Barnsliga kameror från Leica

Foto / Hårdvara

Leica lät ett par skolklasser med låg- och mellanstadieelever måla och rita på ett par leicakameror i papper för att sedan välja ut två stycken av dessa konstverk och överföra dessa till riktiga kameror. Dessa kameror kommer nu att auktioneras ut och alla pengar kommer att gå till en välgörenhetsorganisation som jobbar med just barn, barnsjukhus, utbildning med mera.

De kanske inte är något för den smygande gatufotografen men jag skulle inte säga nej att äga den med en drake.

lavidaleica.com +

Panasonic släpper GF7

Foto / Panasonic

Panasonic lanserar idag en ny liten spegellös systemkamera vid namn Lumix GF7. Kameran har en Micro Four Thirds-sensor på 16 megapixel, den filmar i fullhd med 50 bilder i sekunden och max ISO är 25 600.

Den har även inbyggt wifi, NFC precis som GM1 och GM5. Den stora grejen med denna är dock att den har en vinklingsbar skärm som går att vinkla 180 grader för att det ska bli lättare att ta selfies.

Kameran har en prislapp på 599 dollar i USA där den ska börja säljas redan nästa månad men vi har ännu inga svenska uppgifter.

Den kommer att nå svenska butiker i mars och den kommer att kosta 6 000 kronor med kitobjektivet 12-32mm.

www.dpreview.com +

The Rescued film project framkallar 70 år gamla fotorullar

Foto / Övrigt

The Rescued Film Project är ett online-arkiv som framkallar film från gamla fotorullar som har hittats överallt i världen. Deras samling innehåller bilder från 30-talet fram till 90-talet, de har förmågan att framkalla nästan all film från vilken era som helst. I videon får vi se när de får in 31 rullar som togs av en soldat under andra världskriget för 70 år sedan. Inget vet vem soldaten som tog bilderna är, ingen namn är satt på fyndet. Endast ett brev och en dikt kom med.

www.iso1200.com +

Världens största kamera står klar om sju år

Vetenskap / Rymden

Nu står det klart att projektet att bygga världens största kamera har fått nog med pengar för att fortsätta enligt planerna vilket betyder att den ska stå klar år 2022. Kameran kommer att bli en del av LSST (Large Synoptic Survey Telescope) som ska fotografera universum i en tidigare ej skådad upplösning. Kameran ska fotografera himmelen under nätter med några dagars mellanrum och detta ska den göra i tio år är det tänkt, något som betyder att den ska fånga tiotals miljarder objekt i rymden.

Nu till lite specifikationer. Den nya kameramodulen kommer att väga tre ton och vara lika stor som en liten bil. Sensorn kommer att vara 3200 kvadratcentimeter stor och på varje kvadratcentimeter hittar vi en miljon pixlar vilket betyder att den totala upplösningen blir 3 200 megapixel. Objektivet har en ljusstyrka på f/1.2 vilket gör att det är ganska rejäla linser som kommer att sitta framför sensorn.

www.diyphotography.net +

2014 års bästa bröllopsfoton

Foto / Fotografer

Vill du titta på lite fina bröllopsfoton så har nyligen organisationen ISPWP (International Society of Professional Wedding Photographers) publicerat vinnarna från 2014 års olika tävlingar de hållit. Det vill säga att de har en lista på vad de anser är 2014 års 80 bästa bröllopsfoton. Hoppa vidare på länken för att ta en titt!

www.ispwp.com +

Mer statistik om kameror på Flickr

Foto / Övrigt

Här om veckan så skrev vi om att Apple har gått om Nikon vad gäller bilder på Flickr som är tagna med kameror från deras enheter. Om du vill sätta dig in lite mer i hur statistiken på Flickr ser ut så har Flickr tagit fram ett gäng diagram och annan information som visar hur det ser ut.

blog.flickr.net +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen