m

Ny teknik uppmärksammar om utryckningsfordon

Tar över ditt ljudsystem

Fordon / Övrigt

Alex Hedberg och Mikael Erneberg, båda två studenter på KTH, ligger bakom EVAM System. Det är en ny teknik som ska uppmärksamma bilister om att ett utryckningsfordon är i närheten. Precis som när ett vanligt trafikmeddelande tar över din stereo kommer även EVAM att göra detta, och på så vis varna dig att det snart kommer ett par blåljus farande.

"Vi har utvecklat ett smart kommunikationssystem för uttryckningsfordon. Det fyller tre funktioner. Att förbättra framkomligheten för ambulans, polis och brandkår, öka trafiksäkerheten och göra arbetsmiljön i trafiken för utsatta yrkesgrupper bättre. I dagsläget använder EVAM System radiokommunikation och FM-bandet. Meddelanden tas emot oavsett om föraren lyssnar på radio, cd eller Spotify via aux eller blåtand. Det enda kravet är att bilstereon är påslagen, något två av tre förare har i sina bilar."
Tekniken är situationsanpassad vilket betyder att varningar skickas ut tidigare vid exempelvis motorvägar och motortrafikleder där hastigheten är högre. I stadstrafik där hastigheten är lägre kan tidsmarginalen se annorlunda ut. Systemet kan även upplysa bilister om olyckor som inträffat på vägen.

Tester kommer att dra igång under kvartal ett i år och tanken är då att sju till nio fordon utrustade med tekniken ska köra omkring i Stockholm. Läs mer om det hela i pressmeddelandet eller på länken nedan.

Visa
Pressmeddelande
Nu testas morgondagens blåljusteknik i Stockholm

Flera tragiska dödsolyckor de senaste åren där brandmän förolyckats i trafiken visar att KTH-studenternas nya blåljusteknik behövs. Nu börjar de testa tekniken i både de södra delarna av huvudstaden och innerstaden. EVAM System, som tekniken kallas, är ett nytt sätt att uppmärksamma bilister på annalkande utryckningsfordon.

– Vi har utvecklat ett smart kommunikationssystem för uttryckningsfordon. Det fyller tre funktioner. Att förbättra framkomligheten för ambulans, polis och brandkår, öka trafiksäkerheten och göra arbetsmiljön i trafiken för utsatta yrkesgrupper bättre, säger Alex Hedberg, en av KTH-studenterna bakom tekniken.

EVAM System kräver inte att något installeras i bilen. Istället använder sig tekniken av befintligt ljudsystem i bilen tillsammans Radio Data System (RDS).

– I dagsläget använder EVAM System radiokommunikation och FM-bandet. Meddelanden tas emot oavsett om föraren lyssnar på radio, cd eller Spotify via aux eller blåtand. Det enda kravet är att bilstereon är påslagen, något två av tre förare har i sina bilar.

I och med detta kan flockbeteendet i trafiken nyttjas. Om två av tre personer byter fil varnas den tredje föraren. Dennes uppmärksamhet skärps och vederbörande byter därefter också fil.

– Idag är det inte ovanligt att förare bara har några sekunder på att sig att reagera och väja för uttryckningsfordon. Den optimala tiden är minst 10 till 15 sekunders förvarning. Vi vill med hjälp av Evam System fånga bilisternas uppmärksamhet i ett tidigt skede. Detta så att ingen stress uppstår på vägarna, vilket försämrar trafiksäkerheten, säger Mikael Erneberg, student på KTH.

Varför behövs då EVAM System? En viktig anledning är att våra bilar blir allt bättre på att stänga ute oljud. Biltillverkarna har blivit allt mer framgångrika när det kommer till att ljudisolera personbilar. Därför blir svårare att höra sirener exempelvis.

Tekniken är situationsanpassad till skillnad från ordinarie blåljus och sirener. Det betyder att varningar skickas ut tidigare när hastigheterna är högre, till exempel på motorvägar och motortrafikleder. Inne i stan, där hastighetsgränserna är till exempel 30 eller 50 kilometer per timme, kan tidsmarginalen kortas något.

EVAM System klarar av ett flertal saker, inte bara att varna trafikanter för annalkande uttryckningsfordon. Tekniken kan också upplysa bilister om olyckor efter vägen. På det sättet minskar risken för allvarliga olyckor.

Alex Hedberg ser EVAM System som en naturlig utveckling av att bilar i allt större utsträckning kommunicerar med varandra.

– 10-15 år framåt i tiden kommer kommunikationen att se annorlunda ut. Idag sänder vi på FM-bandet, i framtiden används troligtvis dedicated short-range communication över 5,9 gigahertz. Moderna Volvobilar kan redan idag kommunicera med omvärlden när föraren slagit på varningssignalen vid exempelvis en olycka, säger Alex Hedberg.

Storskaliga pilottester drar igång i Stockholm under kvartal ett, 2017. Det är det tänkt att sju till nio fordon utrustade med tekniken ska köra runt i Stockholm. Allmänheten kommer alltså att märka av tekniken när den används i verkligheten.

