Att fotografera med en storformatskamera

Foto / Fotografer
Jag är ett stort fan av storformatskameror, man kan ta så enormt fina bilder med dessa som inte är möjliga att ta med mindre kameror. Men utöver det tekniska så ger även kameran i sig en känsla som lätt avspeglas på fotografiet man tar. Att komponera en bild genom att titta direkt på en stor mattskiva är nästan magiskt.

Det är inte heller bara jag som tycker det, bland annat så har vi här en liten video där fotografen Joseph Allen Freeman pratar om just detta.
vimeo.com +

Test! GoPro Hero4 testad av Kai på DigitalRev

Foto / GoPro
GoPro Hero4 är strax här och Kai på DigitalRev har testat toppversionen som har efternamnet Black. Och han är imponerad. Till utseendet är nästan inget nytt, i alla fall inte från Hero3+, men bildkvaliteten är klart bättre. 4K går numera att spela in i en vettig framerate, slowmotion går att spela in i 1080p och överlag ser faktiskt allt ett snäpp bättre ut. Kanske två.

En riktigt grym uppdatering med andra ord.
youtube.com +

Hopp och dans filmat med tjugo stycken GoPros

Foto / Övrigt
GoPros är både bra och relativt billiga så det har blivit möjligt för fler än de stora Hollywood-bolagen att göra coola saker nu för tiden. Här är det lite hopp och dans som har filmats med en RED-kamera och hela 20 stycken GoPros vilket gör att man kunnat göra en del riktigt sköna effekter.

Gänget kallar sig för True Movement och kommer från San Diego. De som har filmat kallar sig för PermaGrin och nedan kan ni se hur de gjort detta.
youtube.com +

Plugin fixar övergång från Aperture till Lightroom

Foto / Bildbehandling
Sitter du på Apple Aperture men är sugen på att göra hoppet till Adobe Lightroom så kanske det tar emot lite då det är en hel del jobb om man har ett stort bibliotek. Därför så har Adobe nu släppt en plugin som ska göra det enkelt att importera kataloger från Aperture samt iPhoto.

Pluggen gör det möjligt att flytta med metadata som flaggor, stjärnor, nyckelord, gps-data med mera. Vad som inte går att importera är dock framkallningsinställningar och därför så importerar Lightroom både raw-filen samt en framkallad version.

Detta kan vara bra att ha i åtanke nästa år när Apple lägger ned utvecklingen av både iPhoto samt Aperture för att istället lansera en app vid namn Photos.
landing.adobe.com +

Lek med perspektiv för att få små modeller att verka större

Foto / Tips & Trix
Ibland när man spelar in film så kanske man vill leka med specialeffekter och även om väldigt mycket görs i datorer just nu så kan man fortfarande komma långt med modeller. Här ovan kan ni se en kort video som förklarar hur man kan använda skalenliga modeller och filma dessa på rätt sätt för att få de att se ut att vara i verklig storlek.
www.tested.com +

Chris Hadfield släpper fotobok

Foto / Fotografer
En av världens mest kända astronauter är nog Chris Hadfield, detta efter alla kul filmer han spelat in på ISS för att visa hur saker där fungerar. Nu så släpper den kända astronauten en ny bok vid namn ”You Are Here” och jag är riktigt sugen på att beställa ett exemplar.

Boken är 208 sidor tjock och är en fotobok fylld med de bästa bilderna som Chris Hadfield tog på Jorden under sin vistelse på ISS. Detta blandas även med historier från Chris själv.

Boken kostar 24 dollar på Amazon och om du endast vill ha den digitalt kan du istället betala 13 dollar.
chrishadfield.ca +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen