m
r
Sir Ian McKellen vill gärna spela Gandalf igen
I Amazons LOTR-tvserie 
52.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Toyota satsar på elbilar
Bra idé! 
41.7°
+
Bobby Green
0
Kort dokumentär om Brandan "Bmike" Odums
Graffiti-konstnär i New Orleans 
80kg
+
Bobby Green

Test av Fujifilm X-E1

Trevlig så länge ljuset räcker till

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Fujifilm

Jag har den senaste månaden testat Fujifilm X-E1 med zoomen18-55mm f/2,8-4 OIS samt det fasta objektivet 18mm f/2.0. Jag har lite svårt att säga vad jag tycker om denna kamera precis som med andra spegellösa systemkameror, detta då alla har saker jag stör mig på eftersom jag är van med en spegelreflexkamera.

Jag måste dock börja med att detta är en av de spegellösa systemkameror jag tyckt om mest. Kameran har hyfsat snabb autofokus som fungerar bra enda tills ljuset blir aningen skumt. Tyvärr så lägger den av totalt när mörkret sedan kryper på och vägrar hitta fokus. Det är på just denna punkt som alla kameror i klassen fallerar och som gör att jag tycker de alla är på tok för dyra för vad man får, det är glorifierade kompaktkameror med bättre bildkvalitet. De enda kamerorna jag vet där autofokusen faktiskt kommer upp i tillräckligt hög nivå för att jag som är van med en spegelreflexkamera ska bli nöjd är Nikon 1-serien.

Men om man bortser från detta då, eftersom det är ett problem även hos konkurrenterna. Jo, bildkvaliteten är grym och jag älskar de bilder jag har fått ut från denna kamera. Jag gillar även handhavandet som med hjälp av bländarring och slutartidshjul gör att det går extremt snabbt att välja de inställningar man vill ha. Visst, om man vill ställa slutartiden i tredjedelsstel blir det lite mer krångel men jag är van med klassiska analoga kameror och tycker faktiskt att helsteg räcker allt som oftast.

Designen är enligt mig riktigt trevlig och om man jämför med storebror X-Pro1 så saknar denna hybridsökaren och är istället smidigare. Jag skulle välja denna kamera vilken dag som helst över X-Pro1 för att just storleken är viktig vad gäller en sådan här kamera. Jag saknar ej hybridsökaren utan nöjer mig ganska bra med den elektroniska sökare som finns.

Om man ställer den mot en av de större konkurrenterna, Sonys NEX-serie så är detta hus förstås bra mycket större men då Sonys objektiv är så pass stora så blir skillnaden volymmässigt ganska liten när man väl ska packa ned kameran i en väska eller så. Denna ger dessutom ett bra mycket bättre grepp.

En annan fördel med denna kamera är att Fuji är riktigt bra på att göra objektiv, jag är smått kör i 18mm-objektivet som satt på kameran säkert 90% av tiden.

Kan man leva med att bara fota i bra ljus så är detta en riktigt trevlig kamera helt enkelt. Mer än så täntke jag ej skriva så om ni undrar något får ni fråga i kommentarerna.

Sir Ian McKellen vill gärna spela Gandalf igen
I Amazons LOTR-tvserie 
52.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Toyota satsar på elbilar
Bra idé! 
41.8°
+
Bobby Green
0
Rickard Olsson slutar på Vem Vet Mest
Har lett SVT:s frågeprogram i 10 år 
28.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snart blir Boeing 747 en sällsynt syn i skyn
Tack för allt! 
41.4°
+
Roger Åberg
0
Tesla-kombin är färdigbyggd
Den från Qwest 
27.8°
+
Bobby Green
0
Google bannlyser nyhetstjänster som döljer sitt ursprungsland
För att motverka fake news 
49.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe bygger eget Mars-habitat hemma på gården
Helt självförsörjande 
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Svenskar använder betalappar mer än kontanter
Apparna har gått om i popularitet  
45.4°
+
Roger Åberg
0
Det här är världens brantaste bergbana
Ihopsnickrad av ABB 
54.4°
+
Roger Åberg
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
31.6°
+
Roger Åberg
0