Blackmagic Cinema spelar in i RAW och 2,5K

Foto / Hårdvara

Blackmagic Design tillverkar diverse hårdvara samt mjukvara för film och tv-produktion. Nu lanserar de sin första kamera och helt ointressant verkar den absolut inte vara, rättare sagt tvärtom. Kameran heter Blackmagic Cinema Camera och har först och främst fyra stycken huvudpunkter som får den att sticka ut.

Det dynamiska omfånget ska vara på hela 13 steg vilket klår de flesta filmande systemkameror idag (Canon EOS 5D Mk II har 12 steg). Den kan filma i upplösningen 2,5K vilket är mer än vad stillbildskamerorna klarar av. Den spelar dessutom in i RAW vilket är helt underbart (om man har kraftfull dator) samt att kameran sist men inte minst endast kostar 3 000 dollar (ca: 25 000 kronor).

Vad gäller design så är kameran mest en liten låda med skärm och objektivfattning (Canon EF). Den är det vill säga byggd för att du ska kunna använda den med din favoritrigg, med dina vanliga tillbehör och objektiv.

Det som det tummas på är att kameran inte kan filma med framerates över 30p samt att sensorn är en 16mm-sensor, det vill säga cirka halva storleken av en fullformatssensor.

Sugen? Det är jag!

Läs mer på deras sajt eller på filmaren John Brawleys blogg då han har fått leka lite med den.

www.blackmagic-design.com +

Oculus VR köper Surreal Vision

Pryl / Virtuell verklighet

Oculus VR har som bekant Facebook-pengar vilket innebär att de kan köpa det mesta de är intresserade av. I dag offentliggjorde man att man köpt upp Surreal Vision vilket är ett företag som specialiserar på att i realtid återskapa verkliga miljöer i 3D.

Genom att filma omgivningen, analysera den och sedan bygga en virtuell representation i 3D kan man manipulera omgivningen man fysiskt befinner sig i.

Hur eller om detta fungerar i verkligheten återstår att se. Ett klipp på hur Surreal Visions teknik används tidigare kan beskådas ovan.

www.oculus.com +

Korg släpper MIDI-appen iM1 för iPad

iOS / Appar

Korg har ett gäng MIDI-appar till surfplattor baserade på företagets fysiska MIDI-keyboards. Nu har företaget släppt ytterligare en sådan vid namn iM1 och som namnet avslöjar så är den baserad på den klassiska Korg M1.

Ovan ser ni en genomgång av appen och känner ni att ni måste ha iM1 så kan ni ladda ner den här: iM1 på App Store. Priset ligger på 189 svenska riksdaler.

www.engadget.com +

Många väljer telefonen framför sex

Foto: Wikipedia
Mobil / Övrigt

Samsung har genomfört en undersökning på den svenska marknaden där man bland annat kommit fram till att många svenskar är mer intresserade av sin mobiltelefon än att ha sex.

Enligt undersökningen skulle två av tio hellre vara utan sex i tre månader än att vara utan sin mobiltelefon under samma period. Vidare framkom det att 28% av yngre personer mellan 16-24 år kollade sin mobil 6-10 gånger i timman medan 18% gjorde det ännu oftare. I 55+-åldersgruppen var det runt 66% som "bara" kollade sin mobil högst en gång i timman.

På frågan huruvida mobilen ansågs vara livsnödvändig svarade 45% av männen att den var det medan motsvarande siffra för kvinnor var 61%. Hur ofta kollar du din mobil? Svara gärna på enkäten nedan.

www.di.se +

IKEA inviger sin tredje vindkraftspark i Sverige

Samhälle / Ekonomi

Idag inviger IKEA sin tredje vindkraftspark i Sverige vilket gör att man nu är helt självförsörjande på el på den nordiska marknaden.

Det handlar om 30 vindkraftssnurror som står uppställda på Glötesvålen i Härjedalen. Totalt har IKEA investerat 1,5 miljarder kronor på förnybar el för den nordiska marknaden och Jonas Carlehed, hållbarhetsansvarig Ikea Sverige, säger i ett pressmeddelande:
"Om vi ska kunna växa och uppfylla vår vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna måste vi göra det inom de begränsningar som finns för vår planet."
IKEA:s plan är att vara helt självförsörjande på el på alla världens marknader till 2020. Globalt har IKEA investerat 14 miljarder kronor i förnybar el runt om i världen, främst har det handlar om vind- och solkraft.

www.di.se +

Disney har tagit fram en robot som går som en seriefigur

Pryl / Robotar

Disneys utvecklingsavdelning fortsätter att ta fram roliga grejer och nu har man börjat utveckla en robot som ska kunna gå och röra sig som en seriefigur.

Disney har redan idag en del mekaniska figurer med i sina föreställningar på Disney World men tanken är att roboten man nu utvecklar även skulle kunna röra sig på utanför en scen och på sikt kanske kunna ersätta de människor som idag arbetar som Kalle Anka, Musse Pigg och andra Disney-karaktärer.

www.disneyresearch.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen