m
Det första fantastiska andetaget efter en lungtransplantation
Donera mera! 
78.9°
+
Roger Åberg
0
Fully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
52.2°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
44.7°
+
Roger Åberg
0
Drake ger bort stålar och glädje
I nya videon 
121kg
+
Roger Åberg

Olympus släpper OM-D

Digital OM-kamera kör på spelgellös teknik

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Inatt drar fotomässan CP+ igång men redan nu har alla stora tillverkare presenterat sina nyheter. Här är nog dem mest intressanta kameran som presenterades om man bortser från Nikon D800 som kom igår.

Detta är Olympus E-M5 eller kanske heter den OM-D, Jag får inte riktigt någon rätsida på det hela men jag tror serien kommer att heta OM-D och just denna modell heter E-M5. Kameran är hursomhelst ett digital syskon till den väldigt populära OM-serien och precis som OM-serien så är denna mindre än vanliga systemkameror. Det handlar dock om att Olympus valt att använda sig av spegellös teknik så den är ju inte helt jämförbar med de "vanliga" systemkamerorna på marknaden. Det gör dock att den kör på m4/3-systemet och då redan vid lansering har massor med fina objektiv att välja på.

Kameran ska ha världens snabbaste autofokus enligt Olympus (gäller kameror med utbytbar optik på marknaden och Olympus testmetoder), detta betyder troligtvis att den är sjukt snabb på AF-S men ej följande fokus. Detta märks när man tittar på serietagningen som med låst fokus är hela 9 bilder i sekunden men med följande fokus är 4,2 bilder i sekunden.

En av de andra stora nyheterna i den kamera är den har inbyggd bildstabilisering i fem axlar istället för två som de flesta kör. Den elektroniska sökaren verkar på pappret även vara bra då den har 1,44 miljoner pixlar, 100% täckning och en förstoringsgrad på 1,15x. På baksidan hittar vi en tre tum stor OLED-skärm som tar upp nästan hela baksidan. Den är trevligt nog vinklingsbar men upplösningen ligger tyvärr på endast 610 000 pixlar.

Kameran har 16 megapixlar, spelar in video i 1080@30p, är vädertätad, klarar iso upp till 25 600 och har Olympus älskade små artfilters.

Kameran kommer i april och prislappen landar på 10 000 kronor för endast hus och 12 000 kronor med kit-optiken 12-50 f/3.5-6.3. Hela pressmeddelandet finner ni efter hoppet.

Mest av allt måste jag dock säga att kameran är grymt snygg!

The Verge har gjort en liten preview-video av den om ni vill se rörliga bilder.

Olympus OM-D ändrar spelplanen för D-SLR med 5-axlig bildstabilisering och världens snabbaste AF
Olympus Sverige AB - 2012-02-08 03:00Olympus E-M5 (OM-D) bygger vidare på OM-seriens fyrtioåriga stamtavla. Kameraserien som älskades av både proffs och seriösa amatörer över hela världen. Fokus ligger på en kompakt, extremt snabb och lättarbetad kamera med enastående bildkvalitet som tål att användas även under tuffa förhållanden.

E-M5 är helt kompatibel med Olympus digitala systemstandard Micro Four Thirds som är branschledande och bland annat används i Olympus populära PEN-serie. Kamerahus finns i silver och svart. Kameran är ute i handeln i april 2012 i prisläget 10 000 kronor för kamerahus och 12 000 kronor för kamerahus med objektiv M.ZUIKO DIGITAL 12-50 mm 1:3.5-6.3.

Suveränt snabb i alla situationer
Erfarna fotografer kommer att uppskatta den extremt snabba kameraresponsen. FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology) AF system är världens snabbaste autofokus*1 idag bland alla kameror med utbytbara objektiv. Live MOS sensorn som är hjärtat i systemet uppdateras med120 bilder per sekund och hastigheten för kommunikationen mellan kamera och objektiv har ökat markant.

