RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
48.1°
+
Roger Åberg
0
Spotify större än Bonnier
Största mediabolaget i Sverige 
47.4°
+
Roger Åberg
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
95kg
+
Roger Åberg

Nikon F, en revolution i kameravärlden

Kameraporr

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

För de som inte vet så har jag en liten förkärlek för gamla kameror, eller egentligen skulle man nog kunna säga att det är ett beroende. Detta har gjort att jag har ett helt gäng analoga kameror hemma och då jag gillar dem så mycket så tänkte jag dela med mig av dem på bloggen, här är första!

Min största kärlek vad gäller kameror är gamla Nikon-kameror, jag vet inte exakt hur många jag har just nu men planen är att få till en riktig samling med alla deras systemkameror och mer. Här är lite info om min absoluta Nikon-favorit.

Nikons första spegelreflex-kamera kom 1959 och revolutionerade kamera-världen. Kameran heter kort och gott Nikon F och lanserade F-bajonetten som Nikon fortfarande använder i sina systemkameror.

Enligt mig är detta en av världens vackraste kameror med sina spetsiga raka linjer och man kan verkligen se hur mycket energi de har lagt ned i designen. Det finns ingenting dåligt med designen på denna kamera helt enkelt, den är vackrare än min bladare på alla sätt, trots att den saknar guldplättering.


Lite historia om kameran och varför den var så bra hittar ni efter hoppet.

Kameran släpptes som sagt 1959 och tillverkades faktiskt ända tills 1973 då den fick en uppföljare som på många sätt är väldigt lika, Nikon F2. När kameran kom så var mätsökarkamerorna extremt heta men Nikon F blev den första SLR-kameran att visa hur framtiden såg ut och framtiden var spegeln. Detta är även början på Japans storhet inom fotovärlden.

Kameran bygger till stora delar på Nikons tidigare mätsökarkameror och då de senaste modellerna Nikon SP och S3. Vad var det dock som gjorde att denna kamera och dess efterföljare tog över nästan hela press-marknaden? Jo det var nämligen en väldigt genomtänkt kamera där du redan frän början hade ett stort system med utbytbart filmmagasin, prisma, mattskiva, motorer och på endast 3 år så fanns det objektiv mellan 21mm till 1000mm. Andra storheter med kameran var nedbländningsknapp, hållbarheten, titan-slutare, olika blixtsynkroniseringsmetoder och sist men inte minst en modern bra filmframdragare.

Kameran kom först i stål samt med denna snygga men enkla prisma. Efter några år så kom den dock i svart samt med mätning i prisman. Det senare något som klart gjorde kameran fulare så när jag skulle hitta det exemplar jag ville ha till samlingen blev det en del letande. Det tog nästan två år att hitta rätt kamera till rätt pris.

Detta exemplar är i så bra skick som det bara går utan att få den ny i låda samt helt i original. Den är trots sitt skick ett tidigt exemplar från 1962 vilket gör att den har Nippon Kogaku-loggan, något jag tycker är viktigt.

Visst är den snygg?

Läs mer