San Francisco och Oakland stämmer oljeföretag
För att de medvetet bidragit till klimatförändringar 
45.4°
+
Emmy Zettergren
0
Det gömda spelet på Switch är en hyllning till Satoru Iwata
Fint 
42.0°
+
Frode Wikesjö
0
Chris Forsberg sladdar på en bilskrot
Med en ganska vass Nissan 370Z 
80kg
+
Bobby Green

BORG slår rekord

Över 50.000 ville kolla in gammal tennis-stjärna i helgen som gick

Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason som John McEnroe och Björn Borg
Visa inte Film-artiklar
Film / Nyhet

SF Studios har meddelat att deras film BORG var den största bio-öppningen som skett för en svensk film i år.

55.077 personer valde i helgen att bänka sig för att ta del av historien om de två tennisspelarna John McEnroe (Shia LaBeouf) och Björn Borg (Sverrir Gudnason).

BORG har mottagit förhållandevis bra kritik av filmkritiker men fått kritik av andra som inte gillar vissa av personporträtten som förekommer i filmen.

Visa
PRESSMEDDELANDE
I helgen valde 55 077 svenskar att se filmen om Björn Borg. Det är den största öppningen för en svensk film i år. BORG har hyllats av en nästan enig svensk kritikerkår och även de viktigaste internationella branschtidningarna slöt upp i hyllningarna när filmen öppnade Toronto Filmfestival.

Bland annat skrev Varietys chefsrecensent Peter Debruge: ”Jag ville direkt gå tillbaka och se filmen en andra gång.”

Även inflytelserika branschtidningen Hollywood Reporter hyllar filmen genom sin kritiker John DeFore: ”Filmen visar verkligen hur en enskild match kan få det att kännas som om hela världen står på spel.”

Aftonbladet skrev: ”En mycket sevärd film på alla tänkbara sätt. Vi får stjärnorna, fansen, kändishysterin, TV-kommentatorerna, tidsandan och förmågan att göra spänning av en 37 år gammal idrottshändelse.”

Dagens Nyheter säger: ”Den avgörande matchen mellan Björn Borg och John McEnroe, finalen i Wimbledon 1980 som den tolkas i Borg, är det mest spännande jag sett på år och dag. Sitter blixtstilla. Håller nästan andan. Då kan jag ändå rätt lite om tennis – och vet exakt hur det ska sluta.”

Göteborgs Posten hyllar Sverrir Gudnason: ”Vi snackar serve-ess för Sverrir”.

TT konstaterar: ”Olidligt spännande även för den som inte bryr sig ett dyft om tennis”.

Under fredagen tilldelades också Sverrir Gudnason priset IMDb Breakout Star Award vid Toronto Filmfestival. Priset delas ut varje är till den stjärna som klättrat snabbast på IMDb’s Starmeter. Förra årets vinnare var Felicity Jones, tidigare har bland annat Brie Larson och Bryce Dallas Howard vunnit.

BORG är en film om hur legender formades ur rivalitet, vänskap och glamour i en tid då allt var möjligt. En berättelse om en svensk ikons stora genombrott som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från Södertälje till världseliten, om hans största kamp som utkämpades 1980 i mötet med den amerikanska supertalangen John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld.

Huvudrollen spelas av Guldbaggebelönade Sverrir Gudnason och i rollen som Björn Borgs rival, den hetlevrade John McEnroe, ser vi Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf. Borgs tränare Lennart Bergelin spelas av Stellan Skarsgård och som Björns fästmö Mariana Simionescu ser vi Tuva Novotny. I andra roller ser vi bland andra Roberts Emms som Vitas Gerulaitis, Ian Blackman som McEnroes pappa och Leo Borg (Björn Borgs egen son) spelar filmens yngsta Björn Borg.

För filmens regi står Janus Metz som tidigare regisserat den Cannes-belönade filmen Armadillo och avsnitt av hyllade TV-serien True Detective. Manus är skrivet av Ronnie Sandahl som tidigare skrivit manus till kritikerrosade Svenskjävel. Nordisk Film distribuerar filmen som har biopremiär över hela landet den 8 september.

BORG produceras av SF Studios Production i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film, SVT, Sirena Film, SF Studios Production ApS och Yellow Film & TV med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Det Danska Filminstitutet, Finlands Filmstiftelse, DR och YLE. Medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa MEDIA. Den internationella försäljningen av filmen hanteras av SF Studios.