Olympus MSC (Movie & Still Compatible) har också anpassats för att klara högre hastigheter och samtidigt minimera störande ljud från objektivet när det fokuserar. Kameran klarar 9 bilder per sekund vid sekvenstagning med låst fokus. Med variabel autofokus är hastigheten hela 4,2 bilder per sekund.

Visningen av den tagna bilden på displayen är också betydligt snabbare. Uppdateringen sker nu nära i realtid tack vare kamerans snabba, kraftfulla tvåkärniga bildprocessor TruePic VI. Den ena kärnan hanterar bildåtergivningen i sökare och på display, medan den andra processar och sparar bilden på minneskortet.

Världens första*2 femaxliga bildstabilisering
Tidigare bildstabilisering i kameror och objektiv på marknaden har arbetat med två typer av rotationsriktningar – panorerande rörelser i sidled och rörelser i höjdled, skakningar. Men rörelseoskärpa beror på fem olika rörelseriktningar. Den nya bildstabiliseringen minimerar även effektivt rörelseoskärpa på grund av ofrivilliga horisontella, vertikala och roterande, rullande lägesändringar.

Framförallt vid fotograferande med stor förstoring (makro) och långa brännvidder (tele) kommer du märka skillnaden. Kameran är även utrustad med Multi-motion IS som digitalt stabiliserar videobilden effektivt. Till och med när du går och filmar.

Förbättrad bildkvalitet och färgåtergivning
Den nya höghastighets Live MOS bildsensorn i E-M5 är på 16,1 megapixel och i kombination med TruePic VI processorn ger den en mycket bra bildåtergivning med lågt brus. Du kan ta bilder ända upp till ISO 25 600.

Tack vare ett utökat dynamiskt område är kontrasten och färgåtergivningen förbättrad. Fine Detail Processing är en algoritm som först kom i Olympus E-5 och som eliminerar moaré och ger renare färger utan störande spökfärger. Real Colour Technology förbättrar färgåtergivningen ytterligare genom att klara färger som tidigare varit mycket svåra att återge korrekt, till exempel smaragdgrönt.

E-M5 har även Olympus populära Artfilter som ökar möjligheterna till kreativare fotografering och filmning. Key Line är ett nytt filter som förstärker konturer och ger en känsla av att bilden är en streckillustration och effekten kan justeras. Artfilter Bracketing gör det möjligt att direkt generera olika versioner av samma bild med olika filter applicerade.

Elektronisk sökare och smart användargränssnitt
Den inbyggda elektroniska sökaren har 1,44 miljoner bildpunkter och återger 100% av bildytan och maximal förstoringsgrad av 1,15x. Sökaren ger mycket detaljerad bild utan laggning, vilket är extra viktigt när du tar sportbilder eller andra typer av actionbilder. Den unika optiska designen ger en klar, skarp bild med så gott som ingen vinjettering, dvs. att bilden upplevs som något mörkare i kanterna. Bilden är dessutom stabil och upplevs inte tröttande för ögat.

Kameran växlar automatiskt mellan sökaren och displayen beroende på hur du håller kameran. All viktig information visas tydligt. Och till skillnad från en optisk sökare ser du direkt bildeffekter som Artfilter, bildstabilisering och andra bildinställningar, utan att ta ögat från sökaren.

Kameran har även ett nytt användargränssnitt EVF Creative Control som gör det möjligt att direkt och separat justera återgivningen av ljusa delar och skuggpartier. Utan att ta ögat från sökaren kan du applicera histogram på bilden som ger information hur de olika delarna tecknas och justera så exponeringen blir perfekt. Du kan även ändra vitbalans, förstoring och bildformat samtidigt som du fortsätter ta bilder.

Tiltbar OLED touchdisplay och effektivt väderskydd
Vid sidan om de förenklingar i användandet av kameran som den elektroniska sökaren innebär, är E-M5 även utrustad med en 3-tums OLED touchdisplay som kan tiltas 80 grader uppåt och 50 grader nedåt. Perfekt när du tar bilder där du vill ha kameran i en låg eller hög position. Upplösningen är 610.000 bildpunkter och kan återge videobilder motsvarande VGA.

