m
Regeringen vill ha estetiska ämnen på gymnasieprogram
Vill göra dessa obligatoriska 
32.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Koenigsegg kan tänka sig att göra en elbil
Men kunderna vill ha riktigt motorljud 
45.1°
+
Bobby Green
0
Robyn släpper ny musik i år
Exakt när är dock oklart 
162kg
+
Bobby Green

Recension: Black Rapid R-Strap

Lysande idé med små brister i utförandet

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Hårdvara

Idag damp det ner ett tjockt paket i brevlådan. Inuti fanns två stycken Black Rapid R-Strap, en ny sorts kamerarem som skulle kunna "revolutionera" kameraremsmarknaden.

Grundutförandet av R-Strap består av en rem som man trär diagonalt över kroppen. Genom att skruva fast en liten del, liknande ett snabbfäste för stativ, i stativgängan så kan man haka fast och loss kameran väldigt enkelt. Den gör också att man blixtsnabbt och väldigt smidigt kan få upp kameran i "skarpt läge" eftersom den löper utmed remmen.
Den är också väl vadderat och väldigt skön att ha hängande på axeln. Om man har en kamera och inget batteripack så är R-Strap lysande. De små problemen börjar när ditt kamerastall skiljer sig från den beskrivningen.

Den tillhörande skruven, FastenR, som du monterar i stativgängan är så dåligt designad att det är omöjligt att hålla i ett eventuellt batterigreppet. Dock kan man köpa R-Strap utan den och då kan man använda ett vanligt, mindre snabbfäste. Det blir fortfarande lite klumpigare men det går defenitivt att använda batterigreppet.

Ett annat problem, som var mycket mindre än jag trodde från början, är hur man ska göra om man har fler än en kamera. Konstruktionen gör det omöjligt att ha en kamera på vardera axel så att banden korsar varandra. Efter en liten stunds funderande kom jag fram till lösningen som ni ser på bilden. En kamera får helt enkel hänga lite längre upp och lite längre bak än den andra. På det sättet går det, efter lite övning, nästan helt smärtfritt att använda båda kamerorna. Den undre kameran blir något blockerad av den övre, men det går ändå blixtsnabbt att byta kamera. Båda kamerorna hänger på samma axel men eftersom tyngden fördelas på nästan 20 cm så känns kilona knappt.

Mitt på remmen sitter ett flyttbart "lås" som ska hålla kameran i rätt läge. Dock ger materialet i den vadderade delen av remmen så lite friktion att den glider lite som den vill i alla fall. Någon sorts gummimaterial närmast kläderna hade varit att föredra.

Den dyrare varianten av R-Strap har ett fack som passar de flesta mobiltelefoner och även plats för minneskort och dylikt. R-Strap eliminerar risken att trassla in sig i remmen eller att för den delen få med remmen i bild. Och om man inte använder deras orginalfäste, den gigantiska skruven, så är det här en riktigt bra uppfinning som kommer att skona många axlar.

Black Rapid R-Strap kostar 310 resp. 390 kronor (inkl. frakt) utan FastenR och kan beställas från Black Rapids hemsida, där du även kan se en film på R-Strap in action.
www.blackrapid.com

PS. Om du vill göra en själv så hittar du en på www.flickr.com. DS.

Läs mer
RSS 8 kommentarer till artikeln
Amnell
Ja jäklar så stor skruven var...
Bra recension dock. Var nyfiken på att inhandla en rem, men frågan är om man inte borde försöka bygga en själv i stället. Är ju inte direkt atomklyvningskunskaper som krävs.
av Amnell, torsdag 13 mars 2008 kl 18:36
Jens Lennartsson
Kul att recensionen gav något.
Jag hade nog köpt en, den mindre räcker gott och väl. Det känns som det är riktigt bra kvalité på bygget.
av Jens Lennartsson, torsdag 13 mars 2008 kl 19:39
Kiwii
Skulle vara najs att kunna använda den till D300 med batterigrepp och ett 17-55mm (~1kg) men det skulle antagligen balansera jävligt illa?
Med ett 80-200 (~1.3kg och stativfäste) skulle det nog funka bra men det känns lite ovärt att ha flera remmar till olika objektiv..
av Kiwii, torsdag 13 mars 2008 kl 22:25
Jens Lennartsson
Tror att mitt 17-35 borde väga runt 1 kg. Inga som helst problem, tycker jag.

av Jens Lennartsson, torsdag 13 mars 2008 kl 23:01
Trisen
Ser sanerligen klumpigt ut och desutom pekar ju gluggarn utåt ... Om man nu har ett hus med längre bränvid
ex 70-200 som är väl standard när man jobbar med 2 hus
tex..blir det defenetivt inte smidigt...

man brukar ju dra huset så att gluggen ligger längst
midja mot rygg på vardera axel och möjligen ett hus fram
om man nu har 3 hus i fält?! möjligen överdrivet dock..

sen som nån sa felbelastning på rygg-> KLUMPIGT VÄRRE!
av Trisen, torsdag 13 mars 2008 kl 23:36
Jens Lennartsson
Trisen: Det är bara att låta de peka bakåt om man vill.
av Jens Lennartsson, torsdag 13 mars 2008 kl 23:44
Press play on tape
Samma princip som då man bär automatkarbin "i slinga". Avlastande men ändå lättillgängligt.
av Press play on tape, fredag 14 mars 2008 kl 11:41
mila
för att vidarebefodra ett tips från www.fotosidan.se´s forum så kan man testa principen genom att helt enkelt använda en bagagerem med en nyckelring
av mila, lördag 15 mars 2008 kl 02:00
Kommentera artikeln







Regeringen vill ha estetiska ämnen på gymnasieprogram
Vill göra dessa obligatoriska 
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Koenigsegg kan tänka sig att göra en elbil
Men kunderna vill ha riktigt motorljud 
45.0°
+
Bobby Green
0
Intresset för Melodifestivalen sjunker
En halv miljon tittare har försvunnit sedan premiären 
55.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Wayke lockar bilhandlare från Blocket
Bilia går över till bilhandlarnas Blocket-konkurrent 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Lajkat!
Schibsted skrotar sin viralsatsning 
68.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Centerpartiet vill sätta in hemvärnet mot hackers
IT-experter kan få hjälpa till frivilligt 
49.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny video visar när Tesla Roadster accelererar
Prototyp även utställd i Palo Alto 
41.0°
+
Bobby Green
0
John Oliver snackar Donald Trump, igen
Klockrent som vanligt 
43.5°
+
Bobby Green
0
Google avslöjar säkerhetsbugg i Microsofts webbläsare Edge
Innan Microsoft fixat denna 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Thierry Neuville vann Rally Sweden
Följde ni rallyt? 
42.2°
+
Bobby Green
0
Spelföretag vill inte släppa på upphovsrätt för övergivna spel
Så de kanske försvinner för alltid 
16.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Intel släpper drivrutiner som anpassar sig till spel
Datorn optimeras för det man spelar 
45.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon ska fixa säkerhetsbrister i Tesla Model 3
Fick synpunkter efter krasch 
43.9°
+
Bobby Green
0
Idag är det tio år sedan HD DVD dödförklarades
Blu-ray gick vinnande ur den striden 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple köper in en andra säsong av Carpool Karaoke
Populärt att sjunga i bilar? 
24.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google lanserar Gmail Go
Tar inte så mycket plats på telefonen 
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu kan du få en trecylindrig motor i Volvo XC40
Första för Volvo 
43.1°
+
Bobby Green
0
Female Legends får 5 miljoner av Arvsfonden
Spelförening ska arbeta för jämlikhet 
45.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Opportunity firar 5000 mars-dygn på Mars
Tut i luren! 
51.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här sägs vara baken på nya Porsche 911
992 visar lite hud 
46.6°
+
Bobby Green
0
Coop har sagt upp avtalet med PostNord
Anledningen är Kina-paketen 
58.2°
+
Roger Åberg
0
Kommer bättre hälsa betyda fler människor?
Bill Gates svarar 
51.4°
+
Roger Åberg
0
Apple börjar kräva stöd för iPhone X
Nya appar kommer inte släppas igenom annars 
45.7°
+
Roger Åberg
0
Joel McHale försöker ta en kaffe på Netflix-kontoret
Träffar gamla Community-kompisar! 
41.7°
+
Roger Åberg
0
Fully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
62.9°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
49.3°
+
Roger Åberg
0
Wired tar en titt på konstgjort kött
Framtidens grej? 
54.5°
+
André Stray
0
Drönare orsakade eventuellt en helikopter-krasch
Amerikanska myndigheter ska undersöka orsaken 
31.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple har problem med anställda som går in i väggen
Bokstavligt talat  
52.9°
+
André Stray
0
Porsche kan nu 3D-printa svårfunna delar
Till modellerna 959, 964 och 365 
59.1°
+
Bobby Green
0
En första titt på Cobra Kai
Karate Kid 34 år senare 
44.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
3 Billboards outside Grenfell, London
Offer för brandkatastrof hämtar inspiration från film 
49.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nokia kan lägga ner wearablesavdelningen
Withingssatsningen verkar ha gått sådär 
31.5°
+
André Stray
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
102.9°
+
Roger Åberg
0