Regeringen vill skynda på forskning om antibiotika
Kan komma att ge pengar till läkemedelsindustrin 
43.5°
+
Emmy Zettergren
0
Ny version av AlphaGo tar över rollen som mästare i spelet Go
Har dessutom lärt sig själv 
41.9°
+
Emmy Zettergren
0
Skaparen av Hamdog vill öppna restaurang
Tar hjälp av crowdfunding 
77kg
+
Bobby Green

Nikon släpper nytt kamera-system

Spegellöst då förstås

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Idag har jag varit på pressevent med Nikon för att lära mig lite mer om deras stora lansering samt få klämma på de nya kamerorna. För er som följer mig på Twitter har kunnat följa med i liveuppdateringar från eventet men nu ska jag försöka sammanfatta det hela.

Nikon lanserar idag Nikon 1, ett helt nytt kamerasystem med modellerna V1 och J1 först ut.

Detta är enligt Nikon själva deras största lansering sedan deras första digitalkamera och de slår verkligen på stora trumman. Precis som väntat fick vi idag se ett helt nytt system från Nikon och det hela gällde en spegellös systemkamera som icke är riktad mot proffs.

Nikon vill inte bli förknippade med andra liknande kameror som de tycker är för mycket som en krympt spegelreflexkamera och för avancerade. Enligt Nikon har de tagit det bästa av båda världarna och slagit ihop till en produkt som varken är en krympt dslr eller förstora kompaktkamera. De kallar detta "nya" segment A-CIL, Advanced Camera with Interchangeable Lens.

Kamerorna är väldigt små och bygger runt en sensor som i storlek ligger mellan en stor kompaktkamera-sensor och en M4/3-sensor. Det nya sensor-formatet får namnet CX och har en brännviddsförlängning på x2,7.

Denna artikel blev lång och resten hittar ni därför efter hoppet!
En kul grej ska dock påpekas, det är att kamerorna kommer i flera färger och att alla standardobjektiv går att få i matchande färger. På bild har jag gjort en liten blandning och tagit den röda kamerans objektiv och slängt på den vita modellen.

Imorgon i FeberLive så får vi dessutom besök av Nikons Produktspecialist Lasse Pettersson så har ni frågor, titta på FeberLive imorgon klockan 1730 och chatta med oss och Lasse!

Det mest intressanta med kamerorna är att de har fasdetekterande AF inbyggt på sensorerna och därför får en autofokus som är väldigt snabb för segmentet. Nikon säger snabbast men jag är inte helt hundra på det, jag testade snabbt mot en Olympus E-P3 och Olympusen är i mina ögon betydligt snabbare. Den har även kontrastavkänande AF för att kunna fokusera kontinuerligt vid filmande.


Modellen V1 är till viss del byggd i magnesiumlegering, har en tillbehörssko samt elektronisk sökare som verkar kunna vara riktigt bra av det snabba testande jag gjorde i förmiddags. J1 saknar ovanstående saker men har istället en inbyggd blixt, är byggd i plast samt mindre till storleken.

Sensorerna är på 10 megapixel och går att kräma upp till iso 6400. Självklart kan kamerorna fotografera i raw vilket är trevligt för den lite mer seriöse fotografen. Dock så måste du gå in i menyerna och pilla för att kunna ställa in kameran på PASM-lägena. Denna kamera är gjord för olika automatiklägen som ska göra det lätt för användaren.

Som jag ser det så har kameran en stor säljpunkt och det är att även objektiven är små, de tre gluggar som lanseras med kameran får alla samtidigt plats i handen.
Objektiven i fråga är en pannkaka på 10mm (27mm motsvarande), ett kitobjektiv på 10-30mm (27-81mm) samt en telezoom på 30-110mm (81-297mm).

De släpper även världens minsta externa blixt och en väldigt liten gps-enhet som båda platsar i den nya tillbehörsskon.

Mer info får ni fråga efter i kommentarerna så svarar jag så gott jag kan!

Priserna ligger på:
Nikon 1 V1 kit med 1 NIKKOR VR 10-30 mm       8 390 kr
?Nikon 1 V1 kit med 1 NIKKOR 10 mm Pancake    8 890 kr
?Nikon 1 V1 kit med 1 NIKKOR VR 10-30 mm och VR 30-110 mm      9 890 kr?
Nikon 1 V1 kit med 1 NIKKOR VR 10-30 mm och VR 10 mm Pancake       9 890 kr

Nikon 1 J1 med 1 NIKKOR VR 10-30 mm       5 690 kr?
Nikon 1 J1 kit med 1 NIKKOR 10 mm Pancake       6 190 kr
?Nikon 1 J1 kit med 1 NIKKOR VR 10-30 mm och VR 30-110 mm        7 290 kr?
Nikon 1 J1 kit med 1 NIKKOR VR 10-30 mm och VR 10 mm Pancake       7 290 kr

Läs mer