Touchfunktionen är snabb och du kan arbeta intuitivt från den skarpa, kontrastrika skärmen. Med fingertoppen kan du ändra fokuspunkt och slutartid medan du jobbar vidare. Med funktionen Live Bulb uppdateras Live View bilden enligt ett förinställt värde och du kan exakt justera slutartiden som du vill för att få den bild du vill ha.

Olympus E-M5 är en kamera du kan lita på. Snabb, lättanvänd, liten och skönt lätt. Dessutom tål den tuffa utmaningar. Väderskyddet är omfattande och klarar extrema situationer. Precis som hos alla Olympus systemkameror har den nya kameran ett mycket effektivt dammreduceringsfilter framför sensorn SSWF (Supersonic Wave Filter) som aktiveras automatiskt varje gång kameran slås på.

Avancerad videofunktion
Kameran har även en avancerad videofunktion som filmar i Full HD 1080p med 30 fps. Det inbyggda stabiliseringssystemet i E-M5 underlättar filmning och ger skakfria videosekvenser även med handhållen kamera. Kameran spelar in video i MOV (MPEG-4 AVC/H.264) vilket säkert kommer att uppskattas av alla som vill redigera det som filmas. Varje sekvens kan vara upp till 29 minuter lång.

Videoformatet AVI (Motion JPEG) kan också väljas. Ljudet spelas in i linjär PCM audio kvalitet. Och du kan addera bildeffekter direkt i din film genom att applicera artfilter eller snygga ekoeffekter (one-shot echo och multi-echo).

Nya objektiv i Micro Four Thirds familjen
Kameran är fullt kompatibel med alla MFT (Micro Four Thirds) objektiv på marknaden och även Four Thirds objektiv med en adapter. Idag är systemstandarden den största på marknaden och det finns ett mycket stort utbud av objektiv och tillbehör.

Under 2012 kommer två nya objektiv från Olympus: M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 och M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 makro. 75 mm objektivet är av hög kvalitet i metall och ljusstark för att ge kort skärpedjup eller snabba slutartider vid fotografering i befintligt ljus av sporter inomhus. 60 mm objektivet är väderskyddat och har 1:1 makro med en närgräns på bara 19 cm.

Snabbfakta om Olympus E-M5 (OM-D):

Huvudegenskaper

Snabbhet – världens snabbaste autofokus*1, FAST AF med 3D Tracking för förbättrad funktion att följa objekt som rör sig
16,1 megapixel ny Live MOS bildsensor för högupplösta bilder och förbättrade prestanda i svagt ljus
Högupplöst elektronisk sökare med 1,44 miljoner bildpunkter, med unik optisk design som minimerar vinjettering, 100% bildtäckning och mycket snabb uppdatering med så gott som ingen laggning av bilden
Kraftfull TruePic VI bildprocessor, för snabbare prestanda och utmärkt bildkvalitet (hög ljuskänslighet upp till ISO 25 600)
Extremt effektiv bildstabiliseringsfunktion med världens första*2 5-axliga IS för stillbilder och video utan röresleoskärpa
Väderskyddat kompakt lättviktshus som följer traditionen för OM-kamerahus, byggt i magnesiumlegering och effektivt tätat
Fullt kompatibel med Micro Four Thirds System standard
Nya objektiv på gång – M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 och M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 makro
Andra egenskaper:

Tiltbar OLED display 3 tum, kapacitiv touchscreen med snabb respons
Filma i Full HD 1080p (1920 x 1080), MOV (MPEG-4)
Ny ekoeffekt för film (one-shot echo och multi-echo)
Live Bulb funktion, uppdatering av Live View bild på displayen efter förbestämt intervall.
Ny “Key Line” Artfilter som förstärker kantlinjer och skapar en effekt av en illustration även nya varianter av “Cross Process II” och “Dramatic Tone II”
Tillbehör

