Studenter återställde förstörda foton

Foto / Övrigt

När branden bröt ut i Terry Harris hus i Ohio den 26 december förra året omkom både hon och hennes tre barnbarn i elden. En ofattbar tragedi för de två föräldrar som nu är ensamma kvar i livet.

Barnbarnen, tre pojkar, hade sovit över hos sin farmor för att hålla henne sällskap när det hela inträffade och hela huset tillsammans med i princip alla tillhörigheter blev förstörda. Det inkluderade mängder av foton på så väl farmodern som de tre barnbarnen.

Dagen efter branden kom en vän till familjen, Michael Emmons, över till Harris hus för att ge stöd och tröst och såg då en massa brända foton i garaget som räddats ur resterna av huset. De var väldigt illa åtgångna och Michael, som är student vid University of Delaware med inriktning på Preservation Studies (alltså studier i att bevara eller återställa saker), bestämde sig för att försöka göra något fint för familjen - nämligen att med hjälp av sina medstudenter återskapa fotona.

I den här filmen får vi se deras arbete med att ge något tillbaka till den sörjande familjen i form av förstörda minnen.

www.diyphotography.net +
Läs mer...

Jämförelse mellan Yongnuo och Canons 50mm

Foto / Canon

I den här videon får vi se en jämförelse mellan det ganska nylanserade objektivet Yongnuo 50mm f/1.8 och Canons mer etablerade 50mm f/1.8 II. Kollar man på prisjakt verkar de båda objektiven i Sverige kosta ungefär lika mycket, runt 800-900 kronor, medan Yongnuo är ett betydligt billigare alternativ än Canon på amerikanska sajter med en prislapp på runt 40 dollar jämfört med 125 dollar.

fstoppers.com +

Årets bild 2015 utsedd

Foto / Fotografer

Den vinnande bilden i Årets Bild 2015 är riktigt kraftfull. Det är fotografen Christoffer Hjalmarsson, frilansare för Expressen, som har fångat dramatiken på Majdantorget i Ukraina när kravallerna utspelade sig där. I bildtexten för bilden, publicerad på Årets Bilds hemsida, står det att läsa: "Skyddade av egentillverkade sköldar springer aktivister över det brinnande Självständighetstorget i Kiev. Revolten i Ukraina ledde till president Janukovytjs fall, men också till att högerextrema stärkte sina positioner."

Och juryns motivering löd:

Fotografen har i en enda bild fångat det brinnande inferno som är striderna vid Majdantorget i Ukraina. Bilden visar kampscenen som en ikon som väcker skräckfyllda minnen av historiska krig. Fotografen står mitt i detta och tar en bild som är essensen av vad en Årets Bild skall vara. En bild som hjälper oss att förstå det helvete som krig är. En bild som för alltid kommer att leva kvar i betraktarens minne.

Fler vinnare och bilder kan ni se på Årets Bilds hemsida via länken nedan.

via Fotosidan www.aretsbild.se +

Rykte Canon 5D Mark IV får 28MP

Foto / Canon

Nya rykten florerar kring Canon 5D Mark IV som nu sägs kommer att få en sensor med 28 megapixlar, kunna fota i 9fps och ha möjlighet att spela in video i 4K.

Ryktena kommer från Northlight-images som meddelar att den nya kameran kommer att vara färdig för lansering i augusti eller september. Men, samtidigt säger källor till Northlight att kameran kan komma att lanseras ännu senare på året beroende på hur bra Canons två nya modeller 5Ds och 5Ds R, som ska anlända i sommar, säljer. Enligt källan kommer Mark IV att skepps först när de andra två modellerna säljer i tillfredsställande antal.

Än så länge säljer Mark III bra i Europa vilket innebär att Canon inte heller har någon vidare brådska att få ut den nya kameran på marknaden.

www.diyphotography.net +

Världens första rymdselfie såld på auktion

Foto / Övrigt

Buzz Aldrin var inte bara en av de första människorna i rymden. Han tog också världens första rymdselfie år 1966 under månuppdraget med Apollo 11. Nu har den sålts på auktion för cirka 9200 dollar.

Bilden var en del av en större kollektion rymdrelaterade bilder från NASA som inkluderade porträtt av astronauter och bilder från den första rymdpromenaden genomförd av USA tillsammans med den absolut första bilden tagen från rymden. Den sistnämnda gick för 2150 dollar vilket visar hur poppis det är med selfies just nu.

Redan 2014 tog Buzz på sig äran för att ha tagit världens första selfie i en tweet.


www.cnet.com +

Olympus släpper SH-2

Foto / Olympus

En uppföljare till Olympus SH-1 är på ingång. Det nya tillskottet i S-serien heter SH-2 och är ganska lik sin föregångare med ett stort undantag - att den nu fotar i RAW vilket lär kännas väldigt intressant för de som vill ha mer avancerade redigeringsmöjligheter. En annan skillnad från föregångaren är att SH-2 har flera olika inställningar för nattfotografering liksom star trails, night portraits, cityscapes och liknande.

Kameran har en CMOS-sensor på 16 megapixel, ett ISO-omfång på 125-6400 och kan spela in film i 1080p med upp till 60fps. Den kan också köra slow motion med 120 alternativt 240fps. Den har också en 24x optisk zoom som motsvarar 25-600mm och på baksidan en tre tum stor LCS-skärm.

Kameran kommer att säljas med start i april med en prislapp på 400 dollar.

petapixel.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen