Adobe lanserar Lightroom för iPad

iPad / Appar
Adobe lanserar nu äntligen efter år av väntan Adobe Lightroom Mobile. Lightroom Mobile låter dig organisera samt fixa med dina foton för att sedan få detta synkat med Lightroom på datorn så att alla ändringar syns även där. Man ska kunna arbeta med allt från mobilfoton till raw-bilder och självklart kan man dela med sig av bilderna direkt från appen utan att hoppa över till datorn även om detta mest ska ses som en förlängd arm av Lightroom på datorn.

Appen ingår i Creative Cloud så om du har det är det bara att klicka här för att ladda hem mobilversionen.

Adobe meddelar även att de kommer att lansera appen för iPhone inom kort.
helpx.adobe.com +

Sony släpper A7S

Foto / Sony
Sony A7 och A7R är två trevliga kameror som på många sätt är likadana men sensorn gör att de riktar sig lite mot olika målgrupper. Nu släpper företaget en ny kamera vid namn A7S och japp, den ser ut precis som de andra men har en annan sensor som ger andra möjligheter.

Sensorn i denna kamera har endast 12 megapixlar jämfört med 24 eller 36 som de andra modellerna. Dock så klarar denna kamera av att plåta i upp till iso 409 600 vilket gör att även denna troligen hittar sin målgrupp.

En annan funktion är att denna modell kan skicka ut en ren 4K-signal ur hdmi-porten utan någon pixel binning.
www.sony.se +

UrtheCast publicerar sin första bild

Webb / Tjänster
UrtheCast, tjänsten som har beskrivits som Google Earth på steroider, har publicerat sin första bild som är tagen av en av de två kamerorna som UrtheCast installerat på den internationella rymdstationen ISS utsida. En av de kamerorna syns på bilden ovan.

Bilden som ni kan se här nedan är själva fotot som togs den 29:e mars och publicerades igår. Det visar staden Moneague på Jamaica. Tanken med Urthe Cast är att man, när tjänsten väl lämnar beta-stadiet, ska kunna streama live-film på vad som för tillfället befinner sig under ISS.

Vi skrev om UrtheCast första gången 2011 och då sades det att tjänsten skulle vara igång 2012, något som senare flyttades fram till 2013. Nu är det 2014 och tjänsten rullar fortarande i en stängd betaversion så vem vet, har vi tur kanske den öppnar upp i skarp version nästa år. Vi lär hur som helst återkomma när det sker.www.space.com +

Lensbaby vill lansera iPhone-objektiv

iPhone / Hårdvara
Lensbaby är kända för att tillverka kameraobjektiv som låter användaren välja en punkt i bilden som blir skarp och resten suddas ut mer och mer ju längre bort från den punkten man kommer. Nu har de dragit igång ett kickstarterprojekt för att se om detta kan vara något som iPhoneanvändare vill ta del av då de utvecklat en Lensbaby för just iPhone.

Objektivet för iPhone går ej att vinkla men istället så har man en kamera-app som inte fångar allt sensorn gör så att man kan flytta den skarpa punkten digitalt istället. Objektivet monteras med hjälp av magneter och om man är sugen så kostar det 65 dollar med frakt om man är med och kickstartar objektivet.
www.kickstarter.com +

Sony presenterar kurvad kamerasensor

Foto / Sony
En sak som varit jobbigt för objektivtillverkare genom alla år är att en kamera har ett platt filmplan eller sensor. Linserna i ett objektiv fungerar nämligen väldigt mycket bättre om sensorn vore kurvad. En kurvad sensor är dock inget som varit speciellt enkelt att utveckla och därför har vi inte fått se någon sådan än, tills nu.

Sony presenterade nyss att de tagit fram en kurvad sensor som kommer att innebära många saker när den väl implementeras i en kamera. Bland annat så kommer sensorn kunna ta emot lika mycket ljus vid hörnen som i mitten, objektiv går att göra mindre och mer ljusstarka samt även troligen billigare då man ej behöver massor med specialslipningar för att försöka platta till ljuset för en plan sensor.

Då detta precis presenterades så är det nog ett tag kvar innan vi får se en sådan här sensor men jag kan knappt bärga mig.
www.mirrorlessrumors.com +

Speciella filter för den kreative fotografen

Foto / Hårdvara
Att hålla glasskivor, kristaller och annat framför sitt kameraobjektiv är inget nytt men det kan vara både lite jobbigt att hitta bra saker samt svårt att hålla dem på bra sätt. Därför så har Nikk Wong startat ett kickstarterprojekt där han tagit fram ett par filter som ska vara enkla att använda och av hög kvalitet. Filtren heter Fractal Filters och består av en stor aluminiumring med ett slipat glas inuti och ett handtag på ena sidan. Det finns tre olika filter som alla är slipade på olika sätt för att göra olika effekter.

Just nu har han dragit in 19 000 dollar och målet var 10 000 dollar så det hela kommer att bli av. Vill man vara med på ett hörn så får man backa projektet med 35 dollar om man vill få ett filter, 51 dollar för två filter eller 65 dollar för alla tre filter som tagits fram. De förväntas att skeppas redan nu i juli.
www.kickstarter.com +
bloggportalen