– Det handlar om att verifiera tekniken en sista gång innan den tas i bruk. Detta ska bli intressant och superkul. Det finns ett stor behov av tekniken, och blåljusmyndigheter värdesätter den mycket. Vi trodde dock att framkomligheten skulle vara EVAM System största poäng, men det visade sig att trafiksäkerhet och arbetsmiljö är de tyngsta argumenten att använda tekniken, säger Alex Hedberg.

Han lägger till att det i praktiken inte finns många konkurrerande system idag. Tekniken är mer komplex än vad man först kan tro, och marknaden som sådan är hårt reglerad.

– För att lyckas handlar det om att skapa goda relationer med användarna. Vi hoppas på globala framgångar, och vi har en strategi för internationalisering. Det första steget är den svenska marknaden, för lyckas man inte hemma blir det svårt utomlands. Det första inköpare frågar i andra länder är just om man sålt tekniken på den inhemska marknaden.

Grundarna av företaget H&E Solution AB, som står bakom EVAM System, studerar för närvarande maskinteknik på KTH och ytterligare en KTH-student jobbar heltid med bolaget. Man har också anlitat två examensjobbare från lärosätet som för närvarande arbetar med att förädla tekniken.

Här hittar du EVAM Systems webbplats.

För mer information, kontakta Alex Hedberg på 070 - 730 90 07 eller alexhe@kth.se.

Faktaruta:

Här kommer fyra scenarier där EVAM System kan göra stor skillnad:

1. Vid korsningar kan tekniken användas så att den korsande trafiken i god tid uppmärksammas på utryckande fordon för att på så sätt undvika att olyckor inträffar.

2. Vid stora infartsvägar under rusningstrafik kan EVAM System göra så att utryckande fordon lättare tar sig igenom trafiken för att snabbare nå sin destination. Detta genom bilisterna tidigt varnas och på så sätt väjer och skapar en "ränna" med fri väg för uttryckningsfordonet.

3. Vid trafikolycka vid motorväg kan bilister i samma körfält som incidenten varnas om olyckan längre fram.

4. Vid trafikolycka på landsväg kan bilister förvarnas innan de når fram till en olycksplats som kan vara skymd bakom en kurva eller liknande.
Nathan Fillion är Nathan Drake i fangjord Uncharted-film
Äntligen! 
43.3°
+
André Stray
0
Eldrivna Polestar 2 får 56 mils räckvidd
Och upp till 400 hästar 
43.9°
+
Bobby Green
0
Dålig AI i Aliens: Colonial Marines blir bättre med liten fix
Ett enda stavfel behöver fixas 
42.0°
+
André Stray
0
Vaga släppdatum förbjuds i Tyskland
Inget mer "Coming soon" 
67.7°
+
André Stray
0
Aston Martin visar självflygande Volante Vision Concept
Prototyp kan dyka upp 2020 
43.1°
+
Bobby Green
0
Porschen från Bron såld för 125.000 pund
Sofia Helin var på plats 
44.0°
+
Roger Åberg
0
Finsk tidning välkomnar presidenter
Till landet som har fri press 
62.3°
+
Roger Åberg
0
Elon Musk kallade grottexpert för pedo
Musks PR-trick får mothugg 
25.2°
+
Roger Åberg
0
En första titt på Who is America?
Hela avsnittet finns på HBO Nordic 
47.0°
+
André Stray
0
Nu kan du hämta ut paket från PostNord med BankID
Slipp visa leg 
56.5°
+
André Stray
0
Nya MacBook Pro har skydd mot smuts
Tangentbordet har ny design 
60.0°
+
Roger Åberg
0
Microsoft kanske flyttar en del av sin verksamhet från USA
På grund av tuffare immigrations-regler 
85.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gameplay från DOOM Eternal visas upp 10 augusti
Peppen! 
43.3°
+
André Stray
0
Fullversion av Photoshop till iPad kommer nästa år
Trevliga nyheter! 
47.2°
+
André Stray
0
Elcyklar bör förses med promillegräns
Om svenskarna får säga sitt 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Full spätta med Wankel-försedd Peugeot 205
Hej vad det går, och låter! 
44.9°
+
Bobby Green
0
PC-marknaden växer
Första gången på sex år den gör det 
53.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Blizzard förbereder World of Warcraft för nya expansionen
Battle for Azeroth släpps 14 augusti 
41.5°
+
André Stray
0
Här är världens första röntgenbild i färg på en människa
Ny teknik ger mer detaljerade röntgenbilder 
64.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hadoro Paris säljer Samsung Galaxy S9+ med alligatorskinn
Kan bli din för 3600 euro 
21.4°
+
André Stray
0
William Gibsons kasserade manus till Alien 3 blir serietidning
Skulle egentligen blivit film på 80-talet 
43.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
BlackFly är ytterligare en flygande "bil"
Eldriven och självkörande 
45.6°
+
Bobby Green
0
Netflix har fått fler Emmy-nomineringar än HBO
Första gången någon får fler nomineringar än HBO på 17 år  
43.4°
+
André Stray
0
Sri Lanka söker bödel
Landet ska börja avrätta fångar igen 
26.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rage Against The Machine vill att politiker byter podcast-namn
Farage Against The Machine gick inte hem hos bandet 
52.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Swish-bedragare testar nya grejer
Försöker bluffa till sig parkeringspengar 
30.4°
+
Wille Wilhelmsson
0