HLD-6 batterigrepp som är väderskyddat och design som följer kamerahuset. Batterigreppet består av två grepp: landskap och porträtt med bekväm utlösare och extra batterikapacitet som med kamerans batteri ger möjlighet att ta upp till 650 bilder på en laddning (CIPA teststandard).
FL-600R blixt (GN 50 vid ISO200 eller GN 36 vid ISO100), snabbare uppladdningstid, trådlös styrning av blixten och LED ljus för videofilmning eller för att förbättra AF i svagt ljus.
MMF-3 Four Thirds adapter för att montera Four Thirds objektiv på ett Micro Four Thirds kamerahus. MMF-3 är väderskyddad och passar utmärkt för Olympus Pro och Top Pro optik.
Ett undervattenhus kommer att finnas i mitten av sommaren 2012 som kan användas ned till 45 meter.
*1 Februari 2012 2011, gäller kameror med utbytbar optik på marknaden och Olympus testmetoder.
*2 Februari 2012, gäller kameror med utbytbar optik.

Läs mer
Fully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
52.2°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
44.7°
+
Roger Åberg
0
Wired tar en titt på konstgjort kött
Framtidens grej? 
48.9°
+
André Stray
0
Apple har problem med anställda som går in i väggen
Bokstavligt talat  
49.2°
+
André Stray
0
Porsche kan nu 3D-printa svårfunna delar
Till modellerna 959, 964 och 365 
54.1°
+
Bobby Green
0
En första titt på Cobra Kai
Karate Kid 34 år senare 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
3 Billboards outside Grenfell, London
Offer för brandkatastrof hämtar inspiration från film 
47.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nokia kan lägga ner wearablesavdelningen
Withingssatsningen verkar ha gått sådär 
33.5°
+
André Stray
0
FRA vill byta ut myndigheters säkerhetschefer
Anser att det krävs en generation med koll på det digitala 
73.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
AsapScience snackar vaccination
Om argument anti-vaxxers brukar ha 
43.1°
+
André Stray
0
Mercedes visar produktionsklar elbil i Genève
Snart premiär för suven EQC 
42.2°
+
Bobby Green
0
Underlägg till din HomePod
Slipp få fula märken 
21.6°
+
Bobby Green
0
Skoda hann före Tesla till Mars
Och det fanns baguetter där! 
54.3°
+
Bobby Green
0
Säsongsavslutning för The Grand Tour
Det blev en specialare 
42.9°
+
Bobby Green
0
Regeringen föreslår hårdare straff mot piratkopiering
Upp till sex års fängelse 
-50.6°
+
André Stray
0
Så här ser baken ut på Volvo V60
En närmare titt 
48.4°
+
Roger Åberg
0
Rykte Dyson har tre stycken elbilar på gång
Investerar mycket i ny batteriteknik 
41.5°
+
Bobby Green
0
Gör gamla Bang & Olufsen-högtalare trådlösa
Eller vilken gammal högtalare som helst faktiskt 
51.1°
+
Roger Åberg
0
Vad händer om du kastar smällare i bensin?
The King of Random leker 
25.3°
+
Bobby Green
0
PostNords avgift blir minst 75 kronor + moms
Tas ut från 1 mars 
19.1°
+
Roger Åberg
0
Google Assistant till Sverige under 2018!
Äntligen! 
60.9°
+
Roger Åberg
0
Arnold klar för Kung Fury-filmen!
Nämen! 
74.5°
+
Roger Åberg
0
Historien om hur iFixit blev den inofficiella guiden
Intressant reportage 
46.1°
+
Roger Åberg
0
Rallybil kraschar och fylls med snö
Men det är bara att köra vidare! 
52.9°
+
Roger Åberg
0
Windows 10 Pro får ett Ultimate Performance-läge
Om man verkligen vill ha ut all kraft från sin dator 
55.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här är årets första Formel 1-bil
Komplett med halo över sittbrunnen 
47.0°
+
Bobby Green
0
Elak bugg kan få appar att krascha på iOS och macOS
Aktiveras av ett enda tecken 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Skottland vill förbjuda sugrör i plast
Vill ha ett slut på engångsprodukter i plast 
93.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Specifikationer för nya Toyota Supra läcker ut
Gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder 
42.0°
+
Bobby Green
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
101.9°
+
Roger Åberg
0