Utmana dig som fotograf under semestern

Foto / Övrigt

Sommarvädret har regnat och blåst bort. Men för det behöver vi inte deppa ihop. Istället kan vi fundera över vad vi kan göra när stranden inte lockar. Ett förslag är att passa på att utvecklas som fotografer.

Just nu kör modefotografen Lindsey Adler, i samarbete med Adobe, en tävlingsutmaning där ett nytt tema presenteras varje dag. Tanken är att fotografer ska inspireras att testa nya saker för att utvecklas. Våga misslyckas, våga vara kreativ säger Lindsey i en video som ni kan se ovan.

Varje dag läggs en ny utmaning upp på tävlingssajten och än så länge finns det tre teman: Shoot from an extreme angle, Make a mess och Use lense flair. Skulle du bli nöjd med någon av dina bilder kan du också på sajten delta i en tävling där vinnaren får ett års prenumeration på Creative Clouds fotopaket inkluderat Lightroom och Photoshop.

Skulle ni haka på utmaningen får ni också gärna posta era foton i kommentarerna. Seså, ut och fota nu!

promo.lindsayadlerphotography.com +

Palette låter dig redigera bilder med fysiska reglage

Foto / Bildbehandling

Photoshop, och andra bildredigeringsprogram, har gjort det väldigt lätt för oss att ta fram diverse fina bilder. Men att pilla med de digitala reglagen för ljus och kontrast med mus eller tangentbord ger en inte precis någon perfekt fingertoppskänsla. Därför har Palette skapat reglage i form av diverse knappar och rattar.

De olika rattarna och knapparna kan länkas samman via magneter så att du kan få ett helt bord med diverse reglage. Sedan kan du i mjukvaran välja vad de olika reglagen ska göra.

Palette går att beställa på företagets hemsida och du kan välja mellan att köpa ett kit för 199 dollar som ger dig två knappar, en slider, en ratt samt huvudenheten. Sedan finns det lite mer välfyllda kit med fler reglage som förstås kostar lite mer. Och så finns det förstås reglage som går att köpa separat för mellan 29 och 49 dollar.

Ytterligare video om Palette hittar ni nedan.

via The Next Web palettegear.com +

Rykte Canon kan presentera nyheter den 14 augusti

Foto / Canon

Kan det vara så att en presentation av Canon Mark IV är på gång? Rykten säger nämligen att Canon kommer att presentera en ny kamera och två objektiv den 14 augusti. Det skulle också kunna handla om Canon 6D2 eller 1D x mk2.

I väntan på den eventuella presentationen kan ni kolla in den korta filmen ovan som visar utvecklingen av och historien för Canon 5D-serien. Filmen har släppts som en hyllning då serien firar tio år i år.

www.northlight-images.co.uk +

Film visar hur Sony RX100 IV filmar i slow motion

Foto / Sony

Förra månaden presenterade Sony sin nya kompaktkamera RX100 IV som ska kunna filma slow motion i 1000fps. I den här videon får vi se hur det ser ut.

Kameran ska anlända i juli med en prislapp på 948 dollar.

petapixel.com +

Panoramafriheten kan försvinna i Sverige

En bild på Stockholms stadshus som vi kanske får plocka bort om några dagar
Foto / Övrigt

Panoramafrihet innebär rätten att fotografera, filma, måla eller teckna av olika byggnader eller konstverk i världen och publicera sina verk. I de flesta länderna liksom i Sverige har vi den här rätten att uttrycka oss konstnärligt utan att det inskränker upphovsrätten. Men det kan komma att ändras.

Om några dagar, den 9 juli, ska nämligen Europaparlamentet rösta om en modernisering av Upphovsrättslagen där en inskränkning av Panoramafriheten i Europa ingår men där det även finns som förslag att införa Panoramafrihet i hela EU. Går förslaget om inskränkningen igenom blir det förbjudet att fotografera byggnader och skulpturer i offentliga miljöer, och sedan offentliggöra dessa, utan att ha frågat arkitekten eller konstnären om lov.

Som underlag till beslutet ligger Julia Reda-rapporten som är skriven av parlamentarikern Julia Reda som är för Panoramafriheten och som föreslår att Panoramfrihet införs i hela Europa. Den 16 juni godkände dock Europaparlementet ett tillägg om inskränkning av Panoramafriheten tillsammans med krav på geo-blockning för filmer i olika länder. Med andra ord ligger dessa två punkter med i det nya förslaget om moderniserad upphovsrätt i Europa. Julia Reda säger så här i en artikel på Europaparlamentets hemsida:

– Det finns bara ett fåtal krafter i världen som är starkare än människors vilja att uttrycka och dela sina erfarenheter och tankar, i skrift, bilder eller musik. Vi sparar våra resor, och vårdar våra intryck för långa vinterkvällar och hela framtida generationer. Våra lagar strävar efter att belöna författaren, uppmuntra skapandet och säkerställa utbytet av arbete. När intressen överlappar, råder de för medling.

– Panoramafrihet är det kodifierade erkännandet att det offentliga rummet verkligen existerar till allas nytta. En byggnad eller skulptur förtjänar och tar emot lagens skydd, men omfattningen av det skyddet tar slut där skyddet av det offentliga rummet börjar.

– För att upphovsrätten ska fungera och för att bli accepterat måste det göra mer än bara skydda arbetet. Det måste skänka andrum för dem som uttrycker, som porträtterar, som skulpterar, som citerar och som kritiserar. Panoramafrihet är del av detta andrum för dem som skapar, för Europas över 500 miljoner författare.

Så vad skulle det här egentligen innebära i praktiken, om förslaget går igenom? Jo, att du och jag inte kan fotografera som vi vill när vi är ute och reser i Europa och publicera bilderna på internet eller i sociala medier utan att be om lov först, oavsett om det handlar om semesterfotografier eller något mer seriöst. Det innebär också att sajter som Wikipedia och Wikimedia inte längre kan ha bilder med offentliga byggnader eller statyer på sina hemsidor för att illustrera den skriva informationen. Så här säger Jan Ainali på Wikimedia Sverige i ett pressmeddelande:

– Det här vore en katastrof. Wikimedias idé är att tillhandahålla material som kan användas fritt, och om den här typen av bilder inte längre får användas för vissa syften kommer de vara tvungna att raderas. Det innebär också att vi inte kan illustrera artiklar med bilder på byggnader och skulpturer i offentliga miljöer.

För att visa hur förändringen skulle påverka Wikipedia dolde den svenskspråkiga versionen av sajten alla sina bilder under 1 juli i år.

  tack FreedomFigther www.europarl.europa.eu +

GoPro släpper Hero4 Session

Foto / GoPro

GoPro är rätt duktiga på att släppa nya kameror. För några veckor sedan släpptes nya GoPro Hero+LCD, som är samma kamera som den prisvärda Hero fast med en LCD-display på baksidan. Nu har GoPro utökat sitt kamerautbud med nya Hero 4 Session där företaget praktiskt taget klämt in hårdvaran från GoPro Hero 4 Silver i ett väldigt litet format.

Hero 4 Session är 50 procent mindre och 40 procent lättare än GoPro Hero 4 Silver och Black, vilket är rätt imponerande då dessa är väldigt små kameror. Något som får den kubformade kameran att sticka ut är att du inte behöver något extra hölje till kameran för att använda den under vatten. Höljet är vattentätt ner till 10 meters djup och tål diverse stötar och sådant. Eftersom kameran inte har något extra hölje så kan du också spela in riktigt bra ljud tack vare de dubbla mikrofonerna även när då håller och leker i vattnet utan att oroa dig att ha sönder kameran.

Kameran kan filma i 1440p med 30fps, 1080p/60fps eller 720p/100 och du kan plåta med 8 megapixlars upplösning. Session har ärvt en del funktioner från toppkamerorna Hero 4 Black och Silver som vidvinkelfunktionen SuperView, Protune som ger dig lite mer flexibilitet i redigeringen och Auto Low Light.

Session har endast två knappar och en display. Den stora knappen på toppen aktiverar inspelning och håller du in den i tre sekunder aktiveras bildtagningen. På knappen på baksidan kan du aktivera kamerans wifi för att kunna koppla telefonen till Session. Displayen visar batteristatus, vilket läge kameran är i och vilken upplösning och fps som körs.


Ovan ser ni några nya tillbehör som kommer att släppas. Uppe till vänster är ett fodral till dina kameror och tillbehör vid namn Casey. The Strap, nere till vänster, är ett flexibelt fäste som du kan placera nästan vart som helst. Uppe till höger ser ni Floaty som gör att Hero 4 Session kan flyta. Nere till höger ser ni The Jam som med hjälp av tumskruvar går att fästa på diverse ställen som instrument och liknande. I faktarutan nedan hittar ni diverse priser på de nya tillbehören.

GoPro Hero 4 Session kommer att dyka upp på GoPros hemsida och diverse återförsäljare 12 juli och rekommenderat pris är 4 199 kronor. Kameran har samma fäste som tidigare och kan användas med samtliga GoPro-tillbehör.

Förra veckan följde vi med GoPro till äventyrsparken Area 47 i västra Österrike för att testa den nya kameran och vad jag tyckte om kameran hittar ni efter Läs Mer. Och fakta om kameran hittar också efter klicket.

gopro.com +
Läs mer...
• Professionell kvalitet med videoinspelning i 1080p60, 720p100, och 1440p30
• Vattentät till 10 m, inget separat hölje behövs
• Enkel one-button control: enkel hantering med bara en knapptryckning
• Tar bilder med 8 megapixlar i singel-, burst-, eller time lapse-mode
• Kompatibel med tidigare GoPro-tillbehör och fästen
• Dubbla mikrofoner som förbättrar ljudupptagning under hård vind och under vatten
• Inbyggt Wi-Fi och Bluetooth gör att man kan ansluta till GoPro-appen och fjärrkontrollen ’Smart Remote’
• Automatisk bildrotering som korrigerar bilden under inspelning
• Kommer med standardfästen och ”low-profile”-fästen för flexibel montering
• Ett ’Ball Joint Buckle’-fäste (fäste med inbyggd kula som möjliggör rotation i 360?) ingår också som standard

Priser:
• Hero 4 Session: 4 199 kronor
• The Jam: 729 kronor
• The Strap: 620 kronor
• Casey: 519 kronor
• Floaty: 209 kronor
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen