Gör egna cinemagraphs

Foto / Tips & Trix

För cirka två månader sedan så skrev jag en artikel som tipsa om en fotoblogg på vilken man hittade stillbilder där vissa delar rörde sig. Nu tänkte jag tipsa om hur man göra egna "cinemagraphs" som de har döpts till.

Den bästa genomgången av det hela har jag hittat på photojojo och den hittar ni på länken nedan. Där går de igenom det hela steg för steg på ett väldigt pedagogiskt vis. Viktigaste sakerna du behöver är Photoshop, stativ samt en kamera som kan filma.

content.photojojo.com +

Långfilmen Tangerine är filmad med en iPhone 5

Film / Trailer

Tangerine är den första långfilmen någonsin som spelats in enbart med en iPhone 5 och nu har en trailer släppts. Handlingen kretsar kring en prostituerad transvestit och filmen togs väldigt väl emot under Sundance Film Festival där den hade premiär i januari. Filmen har också fått bra recensioner i New York Times.

Producent är Sean Baker som förklarar att inspelningen med en iPhone 5 fört med sig flera fördelar. Dels var filmen väldigt billig att spela in och dels slapp de anordna de tillstånd som krävs för att filma på offentliga platser.

Trailern kan ni se ovan och filmen kommer att släppas den 10 juli på utvalda biografer i USA. Så vi får se om den kommer till Sverige i streamat eller nedladdningsbart format längre fram.

fstoppers.com +

Geoblockering på internet inom EU blir kvar

Samhälle / Allmänt

Tidigare har vi skrivit om att geoblockering, eller regionsspärrar, är något som ska bli ett minne blott. Nu har diskussionerna om sådana dragit igång i EU-kommissionen och kommissionärerna Andrus Ansip och Günther Oettinger har tagit fram en lista på 16 punkter som ska vara en grund för vidare diskussioner.

En av dessa punkter tar upp geoblockering och det verkar som att kommissionärerna har satt lite käppar i hjulet för sig själva genom att skriva att obefogat geoblockering ska förbjudas, alltså att om en hemsida i Sverige inte levererar samma upplevelse som hemsidan gör i Tyskland så ska sidan få bannor från EU. Men om blockering är befogad så kan den inte förbjudas. Film- och tv-bolag hamnar under befogad geoblockering då företagen tjänar pengar på territoriell försäljning.

Diskussionerna har precis börjat, så vi får se om formuleringarna kring just regionsspärrarna ändras och att vi någon gång i framtiden kommer få avnjuta filmer och serier oavsett var i EU vi befinner oss.

Samtliga punkter som Ansip och Oettinger tagit upp hittar ni via länken här nere till vänster.

via IDG.se europa.eu +

Grooveshark återuppstår

Webb / Streamat

Förra veckan stängdes musikstreamingsajten Grooveshark ner efter att ha hamnat i trubbel med skivbolag. Men på internet kan ingenting dö på riktigt. En klonad version av Grooveshark är nu uppe och folk kan återgå till sitt Grooveshark-användande utan några större problem.

Personen bakom den nya sajten kallar sig för Shark och säger att drygt 90 procent av den ursprungliga sajten finns tillgänglig på Grooveshark.io. Shark skriver i ett mail till The Verge att han började backa upp Grooveshark när sajtens framtid började bli osäker i samband med rättegången.

Grooveshark.io ligger i samma legala gråzon som den förra versionen av Grooveshark låg i, så vi får se hur länge den kopierade versionen håller sig vid liv.

Hur som helst är Grooveshark.io live nu och du kan hoppa över till sajten via länken här nere till vänster om du vill lyssna på lite gratis musik.

via The Verge grooveshark.io +

Nu finns Black Mesa ute på Steam Early Access

Spel / PC

Det här har många väntat på. Nu finns den fanbaserade modden för Half-Life 1, Black Mesa, ute på Steam Early Access för alla som är sugna på att testa den nya versionen.

Redan för ett par år sedan släpptes Black Mesa utan Xen-banorna till allmänheten. Men det här är med andra ord en uppdaterad och uppfräschad version med nytt innehåll.

Kampanjen i Steam-versionen ska vara 85 procent färdigt och enligt utvecklarna är det fortfarande en hel del jobb kvar med de sista 15 procenten, de som bland annat innehållet just spelets Xen-kapitel. Det här innebär tyvärr att det ännu inte finns något definitivt releasedatum för det kompletta spelet. Dock innehåller förhandsversionen 10 spelbara kampanjtimmar tillsammans med multiplayer, uppdaterad grafik och nya röstskådespelare.

Förhandsversionen kostar 19,99 euro och kan hämtas hem nu.

via Eurogamer store.steampowered.com +

Datainspektionen överklagar förvaltningsrättens drönardom

Samhälle / Allmänt

För drygt en månad sedan fick ett företag i Skåne rätt i förvaltningsrätten att använda drönare för att fotografera trädgårdar. Det var en ordentlig seger för både drönarentusiaster och företag som vill använda drönare för fotografera och filma. Men som en avundsjuk femåring som inte får leka med samma leksaker som sin kompis klampar Datainspektionen in och vill nu sätta stopp för firandet.

Datainspektioner håller inte med förvaltningsrätten när det kommer till drönare och kameraövervakning då myndigheten anser att det kan bli svårt att göra bedömningar i framtiden på grund av förvaltningsrättens dom. I ett pressmeddelande säger Agneta Runmarker, som är dataråd på Datainspektionen, detta:
Att låta drönarens möjliga flygtid vara avgörande för om kameraövervakningslagen ska gälla eller inte kan leda till svåra och oönskade gränsdragningsproblem. Därför är det viktigt att frågan prövas av en högre instans.

Datainspektionen överklagar nu förvaltningsrättens dom och frågan ska nu prövas i Kammarrätten.

Hela Datainspektionens överklagande kan ni läsa här nere till vänster.

via IDG.se www.datainspektionen.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen