Blackmagic Cinema spelar in i RAW och 2,5K

Foto / Hårdvara

Blackmagic Design tillverkar diverse hårdvara samt mjukvara för film och tv-produktion. Nu lanserar de sin första kamera och helt ointressant verkar den absolut inte vara, rättare sagt tvärtom. Kameran heter Blackmagic Cinema Camera och har först och främst fyra stycken huvudpunkter som får den att sticka ut.

Det dynamiska omfånget ska vara på hela 13 steg vilket klår de flesta filmande systemkameror idag (Canon EOS 5D Mk II har 12 steg). Den kan filma i upplösningen 2,5K vilket är mer än vad stillbildskamerorna klarar av. Den spelar dessutom in i RAW vilket är helt underbart (om man har kraftfull dator) samt att kameran sist men inte minst endast kostar 3 000 dollar (ca: 25 000 kronor).

Vad gäller design så är kameran mest en liten låda med skärm och objektivfattning (Canon EF). Den är det vill säga byggd för att du ska kunna använda den med din favoritrigg, med dina vanliga tillbehör och objektiv.

Det som det tummas på är att kameran inte kan filma med framerates över 30p samt att sensorn är en 16mm-sensor, det vill säga cirka halva storleken av en fullformatssensor.

Sugen? Det är jag!

Läs mer på deras sajt eller på filmaren John Brawleys blogg då han har fått leka lite med den.

www.blackmagic-design.com +

Hur fixar gamar att äta allt ruttet?

Vetenskap / Natur

Gamar lever, till skillnad från de flesta andra djurarter, i stort sett bara på kadaver och nu kan forskarna ha löst hur det kommer sig att de kan göra det utan att dö av matförgiftning, något som sannolikt skulle drabba andra djur som försöker sig på det.

Forskarna säger sig nu ha hittat två typer av bakteriegrupper i gamars mage, Clostridia och Fusobacteria, som man tror konkurrerar ut andra farliga bakterier som gamar får i sig när det sväljer kadaver med tillhörande avföring och liknande. Bakterier från Clostridia och Fusobacteria är oftast dödliga för andra djurarter men gamarna verkar genom evolutionen lärt sig leva med dessa i sina magar och till och med dra nytta av dem för att överleva andra farliga bakterier.

Forskarna är fortsatt osäkra på om det enbart är bakterierna som gör att gamarna klarar av att äta i kadaver eller om det även finns andra faktorer som bidrar till deras "plåtmagar".

www.di.se +

StarCraft 2-spelare skämtade om att våldta esportsproffset Maddelisk

Spel / Esport

Många frågar sig om spelbranschen verkligen är så hård och sexistisk mot tjejer som det framstår. Är det inte bara så att vi som inte är män egentligen bara överreagerar? Ja, spelbranschen är hård. Alla får ta skit. Även män. Men, skillnaden är att när kvinnor får ta skit så handlar det oftast om just könet. Man ser inte spelaren bakom kvinnan. Och denne får också i många fall ta väldigt obefogad skit.

Just det här fick Madeleine "Maddelisk" Leander uppleva när hon under förra veckan skulle delta i en StarCraft 2-turnering anordnad av Fragbite. En stund innan turneringen tweetade hennes motståndare, den välkända europeiska spelaren Mihaylo "Kas" Hayda: "Going to rape some girl soon" tillsammans med turneringens hashtag. Madeleine fick inget veta förrän efter det att matchen var slut men tog givetvis väldigt illa vid sig. Arrangörerna för turneringen tog även de det hela på stort allvar och diskvalificerade på eget bevåg Kas som sedan även bad om ursäkt flera gånger och visade stor ånger.

Här kunde det ha slutat. Men istället blev händelsen, efter att Madeleine skrivit om det hela på sin blogg, extremt uppmärksammad vilket i sin tur ledde till att folk började ge sig på Madeleine. Vissa ville göra sig roliga på hennes bekostnad, andra försökte trycka ner henne och en del var upprörda över att hon inte kunde ta ett skämt. Hundratals meddelanden strömmade in från människor som hoppades att Madeleine skulle våldtas eller dö.

Så en händelse som börjar med att en kille "skämtar" om att han ska våldta en tjej slutar med att tjejen blir trakasserad. Logiken är obefintlig och det är just den här typen av händelser som är problemet. Bra agerat dock av Fragbite som satte ner foten. Madeleines egna syn på saken kan ni läsa via länken nedan.

esport.aftonbladet.se +

Chrysler tar dig in i deras bilbyggande med hjälp av Oculus Rift

Bil / Chrysler

För att lyfta marknadsföringen kring modellen 200 har Chrysler gått ihop med Wieden+Kennedy Portland, Stopp och MPC Creative för att ta fram en virtuell upplevelse åt köparna. Med hjälp av Oculus Rift kommer man som kund att kunna få en rundtur i sin egna bil, från den första plåtbilen tills den är helt klar, på första parkett.

Upplevelsen som är fyra minuter lång kallas för "Beneath the Surface" och en teaser för hur det kommer att se ut ser vi här ovan.

gizmodo.com +

Första bilderna på LEGO:s fåglar

Pryl / Övrigt

Lego Birds är ett kommande lego-set som är framtaget via Lego Ideas, legos initiativ där legofans själva kan föreslå kommande modeller.

Lego avslöjade i början av den här månaden att Lego Birds från legoanvändaren Tom Poulsom skulle förverkligas och redan nu kan vi se hur de färdiga modellerna kommer att se ut.

I Poulsoms ursprungliga designförslag på legofåglar ingick ett 30-tal olika modeller som ni kan kolla in här. Tre av dessa ser nu ut att förverkligas och släpps antagligen på marknaden i början av nästa år.


lego.gizmodo.com +

1,5 miljoner Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire i Japan

Spel / Nintendo

Försäljningssiffrorna fortsätter att dundra in från Nintendo och nu har vi fått reda på att Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire har sålts i 1 535 000 exemplar i Japan under dess första tre dagar på marknaden. Detta inkluderar dock bara fysiska kopior så den verkliga siffran är förmodligen aningens högre än så.

Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire släpps, precis som Super Smash Bros. for Wii U, också det på fredag i Sverige.

nintendoeverything.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen