Red Epic släpper ny fullformatsfilmkamera

Foto / Övrigt

När de flesta andra kameratillverkarna började satsa på möjlighet att filma i 1080p lanserade Red Epic en kamera med stöd för 4K. Men när nu 4K börjar blir det nya mainstream tar Red åter igen steget längre och lanserar en fullformatsfilmkamera med stöd för 8K.

Kameran har en sensor på 35 megapixel med en upplösning på hela 8192x4320 och ska kunna filma i 75 bilder per sekund.

Den nya modellen presenteras inte långt efter att deras förra kamera WEAPON Woven CF, med stöd för 6K, presenterats på marknaden. Och den har inte ens börjat skeppas ännu.

Precis som vanligt erbjuder Red även ett uppgraderingssystem för sin nya kamera där man kan få krediter för gamla kameror för att använda vid inköpet av nya. Det innebär att priset för den nya kameran kommer att variera beroende på tidigare utrustning. Men för den som har den senaste modellen, som kostar 49 500 dollar, ligger uppgraderingen till 8K på 20 000 dollar vid lansering i höst. Förbeställer man uppgraderingen redan nu betalar man endast 10 000 dollar. Och beställer man 8K-varianten redan nu får man en 6K-variant när den skeppas tillsammans med en uppgradering i höst. Som hittat.

Nu lär ju efterfrågan bland filmskapare än så länge inte vara gigantisk med tanke på att få teveapparater har stöd för formatet. Men det finns säkert några, liksom Peter Jackson och James Cameron, som har siktet inställt på de höga upplösningarna.

nofilmschool.com +

John Greengo om tio misstag många gör när de köper en kamera

Foto / Tips & Trix

Att köpa sin första kamera är inte alltid så lätt. Kanske har man en ambition att förbättra sina kunskaper inom foto men vet inte hur eller vad för utrustning man ska satsa på.

I den här videon får vi se John Greengo, som både är fotograf och som har jobbat i fotoaffär, berätta om de tio vanligaste misstagen folk gör när de ska köpa en kamera. Och vissa misstag är klassiska. Som att tro att en dyrare kamera ger bättre bilder eller att det bara behövs en kamera utan kringutrustning.

petapixel.com +

Snubbe använder ultimat kamerarigg för sina uppdrag

Foto / Fotografer

Flera olika kameror, objektiv, minneskort, batterier, blixtar, reflexskärmar. Det är en hel del grejer som ska med på en plåtning om man vill vara förberedd inför alla möjliga situationer. Och det blir lätt otympligt att få med sig allt vilket leder till att man ofta får kompromissa.

Den här fotografen har dock tagit det säkra föra det osäkra och sett till att han får med sig i princip allt. Med en specialdesignad kamerarigg har han lyckats plocka med sig tre DSLR-kameror från Nikon, tre blixtar och flera olika varianter av kompakt- och actionkameror. Dessutom ser det ut som om det sticker ut en och annan extern hårddisk och gissningsvis har han flera olika objektiv och minst en dator i ryggsäcken.

Kanske lite overkill, men vill man vara beredd på allt så vill man.

www.diyphotography.net +

Fotografen Lars Tunbjörk har gått bort

Foto / Fotografer

Den välkända och prisade svenska fotografen Lars Tunbjörk har avlidit 59 år gammal. Han började fotografera redan som femtonåring men fick sitt stora genombrott år 1993 då ett reportageuppdrag mynnade ut i reportageboken "Landet utom sig". År 1982 blev han utsedd till Årets Fotograf medan han 1989 fick Fotografiska Museets Vänners Gullers-stipendium. År 2008 vann han även Scanpix stora fotopris för sin bildserie Vinter. Ovan kan ni se Lars när han är i full färd med att plåta och via länken nedan kan ni se några av hans bilder.

Vila i frid säger vi och tack för alla fantastiska bilder!

www.dn.se +

Fotograf tar tintypefoton av kändisar

Foto / Fotografer

Under årets Sundance Film Festival genomförde fotografen Victoria Will en lite udda fotosession med flera av kändisarna på plats. Hon skapade nämligen porträtt på kollodiumnegativ, så kallade tintype eller wet plate collodion.

Det är en väldigt speciell teknik och bland annat behövs extremt mycket ljus, med andra ord starka blixtar, vilket många av de som fotades inte riktigt var beredda på. Och resultatet är riktigt snyggt.

petapixel.com +

Vi har testat Lumix Macro G 30mm

Foto / Bildbehandling

Lumix Macro G 30mm f/2.8 är ett nytt objektiv för Lumix spegellösa kameror och släpps nu i april. Och vi har haft möjligheten att klämma lite på objektivet för att se vad det går för.

Personligen tycker jag att makrofotografering är extremt roligt, även om jag inte specialiserat mig på tekniker som stacking eller har rätt tålamod för att plåta insekter. Men droppar, blommor och abstrakta mönster är ruskigt roligt. Oftast kör jag också med stor bländare, manuell fokus och handhållet eftersom jag gillar kort skärpedjup vilket ställer ganska stora krav på både objektivet och min egna förmåga att snabbt hitta rätt fokus.

Här tycker jag att objektivet presterar riktigt bra. Bilderna blir skarpa och bokehn helt okej. Tack vare att det är utrustat med bildstabilisator hjälper det mig att bli stadig på handen och att sätta skärpan där jag vill. I testet användes objektivet tillsammans med en Panasonic GH4 som också hjälpte till att fånga skarpa bilder tack vare den snabba serietagningen. Att objektivet är extremt lätt (endast 180 gram) underlättar också eftersom jag inte vill bli för tung på handen.

Det märks dock att objektivet är anpassat för just makrofotografering. Den ger exempelvis inte speciellt spännande bokeh när objektet är en bit bort, även när största bländaren 2,8 används. Dock funkar den fint för nära porträtt och ger även fina skarpa bilder på långt håll för den som inte bryr sig så mycket om skärpedjupet vilket visar att den funkar bra även för landskap.

När det gäller känslan på objektivet tycker jag att Panasonic har fått till det riktigt bra. Objektivet är visserligen inte vädertätat och konstruerat av en blandning av plast och metall. Men eftersom det är väldigt kompakt och litet känns det inte speciellt plastigt vilket är ett plus.

Sammanfattningsvis tycker jag att Lumix Macro G 30mm presterar riktigt bra och prislappen på 4000 kronor känns helt okej för det man får. Jag hade dock kanske önskat lite mer ren och spännande bokeh. Men jag gillar den mjuka känslan som bilderna får. Ovan kan ni kolla in lite testbilder jag tagit där de flesta är helt oredigerade utan att extra skärpa använts.

Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen