m
Vi har kollat in nya Volvo V60!
Vi säger bara en sak: Wow! 
84.0°
+
Roger Åberg
0
Även BMW har fuskat med sina dieselbilar
Har nu erkänt trots tidigare nekande 
0.0°
+
Bobby Green
0
Vilken är den bästa gaffatejpen?
Det bör man ha koll på 
45.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Davie504 spelar Deadmau5 "omöjliga" basgång
Ingenting är omöjligt 
213kg
+
Bobby Green

Test av Fujifilm X-T1

En trevlig bekantskap

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Fujifilm

Detta är inte den första recensionen av Fujifilm X-T1 och inte heller den längsta men för vad det är värt så kommer här i alla fall mina tankar om en kamera som jag har använt en hel del de senaste månaderna, faktiskt till allt som inte innefattat studiojobb.

Inledning
Fujifilm X-T1 är den senaste av Fujifilms X-kameror och en av de stora förändringarna från föregående modeller är den mer klassiska designen. Kameran är inte direkt billig men om man jämför den mot de lite mer professionella husen från exempelvis Canon och Nikon så är den inte heller speciellt dyr. Och jag tycker verkligen det är kamerorna denna ska jämföras med.

Design & Ergonomi
Som alla Fujifilms nuvarande kameror så är denna enormt retroinspirerad och det är ju klart en smartsak om man gillar det. Personligen uppskattar jag det enormt och ofta så är utseendet något jag har kunnat utnyttja vid plåtningar då flera personer tror det är en analog kamera och frågar om den vilket är en bra ”conversation starter”.

En sak jag verkligen gillar är greppet på denna kamera, bra gummi och bra utformning gör detta till en skön kamera att hålla i. Stort plus på denna punkt. Ett annat plus är den grymma byggkvaliteten som känns riktigt proffsig.

Att ha fysiska reglage för de flesta viktiga funktioner är helt underbart och känslan i reglagen är riktigt bra. dock är inte alla låsknappar med mera helt perfekt placerade eller utformade så det finns fortfarande saker som kan bli bättre om man är ute efter en kamera som ska vara så snabbjobbad som möjligt. Samma gäller kontrollerna på baksidan som sitter lite väl långt in och blir svåra/jobbiga att trycka på, i alla fall för mina tjocka fingrar. Detta är dock småsaker så nu till den allmänna känslan.

Efter hoppet så kommer även tankar om känslan, användningen, funktioner, bildkvalitet och ja, allt annat som jag tycker och inte har glömt att skriva.

Känsla och användning
Trots småsaker som knapparna så är kameran en fröjd att använda, jag kan inte förklara varför men jag gillar verkligen att ta bilder med X-T1:an. Lite ligger säkert i designen, lite i ljudet från slutaren och en hel del i rattarna och reglagen som påminner mig hur det är att använda en analog kamera. Att just den analoga känslan infinner sig gör att jag inte heller stör mig lika mycket på den halvdana autofokusen som spegellösa kameror har och tyvärr ligger denna inte ens i topp på den punkten. Är det en sak jag ska klaga på så är det den jagande autofokusen som lätt tappar bort sig i mörkare situationer och aldrig går att använda om något rör på sig. Den är dock snabb i ljusa miljöer där det du plåtar står still vilket oftast är fallet för mig.

Jag måste dock säga att menyn är riktigt dålig och är något Fujifilm verkligen borde ta en titt på.

Funktioner
Kameran känns väldigt old school och ger bra kontroll över de grundläggande funktionerna men för den mer teknikälskande användaren så finns där även flera trevliga och mer avancerade funktioner. Bland annat har kameran inbyggt wifi som faktiskt fungerar hyfsat bra, jag gillar särskilt hur enkelt det är att i efterhand skicka över bilder till mobilen så att man kan dra vidare dessa till Facebook med mera.

Kameran har även en funktion som jag älskar i min D800 och det är möjligheten till dubbelexponering. Detta blev jag enormt glad över när jag hittade funktionen men desto mer ledsen över när jag insåg att kameran ej sparar dubbelexponeringar i raw utan endast jpg vilket enligt mig gör funktionen meningslös. särskilt då jag låter kameran fotografera raw+liten jpg så att jag har en jpg att slänga över till telefonen. Om man då ställer om till dubbelexponering så måste man tänka sig för då kameran vips endast sparar en liten jpg. Dumt.

Vinklingsbar skärm är ett stort plus, jpg-inställningarna för preview är riktigt bra och autoiso är som en gåva från ovan (och rätt vanlig i kameror idag)

Bildkvalitet
Detta är något som jag nästan slutat titta på när det kommer till kameror som har en sensor större än m4/3 då alla enligt mig ger tillräcklig kvalitet. Just denna kamera tycker jag dock står ut från mängden och i många fall kan den mäta sig med min D800, i alla fall om man pratar skärpa och hudtoner. Jag skulle utan tvekan kunna använda denna kamera på porträttuppdrag, särskilt med det objektiv som jag testade kameran med, 56mm f/1.2. Den gluggen är enormt trevlig och jag har endast gott att säga om den, bokehn är fin, skärpan är grym och byggkvaliteten är top notch. Så är även fallet med det andra objektivet jag lekt med och som oftast sitter på kameran, deras 23mm f/1.4. Jag är grymt imponerad över just objektivens byggkvalitet och prestanda men jag är inte förvånad, Fujifilm har alltid varit enormt duktiga på optik.

En nackdel med objektiven är dock att bländarringen är på tok för lätt så man kommer lätt åt den och vips så har man ändrat bländaren utan att man märker.

Slutsats
Jag kategoriserar dagens kameror på tre sätt, fickkameran som verkligen alltid kan vara med, den lite större vardagskameran som inte väger så mycket och lätt kan få följa med på axeln om man tror man kan vilja fotografera och sist men inte minst (ordagrant) den stora systemkameran som bara åker med när man vet att man ska fotografera. Just nu har jag tre favoriter i dessa kategorier och det är Panasonic GM1, fujifilm X-T1 samt Nikon D800.

Fujifilm är kort och gott en trevlig kamera väl värd sina pengar även om det fortfarande finns saker att jobba på. Jag trodde att jag egentligen skulle gilla Sonys små fullformatare mer men nej, jag använder hellre denna kamera mest på grund av känslan och bildkvaliteten är oftast likvärdig. Denna har dessutom snabbare autofokus och då jag tycker denna är lite långsam kan ni fundera över vad jag tycker om Sony A7.

Fujifilm X-T1 kostar ca 11 000 kronor och prislapparna på de två objektiv jag skrev om ligger på 10 000 kronor för 56mm-objektivet och strax under 9 000 kronor för 23mm-objektivet.

De tre testbilderna finns i större versioner på Flickr här. Tyvärr hade jag bara fixade svartvita bilder på datorn när jag skrev artikeln.

Läs mer
Även BMW har fuskat med sina dieselbilar
Har nu erkänt trots tidigare nekande 
0.0°
+
Bobby Green
0
Vilken är den bästa gaffatejpen?
Det bör man ha koll på 
45.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Falcon 9:s raketkåpa slog ner i havet
Oklart om den går att återanvända 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
E-sport kommer att omsätta över 7 miljarder kronor i år
Framtidsbransch? 
47.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google Assistant får stöd för svenska inom några månader
På tiden! 
60.0°
+
André Stray
0
Observatoriemuseet i Stockholm räddas!
Har varit stängt sedan 2013 
55.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nintendo storvinnare på DICE Awards
Kammade hem åtta priser på galan 
42.0°
+
André Stray
0
Ett gäng ungar träffar en 101-åring
Kan de fatta att hon inte hade en iPad? 
41.4°
+
Bobby Green
0
Forskare utvecklar konstgjorda eldflugor
LED-lampor flyger runt i luften 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Donald Trump skyller skolskjutning på film och spel
Party like it's 2000! 
-55.5°
+
André Stray
0
Cern ska flytta antimateria
Blir första gången man testar det 
49.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Storyn om Steven Avery fortsätter med Convicting a Murderer
Ska ge en annan vinkel på målet 
42.0°
+
André Stray
0
Android One även till dyrare telefoner
Garanterade uppdateringar och rent gränssnitt åt alla! 
46.4°
+
Roger Åberg
0
En till karaktär i Metal Gear Survive?
Det blir 10 dollar, tack! 
10.5°
+
André Stray
0
The Ring goes augmented reality
Det här kan nog vara lite otäckt 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vyn från cockpit när flygplan lyfter från hangarfartyg
Mäktigt! 
51.4°
+
Roger Åberg
0
Bill Gates gissar pris på varor
Hur bra koll har världens rikaste person? 
42.2°
+
André Stray
0
Det här är Jon Olssons nya Audi RS6
Bröööööööööööööööööööööl 
45.7°
+
Roger Åberg
0
Pris och högupplösta bilder på Samsung Galaxy S9
Nästan 10 lax! 
25.0°
+
Roger Åberg
0
ARM vill bygga in SIM-kort i processorer
iSIM är tänkt att användas av IoT-grejer 
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nästa år kommer laptops med 5G
Intel gör som Qualcomm 
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Blizzard överraskar med uppdatering till Warcraft III
Balansfix, widescreen-stöd och stöd för 24 spelare 
63.8°
+
André Stray
0
Kurzgesagt pratar om homeopatiska mediciner
Funkar det, egentligen? 
42.9°
+
André Stray
0
Mitsuoka uppdaterar modellen Himiko
En Mazda Miata med klassiskt utseende 
41.9°
+
Bobby Green
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
105.4°
+
Roger Åberg
0