Stora kolkraftverk i Texas stängs ner
Motsvarar 4000MW kolenergi 
63.1°
+
Emmy Zettergren
0
Feber har blivit snabbare även med annonser
Och bättre ska det bli! 
42.1°
+
Roger Åberg
0
Laga mat med bara solen
Smart grej! 
85kg
+
Roger Åberg

Olympus E-P3 har verkligen snabb autofokus

Kort video som sätter E-P3 mot Canon 7D

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

När Olympus släppte sin senaste line-up av systemkameror så stod det i pressmeddelandet att kamerorna hade världens snabbaste autofokus. Det som var intressant var att det inte stod att det var den snabbaste jämfört med spegellösa systemkameror eller något annat sådant. De var kort och gott bara snabbast.

Jag och många med mig har haft svårt att tro på detta men även om videon ovan inte är något superbra genomfört vetenskapligt test så visar det att Olympus faktiskt har lite vikt bakom sitt påstående. I testet ovan så klår nämligen Olympus E-P3 en Canon 7D vad gäller just autofokus.

Det ska blir väldigt intressant att se fler tester på det här för detta är den första kameran med kontrastigenkännande AF som kommer upp i klass med sådan autofokus du hittar i vanliga systemkameror (fasdetektion). Med lite snabbare processorer så kommer snart de små systemkamerorna vara lika snabbarbetade som de större klumparna och det kan man ju inte klaga på.

Något som ska påpekas är dock att detta inte gäller följande autofokus.

Här hittar ni lite mer info om hur den nya autofokusen fungerar om ni vill veta hur Olympus lyckats med det hela. Tydligen har de placerat några extra små fotokänsliga celler mellan pixlarna på sensorn. Dessa är IR-känsliga och man kan då med hjälp av de vanliga pixlarna räkna ut avståndet till det du riktar kameran mot. Detta har annars varit ett stort problem med kontrastigenkännande autofokus som hela tiden måste scanna av bilden fram och tillbaka för att hitta fokus.