IFA 2017 Sony presenterar actionkameran RX0

Speciellt framtagen för att spela in VR-filmer

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Sony

Sony visade upp den lilla actionkameran RX0 som man verkar ha utvecklat speciellt för att användas i VR-kamera-riggar tillsammans med andra kameror av samma modell.

RX0 kan fota i 15,3 megapixels upplösning och även filma i 4K-upplösning. Kameran är damm- och stöttålig samt vattentät ner till 10 meters djup.

Sony RX0 släpps på marknaden i oktober och kommer att kosta 700 dollar.

Vi är på plats på IFA-mässan i Berlin och vill ni följa det mer eller mindre i realtid så gör det via Instagram eller chatta direkt med oss på Discord.

Olympus uppdaterar sin instegskamera med 4K

Trevligt

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Olympus

Olympus kommer släppa OM-D E-M10 Mark III vilket är den senaste revisionen av kameratillverkarens instegsmodell. Den stora nyheten jämfört med Mark II är att den nu kan filma i 4K (30 fps). Annat nytt är kamerans iAuto-funktion som nu ska ta bättre bilder i sämre ljusförhållanden. Det finns också ett nytt fotoläget som heter AP där man snabbt ska kunna finjustera sina bilder.

Utöver det så kör den 16 megapixel på sensorn och har även ett seriebildstagningsfunktion som kan ta 8,6 bilder per sekund. Den och också wi-fi så man enkelt kan flytta sina bilder direkt från kameran.

Olympus OM-D E-M10 Mark III ska släppas om några veckor och svenska priset landar på 7 490 kronor. Men vill man ha med objektivet M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 3,5-5,6 EZ så kostar det 8 990 kronor.

Hitta rätt kameralins med verktyget What the Lens

Välj ut lite bilder och få en lins rekommenderad

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Övrigt

What the Lens är ett webbaserat verktyg som säger sig kunna rekommendera en kameralins till sina användare enbart genom att dessa väljer ut några exempelbilder som de skulle ha velat att fotografera.

Det går att få linsrekommendationer till kameror från Canon, Nikon, Sony, Olympus, Fuji samt Panasonic genom att välja ut minst 20 bilder från tjänsten. Efter man valt ut bilderna så får man en rekommendation på en lins samt vilken kamera man bör använda tillsammans med denna.

Lomo'Instant Square är en ny kamera från Lomography

Analog kamera som skriver ut fyrkantiga bilder

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Lomography har presenterat en ny analog kamera som man kallar för Lomo'Instant Square som tar fyrkantiga "polaroid-bilder" som skrivs ut från kameran omgående.

Det handlar om en liten kompaktkamera som i sitt utfällda läge ser ut som på bilden ovan. Kameran levereras med en lins men det ska även finnas en extralins avsedd för porträttfotografering som man kan köpa till.

Lomo'Instant Square kommer att kosta cirka 200 dollar när den släpps i butik men chippar man in 130 dollar till deras Kickstarter-kampanj så får man den levererad för det priset i februari nästa år.

Nikon nya D850 är ruskigt kraftfull

Plåtar nio 45,7MP-bilder i sekunden. I RAW-format.

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Nikon

Nikon fyller 100 år i år och firar det genom att släppa en ordentligt kraftfull fullformatskamera vid namn D850. Pixelmässigt har sensorn utvecklats rejält jämfört med föregångaren D810 som kunde ta bilder med en maximal upplösning på 36.2 megapixel. D850 kan ta bilder med 45,7 megapixels upplösning och om inte det vore nog så klarar kameran att ta nio högupplösta bilder i RAW-format i sekunden, vilket är rätt imponerande. D850 klarar även att spela in 4K-video i 30 FPS.

Priset är, inte helt oväntat, aningen högt. Kamerahuset kommer kosta 3 300 dollar och batteripacket, som behövs för att plåta 9fps i RAW, kostar ytterligare 400 dollar. Dessa priser gäller i USA och troligtvis kommer den svenska prislappen vara aningen högre. Release väntas ske i september.

Här nere har ni en video där Kai W, känd från DigitalRev TV, tar en första titt på kameran.

Så spelar Flea i Red Hot Chili Peppers bas
Det svänger ju 
136kg
+
Bobby Green
Ny Winnebago-husbil för äventyr
Baseras på fyrhjulsdriven Mercedes Sprinter 
111kg
+
Bobby Green
Årets tema i Musikhjälpen presenterat
Barn är inte till salu 
184kg
+
Bobby Green