Christopher Nolan om CGI och 3D

Film / Nyhet

I en intervju med Directors Guild of America berättar Christopher Nolan för första gången varför han inte använder sig av varken 3D eller CGI (computer generated images/datagenererade effekter).

- CGI är ett otroligt kraftfullt verktyg för att göra bättre visuella effekter. Men jag tror på att ha en väsentlig skillnad mellan animering och foto. Oavsett hur sofistikerat din CGI är, om det har skapats från icke fysiska element och om du inte har spelat in med kameran, kommer det kännas som animerat. Man har två olika mål i en film med specialeffekter. Ett är att lura publiken att se något som inte finns och det är därför jag undviker det. Det andra är att imponera på publiken med de pengar man har lagt ner på det visuella spektaklet, och det är jag ointresserad av, säger Nolan.

via DGA www.moviezine.se +
Läs mer...

Nolan avslöjade också under intervjun att han inte är något stort fan av 3D, trots att Warner Brothers hade uttryckt sin förtjusning om att få "The Dark Knight Rises" i det formatet så ändrade han inte sin inställning.

- Warner Bros skulle ha blivit väldigt glada, men jag sa till dem att jag ville att filmen skulle vara stylistiskt konsekvent med de två första filmerna och att vi istället skulle puffa på med IMAX för att skapa en förstklassig bild. Jag tycker att en stereoskopisk bild är för småskalig och skrämmer bort en med effekterna. 3D är en felbenämning. Filmer är 3-D. Hela grejen med fotografering är att det är tredimensionellt. 3D passar bra för TV-spel och andra liknande teknologier, men om man letar efter en upplevelse för publiken, så är stereoskopisk för svår att omfamna. Jag föredrar stora dukar, att få titta upp mot en enorm skärm och på en bild som känns överdrivet stor. När man leker med det stereoskopiskt och vi har gjort en massa tester, förminskar man storleken så att bilden blir ett mycket mindre fönster som du har framför dig, berättar Nolan.

Animotus är en navigationspryl för synskadade

Pryl / Mojänger

En forskare på det amerikanska universitetet Yale har tagit fram en liten kubliknande manick som han kallar för Animotus vilket är en navigationspryl som går att använda av synskadade eller om man skulle behöva navigera sig fram i totalt mörker.

Animotus består av flera olika 3D-utskrivna moduler som kan förflytta sig och genom en pil på kubens ovansida kan användaren få reda på åt vilket håll destinationen befinner sig. Andra navigationsanordningar för synskadade använder sig ofta av ljud och/eller vibrationer men forskaren bakom Animotus säger att det är är mer störande för användaren än vad Animotus är då synskadade helst använder sin hörsel till annat:
"Sound is pretty much how they appreciate the world. If you visit a city, you look around and you get an impression. That’s what visually impaired people do also, but with audio."

I klippet nedan kan ni kolla in hur Animotus fungerar samt några klipp från när man testade den i en becksvart lokal.

via GizMag news.yale.edu +

Specialutgåva för Street Fighter V

Spel / Sony

Trots att det är rätt så långt kvar innan Street Fighter V släpps så presenterade Capcom i går en samlarutgåva för spelet. Samlarutgåvan kommer släppas i samband med spelet under våren 2016 och, i USA, kosta 99,99 dollar.

Samlarutgåvan för PlayStation 4 kommer innehålla spelet, en 25 cm hög Ryu-staty, en konstbok på 48 sidor samt lite digitalt material så som en digital serietidning samt spelets soundtrack.

Både Windows- och PlayStation 4-versionen av spelet kommer även ha en rad förbokningsbonusar vilket ger några av karaktärerna nya kostymer (se bilder i galleriet). Exakt vad som gäller för dessa förbokningsbonusar här i Sverige återstår att se.

via Siliconera www.capcom-unity.com +

Ny konstbok visar upp svensk spelkonst

Spel / Övrigt

Under våren skall den nästan 200 sidor tjocka konstboken The Dark North släppas där veteraner inom svensk spelindustri går samman för att lyfta fram kreatörerna och bildskaparna bakom det svenska spelundret. I denna bok kommer fem av Sveriges mest talangfulla konstnärer inom fantasy och science fiction ha var sin serie med unika bilder som alla skall tolka känslan av “det mörka norden”. Vilka artisterna är är oklart men alla har tidigare medverkat som medkreatörer av stora svenska spelframgångar, fantasyromaner, bokomslag och serietidningar.

I samband med lanseringen av boken lanseras även en bredare webbplats med bilder och produkter från artister från hela Norden. Det blir grunden till en satsning som kommer att följas upp med fler böcker innehållande ytterligare meriterade svenska och andra nordiska konstnärsnamn.

Boken kommer delvis att finansieras via en Kickstarter-kampanj som skall lanseras under oktober månad. Själva boken skall som sagt lanseras under våren 2016 och vinsten från The Dark North-projektet kommer att gå till artisterna, samt till vidareutvecklingen av konceptet i syfte att skapa en varaktig kanal för nordiska talanger.

  tack Robert www.darknorthart.com +

Land Rovers senaste teknik gör släpvagnen osynlig

Bil / Land Rover

Ett vanligt lågt släp bakom bilen hindrar inte jättemycket sikt, värre är det dock om du drar ett täckt släp, en husvagn eller en hästkärra. Detta hjälper dock Land Rovers nya kamerateknik till med, och på sätt och vis gör den släpet osynligt så att du får fri sikt bakåt.

Tekniken kallas smart nog för Transparent Trailer och den består av en trådlös kamera bak på det man drar efter bilen som tillsammans med de befintliga kamerorna samverkar och ger föraren en bild av hur det ser ut där bak i realtid. Hur det hela fungerar får vi förklarat i videon här ovan och mer om det hela finns att läsa på länken nedan.

teknikensvarld.se +

Nederländerna vill ha tåg drivna av vindkraft

Pryl / Övrigt

Nederländerna har satt ett ambitiöst miljömål vilket är att all energi till landets eldrivna tåg inom tre år skall komma från vindkraft. Redan nu står vindkraftverken för hälften av elen till landets tågnätverk som transporterar 1,2 miljoner människor om dagen.

Vindkraften tänker man ta från sina egna vindkraftverk men även från belgiska och skandinaviska. Elbolaget som levererar elen till järnvägarna, Eneco, har också gjort ett tioårigt avtal med Google som säger att Googles datacenter i norra Nederländerna också skall drivas helt och hållet av förnybar energi.

www.railway-technology.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen