Köp en oöppnad Paradis-ask
Den med trillingnöt 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
56.0°
+
Roger Åberg
0
Härlig cover på Smells Like Teen Spirit
Framförd av The Voice-vinnare 
85kg
+
Bobby Green

Mina tankar om Nikon D7000

Efter ett tags användning

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Jag tänkte ta och skriva lite om mina tankar om Nikon D7000 efter att ha använt den ett tag. Jag har ännu inte gjort någon studioshoot med den tyvärr men den har i alla fall fått åka till Kina och Hongkong samt lite kors och tvärs i landet.

Jag började plåta digital i och med Nikon D80 och detta är ju faktiskt en efterföljare till den modellen så det känns lite roligt att ha kommit tillbaka till där man en gång startade. Men mycket har hänt sedan dess, särskilt vad gäller byggkvaliteten.
D7000 ger ett riktigt proffsigt intryck med sitt magnesiumlegeringshus även om jag personligen har lite för stora händer för den.

Några av de saker som jag gillar mest när vi pratar bygget är avtryckaren som känns otroligt proffsig och lätt samt den lilla knappen vid AF/M-väljaren som gör det enkelt att välja autofokus-läge. Kameran har dessutom fått flera dedikerade reglage som den extra ratten för att välja mellan singel och continuous low/high med mera. Alla dessa förbättringar gör att kameran verkligen är ett seriöst alternativ till proffs, i alla fall som reservhus vilket jag använder den som.

Vill du veta mer samt hur bilderna är redigerade så får du hoppa vidare på läs mer.

Bildkvaliteten är även den riktigt bra och jag har inget negativt att säga om den alls, den är absolut i par med min D3s. Detta på alla punkter utom en förstås, iso. Men iso är dock den sak som D7000 har fått mest uppmärksamhet för och jag förstår varför, den är grym på att hantera brus. Jag har lagt gränsen vid iso 6400 där jag faktiskt fortfarande kan använda bilderna till hyfsat mycket. Över det skulle jag dock inte gå i annat en extrema nödfall eller för lite privata festbilder. Så länge man exponerar rätt och inte förstör massor i efterbehandlingen så skulle jag nog kunna tänka mig att printa stora bilder för utställning eller reklam ända upp till iso 1600 och kanske till och med 3200 för rätt sorts bilder. Detta då bruset ser väldigt bra ut, även om man kan se det så är det inte störande för bilden.

Överlag är detta en grym kamera och för tillfället finns det ingen mer prisvärd kamera att köpa. D300s har endast en riktig fördel och det är storleken, annars är den helt förlegad. Om man jämför med Canons kameror så slår den absolut den tidigare kungen i prisklassen 550D men å andra sidan är den gammal och rejält billigare nu. Det som är intressant är att den även slår 60D för samma pris och egentligen ligger i par med Canon 7D som är betydligt dyrare.

7D och D7000 har dessutom väldigt lika filmegenskaper och Nikon har tagit ett rejält kliv framåt i och med D7000. Tyvärr har Canon fortfarande en stor fördel och det är bildhastigheten, Nikon klarar bara av 30 fps.

Jag kan verkligen rekommendera denna kamera till de flesta, en amatör har mycket att växa i för en bra peng och ett proffs har en riktigt billig reservkamera som dessutom kan vara trevlig om man vill plåta tele-bilder tack vare crop-sensorn.

Det jag ser som nackdelar (men då jämför jag med en D3s och en D700) är en mindre sökare, mindre hus samt en slöare autofokus (som ändå är sjukt bra i klassen). Ett plus är dock de dubbla minneskortsplatserna så jag har mina bilder säkerhetskopierade enda från start och hela kedjan igenom.

Bilderna här bredvid är tagna med iso 3200 samt iso 6400, de är snabbt framkallade utan större påverkan i Adobe Lightroom. En av bilderna har bara standardinställningen vad gäller reducering av färgbrus (den enkla sorten att bli av med) medan den andra även har fått en snabb fix med reducering av "vanligt" brus.
Jag tycker det är riktigt imponerande hur mycket brus som går att bli av med utan större detaljtapp och självklart är Nikon själva ännu bättre på detta så jpegs direkt ur kameran är ännu bättre. Och om man vill ha kvar bruset så tycker jag som sagt det har en ganska behaglig karaktär.

Något jag missat? Några frågor? Fråga på i kommentarerna!

Läs mer
Köp en oöppnad Paradis-ask
Den med trillingnöt 
46.6°
+
Roger Åberg
0
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
56.0°
+
Roger Åberg
0
Bygg ditt eget Nerf-gevär
För mindre än en hundring 
34.0°
+
Roger Åberg
0
Så här tar man bort en kran
I Photoshop alltså 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
45.1°
+
Emmy Zettergren
0
Lejonhona gillar att fånga pinnar
En lejonhund? 
41.7°
+
Emmy Zettergren
0
Kylo Ren "kväver" snubbe på New York Comic Con
Snyggt skämt 
60.2°
+
Emmy Zettergren
0
Windows 10 Creators Update gör det svårare att fuska i spel
Microsoft smyger ut funktionen TruePlay 
50.8°
+
Emmy Zettergren
0
Seven-Eleven börjar med ellastbilar
Från Mitsubishi Fuso 
53.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
400 okända forntida monument hittade i Saudiarabien
Tusentals år gamla 
52.0°
+
Emmy Zettergren
0
Microsoft nu värt över 600 miljarder dollar igen
Som på den gamla goda tiden! 
51.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har fått vår första artikel raderad från Googles sökindex
Därför skriver vi om den igen 
57.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Man i Pikachu-kostym klättrade in till Vita huset
För att han ville bli YouTube-stjärna 
34.8°
+
Frode Wikesjö
0
FAA vill ha förbud mot datorer i incheckat bagage på flyg
"No laptop for you!" 
27.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polestar 1 kan kosta upp till 1,5 miljon kronor!
Ingen svensson-kärra det här inte 
21.1°
+
Roger Åberg
0