Cmosis presenterar ny fullformatssensor med stöd för 8K

Global slutare och 48 megapixlar

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Sensortillverkaren Cmosis har presenterat en ny fullformatssensor, CVMV50000, med väldigt intressanta specifikationer. Den har en global slutare, 48 megapixlar och kan filma i 8K med 30fps eller 4K i 60fps Den är dock lite större än en vanlig fullformatssensor och uppmäter 36,43x27,69mm.

Gissningsvis kommer den här sensorn att bli väldigt intressant för tillverkare som utvecklar videokameror, trots att den egentligen tagits fram för högteknologiska övervakningskameror. Den ska även fungera bra för stillbilder. Den variant som tagits fram nu är svartvit, men en variant med stöd för färg beräknas under slutet av 2016.

petapixel.com +

Canon släpper kamerasimulator för Oculus Rift

Möjlighet att testa kameror och lära sig hur de fungerar

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

De som äger en Oculus Rift har nu möjlighet att testa en kamerasimulator från Canon. I simulatorn kan användare bland annat se hur olika inställningar liksom bländare och slutare kan förändra bilden. Bra för den som vill lära sig mer eller som kanske funderar på att köpa en ny kamera.

Just nu har simulatorn stöd för kamerorna 1DX, 5D Mark III och en tredje kamera som enligt DIY Photography verkar vara en 5DS. Programmet har även stöd för objektiven 24-105mm f/4L IS samt 50mm f/1.4 USM och vad som verkar vara 70-200mm f/2.8 IS II.

Programmet är gratis och kan laddas ner via Oculus hemsida. Ovan kan ni också se hur programmet fungerar.

via diyphotography.net oculus.com +

Nu får cola-flaskan också en selfiekamera

Var det verkligen nödvändigt?

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Övrigt

I Israel har Coca-Cola gjort en kampanj där man vill att de som dricker läsken ska dela ögonblicket då de njuter av sockret och bubblorna.

Den speciella kameran utvecklades speciellt för ett event som heter Summer Love. När man vinklar kameran mer än 70 grader tas automatiskt en bild som laddas upp till användarens Snapchat-konto och till Coca-Colas Facebook- och Instagramkonto.

adeevee.com +

Betaversionen av Affinity Photo till Windows 10 är släppt

Testa den gratis

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bildbehandling

För ett tag sedan berättade vi att redigeringsprogrammet Affinity Photo skulle släppas till Windows 10. Tidigare har det bara funnits tillgängligt för Mac-användare.

Nu finns äntligen en gratis betaversion att testa för den som är nyfiken på produkten och ni hittar den via länken nedan. Programmet är bland annat optimerat för Microsofts nya Surface Studio om ni sneglat på den.

Nedan kan ni kolla in en introduktionsvideo för just Windows-versionen.

via petapixel.com affinity.serif.com +

Det här är årets roligaste naturbilder

Teknik och komedi belönas

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Portfolion

Årets roligaste naturbilder har korats i tävlingen The Comedy Wildlife Photo Awards. Man fick in 2200 bidrag och vinnarna är riktigt bra. Man tittar inte bara på komiken i bilden utan tekniken måste också vara bra. Priset delades ut på Underdog Gallery i London igår och man delade ut pris i fem olika kategorier.

comedywildlifephoto.com +

Se hur det sett ut vid Hillarys och Trumps kampanjer

New York Times har filmat i 360 grader

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Fotografer

Valet är över. Vi vet nu att Donald Trump är den nya presidenten i USA. Nu har ett par filmer släppts som visar hur det sett ut för media under Hillarys kampanj. I videon kan ni se bilder från ett Trump-möte och nedan kan ni se fotografen Doug Mills berätta om hur han tänkt när han bevakat Hillarys kampanj.

Filmerna är inspelade i 360 grader.

petapixel.com +

Använd plastpåse som färgfilter när du fotograferar

Video visar fem smarta plastpåsetrick

Visa inte Foto-artiklar
Foto / DIY

Det behövs inte alltid en massa dyra tillbehör för att skapa effekter vid fotografering. En plastpåse kan räcka långt. Exempelvis kan en färgad plastpåse användas istället för färgfilter medan en vanlig vit påse kan användas för att skapa mjuka kanter eller skuggor. Den här videon visar fem smarta användningsområden för plastpåsar vid fotografering.