rock vill bli president i USA
Dwayne Johnson funderar på att ställa upp i presidentvalet 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Amazon börjar sälja Apple TV och Chromecast
Börjar "konkurrera" med sig själva 
43.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Adidas släpper trevlig klocka med retro-design
Denna skulle jag kunna tänka mig 
80kg
+
Bobby Green

Woody Harrelson i stor intervju

"Jag dras till problematiska roller"

Visa inte Film & TV-artiklar
Film & TV / Nyhet

Efter Woody Harrelsons hyllade rollinsats som korrupt polis i "Rampart" är det nu dags för honom att ta plats på bioduken igen som alkoholiserad överlevnadsmentor i "Hunger Games" - filmversionen av Suzanne Collins dystopiska framtidsroman.

MovieZines Erik Augustin Palm träffade nyligen Harrelson i Beverly Hills för ett snack om filmens budskap, anarkism, cannabis och annat i den Harrelsonska världsbilden.

Vad tycker du att filmen försöker säga? Det framstår som att den beskriver någon sorts extrem dokusåpa i ett samhälle som har spårat ur, där 1 procent förstör för de 99 andra procenten. Hyfsat verklighetsförankrat, eller hur?

- Om man tittar på var vi befinner oss som samhälle rent objektivt, så har vi på sätt och vis inte kommit särskilt långt ifrån gladiatordagarna. Det skulle helt klar kunna gå åt det håll som filmen skildrar. Vi är definitivt i en situation där vi har auktoritära regeringar och storföretag som kontrollerar de regeringarna. Så det finns många paralleller mellan Suzanne Collins roman och det här samhället.

Du har stark integritet när det gäller till exempel miljöfrågor och kost. Gäller det också de roller du väljer. Vill du kunna stå för dem rent moraliskt?

- Alltså, jag tittar nog mer på själva berättelsen. Både i "Rampart" och i "Hunger Games" spelar jag en kille som är alkoholist. Jag försöker att inte döma de karaktärer jag spelar och har aldrig någonsin haft lust att spela hjälten i en film, även om jag har erbjudits sådana roller. Jag dras alltid till mer problematiska roller, som till exempel i "Natural Born Killers", "Larry Flynt" eller "Rampart", där personen i fråga är lite mer av en antihjälte, med mer betoning på anti än vad som kanske är nödvändigt.

Varför tror du att du dras till sådana roller?

- För att de är mer realistiska. Människor är sällan bara genomhyggliga. Nyligen läste jag G. I. Gurdijeffs bok "Meetings with Remarkable Men". I den talar han om en rysk filosof, som säger att man måste bli bekväm med både lammet och vargen inom sig. Man skulle kunna säga att vi alla har en ängel och en djävul inom oss. Sedan har vissa av oss mer av den ena än av den andra, men de finns alltid där. Därför tycker jag att det är mer realistisk och intressant att spela en komplex person än att spela en totalt fläckfri person.

Det kan relateras till nästa fråga; I flera av dina filmer har våld stått i centrum och våld har även spelat en stor roll i din familjehistoria (Harrelsons pappa var yrkesmördare). Hur ser du på våld, både som skådespelare och privatperson?

- Det är alltid något som jag försöker att undvika. Men å andra sidan vill jag att folk ska visa respekt och tvekar inte att göra en markering om någon konfronterar mig.

Du nämnde att du festade hårt för att komma in i din roll i "Hunger Games". Du är en stark supporter av ett annat njutningsmedel; cannabis. Hur ser du på den amerikanska regeringens nyligen strängare inställning gentemot medicinsk marijuana?

- Jag har utmålats som en förespråkare för cannabis, men det är jag inte. Jag förespråkar en straight edge-livsstil. Det är det allra bästa alternativet enligt mig. Det innebär inte att jag själv har levt eller någonsin kommer att leva så, men jag förespråkar frihet och jag tycker inte att det finns något fritt överhuvudtaget med USA. Man ska kunna göra precis vad man vill så länge det inte skadar andra eller deras ägodelar. Kommer USA någonsin att bli ett fritt land? Nej, motsatsen är alldeles för lönsam för regeringen.

Läs hela intervjun och mer om "Hunger Games", "Rampart", en eventuell uppföljare till "Zombieland" och mycket annat på MovieZine.se.

Läs mer
The Rock vill bli president i USA
Dwayne Johnson funderar på att ställa upp i presidentvalet 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Amazon börjar sälja Apple TV och Chromecast
Börjar "konkurrera" med sig själva 
43.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Harlem Shake-skapare inte nöjd med att Ajit Pai använde hans låt
Vill stämma honom 
62.0°
+
Roger Åberg
0
Så här kommer det var att åka till rymden!
Jag vill, jag vill, jag vill! 
46.2°
+
Roger Åberg
0
Första telefonen med fingeravtrycksläsare under skärmen
Från Vivo 
47.2°
+
Roger Åberg
0
De här två röstade för nätneutraliteten
Se vad de hade att säga 
41.2°
+
Roger Åberg
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
33.0°
+
Roger Åberg
0