http://foto.feber.se Feber.se - din guide till det mesta sv Tue, 07 Jul 2015 12:53:16 GMT Feber CMS roger@feber.se (Roger Aberg) webmaster@feber.se (Feber Webmaster) 2014 Bonnier Tidskrifter. All rights reserved. Feber / Foto <![CDATA[Film visar hur Sony RX100 IV filmar i slow motion]]> http://feber.se/foto/art/330464/film_visar_hur_sony_rx100_iv_f/?rss=true http://feber.se/foto/art/330464/film_visar_hur_sony_rx100_iv_f/#comments 1000fpsFörra månaden presenterade Sony sin nya kompaktkamera RX100 IV som ska kunna filma slow motion i 1000fps. I den här videon får vi se hur det ser ut.

Kameran ska anlända i juli med en prislapp på 948 dollar.
petapixel.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330464/film_visar_hur_sony_rx100_iv_f/


]]>
Tue, 07 Jul 2015 08:30:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330464/film_visar_hur_sony_rx100_iv_f/?from=rss
<![CDATA[Panoramafriheten kan försvinna i Sverige]]> http://feber.se/foto/art/330446/panoramafriheten_kan_frsvinna_/?rss=true http://feber.se/foto/art/330446/panoramafriheten_kan_frsvinna_/#comments Nytt förslag ska diskuteras i EUPanoramafrihet innebär rätten att fotografera, filma, måla eller teckna av olika byggnader eller konstverk i världen och publicera sina verk. I de flesta länderna liksom i Sverige har vi den här rätten att uttrycka oss konstnärligt utan att det inskränker upphovsrätten. Men det kan komma att ändras.

Om några dagar, den 9 juli, ska nämligen Europaparlamentet rösta om en modernisering av Upphovsrättslagen där en inskränkning av Panoramafriheten i Europa ingår. Går förslaget igenom blir det förbjudet att fotografera byggnader och skulpturer i offentliga miljöer utan att ha frågat arkitekten eller konstnären om lov.

Som underlag till beslutet ligger Julia Reda-rapporten som är skriven av parlamentarikern Julia Reda som är för Panoramafriheten. Den 16 juni godkände dock Europaparlementet ett tillägg om inskränkning av Panoramafriheten tillsammans med krav på geo-blockning för filmer i olika länder. Med andra ord ligger dessa två punkter med i det nya förslaget om moderniserad upphovsrätt i Europa. Julia Reda säger så här i en artikel på Europaparlamentets hemsida:

– Det finns bara ett fåtal krafter i världen som är starkare än människors vilja att uttrycka och dela sina erfarenheter och tankar, i skrift, bilder eller musik. Vi sparar våra resor, och vårdar våra intryck för långa vinterkvällar och hela framtida generationer. Våra lagar strävar efter att belöna författaren, uppmuntra skapandet och säkerställa utbytet av arbete. När intressen överlappar, råder de för medling.

– Panoramafrihet är det kodifierade erkännandet att det offentliga rummet verkligen existerar till allas nytta. En byggnad eller skulptur förtjänar och tar emot lagens skydd, men omfattningen av det skyddet tar slut där skyddet av det offentliga rummet börjar.

– För att upphovsrätten ska fungera och för att bli accepterat måste det göra mer än bara skydda arbetet. Det måste skänka andrum för dem som uttrycker, som porträtterar, som skulpterar, som citerar och som kritiserar. Panoramafrihet är del av detta andrum för dem som skapar, för Europas över 500 miljoner författare.


Så vad skulle det här egentligen innebära i praktiken, om förslaget går igenom? Jo, att du och jag inte kan fotografera som vi vill när vi är ute och reser i Europa och publicera bilderna på internet utan att be om lov först, oavsett om det handlar om semesterfotografier eller något mer seriöst. Det innebär också att sajter som Wikipedia och Wikimedia inte längre kan ha bilder med offentliga byggnader eller statyer på sina hemsidor för att illustrera den skriva informationen. Så här säger Jan Ainali på Wikimedia Sverige i ett pressmeddelande:

– Det här vore en katastrof. Wikimedias idé är att tillhandahålla material som kan användas fritt, och om den här typen av bilder inte längre får användas för vissa syften kommer de vara tvungna att raderas. Det innebär också att vi inte kan illustrera artiklar med bilder på byggnader och skulpturer i offentliga miljöer.

För att visa hur förändringen skulle påverka Wikipedia dolde den svenskspråkiga versionen av sajten alla sina bilder under 1 juli i år.
www.europarl.europa.eu

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330446/panoramafriheten_kan_frsvinna_/


]]>
Mon, 06 Jul 2015 16:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330446/panoramafriheten_kan_frsvinna_/?from=rss
<![CDATA[GoPro släpper Hero 4 Session]]> http://feber.se/foto/art/330435/gopro_slpper_hero_4_session/?rss=true http://feber.se/foto/art/330435/gopro_slpper_hero_4_session/#comments En ny kamera i helt nytt formatGoPro är rätt duktiga på att släppa nya kameror. För några veckor sedan släpptes nya GoPro Hero+LCD, som är samma kamera som den prisvärda Hero fast med en LCD-display på baksidan. Nu har GoPro utökat sitt kamerautbud med nya Hero 4 Session där företaget praktiskt taget klämt in hårdvaran från GoPro Hero 4 Silver i ett väldigt litet format.

Hero 4 Session är 50 procent mindre och 40 procent lättare än GoPro Hero 4 Silver och Black, vilket är rätt imponerande då dessa är väldigt små kameror. Något som får den kubformade kameran att sticka ut är att du inte behöver något extra hölje till kameran för att använda den under vatten. Höljet är vattentätt ner till 10 meters djup och tål diverse stötar och sådant. Eftersom kameran inte har något extra hölje så kan du också spela in riktigt bra ljud tack vare de dubbla mikrofonerna även när då håller och leker i vattnet utan att oroa dig att ha sönder kameran.

Kameran kan filma i 1440p med 30fps, 1080p/60fps eller 720p/100 och du kan plåta med 8 megapixlars upplösning. Session har ärvt en del funktioner från toppkamerorna Hero 4 Black och Silver som vidvinkelfunktionen SuperView, Protune som ger dig lite mer flexibilitet i redigeringen och Auto Low Light.

Session har endast två knappar och en display. Den stora knappen på toppen aktiverar inspelning och håller du in den i tre sekunder aktiveras bildtagningen. På knappen på baksidan kan du aktivera kamerans wifi för att kunna koppla telefonen till Session. Displayen visar batteristatus, vilket läge kameran är i och vilken upplösning och fps som körs.


Ovan ser ni några nya tillbehör som kommer att släppas. Uppe till vänster är ett fodral till dina kameror och tillbehör vid namn Casey. The Strap, nere till vänster, är ett flexibelt fäste som du kan placera nästan vart som helst. Uppe till höger ser ni Floaty som gör att Hero 4 Session kan flyta. Nere till höger ser ni The Jam som med hjälp av tumskruvar går att fästa på diverse ställen som instrument och liknande. I faktarutan nedan hittar ni diverse priser på de nya tillbehören.

GoPro Hero 4 Session kommer att dyka upp på GoPros hemsida och diverse återförsäljare 12 juli och rekommenderat pris är 4 199 kronor. Kameran har samma fäste som tidigare och kan användas med samtliga GoPro-tillbehör.

Förra veckan följde vi med GoPro till äventyrsparken Area 47 i västra Österrike för att testa den nya kameran och vad jag tyckte om kameran hittar ni efter Läs Mer. Och fakta om kameran hittar också efter klicket.gopro.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330435/gopro_slpper_hero_4_session/


]]>
Mon, 06 Jul 2015 15:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330435/gopro_slpper_hero_4_session/?from=rss
<![CDATA[Nu får du fotografera i Vita Huset]]> http://feber.se/foto/art/330398/nu_fr_du_fotografera_i_vita_hu/?rss=true http://feber.se/foto/art/330398/nu_fr_du_fotografera_i_vita_hu/#comments Om du skulle ha vägarna förbiAtt fotografera eller använda sociala medier under rundturer i Vita Huset har tidigare varit förbjudet. En regel som gällt i över 40 år. Men nu river Michelle Obama, gissningsvis inte på eget bevåg, bokstavligt talat upp förbudet.

Dock finns det fortfarande vissa restriktioner som att man inte får använda selfiepinnar, actionkameror eller kameror med utbytbart objektiv. Via länken nedan kan ni kolla in några personer som direkt utnyttjat de nya möjligheterna.fstoppers.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330398/nu_fr_du_fotografera_i_vita_hu/


]]>
Sat, 04 Jul 2015 09:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330398/nu_fr_du_fotografera_i_vita_hu/?from=rss
<![CDATA[Nikon lanserar två nya superteleobjektiv]]> http://feber.se/foto/art/330305/nikon_lanserar_tv_nya_supertel/?rss=true http://feber.se/foto/art/330305/nikon_lanserar_tv_nya_supertel/#comments Nikkor 600mm och 500mm är betydligt lättare än föregångarnaTvå nya teleobjektiv är på gång från Nikon och det handlar om Nikkor 600mm f/4E FL ED VR och AF-S Nikkor 500mm f/4E FL ED VR.

För att dra ner på vikten på de båda objektiven jämfört med föregångarna har Nikon använt sig av flouritglaselement samt Nano Crystal Coat och ED-glas. Resultatet är att Nikkor 500mm väger 20 procent mindre än föregångaren (3090 gram mot tidigare 3880 gram) medan Nikkor 600mm väger 25 procent mindre (3810 gram mot tidigare 5060 gram). En ordentlig viktförändring med andra ord.

Förutom den lättare vikten har objektiven även utrustats med elektromagnetiskt styrda bländare som ska ge mer konsekvent och exakt exponering vid snabb serietagning. Perfekt för de som exempelvis fotar sport och djur med andra ord. Objektiven har även fått Nikons senaste vibrationsreduceringsteknik, som ger upp till fyra steg längre slutartid, samt ett speciellt sport-läge som ska göra det lättare att följa rörliga motiv. De är även täckta med en flourbeläggning som stöter bort vatten, damm och smuts.

Objektiven kommer att finnas tillgängliga på marknaden från och med 16 juli i år och det rekommenderade priset för 500 mm-objektivet är 115 390 kronor medan 600 mm-objektivet kostar 137 490 kronor.Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330305/nikon_lanserar_tv_nya_supertel/


]]>
Thu, 02 Jul 2015 09:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330305/nikon_lanserar_tv_nya_supertel/?from=rss
<![CDATA[Moment släpper nytt makrobjektiv för mobiltelefoner]]> http://feber.se/foto/art/330262/moment_slpper_nytt_makrobjekti/?rss=true http://feber.se/foto/art/330262/moment_slpper_nytt_makrobjekti/#comments The Moment Macro Lens

Ett nytt makroobjektiv för mobiltelefoner har presenterats av Moment. The Moment Macro Lens erbjuder 10x förstoring och är anpassat för alla Moments egna mobilskal för iPhone. Själva mobilskalet lanserades via ett Kickstarterprojekt tidigare i år.

Makroobjektivet har också en diffuser hood som ska justera ljuset och fungera som en liten inbyggd softbox.

När objektivet ska släppas finns det ingen information om men det kommer att finnas tillgängligt för beställning på Moments hemsida när det väl är färdigt. Där kan ni även kolla in lite exempelbilder tagna med objektivet.
momentlens.co

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330262/moment_slpper_nytt_makrobjekti/


]]>
Wed, 01 Jul 2015 10:30:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330262/moment_slpper_nytt_makrobjekti/?from=rss
<![CDATA[Timelapse visar hur gammalt trasigt foto återställs]]> http://feber.se/foto/art/330165/timelapse_visar_hur_gammalt_tr/?rss=true http://feber.se/foto/art/330165/timelapse_visar_hur_gammalt_tr/#comments Med hjälp av PhotoshopI den här filmen får vi se en timelapse över processen att återställa ett gammalt och delvis förstört foto till ett nytt fräscht format med hjälp av Photoshop. Det är bara att säga hatten av för tekniken.
www.diyphotography.net

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330165/timelapse_visar_hur_gammalt_tr/


]]>
Tue, 30 Jun 2015 08:30:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330165/timelapse_visar_hur_gammalt_tr/?from=rss
<![CDATA[Kattunge chillar med fotograf]]> http://feber.se/foto/art/330104/kattunge_chillar_med_fotograf/?rss=true http://feber.se/foto/art/330104/kattunge_chillar_med_fotograf/#comments NaaaaaaaaawNär fotografen Mitsuaki Iwago besökte Okinawa för att fotografera söta katter fick han ett väldigt mysigt besök av en liten kattunge.
www3.nhk.or.jp

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330104/kattunge_chillar_med_fotograf/


]]>
Mon, 29 Jun 2015 10:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330104/kattunge_chillar_med_fotograf/?from=rss
<![CDATA[Ännu en zoomvideo från Nikon Coolpix P900]]> http://feber.se/foto/art/330095/nnu_en_zoomvideo_frn_nikon_coo/?rss=true http://feber.se/foto/art/330095/nnu_en_zoomvideo_frn_nikon_coo/#comments Bra drag i zoomen #2Ytterligare en person har lagt vantarna på en Nikon Coolpix P900 och visar hur bra zoomen är på kameran genom att rikta objektivet mot månen.

Herrejävlar.


Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/330095/nnu_en_zoomvideo_frn_nikon_coo/


]]>
Mon, 29 Jun 2015 09:30:00 +0200 http://feber.se/foto/art/330095/nnu_en_zoomvideo_frn_nikon_coo/?from=rss
<![CDATA[Snubbe testar att zooma med Nikon Coolpix P900]]> http://feber.se/foto/art/329931/snubbe_testar_att_zooma_med_ni/?rss=true http://feber.se/foto/art/329931/snubbe_testar_att_zooma_med_ni/#comments Bra drag i zoomenFratilla Angelo testade vad hans Nikon Coolpix P900 med 24-2000mm zoom gick för genom att filma en grävskopa som jobbade en bra bit bort.


Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/329931/snubbe_testar_att_zooma_med_ni/


]]>
Thu, 25 Jun 2015 13:45:00 +0200 http://feber.se/foto/art/329931/snubbe_testar_att_zooma_med_ni/?from=rss
<![CDATA[Canon offentliggör PowerShot G3 X]]> http://feber.se/foto/art/329513/canon_offentliggr_powershot_g3/?rss=true http://feber.se/foto/art/329513/canon_offentliggr_powershot_g3/#comments Vädertätad och 20,2 megapixelNu har specifikationerna tillsammans med några bilder anlänt för kompaktkameran Canon Powershot G3 X och har har en sensor på 20,2MP, Wi-Fi, NFC, 3,2 tum LCD-skärm, 1080p-video med 60fps samt så är den vädertätad. Den har även en bildstabilisator samt portar för hörlurar och extern mikrofon. Den har också 25x optisk zoom med omfånget 24-600mm och f/2.8-5.6.

999 dollar är priset för kameran och fullständiga specifikationer hittar ni via länken nedan.
www.canonrumors.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/329513/canon_offentliggr_powershot_g3/


]]>
Thu, 18 Jun 2015 10:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/329513/canon_offentliggr_powershot_g3/?from=rss
<![CDATA[Nio typer av amatörfotografer]]> http://feber.se/foto/art/329500/nio_typer_av_amatrfotografer/?rss=true http://feber.se/foto/art/329500/nio_typer_av_amatrfotografer/#comments Vilken typ är du?Vi känner igen de flesta av dem. Amatörfotograferna som är underhållande att beskåda i omgivningarna. I den här videon får vi se DigitalRev göra en rolig analys av nio typer av amatörfotografer. Känner ni igen er i någon av dem?


Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/329500/nio_typer_av_amatrfotografer/


]]>
Thu, 18 Jun 2015 09:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/329500/nio_typer_av_amatrfotografer/?from=rss
<![CDATA[Hipsterfodral till GoPro-kameror uppe på Kickstarter]]> http://feber.se/foto/art/329332/hipsterfodral_till_goprokamero/?rss=true http://feber.se/foto/art/329332/hipsterfodral_till_goprokamero/#comments The Travler Camera CaseDen här artikeln har något inbäddat i sig, troligen ett videoklipp.
Se klippet.

Tycker du att din GoPro-kamera ser på tok för flådig och modern ut? Då kanske Travler Camera Case är någonting för dig. Fodralet är gjort i äkta läder, är handsydd och har ett stycke axelrem som gör att du kan ha med dig kameran jämt och ständigt.

Vill du ha en alldeles egen Travler Camera Case så kan du hoppa över till Kickstarter via länken här nere till vänster och slänga lite pengar på projektet. För 44 dollar får du ett fodral till din GoPro-kamera i oktober.
www.kickstarter.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/329332/hipsterfodral_till_goprokamero/


]]>
Tue, 16 Jun 2015 12:45:00 +0200 http://feber.se/foto/art/329332/hipsterfodral_till_goprokamero/?from=rss
<![CDATA[Sony A7R II får 42,2 megapixlar]]> http://feber.se/foto/art/328942/sony_a7r_ii_fr_422_megapixlar/?rss=true http://feber.se/foto/art/328942/sony_a7r_ii_fr_422_megapixlar/#comments Uppgraderad uppföljare

A7R från Sony har fått en uppföljare och den kommer med en hel del trevliga nyheter. Spegellösa A7R II har bland annat en bakbelyst fullformatssensor. Det innebär bättre bilder i lågt ljus och den har också fått ett maximalt ISO-värde på 102 400. Upplösningen kommer att ligga på 42,2 megapixlar.

Sony har också jobbat på att minska problemen med rörelseoskärpa och vibrationer och har därför byggt om slutaren på så sätt att den ska reducera vibrationer med 50 procent. Kameran har också en inbyggd bildstabilisering som ska innebära en dämpning på 4,5 steg.

A7R II ska också ha 40 procent snabbare responstid än föregångaren när autofokus används, mycket tack vare de 399 fasdetekterande autofokuspunkterna och de 25 kontrastmätande punkterna.

I filmväg kan den nya kameran filma i 4K med möjlighet att välja mellan flera olika format inkluderat fullformat och super 35.

A7R II släpps i augusti 2015 med en rekommenderad prislapp på 3200 dollar.
petapixel.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328942/sony_a7r_ii_fr_422_megapixlar/


]]>
Thu, 11 Jun 2015 16:30:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328942/sony_a7r_ii_fr_422_megapixlar/?from=rss
<![CDATA[Bakom kulisserna med Von Wong]]> http://feber.se/foto/art/328887/bakom_kulisserna_med_von_wong/?rss=true http://feber.se/foto/art/328887/bakom_kulisserna_med_von_wong/#comments Gick inte riktigt som planeratVon Wong är en välkänd fotograf som tar väldigt dramatiska bilder. I den här filmen får vi följa med bakom kulisserna på en fotografering där både förberedelserna och hela fotograferingen höll på att gå helt åt skogen.

"...the first thing I did upon realizing that the entire shoot was in jeopardy was to notify everyone that nothing we had planned was going to happen but that I was going to try and make something work regardless. I immediately began sourcing alternatives – reaching out to fans, friends and Facebook to try and find something that could potentially match Posh’s headpieces, in Perth, obtainable within the next three days."

Von använde dessutom en Sony A7r vilket han aldrig använt förut. Men hur problematiskt förberedelserna än var så blev resultatet fantastiskt.
fstoppers.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328887/bakom_kulisserna_med_von_wong/


]]>
Wed, 10 Jun 2015 23:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328887/bakom_kulisserna_med_von_wong/?from=rss
<![CDATA[Leica Q presenterad]]> http://feber.se/foto/art/328892/leica_q_presenterad/?rss=true http://feber.se/foto/art/328892/leica_q_presenterad/#comments Fullformatare med 24 megapixelLeica har precis presenterat sin nya kamera Leica Q som är en fullformatskamera med en CMOS-sensor på 24 megapixel. Den har ett fast objektiv på 28 millimeter med f/1,7 och ett ISO-omfång på 100-50.000.

Den rörelsekänsliga skärmen är tre tum stor och kameran har ingen inbyggd blixt, dock en sko för extern blixt. Den har också en elektronisk sökare med en upplösning på 3,68 megapixel och kameran ska kunna ta tio bilder i sekunden.

Tidigare idag visade Leica också upp en tillhörande app som finns att ladda ner nu via iTunes och Google Play. Med appen ska fotografen bland annat kunna trigga avtryckaren, starta och stoppa filminspelning samt kolla på och dela bilderna direkt.

Priset för kameran är 4250 dollar och den finns tillgänglig nu.

www.dpreview.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328892/leica_q_presenterad/


]]>
Wed, 10 Jun 2015 16:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328892/leica_q_presenterad/?from=rss
<![CDATA[PocketSkater 2 är ett rullande stativ för din kamera]]> http://feber.se/foto/art/328843/pocketskater_2_r_ett_rullande_/?rss=true http://feber.se/foto/art/328843/pocketskater_2_r_ett_rullande_/#comments Enkelt sätt att ta rörliga bilderEdelkrone har släppt en intressant kamerarigg som har fått namnet PocketSkater 2. Den har tre hjul och ska med andra ord användas för att ta rörliga bilder med kameran på ett enkelt sätt. Stativet ska fungera för så väl DSLR-kameror som mobiltelefoner och priset är 249 euro exklusive moms.

Ovan kan ni kolla in en film som visar hur den fungerar och mer information hittar ni via länken nedan.
www.edelkrone.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328843/pocketskater_2_r_ett_rullande_/


]]>
Wed, 10 Jun 2015 15:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328843/pocketskater_2_r_ett_rullande_/?from=rss
<![CDATA[Kolla in bakom kulisserna på Champions League-finalen]]> http://feber.se/foto/art/328830/kolla_in_bakom_kulisserna_p_ch/?rss=true http://feber.se/foto/art/328830/kolla_in_bakom_kulisserna_p_ch/#comments Från en fotografs perspektivI den här filmen får vi följa den prisade svenska fotografen Joel Marklund bakom kulisserna när han dokumenterade Champions League-finalen mellan Juventus och Barcelona nu den 6 juni. Coolt jobb och läckra bilder.


Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328830/kolla_in_bakom_kulisserna_p_ch/


]]>
Wed, 10 Jun 2015 12:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328830/kolla_in_bakom_kulisserna_p_ch/?from=rss
<![CDATA[InCase släpper väska för GoPro-kameror]]> http://feber.se/foto/art/328771/incase_slpper_vska_fr_goprokam/?rss=true http://feber.se/foto/art/328771/incase_slpper_vska_fr_goprokam/#comments Kan troligtvis också användas med andra actionkamerorGoPro, och andra actionkameratillverkare, håller för tillfället på att släppa nya actionkameror på löpande band och det börjar bli en pärs att bära med sig alla kameror när man går ut på äventyr. InCase försöker lösa detta problem med nya väskan Action Camera Pro Pack för GoPro-kameror som har specialutrymme för actionkameror.

Ovan kan ni se en video där InCase går igenom väskans utrymmen och funktioner.
www.goincase.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328771/incase_slpper_vska_fr_goprokam/


]]>
Tue, 09 Jun 2015 17:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328771/incase_slpper_vska_fr_goprokam/?from=rss
<![CDATA[Konstnär tjänade pengar på stulna Instagrambilder]]> http://feber.se/foto/art/328739/konstnr_tjnade_pengar_p_stulna/?rss=true http://feber.se/foto/art/328739/konstnr_tjnade_pengar_p_stulna/#comments Nu hämnas några av originalfotografernaFör ett tag sedan berättade vi om artisten Richard Prince som printade ut andra personers Instagramposter och sålde dem för upp till 90 000 dollar styck.

Några av tavlorna föreställde ett par Suicide Girls-modeller och nu har de beslutat sig för att hämnas. Hur? Jo, de säljer samma tavlor för en bråkdel av priset, närmare bestämt 90 dollar.

Intäkterna från modellernas försäljning går dessutom direkt till The Electronic Frontier Foundation. Hämnden är ljuv. Efter hoppet kan ni kolla in modellernas officiella uttalande.

distractify.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328739/konstnr_tjnade_pengar_p_stulna/


]]>
Tue, 09 Jun 2015 13:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328739/konstnr_tjnade_pengar_p_stulna/?from=rss
<![CDATA[Hasselblad släpper ny kamera för foton från ovan]]> http://feber.se/foto/art/328643/hasselblad_slpper_ny_kamera_fr/?rss=true http://feber.se/foto/art/328643/hasselblad_slpper_ny_kamera_fr/#comments Har inga rörliga delarHasselblad har presenterat en ny kamera för de som gillar att fota världen från ovan. För att göra kameran bättre anpassad för uppdraget saknar den bland annat rörliga delar för att undvika att exempelvis mekaniken ska röra på sig när kameran utsätts för lufttryck. Den ska även vara väldigt lätt.

Kameran, som fått namnet A5D Aerial, släpps i tre varianter med 40, 50 och 60 megapixel där 40- och 60-varianten har en CCD-sensor medan 50-varianten har CMOS-sensor. Fotona kan sparas på ett CF-kort eller föras över trådlöst med FireWire 800.

Något releasedatum eller pris har inte presenterats ännu.www.hasselblad.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328643/hasselblad_slpper_ny_kamera_fr/


]]>
Mon, 08 Jun 2015 16:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328643/hasselblad_slpper_ny_kamera_fr/?from=rss
<![CDATA[ESPN blir först ut med att använda GoPro Herocast]]> http://feber.se/foto/art/328559/espn_blir_frst_ut_med_att_anvn/?rss=true http://feber.se/foto/art/328559/espn_blir_frst_ut_med_att_anvn/#comments Till X Games förståsTidigare i år visade GoPro upp en sändare till GoPro-kamerorna som skulle göra det möjligt för tv-kanaler att strömma videofeeden från kamerorna under live-sessioner. Den kanal som först tar del av detta tillbehör är ESPN som kommer att filma X Games GoPro-kameror med Herocast så vi kan se hur det ser ut från extremsportarnas perspektiv när de flänger omkring i luften.

X Games 2015 i Austin drog igång igår och kommer hålla på till på söndag. Så om du har ESPN så borde du kunna avnjuta lite extrem extremsport typ nu.
www.engadget.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328559/espn_blir_frst_ut_med_att_anvn/


]]>
Fri, 05 Jun 2015 20:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328559/espn_blir_frst_ut_med_att_anvn/?from=rss
<![CDATA[Facebook gillar inte Zorn]]> http://feber.se/webb/art/328550/facebook_gillar_inte_zorn/?rss=true http://feber.se/webb/art/328550/facebook_gillar_inte_zorn/#comments Ansåg att utställningsbilder var stötandeIdag öppnar utställningen "Zorn och kameran" på Fotografiska i Stockholm men att marknadsföra utställningen på Facebook har tydligen inte varit helt smärtfritt.

Fotografiska skriver på sin egen Facebooksida att Facebook anser att fotografierna man publicerade var stötande och därför inte får förekomma på tjänsten. Enligt Fotografiska handlar det om svartvita bilder från 1800-talet som ska visat upp nakna dalkullor som ska ha legat till grund för många av Zorns målningar. Fotografiska kommenterar Facebooks beslut med:
"Vi kan tycka att det finns saker i världen som är betydligt mycket mer stötande än svartvita bilder på badande dalkullor från förra sekelskiftet, men i det här fallet är det inte vi själva som avgör var gränsen går och vi rättar oss självklart efter det."
Fotografiska har nu ersatt Zornbilderna på Facebook med svarta rutor och inlägget har fått rätt så stor viral spridning.
www.facebook.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/webb/art/328550/facebook_gillar_inte_zorn/


]]>
Fri, 05 Jun 2015 18:45:00 +0200 http://feber.se/webb/art/328550/facebook_gillar_inte_zorn/?from=rss
<![CDATA[Time-lapse-video visar avancerad ansiktsretuschering]]> http://feber.se/foto/art/328536/timelapsevideo_visar_avancerad/?rss=true http://feber.se/foto/art/328536/timelapsevideo_visar_avancerad/#comments Två timmar nerbantade till åtta minuterRetuscheraren Pratik Naik har spelat in en åtta minuter lång time-lapse-video där han visar en redigeringsprocess av ett porträtt som i verkligheten tog två timmar och åtta minuter. Här snackar vi om att gå in på detaljnivå. Varenda hårstrå ska ligga rätt och varenda "störande por" suddas ut. Ändå är skillnaderna mellan före- och efterresultatet relativt subtila. Fotot är taget av fotografen Thomas Sønderup och så här säger Pratik som sin retuschering.

“Ever wonder what photo retouching really is? It’s not blurring or airbrushing skin, and there’s no magic button. Half of the time, you won’t even know an image is retouched when it’s done correctly and that’s what it should be.”
petapixel.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328536/timelapsevideo_visar_avancerad/


]]>
Fri, 05 Jun 2015 16:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328536/timelapsevideo_visar_avancerad/?from=rss
<![CDATA[Snygg film på solnedgång får snöpligt slut]]> http://feber.se/foto/art/328535/snygg_film_p_solnedgng_fr_snpl/?rss=true http://feber.se/foto/art/328535/snygg_film_p_solnedgng_fr_snpl/#comments Drönaren kraschar in i ett trädI den här filmen får vi se vad som skulle ha kunnat vara en riktigt snygg film av en solnedgång filmad vid Corona Beach i Kalifornien. Om det inte hade varit för det snöpliga slutet där fotografens DJI Phantom 3 kraschar in i ett träd.
petapixel.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328535/snygg_film_p_solnedgng_fr_snpl/


]]>
Fri, 05 Jun 2015 15:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328535/snygg_film_p_solnedgng_fr_snpl/?from=rss
<![CDATA[Ny sajt erbjuder gratis kurser i fotografering]]> http://feber.se/foto/art/328457/ny_sajt_erbjuder_gratis_kurser/?rss=true http://feber.se/foto/art/328457/ny_sajt_erbjuder_gratis_kurser/#comments För den som vill lära sig mer fototeknikCamera Instructor är en ny sajt som erbjuder gratis fotokurser för de som vill lära sig mer om fotografering. Bakom sidan står fotografen Cody Meyer som tidigare har arbetat som bröllopsfotograf.

Just nu ligger den första kursen Photography 101 uppe och fler kommer att följa med olika fokusområden så som porträtt, landskap och bröllop. Varje kurs är också indelad i olika delar som bryter ner tekniken i mer lätthanterliga områden.

Ovan kan ni se en presentation av satsningen och nedan hittar ni länken till själva hemsidan.
www.camerainstructor.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328457/ny_sajt_erbjuder_gratis_kurser/


]]>
Thu, 04 Jun 2015 15:15:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328457/ny_sajt_erbjuder_gratis_kurser/?from=rss
<![CDATA[Shutterstock gör reklam för sig själva med filmer från tjänsten]]> http://feber.se/foto/art/328396/shutterstock_gr_reklam_fr_sig_/?rss=true http://feber.se/foto/art/328396/shutterstock_gr_reklam_fr_sig_/#comments Visar upp Los AngelesDet bästa sättet att marknadsföra en produkt på är onekligen att visa upp vad den går för. Det gör fototjänsten Shutterstock i en ny film där de använder sig av filmer som finns att använda via tjänstens licenssystem. Filmerna visar tillsammans upp Los Angeles och ni kan se den ovan.


Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328396/shutterstock_gr_reklam_fr_sig_/


]]>
Wed, 03 Jun 2015 19:30:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328396/shutterstock_gr_reklam_fr_sig_/?from=rss
<![CDATA[Första delen i webbserien om Martin Edström är ute nu]]> http://feber.se/foto/art/328261/frsta_delen_i_webbserien_om_ma/?rss=true http://feber.se/foto/art/328261/frsta_delen_i_webbserien_om_ma/#comments Häng med när han dokumenterar Son DoongFörra veckan fick vi en pratstund med svenska fotografen Martin Edström där han berättar mer om sin dokumentation av världens största grotta Son Doong. Nu har också första delen av tre i webbserien om resan och dokumentationen släppts och ni kan kolla in den ovan. I det här avsnittet berättar Martin om förberedelserna och om sin bakgrund.

Resterande delar kommer att släppas 9:e och 16:e juni. Vill ni läsa intervjun kan ni göra det nedan.


Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328261/frsta_delen_i_webbserien_om_ma/


]]>
Tue, 02 Jun 2015 22:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328261/frsta_delen_i_webbserien_om_ma/?from=rss
<![CDATA[Nytt Petzval-objektiv på gång]]> http://feber.se/foto/art/328278/nytt_petzvalobjektiv_p_gng/?rss=true http://feber.se/foto/art/328278/nytt_petzvalobjektiv_p_gng/#comments 58mm den här gångenÅr 2013 gjordes en relansering av det klassiska Petzval-objektivet med en ny design från Lomography. Då släpptes via Kickstarter ett objektiv på 85 millimeter med f/2.2. Nu är företaget tillbaka med en variant i 58 millimeter och f/1.9 med Nikon F- samt Canon EF-fattning för den som vill utöka arsenalen.

Petzval 58 Bokeh har i skrivandets stund via Kickstarter dragit in över 600 000 dollar vilket är 500 000 mer än vad som efterfrågas. Har du inte det tidigare objektivet går det också att stödja projektet med 1100 dollar eller mer för att få båda på en gång. Billigaste priset för det nya objektivet på Kickstarter är just nu 625 dollar med en beräknad release i december 2015.

Det speciella med Petzval-objektiven är rörelseoskärpan i bakgrunden som ger en cirkeleffekt och som blir mer och mer suddig ju närmare kanten på fotot man kommer - på engelska swiry bokeh. Nytt för det här objektivet är också att fotografen själv kan välja vilken typ av rörelseoskärpa som ska användas och sammanlagt finns det sju olika nivåer att välja mellan.
www.kickstarter.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328278/nytt_petzvalobjektiv_p_gng/


]]>
Tue, 02 Jun 2015 17:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328278/nytt_petzvalobjektiv_p_gng/?from=rss
<![CDATA[Snart kan du ta bort dimma i Lightroom]]> http://feber.se/foto/art/328222/snart_kan_du_ta_bort_dimma_i_l/?rss=true http://feber.se/foto/art/328222/snart_kan_du_ta_bort_dimma_i_l/#comments Eller lägga till denGillar du att leka med dimma i foton så kommer snart en trevlig uppdatering till Lightroom CC. Det handlar om ett enkelt verktyg som fått namnet dehaze tool och som helt enkelt hjälper dig att ta bort eller att addera dimma i dina bilder. Hur det fungerar kan ni se i videon ovan. Än så länge har Adobe inte gett oss något releasedatum, men gissningsvis och förhoppningsvis kommer det inom några veckor.
fstoppers.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/328222/snart_kan_du_ta_bort_dimma_i_l/


]]>
Tue, 02 Jun 2015 09:00:00 +0200 http://feber.se/foto/art/328222/snart_kan_du_ta_bort_dimma_i_l/?from=rss