Ljussättning: Porträttfoto

Foto / Tips & Trix

Det här porträttet tog jag sent en kväll efter en musikvideoinspelning där både jag och modellen/artisten Coco var aningen trötta. Jag passade helt enkelt på att ta en bild på Coco då eftersom hon trots allt var sminkad och klar.

Så här i efterhand så kanske det hela var en dum idé då tröttheten tog det bästa av mig och efter lite krångel blev det att köra på ett säkert kort. Huvudljuset är en beautydish rakt framifrån och lite ovanifrån för att få skuggor under näsa, underläpp samt kindben.

Efter det så är det en aningen för hård rimlight från höger sida som lyser upp hela högersidan (från kameran sett), håret samt en bit av vänstra sidan. Sedan har jag även slagit en striplight på bakgrunden då den hade varit helt svart annars, nu blir det en liten spot runt henne istället.

Fotot har ingen komplicerad retusch utan jag har mest använt mig av ett gäng grundläggande tekniker för att fina till det hela. Vill ni ändå ta en titt på hur jag gått från originalbild till denna så hittar ni en screencast på länken nedan.

gordonandersson.com +

Lenovo jobbar på en ny ThinkPad 10

PC / Hårdvara

Lenovo uppgraderar sin ThinkPad 10 till andra generationen och utlovar 25 procent bättre prestanda i den nya plattan.

När ThinkPad 10 lanserades var den främst riktad mot företagare som behövde något smidigt men kraftfullt att ha med sig på resan. Gen 2 är tänkt att vara mer konsumentinriktad men har samtidigt stora likheter med föregångaren. Den har utrustats med en 10,1 tum stor skärm med Gorilla Glass 3 samt samma upplösning som förut på 1900 x 1200 pixlar. Det går att väja mellan två fyrkärniga Intel Atom-processorer (Z8500 eller Z8700), mellan två eller fyra gigabyte RAM och mellan 64 eller 128 gigabyte lagringsutrymme. På baksidan sitter en kamera på fem megapixel medan framsidan är utrustad med en kamera på 1,2 megapixel. Den är också marginellt tyngre än föregångaren med 617 gram mot tidigare 598 gram. Batteritiden kommer liksom förut att vara runt 10 timmar.

Det kanske mest intressanta är dock att plattan släpps med Windows 10 vilket gör den till en av de första produkterna som direkt levereras med det nya operativsystemet. Därför har vi heller inte fått något konkret lanseringsdatum utan det är "någon gång senare i sommar" som gäller.

Priset har vi i alla fall fått och plattan kommer att kosta från 549 dollar.

www.anandtech.com +

Snubbe snickrar ihop en egen steadicam

Foto / Tips & Trix

I den här videon får vi se händiga Bob göra en egen steadicam. Ett bra tips för den som inte har tummen mitt i handen och som vill spara lite pengar.

Fördelen med en Steadicam är att bilden blir väldigt mycket mer stabil när du ska filma med din kamera. Exempelvis om du är ute och springer.

Vill du ha en närmare skriftlig beskrivning finns den under klippet på Youtube. Nedan finns också ett annat klipp på en hemmagjord steadicam där två gamla hårddiskar användes.

fstoppers.com +

The Verge recenserar Pebble Time

Pryl / Bärbarheter

Time är det senaste tillskottet i Pebble-biblioteket och The Verge har lagt vantarna på ett exemplar och i videon ovan kan ni se vad gänget tycker om den.

www.theverge.com +

Lenovo släpper streamingpucken Cast

Pryl / TV

Google Chromecast har fått en ny konkurrent. Lenovo Cast är en streamingpuck som går att koppla till skärmar via hdmi och gör det möjligt för dig att strömma material från diverse enheter. Förutom själva formen är Cast ett snäppet högre pris än Chromecast, 49 dollar i stället för 29, men för de extra pengar man lägger ut så får man lite extra prestanda då Cast kan kopplas till 5GHz-wifi.

Cast kommer att bli tillgänglig i augusti och kommer att kosta 49 dollar, vilket idag är 414 kronor.

www.theverge.com +

Leica släpper ljusstark vidvinkel

Foto / Övrigt

Leica Summilux-M 28mm f/1.4 ASPH är ett nytt ljusstarkt vidvinkelobjektiv från Leica. Det ska ha samma prestanda som deras Summilux-M 35mm f/1.4 och ska ha tio linselement i sju grupper med en flytande fokuslins. De användningsområden objektivet främst är utvecklat för är fotojournalistik, landskap och arkitektur. Vikten för objektivet är 440 gram.

Nya Summilux-M 28mm presenterades redan i ett specialpaket när Leica fyllde 100 år. Men nu går det alltså att köpa objektivet separat till ett förnämligt pris på 3975 pund med säljstart i juni.

www.dpreview.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen