Foto / Övrigt

För att kunna dokumentera alla häftiga saker som sker uppe i rymden är astronauterna givetvis försedda med en kamerautrustning och i den här filmen får vi se Jeff Williams visa upp vilka prylar de använder på Internationella rymdstationen ISS.

Under 1960-talet var det främst Hasselblad som gällde men just nu leker Astronauterna bland annat med en Nikon D4 och ett 24-70mm f/2.8E ED VR.

www.diyphotography.net +
Foto / Övrigt

UNICEF har utvecklat en flicka i 3D som skall representera alla utsatta barn världen över, i länder med katastrofer som ingen pratar om. Flickan, som fått namnet Sofia (vilket är världens vanligaste flicknamn), är uppbyggd av porträtt från 500 riktiga barn, som alla lever i katastrofdrabbade länder som av olika skäl inte uppmärksammas i medier och allmänheten.

Varje enskilt fotografi i Sofias ansikte har förts samman och bildat ett enda porträtt. Med hjälp av avancerat datorteknik och en barnmodell har skaparna till 3D-effekterna bakom filmer som Apornas planet, Tintin och Avatar byggt Sofia i 3D. Hon har även fått en karaktär med hjälp av motion capture-utrustning, som gör det möjligt för henne att berätta verkliga historier från barnen i katastrofdrabbade länder.

Tanken med detta projekt är att fler människor uppmärksamma eller prata om katastrofer som riskerar att hamna i skuggan.

www.dagensmedia.se +
Foto / Hårdvara

Vid Columbia University håller forskare på att ta fram ett koncept för en platt, flexibel och böjbar kamera som de kallar för Sheet Camera. När den används ska också perspektiven ändras utifrån hur den är böjd. Det säger professorn Shree K. Nayar som leder projektet.

“Cameras today capture the world from essentially a single point in space. While the camera industry has made remarkable progress in shrinking the camera to a tiny device with ever increasing imaging quality, we are exploring a radically different approach to imaging. We believe there are numerous applications for cameras that are large in format but very thin and highly flexible.”

I videon ovan kan ni se hur konceptet ser ut där forskarna förklarar just hur perspektiven kan ändras med hjälp av olika sensorer i kameran. Och visst vore det smidigt att kunna stoppa ner kameran i plånboken i framtiden.

petapixel.com +
Foto / Hårdvara

Ett nytt objektiv från Lensbaby har släppts på marknaden i dag och det handlar om Twist 60 som erbjuder en virvlande bokeh-effekt liknande den effekt Petzval-objektiv presterar.

Brännvidden är, som namnet avslöjar, 60mm och ju större bländare du använder (omfånget sträcker sig från f/2,5 till f/22) desto mer snurr blir det i bakgrunden. Objektivet rekommenderas också främst till fullformatskameror eftersom crop-kameror lär skära bort det mesta av den virvlande bakgrunden och finns för Canon EF, Nikon F och Sony E.

Objektivet släpps i maj och kostar då 280 dollar. Lensbaby släpper även en version för de som i dag har Lensbabys Optic Swap System och den varianten kostar 180 dollar.

www.digitaltrends.com +
Foto: Lee
Foto / Tillbehör

Vid landskapsfotografering är det många som använder graderade gråfilter för att inte över- eller underexponera delar av landskapet och oftast erbjuder dessa filter en mjuk övergång i mitten. Nu presenterar dock Lee en ny uppsättning filter med hårda övergångar för de som vill ha skarpa horisonter, exempelvis användbart vid fotografering av havet.

Vid sidan av sina hårda filter presenterar de också en uppsättning mediumfilter och de ska alla passa filtersystemen Seven5, 100mm och SW150. Båda varianterna finns också tillgängliga i styrkor upp till fyra steg där varje filter erbjuder en ökning på ett halvt steg, det vill säga 0.3ND (1 steg), 0.45ND (1,5 steg), 0.6ND (2 steg), 0.75ND (2,5 steg), 0.9ND (3 steg) och 1.2ND (4 steg). Priserna för de olika filtren varierar mellan 51,88 pund exklusive moms och 215 pund exklusive moms.

På bilden ovan kan ni till vänster se hur landskapet ser ut utan filter och till höger hur det ser ut med filter.

www.dpreview.com +
Foto / Hårdvara

Lytro har presenterat sin kamera Lytro Cinema som ska vara en kamera för de som vill jobba med film och visuella effekter. Bland annat spelar kameran in video med 755 megapixel vid 300fps och har även en teknik för att ändra fokus och skärpedjup i efterhand.

Genom att kameran fångar djupet till allt som syns i bilden kan regissörer i efterhand exempelvis isolera bakgrunden eller objekten och antingen manipulera eller byta ut dem. Med andra ord kan behovet av green screen försvinna framöver och de som skapar filmen ska kunna göra beslut i efterhand som tidigare bara har gjorts direkt vid inspelningen.

I videon ovan kan ni exempelvis se vad den nya kameran klarar av och nedan kan ni se ett exempel på där bakgrunden i en bild har bytts ut.

www.theverge.com +
Redaktionen Annonsera Cookies