Första videon från Blackmagic URSA

Foto / Hårdvara
I april på årets NAB-mässa så visade Blackmagic upp en ny modulbaserad kamera vid namn URSA som man kan byta både sensor och objektivfattning på. Tyvärr så har kameran ännu inte nått butiker men nu så kan vi äntligen se på det första filmmaterialet från kameran.

Detta material är filmat med den sensor som kameran lanseras med vilket innebär en Super 35-sensor med en upplösning på 4K (3 840 x 2 160 pixlar) som kan filma i 60 bilder i sekunden.

Visst är det alltid svårt att se exakt vad en kamera klarar av via en video på Vimeo men det dynamiska omfånget verkar i alla fall riktigt trevligt.
gizmodo.com +

Microsoft vill stabilisera din timelapse-film

Foto / Bildbehandling
Microsoft har precis visat upp en ny teknik som de håller på att jobba med och det ser riktigt bra ut. Tekniken tar video från exempelvis en GoPro och gör om videon till en enormt stabil timelapse film. Gör man det på enklast möjliga sätt så tar man bara bort en hög med bilder i videon för att snabba upp det hela men sådant blir lätt lite hackigt.

Microsofts teknik analyserar istället videon för att avgöra hur kameran rör sig samt hur världen ser ut i 3D. Denna information använder de sedan väldigt enkelt förklarat tillsammans med alla bildrutor i videon för att bygga upp en virtuell värld som kameran rör sig i så att allt blir stabilt och flyter på utan hack.

Ta en titt ovan för den enkla förklaringen tillsammans med exempel och här nedan kan du sedan se videon där de pratar om det tekniska.
  tack Fredrik

research.microsoft.com +

Dammsugare till kameran

Foto / Hårdvara
Ibland kan det hända att man får lite damm på sensorn och i spegelhuset på sin systemkamera. Detta kan vara lite pilligt att få bort men inte o man använda denna lite udda sak. Detta är alltså en liten dammsugare i form av ett objektiv. Du klickar på objektivet på kameran, sätter kameran på bulb och trycker av samtidigt som du sätter på dammsugaren och vips ha dammet sugits ut ur kameran.

Helt dum idé verkar det inte vara men rösten i videon får mig lite skeptisk.
gizmodo.com +

Wikipedia anser att apa äger upphovsrätt till selfie

Webb / Övrigt
Igår skrev vi lite om att Wikipedia hade släppt sin första insynsrapport gällande förfrågningar om att ta bort material från sajten. Under två år mottog Wikipedia 304 krav på att material som skulle tas bort men i inget fall tog Wikipedia bort eller ändrade artiklar på grund av detta.

Ett av kraven kom från en fotograf som under en resa i Indonesien råkat låta en apa komma åt kameran och den tog då några selfies på sig själv. Då fotografen senare upptäckte att en av dessa bilder fanns på Wikipedia bad han Wikipedia att ta bort den då han ansåg att han hade upphovsrätt till bilden.

Det tyckte dock inte Wikipedia som ansåg att det var apan som hade tagit bilden och därmed var upphovsapan till bilden. Exakt vem, om någon, som äger upphovsrätten till en sådan här bild är antagligen svårt att avgöra men mig veterligen kan inte djur äga upphovsrätten till något rent juridiskt sett.

Uppdaterat
Fotografen i fråga, den brittiske naturfotografen David Slater, ger sin synvinkel på den pågående tvisten med Wikipedia här.
transparency.wikimedia.org +

Pentax presenterar Q-S1

Foto / Pentax
Pentax presenterar nu den senaste kameran i sin Q-serie, det vill säga systemkameror med kompaktkamerasensorer. Den nya kameran Pentax Q-S1 har en sensor med 12 megapixel, precis som föregångaren Q7 och den klarar av att pressa upp isot till 12 800. Den har en tre tum stor skärm, filmar i 1080p och utöver det så kan du även få den i massor av olika färger.

Kameran kommer att nå butiker i augusti och prislappen hamnar på 500 dollar vilket borde betyda att den i Sverige kommer att kosta mellan 4000 till 5000 kronor.
www.us.ricoh-imaging.com +

The Verge recenserar Illum

Foto / Hårdvara
The Verge har fått tag på Lytros senaste kamera, Lytro Illum och självklart så har de lagt upp en lång recension med tillhörande video. Är du intresserad av kameran så rekommenderar jag att ta en titt och läsa artikeln.

De gillar idén men tydligen är kameran extremt slö och väldigt buggig vilket känns lite tråkigt då den kostar 1 500 dollar.
www.theverge.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen