m

Test av Fujifilm X-T1

En trevlig bekantskap

Foto / Fujifilm

Detta är inte den första recensionen av Fujifilm X-T1 och inte heller den längsta men för vad det är värt så kommer här i alla fall mina tankar om en kamera som jag har använt en hel del de senaste månaderna, faktiskt till allt som inte innefattat studiojobb.

Inledning
Fujifilm X-T1 är den senaste av Fujifilms X-kameror och en av de stora förändringarna från föregående modeller är den mer klassiska designen. Kameran är inte direkt billig men om man jämför den mot de lite mer professionella husen från exempelvis Canon och Nikon så är den inte heller speciellt dyr. Och jag tycker verkligen det är kamerorna denna ska jämföras med.

Design & Ergonomi
Som alla Fujifilms nuvarande kameror så är denna enormt retroinspirerad och det är ju klart en smartsak om man gillar det. Personligen uppskattar jag det enormt och ofta så är utseendet något jag har kunnat utnyttja vid plåtningar då flera personer tror det är en analog kamera och frågar om den vilket är en bra ”conversation starter”.

En sak jag verkligen gillar är greppet på denna kamera, bra gummi och bra utformning gör detta till en skön kamera att hålla i. Stort plus på denna punkt. Ett annat plus är den grymma byggkvaliteten som känns riktigt proffsig.

Att ha fysiska reglage för de flesta viktiga funktioner är helt underbart och känslan i reglagen är riktigt bra. dock är inte alla låsknappar med mera helt perfekt placerade eller utformade så det finns fortfarande saker som kan bli bättre om man är ute efter en kamera som ska vara så snabbjobbad som möjligt. Samma gäller kontrollerna på baksidan som sitter lite väl långt in och blir svåra/jobbiga att trycka på, i alla fall för mina tjocka fingrar. Detta är dock småsaker så nu till den allmänna känslan.

Efter hoppet så kommer även tankar om känslan, användningen, funktioner, bildkvalitet och ja, allt annat som jag tycker och inte har glömt att skriva.

Känsla och användning
Trots småsaker som knapparna så är kameran en fröjd att använda, jag kan inte förklara varför men jag gillar verkligen att ta bilder med X-T1:an. Lite ligger säkert i designen, lite i ljudet från slutaren och en hel del i rattarna och reglagen som påminner mig hur det är att använda en analog kamera. Att just den analoga känslan infinner sig gör att jag inte heller stör mig lika mycket på den halvdana autofokusen som spegellösa kameror har och tyvärr ligger denna inte ens i topp på den punkten. Är det en sak jag ska klaga på så är det den jagande autofokusen som lätt tappar bort sig i mörkare situationer och aldrig går att använda om något rör på sig. Den är dock snabb i ljusa miljöer där det du plåtar står still vilket oftast är fallet för mig.

Jag måste dock säga att menyn är riktigt dålig och är något Fujifilm verkligen borde ta en titt på.

Funktioner
Kameran känns väldigt old school och ger bra kontroll över de grundläggande funktionerna men för den mer teknikälskande användaren så finns där även flera trevliga och mer avancerade funktioner. Bland annat har kameran inbyggt wifi som faktiskt fungerar hyfsat bra, jag gillar särskilt hur enkelt det är att i efterhand skicka över bilder till mobilen så att man kan dra vidare dessa till Facebook med mera.

Kameran har även en funktion som jag älskar i min D800 och det är möjligheten till dubbelexponering. Detta blev jag enormt glad över när jag hittade funktionen men desto mer ledsen över när jag insåg att kameran ej sparar dubbelexponeringar i raw utan endast jpg vilket enligt mig gör funktionen meningslös. särskilt då jag låter kameran fotografera raw+liten jpg så att jag har en jpg att slänga över till telefonen. Om man då ställer om till dubbelexponering så måste man tänka sig för då kameran vips endast sparar en liten jpg. Dumt.

Vinklingsbar skärm är ett stort plus, jpg-inställningarna för preview är riktigt bra och autoiso är som en gåva från ovan (och rätt vanlig i kameror idag)

Bildkvalitet
Detta är något som jag nästan slutat titta på när det kommer till kameror som har en sensor större än m4/3 då alla enligt mig ger tillräcklig kvalitet. Just denna kamera tycker jag dock står ut från mängden och i många fall kan den mäta sig med min D800, i alla fall om man pratar skärpa och hudtoner. Jag skulle utan tvekan kunna använda denna kamera på porträttuppdrag, särskilt med det objektiv som jag testade kameran med, 56mm f/1.2. Den gluggen är enormt trevlig och jag har endast gott att säga om den, bokehn är fin, skärpan är grym och byggkvaliteten är top notch. Så är även fallet med det andra objektivet jag lekt med och som oftast sitter på kameran, deras 23mm f/1.4. Jag är grymt imponerad över just objektivens byggkvalitet och prestanda men jag är inte förvånad, Fujifilm har alltid varit enormt duktiga på optik.

En nackdel med objektiven är dock att bländarringen är på tok för lätt så man kommer lätt åt den och vips så har man ändrat bländaren utan att man märker.

Slutsats
Jag kategoriserar dagens kameror på tre sätt, fickkameran som verkligen alltid kan vara med, den lite större vardagskameran som inte väger så mycket och lätt kan få följa med på axeln om man tror man kan vilja fotografera och sist men inte minst (ordagrant) den stora systemkameran som bara åker med när man vet att man ska fotografera. Just nu har jag tre favoriter i dessa kategorier och det är Panasonic GM1, fujifilm X-T1 samt Nikon D800.

Fujifilm är kort och gott en trevlig kamera väl värd sina pengar även om det fortfarande finns saker att jobba på. Jag trodde att jag egentligen skulle gilla Sonys små fullformatare mer men nej, jag använder hellre denna kamera mest på grund av känslan och bildkvaliteten är oftast likvärdig. Denna har dessutom snabbare autofokus och då jag tycker denna är lite långsam kan ni fundera över vad jag tycker om Sony A7.

Fujifilm X-T1 kostar ca 11 000 kronor och prislapparna på de två objektiv jag skrev om ligger på 10 000 kronor för 56mm-objektivet och strax under 9 000 kronor för 23mm-objektivet.

De tre testbilderna finns i större versioner på Flickr här. Tyvärr hade jag bara fixade svartvita bilder på datorn när jag skrev artikeln.

Läs mer
Youtube börjar med betalt medlemsskap
Går i Twitchs fotspår 
24.0°
+
André Stray
0
Nintendo hyllar cross-play i ny reklamfilm
Det är roligare att göra saker tillsammans! 
45.7°
+
André Stray
0
Ozark återvänder 31 augusti
Andra säsongen är snart här! 
57.4°
+
André Stray
0
Gorillan Koko har dött
Vila i frid! 
13.5°
+
Roger Åberg
0
Adam Savage hänger med Onewheel
Bygger egen elbräda 
41.1°
+
André Stray
0
Första recensionerna av Audi Q8 är här
Bör Mercedes GLE Coupé och BMW X6 oroa sig? 
30.7°
+
Bobby Green
0
Trailer för Welcome to Marwen
Steve Carell leker med dockor 
44.9°
+
André Stray
0
Google fixar bättre kontohantering i Android
På tiden! 
41.5°
+
André Stray
0
USA:s regering ogillar Googles samarbete med Huawei
Anses vara risk mot nationell säkerhet 
22.6°
+
André Stray
0
Bose släpper lurar du ska sova med
Byssan lull... 
48.4°
+
Roger Åberg
0
Fox godkänner Disneys bud på 71,3 miljarder dollar
Disney kommer äga nästan hela Marvel-universumet 
31.9°
+
André Stray
0
Audi och Hyundai ska samarbeta kring bränslecellsteknik
Vill snabba på utvecklingen 
49.2°
+
Bobby Green
0
Cyklister får köra på körbana även om det finns cykelbana
Men vad i hela fridens namn? 
30.6°
+
Bobby Green
0
Ny Teenage Mutant Ninja Turtles på ingång
Turtle Power! 
33.1°
+
André Stray
0
Steams sommarrea bara några timmar bort
Bara att börja tänja plånboken 
42.5°
+
André Stray
0
Star Wars-spinoffer har lagts på is
Efter Solo-floppen 
45.9°
+
André Stray
0
Dålig läppläsning av herrarna Trump och Jong-Un
Känns rimligt att det var det här som sades 
47.4°
+
Roger Åberg
0
En närmre genomgång av Volvo S60
Denna gång utan svengelska 
43.5°
+
Roger Åberg
0
Virvelringar som kolliderar
Vackert och tidsödande 
50.4°
+
Roger Åberg
0
Videofrossa: Nya Volvo S60
Se den på vägen, syna den och se den i fabriken 
44.5°
+
Roger Åberg
0
Lite gameplay från Mutant Year Zero: Road to Eden
Ser bra ut! 
43.6°
+
André Stray
0
Det här är nya Volvo S60!
Första Volvon som tillverkas i USA 
55.7°
+
Bobby Green
0
Matt Damon kommer att spela Carroll Shelby
Ny film om Fords Ferrari-fight på gång 
43.3°
+
Bobby Green
0
Nu kan du beställa Nokia 8110
Banantelefonen i ny version 
51.7°
+
Roger Åberg
0