Rykte Canon kan vara på gång med nytt 70-200mm f/4L

Ska vara riktigt avancerad

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Canon

Sajten Canon Rumors skriver att de fått information om att en ett Canon EF 70-200mm f/4L IS II är under utveckling. De anger också att de sitter inne på en del information om objektivet som de ännu inte kan publicera, men att de i alla fall kan meddela att det nya objektivet kommer att vara det mest avancerade zoomobjektivet från Canon som släppts.

Stämmer ryktena är objektivet redan under utveckling och sajtens källor säger att det kommer att släppas innan det kommer en uppdaterad version av Canons 70-200 f/2.8.

canonrumors.com +

Pentax KP är anpassad för att fota i mörkret

Har ISO på upp till 819.200

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Ricoh har presenterat en ny kamera som verkligen är anpassad för att fotografera i mörkret. Den har nämligen ett ISO-omfång på upp till 819.200. Inte illa. Ricoh säger också själva att kamerans processor kommer att erbjuda riktigt bra brusreducering även när höga ISO-värden används.

Förutom det höga ISO-värdet har Pentax KP utrustats med en sensor på 24,32MP. Den som vill ta större bilder kan dock använda dess Pixel Shift-funktion som innebär att kameran tar fyra bilder där sensorn flyttar sig en pixel efter varje exponering. Bilderna läggs sedan samman till en större bild.

För den som helst kör handhållet har Pentax KP en bildstabilisator i fem axlar som ska klara av att reducera skakningar och erbjuda användaren fem steg längre slutartid. Den har också 27 AF-punkter varav 25 korslagda medan serietagningen ligger på sju sekunder.

Kameran kommer att släppas i slutet av februari i färgerna svart och silver. Det rekommenderade priset ligger på 13499 kronor.

via Pressmeddelande diyphotography.net +

Både Skyttedal och DN överklarar domen

Angående bildstöld

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Övrigt

När tvisten mellan Dagens Nyheter och kommunalrådet Sara Skyttedal avgjordes för ett tag blev det positivt och negativt för båda parter. Målet gällde bildstöld där Skyttedal ansåg att DN olovligen använt bilder från hennes Facebooksida utan att fråga om lov. DN ansåg i sin tur att de hade stöd i upphovsrättslagen att använda bilderna eftersom de hade nyhetsvärde och presenterades tillsammans med en nyhetstext. Bilderna föreställde Ebba Bush Thor innan hon blev partiledare.

När domen avkunnades ansågs DN ha använt några av bilderna utan lov medan vissa av bilderna ansågs okej att använda i nyhetssamanhang. För den olovliga användningen fick de betala 10.000 kronor.

Varken DN eller Skyttedal verkar dock nöjda med resultatet. För några veckor sedan meddelade Skyttedal att hon med stöd från Svenska Fotografers Förbund kommer att överklaga domen. SFF är bland annat beredda att stå för den ekonomiska risken. Nu gör DN det samma. De anser i sin överklagan att samtliga bilder borde vara okej att använda eftersom de använts i en "redogörelse för en dagshändelse".

Nu inväntar vi helt enkelt omgång två. Förhoppningsvis leder till en bra praxis för hur medier får och inte får använda andras bilder enligt upphovsrättslagen.

kamerabild.se +

Smart pryl gör att objektiv är svårare att lossa från kameran

För att minska stöldrisken

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Tillbehör

Att plocka av ett objektiv från kameror är sällan speciellt svårt. Ofta går det att göra med endast en hand. Det är i många fall en uppskattad funktion, men den kan också ha negativa följder. Exempelvis är det väldigt lätt för tjuvar att koppla loss objektivet utan att du märker det.

Just det här vill fotografen Rutger Geerling råda bot på. Han har tagit fram ett tillbehör i form av en ring som placeras där objektivet fäster vid kameran och samtidigt döljer knappen som lossar objektivet. Det gör att det inte går att ta loss objektivet utan att använda två händer. Han har också släppt designen fri så att vem som helst som har en 3D-skrivare kan skriva ut ett eget exemplar.

Att folk snor ens objektiv när man är ute på stan är kanske inte speciellt vanligt. Men objektiv kan å andra sidan vara extremt dyra och vill man skydda de lite extra har man nu chansen. Ovan kan ni se hur spärren fungerar. Nedan kan ni också se hur en objektivstöld i Ryssland fångades på film där offret distraherades av ett flertal personer medan en av dem på bara några sekunder lossade objektivet och drog.

diyphotography.net +

Kameran TwoEyes VR simulerar hur vi ser i verkligheten

Spelar in i 360 grader och 3D

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Med hjälp av två objektiv placerade med 65 millimeters mellanrum ska kameran TwoEyes VR simulera hur vi ser med ögonen i verkligheten. Mellanrummet är nämligen det samma som mellan våra ögon.

Kameran har två lägen och är anpassad för att spela in olika typer av filmer. Hålls den vertikalt används ena objektivet på samma sätt som andra 360-kameror på marknaden. Hålls den horisontellt används båda objektiven och då spelas filmer in med stöd för 3D i så väl 180 som 360 grader. Med andra ord kan de inspelade hemmafilmerna sedan spelas upp på en 3D-teve.

Kameran har också stöd för en kompatibel app som kan användas för att fjärrstyra kameran. Det går också att redigera filmen direkt i appen.

Nu söker företaget bakom kameran stöd på Kickstarter och har redan fått in de pengar som krävs. Den förväntade lanseringen beräknas ske i augusti 2017 där Kickstartpriset just nu ligger på runt 240 dollar.

via diyphotography.net kickstarter.com +
Så rockar man loss med en Gayageum
Intervju med Luna Lee 
100kg
+
Bobby Green
Islands president vill förbjuda ananas på pizza
Anser inte att det hör hemma där 
218kg
+
Wille Wilhelmsson
Mel Bernstein gillar vapen
Är den mest beväpnade medborgaren i USA 
104kg
+
Bobby Green