Baby hör sin mamma för första gången
Gölligt! 
45.6°
+
Roger Åberg
0
Nancy Cartwright kör igenom sina sju Simpsons-karaktärer
Alltid lika skön 
43.5°
+
Roger Åberg
0
Animerat på nakna kroppar
Avtryck som ger intryck 
78kg
+
Bobby Green

Liquid Crystal-AF kommer allt närmare

Samsung håller på för fullt

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Jag har tidigare skrivit om en ny teknik för autofokus som använder sig av flytande kristaller. Nu har det dykt upp ett patent från Samsung visar att de har/haft planer på ett zoom-objektiv som använder sig av denna teknik.

Tekniken går ut på att man istället för att flytta linser fram och tillbaka i objektivet så har man en eller flera linser som är uppbyggda av flytande kristaller. Dessa linser kan sedan med hjälp av en liten elektrosik puls ändra form och på så sätt fokusera ljuset på fokusplanet.

Detta innebär att objektiven blir helt tysta, drar mindre ström, mer hållbara (inga rörliga delar), lättare, mindre och de ska även kunna bli snabbare.
Det vill säga att detta är en underbar teknik på pappret.

Företaget LensVector är ledande inom denna teknik och Samsung har investerat pengar i företaget. För tillfället samarbetar de för att ta fram små AF-system för mobilkameror. På bilden här bredvid ser ni patentet som visar en zoom (troligtvis för mobiler) som använder sig av denna teknik.

Tekniken har utvecklats under ett bra tag och detta patent är från 2006 men jag tycker det är värt att skriva om för att visa att det fortfarande sker framsteg inom det hela och att vi kanske snart får se produkter med tekniken.