Kakadua skäller på hundar
Voof! 
49.6°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
42.9°
+
Emmy Zettergren
0
Binging with Babish lär dig göra sås
Sås är bäst! 
90kg
+
Bobby Green

Feber testar Test av Samsung NX200

Kameran som är bra på allt utom en sak

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Jag har testat Samsung NX200 än del och tänkte passa på att berätta vad jag tycker om denna lilla godbit. Men först lite historia som jag tycker är väldigt viktig att tänka på när man testar denna kamera. Samsung är väldigt nya på systemkamerafronten. För flera år sedan hade de ommärkta pentax-kameror där Samsung själva inte gjorde ett dugg, dessa räknar jag inte.

Bortser man från dem så var Samsung NX10 deras första systemkamera och den kom så sent som i början av 2010, det vill säga för mindre än två år sedan. Samsungs kunskap om systemkameror är alltså något de fått på väldigt kort tid och att då spotta ur sig denna kamera är riktigt bra gjort!

Läs vidare under "läs mer…"

Samsung NX200 är först och främst en väldigt snygg skapelse med en byggkvalitet som har något sexigt över sig. Kameran är tillverkad i metall och har sylvassa kanter där metallen gör en 90-gradersböj utan avrundning. Något som tar tankarna tillbaka i tiden till när kameror var mekaniska och ger NX200 en exklusiv känsla jämfört med många konkurrenter. Denna känsla blir inte sämre av att de låtit läderimitationen på ett snyggt sätt svepa runt kameran från greppet längs med hela baksidan. Att det sedan på baksidan sitter en trevlig AMOLED-skärm är inte heller tråkigt.

För att fortsätta på samma tema så kommer vi till användarvänligheten, designen är inte bara snygg utan de har även tänkt på grepp och knapplacering. De flesta knappar känns bra samt är placerade på bra ställen och Samsungs val med en ring på objektivet som kan göra inställningar är väldigt trevlig. Den tillsammans med två andra inställningshjul gör att man får många sätt att ändra inställningar så det borde kunna passa de flesta. Det ända jobbiga är att knappen för menyn och för snabbmenyn borde byta plats, snabbmenyn är den man klart använder oftast men den knappen sitter bökigare till.

Samsungs trumfkort är att de är en av de extremt få kameratillverkare (med Sony som den andra) som bryr sig om snygga menyer. Snabbmenyn visar snabbt upp alla viktiga inställningar och med hjulen kan du sjukt enkelt ändra allt från iso och vitbalans till bildkvalitet. Att menyn är snygg gör att man enklare navigerar fram i den än vad man gör annars, något exempelvis Canon och Nikon borde lära sig. Kameran är alltså trots sin ringa storlek bra för den som gillar att mixtra med inställningar.

Inuti kameran sitter en 20-megapixelssensor vilken är smått galet men med APS-C-storlek så är det inga större problem. Bildkvaliteten är riktigt bra och iso-prestandan likaså, upp till 3200 är klart användbart men sedan börjar det hela (i jpg) få ganska fula artefakter och blir lite smetat. I raw-format kan du dock fixa till detta bättre i efterhand. Även färghanteringen är bra även om den inte är i toppklass, men vad ska man förvänta sig efter 1,5 år?
Det finns både bättre och sämre kameror på denna punkt men NX200 ligger klart i den övre klassen och den som köper denna kamera behöver inte tänka på att bilderna kommer att bli dåliga. Något jag är imponerad över är klar filmkvaliteten vilken är klart över förväntan och här märks det att Samsung lyckats få in ett bra mätsystem för exponeringen som sällan träffar fel.

Nu till lite random plus och minus så som att Samsungs pannkaksobjektiv är väldigt trevliga och små, enligt mig en stor fördel gentemot andra system! Det största och nästan enda minuset är att kamerans autofokus är för långsam, den hade varit snabb i klassen om inte Olympus och Nikon lärt sig hur man stoppar in fasdetekterande AF (och ett liknande system) i sina spegellösa systemkameror som gör att de slår alla andra på fingrarna rejält.
Kameran har dessutom inte någon inbyggd blixt men å andra sidan följer det med en liten blixt för tillbehörsskon och denna är så smart att jag inte sätter detta som ett minus. Blixten går att fälla ned och då kan man ha den på även om kameran ligger i fickan. Extra bra och egentligen självklart är att när man fäller upp den så sätts den på. Nej det enda lilla minus jag kan komma på är att kameran inte har mic-ingång men det beror så mycket på målgrupp samt att de flesta kameror i denna klass saknar det så det är egentligen inget stort minus.

Slutsatsen är lika enkel som tråkig. Denna kamera är bra på nästan alla sätt och att Samsung lyckats släppa en såhär bra kamera på så kort tid är inget annat än sjukt. Tyvärr kan jag ändå inte rekommendera den då en av de viktigaste punkterna för en liten kamera är att den ska vara bra på spontanbilder/snapshots/festfoton och där är både Olympus samt Nikon bättre. Det vill säga, underbar kamera och om du kan nöja dig med en snabb men inte snabbast AF köp, annars köp ovanstående märken.

Några frågor? Kommentarerna står till ert förfogande!

Läs mer
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
49.6°
+
Roger Åberg
0
Bygg ditt eget Nerf-gevär
För mindre än en hundring 
35.0°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
42.9°
+
Emmy Zettergren
0
Kylo Ren "kväver" snubbe på New York Comic Con
Snyggt skämt 
57.8°
+
Emmy Zettergren
0
Windows 10 Creators Update gör det svårare att fuska i spel
Microsoft smyger ut funktionen TruePlay 
49.4°
+
Emmy Zettergren
0
Seven-Eleven börjar med ellastbilar
Från Mitsubishi Fuso 
51.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
400 okända forntida monument hittade i Saudiarabien
Tusentals år gamla 
50.5°
+
Emmy Zettergren
0
Microsoft nu värt över 600 miljarder dollar igen
Som på den gamla goda tiden! 
49.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har fått vår första artikel raderad från Googles sökindex
Därför skriver vi om den igen 
56.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
FAA vill ha förbud mot datorer i incheckat bagage på flyg
"No laptop for you!" 
28.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polestar 1 kan kosta upp till 1,5 miljon kronor!
Ingen svensson-kärra det här inte 
22.3°
+
Roger Åberg
0
Järnhalten i sjöar ökar kraftigt i Europa
Binder miljögifter i vattnet 
30.8°
+
Emmy Zettergren
0