Gravitationsvågor från kolliderande neutronstjärnor upptäckta
Första gången det sker 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsoft har redan fixat KRACK på sina enheter
Uppdatera om du vill vara säker 
47.0°
+
André Stray
0
Repetition i musik
Därför gillar vi det 
89kg
+
Bobby Green

Minitest TouchUp, fotoredigering för iPad

Bra men lite för dyr

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Bildbehandling

Här om dagen släpptes ännu en fotoapp till iPaden, denna heter TouchUp for iPad och fungerar lite annorlunda än de appar som funnits tidigare. Jag har testat den ett tag nu och måste säga att jag gillar den, mycket på grund av dess enkelhet.

Appen är filter- och lagerbaserad vilket innebär att du kan lägga på ett kontrastfilter, fixa till det och sedan gå vidare och lägga på ännu mer prylar. Det som gör det hela riktigt bra är att man i efterhand kan gå tillbaka till de filter man lagt på och ändra dessa. Det går även att rita och använda suddigumm för att välja var filtren ska ha sin effekt.

Kul är att appen fungerar väldigt snabbt även om man arbetar med bilder på flera megabyte (Jag höll på med en bild som kommer direkt ur en D80).

Det tråkiga med appen är att den är lite väl enkel i vissa fall, bland annat så skulle ett opacitets-reglage sitta fint, nu får man nöja sig med ett par olika penslar som alla är för hårda för finpill. Det skulle också vara skönt om man kunde välja ett filter utan att lägga på det, nu måste man för han radera all effekt filtret gör manuellt om man bara vill rita på det på ett visst ställe.

En sista sak är att appen kostar 22 kronor men vill man kunna använda verktygen Burn och Dodge (mörka och ljusa bilden selektivt) så kostar det ytterligare 15 kronor. Det är aningen för mycket för appen men jag rekommenderar den ändå för den som verkligen gillar att leka med foton på sin iPad, min favorit är dock fortfarande Photogene.