Motorzoom till systemkameran

Foto / Hårdvara

Känner du att du vill ha motorzoom på din Dslr när du filmar så kanske detta nya tillbehör kan vara något. Detta är Handi Zoom från VizTools och för tillfället är den endast i prototypstadiet men om den kommer till marknaden, kan den vara något att ha?

Ta en titt på filmen för att få reda på mer men varning för att filmen verkar komma från 90-talet.

www.petapixel.com +

Testat Razer Naga Epic Chroma lyser fint på skrivbordet

PC / Hårdvara

Den som känner till varumärket Razer vet också att de erbjuder flertalet olika datormöss med olika utformningar och funktioner. När det gäller Naga-serien ligger fokus på möjligheten att konfigurera sitt användande med hjälp av olika knappar.

Razer Naga Epic Chroma är inget undantag och den nya trådlösa musen har anpassats speciellt för gamers med specialinbyggd konfigurationsmöjlighet för MMO-spel. Jag har levt med Epic Chroma några veckor och måste säga att jag gillar den skarpt.


Läs mer...

Instagram har börjat spara bilder i högre upplösning

Mobil / Mjukvara

Vanligtvis brukar bilder på Instagram sparas och visas upp med upplösningen 640x640 pixlar, vilket har varit snällt mot våra mobilabonnemang men har varit lite tråkigt då skärmarna på mobiltelefoner börjar sträcka sig över Full HD-upplösning.

Nu verkar det dock som att Instagram har hört våra böner om bilder med högre upplösning och har nu börjat spara bilder med upplösningen 1080x1080p.

Det krävs dock lite jobb för att se bilder i denna högre upplösning. För det första så går det endast att komma åt bilderna via webbläsaren på en dator. Men sitter du med typ Chrome så behöver du bara gå in på Instagram. Sedan högerklicka, välja Granska Komponent och sedan leta er till bilden. Som ni kommer se då så är upplösningen på bilden inte 640 pixlar utan 1080 pixlar.

Hur det ser ut med Instagrams framtida planer vet vi inte, men att kunna titta på högupplösta videor och bilder med bildförhållandet 1:1 skulle vara trevligt.

www.theverge.com +

LG Displays visar upp nya pekskärmar

Pryl / Pryl

För några veckor sedan imponerade LG Displays oss med en riktigt tunn och lätt OLED-panel som kunde böjas och sättas upp på väggen med hjälp av endast magneter. LG:s skärmavdelning fortsätter imponera med en ny pekdisplay som ska göra laptops lättar och tunnare än aldrig förr.

Displayen har en maximal upplösning på 1920x1080 pixlar och är, enligt LG, 25 procent tunnare och 35 lättare än andra pekskärmar som tas fram till bärbara datorer. Tekniken är baserad på den som används i LG G4 som kallas för Advanced In-Cell Touch, eller AIT, som gör att själva touch-delen av pekskärmen kan byggas in i displayen.

LG Display:s kommer ha dessa nya pekskärmar redo för leverans i höst och om vi har tur kommer de första enheterna med sådana skärmar släppas redan i slutet av året.

www.lgdisplay.com +

Panoramafriheten kan försvinna i Sverige

En bild på Stockholms stadshus som vi kanske får plocka bort om några dagar
Foto / Övrigt

Panoramafrihet innebär rätten att fotografera, filma, måla eller teckna av olika byggnader eller konstverk i världen och publicera sina verk. I de flesta länderna liksom i Sverige har vi den här rätten att uttrycka oss konstnärligt utan att det inskränker upphovsrätten. Men det kan komma att ändras.

Om några dagar, den 9 juli, ska nämligen Europaparlamentet rösta om en modernisering av Upphovsrättslagen där en inskränkning av Panoramafriheten i Europa ingår. Går förslaget igenom blir det förbjudet att fotografera byggnader och skulpturer i offentliga miljöer utan att ha frågat arkitekten eller konstnären om lov.

Som underlag till beslutet ligger Julia Reda-rapporten som är skriven av parlamentarikern Julia Reda som är för Panoramafriheten. Den 16 juni godkände dock Europaparlementet ett tillägg om inskränkning av Panoramafriheten tillsammans med krav på geo-blockning för filmer i olika länder. Med andra ord ligger dessa två punkter med i det nya förslaget om moderniserad upphovsrätt i Europa. Julia Reda säger så här i en artikel på Europaparlamentets hemsida:

– Det finns bara ett fåtal krafter i världen som är starkare än människors vilja att uttrycka och dela sina erfarenheter och tankar, i skrift, bilder eller musik. Vi sparar våra resor, och vårdar våra intryck för långa vinterkvällar och hela framtida generationer. Våra lagar strävar efter att belöna författaren, uppmuntra skapandet och säkerställa utbytet av arbete. När intressen överlappar, råder de för medling.

– Panoramafrihet är det kodifierade erkännandet att det offentliga rummet verkligen existerar till allas nytta. En byggnad eller skulptur förtjänar och tar emot lagens skydd, men omfattningen av det skyddet tar slut där skyddet av det offentliga rummet börjar.

– För att upphovsrätten ska fungera och för att bli accepterat måste det göra mer än bara skydda arbetet. Det måste skänka andrum för dem som uttrycker, som porträtterar, som skulpterar, som citerar och som kritiserar. Panoramafrihet är del av detta andrum för dem som skapar, för Europas över 500 miljoner författare.

Så vad skulle det här egentligen innebära i praktiken, om förslaget går igenom? Jo, att du och jag inte kan fotografera som vi vill när vi är ute och reser i Europa utan att be om lov först, oavsett om det handlar om semesterfotografier eller något mer seriöst. Det innebär också att sajter som Wikipedia och Wikimedia inte längre kan ha bilder med offentliga byggnader eller statyer på sina hemsidor för att illustrera den skriva informationen. Så här säger Jan Ainali på Wikimedia Sverige i ett pressmeddelande:

– Det här vore en katastrof. Wikimedias idé är att tillhandahålla material som kan användas fritt, och om den här typen av bilder inte längre får användas för vissa syften kommer de vara tvungna att raderas. Det innebär också att vi inte kan illustrera artiklar med bilder på byggnader och skulpturer i offentliga miljöer.

För att visa hur förändringen skulle påverka Wikipedia dolde den svenskspråkiga versionen av sajten alla sina bilder under 1 juli i år.

  tack FreedomFigther www.europarl.europa.eu +

Recension Vi har sett Magic Mike XXL

Film / Recension

Pinsamt. Det är det enda ordet jag kommer att tänka på när sluttexterna börjar rulla. Jag förstår inte varför första Magic Mike gjordes och det är ett ännu större frågetecken till varför det var nödvändigt att göra en uppföljare.

Det enda jag kunde tänka på under hela filmen var hur olika vi behandlas som kvinnor och män när det gäller samma yrke. Medan striptease är något förnedrande bland kvinnor är det fullt respektabelt bland män. Under en scen säger en manlig strippa att han alltid kommer att jobba som strippa oavsett, för det är ett underbart sätt att träffa kvinnor på. Har ni någonsin hört en kvinnlig strippa säga att hon älskar sitt jobb för att det är ett underbart sätt att träffa män på?


Läs mer...
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen