http://foto.feber.se Feber.se - din guide till det mesta sv Thu, 27 Nov 2014 14:01:48 GMT Feber CMS roger@feber.se (Roger Aberg) webmaster@feber.se (Feber Webmaster) 2014 Bonnier Tidskrifter. All rights reserved. Feber / Foto <![CDATA[Ett par veckor med Panasonic Lumix LX100]]> http://feber.se/foto/art/314678/ett_par_veckor_med_panasonic_l/?rss=true http://feber.se/foto/art/314678/ett_par_veckor_med_panasonic_l/#comments Funktionsspäckad kompaktkamera med bra kontrollerFör ett litet tag sedan så dök det upp en ny kamera på kontoret, nämligen en Panasonic Lumix LX100. Här kommer mina snabba tankar om kameran efter att ha använt den i ett par veckor.

Det är en kompaktkamera med en sensor i storleken Four thirds vilket gör att den bildkvalitetmässigt ligger i samma liga som systemkameror från både Panasonic och Olympus. Skillnaden är alltså att denna har ett fast objektiv istället för utbytbara objektiv. Objektivet på denna är ett motsvarande 24-75mm maximal bländare på f/1,7-2,8.

Om man dock bortser från att man inte kan byta objektiv på denna så är det inte mycket som skiljer den från en systemkamera. LX100 har bra reglage för att snabbt kunna ändra de tre viktigaste sakerna, bländare, slutartid samt exponeringskompensation. Utöver det så har den en elektronisk sökare om man inte vill titta på skärmen och en hög knappar du kan programmera så att den fungerar precis som du vill.

En nackdel med reglage och knappar är dock att både bländarringen samt exponeringskompensationen har för litet motstånd. Det gör att man alltid måste dubbelkolla dessa då de kan ändras bara genom att komma åt något eller när du tar upp den ur väskan.

Bygget är solitt och det känns som om kameran kan ta en del stryk. Greppet är okej med tanke på kamerans storlek men den är väldigt svår att använda med en hand då tyngden ligger på vänstra sidan. Objektivet är bra och ljusstarkt men att zooma är en mardröm. Vrider du på zoomringen så tar det först och främst en stund innan kameran reagerar och sedan så gäller det att snurra den rejält då utväxlingen är minimal. förhoppningsvis går det senare lösa med en mjukvaruupddatering.

Vad gäller zoomen så fins dock en ganska skön funktion där kameran själv zoomar till förinställda värden när du drar ringen åt något håll. De förinställda värdena motsvarar 24, 28, 35, 50, 70 samt 75 millimeter i småbildsformatet så det blir nästan som om kameran har sex olika objektiv.

Den elektroniska slutaren gör att kameran får problem med lysrör men kameran är tyst som bara den. Tystnaden tillsammans med att autofokusen faktiskt är ganska snabb gör att den fungerar bra för gatufoto.

Överlag gillar jag att använda kameran då den känns rapp nog och liten nog att alltid kunna hänga med. Vad jag har att klaga på är zoomen, ratten för exponeringskompensation samt att uppstarten är lite långsam.

Bildkvaliteten är par med andra kameror av denna typ och med sensorer i samma storlek. Av det lilla jag analyserat bilderna så kan jag varken säga att den är hästlängder bättre eller sämre än konkurrenterna, men bra är den.
Med det sagt så skulle jag inte använda denna kamera på ISO 12 800 eller högre, absolut inte med jpg-inställningar i alla fall då det blir rejält med komprimeringsartifakter. Plåtar du RAW så går det att använda då bruset inte är direkt fult, det bli dock mycket brus. Det ska tilläggas att jpg-läget överlag är riktigt dåligt så skjut RAW om du kan. Vill du ha testbilder så rekommenderar jag denna länk där de har bra mycket mer vetenskapligt tagna bilder än vad jag kan få fram.

Det är mina spontana tankar kring denna kamera, om du har frågor på det så hojta i kommentarerna så ska jag försöka svara för alltid missar man något.

Sist men inte minst så ska det sägas att kameran kan filma i 4K vilket är fantastiskt men jag har tyvärr inte hunnit testa detta mycket nog för att uttala mig mer än att jag gillar det och jag tycker det ser riktigt bra ut.www.panasonic.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314678/ett_par_veckor_med_panasonic_l/


]]>
Wed, 26 Nov 2014 17:45:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314678/ett_par_veckor_med_panasonic_l/?from=rss
<![CDATA[Produktfoto med iPad som ljuskälla]]> http://feber.se/foto/art/314646/produktfoto_med_ipad_som_ljusk/?rss=true http://feber.se/foto/art/314646/produktfoto_med_ipad_som_ljusk/#comments För den lilla hemmastudionOm du vill börja fotografera stilleben hemma men känner att du inte har plats eller råd för stora häftiga blixtar? I så fall kan du i videon ovan se vilket resultat du kan få endast genom att belysa din klocka med en iPad eller annan tablet.

Fotografen heter Laya Gerlock och han menar att de färdiga bilderna ni ser i videon är rakt ur kameran förutom borttagning av smuts samt lite pålagd kontrast och det är imponerande.
www.diyphotography.net

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314646/produktfoto_med_ipad_som_ljusk/


]]>
Wed, 26 Nov 2014 14:45:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314646/produktfoto_med_ipad_som_ljusk/?from=rss
<![CDATA[Hasselblad lanserar Stellar II]]> http://feber.se/foto/art/314628/hasselblad_lanserar_stellar_ii/?rss=true http://feber.se/foto/art/314628/hasselblad_lanserar_stellar_ii/#comments Sony RX-100 II i ny förpackningNär Hasselblad lanserade Lunar och senare Stellar så var det inte direkt positiva reaktioner från fotografvärlden. Det hindrar dock inte Hasselblad från att släppa en ny modell och det i form av Stellar II.

Stellar II är precis som tidigare modeller egentligen en Sony-kamera som Hasselblad gjort lite kosmetiska förändringar på och denna gång så hittar vi en Sony RX-100 II. Det innebär att vi har en liten kompaktkamera med bland annat en entumssensor på 20 megapixel, 3,6 gånger zoom samt en vinklingsbar tretumsskärm.

Prislappen på denna kamera ligger på cirka 2 000 euro, det vill säga ungefär 1 500 euro mer än Sony RX-100 II.www.hasselblad-stellar.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314628/hasselblad_lanserar_stellar_ii/


]]>
Wed, 26 Nov 2014 12:45:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314628/hasselblad_lanserar_stellar_ii/?from=rss
<![CDATA[Profoto släpper webbserie med Mark Seliger]]> http://feber.se/foto/art/314617/profoto_slpper_webbserie_med_m/?rss=true http://feber.se/foto/art/314617/profoto_slpper_webbserie_med_m/#comments Börjar den första decemberProfoto har precis meddelat att de den första december kommer att dra igång en kort webbserie där Mark Seliger kommer att prata om ljus och porträtt. I det första avsnittet så kommer vi att kunna se honom ta ett porträtt på Lenny Kravitz, något vi får en försmak på i videon ovan.
www.profoto.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314617/profoto_slpper_webbserie_med_m/


]]>
Wed, 26 Nov 2014 11:30:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314617/profoto_slpper_webbserie_med_m/?from=rss
<![CDATA[Sydkorea vill ha bättre kontroll på selfie-pinnar]]> http://feber.se/foto/art/314473/sydkorea_vill_ha_bttre_kontrol/?rss=true http://feber.se/foto/art/314473/sydkorea_vill_ha_bttre_kontrol/#comments Böter och fängelse för den som säljer icke godkända teleskoparmarInnan jag läste denna artikel idag så hade jag aldrig hört talas om uttrycket ”selfie-pinnar” men jag kan inte säga att jag har något bättre namn på produkten. En selfie-pinne är en teleskoppinne med hållare för din telefon högst upp och en avtryckarknapp längst ned som använder sig av blåtand för att styra mobilen.

Tydligen är detta en väldigt populär produkt i Sydkorea för nu så funderar regeringen där på att införa nya lagar som ska kunna ge 200 000 kronor i böter samt tre års fängelse för den som säljer icke godkända selfie-pinnar. Så vad är då en icke godkänd pinne? Jo, Sydkorea har väldigt strikta lagar över prylar som använder sig av trådlösa tekniker av alla slag och alla dessa produkter måste testas samt godkännas för att få säljas. Selfie-pinnar är dock så populära att det tydligen finns massor av icke godkända produkter på marknaden.
www.di.se

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314473/sydkorea_vill_ha_bttre_kontrol/


]]>
Tue, 25 Nov 2014 09:53:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314473/sydkorea_vill_ha_bttre_kontrol/?from=rss
<![CDATA[Narrative Clip får en webbapp]]> http://feber.se/foto/art/314435/narrative_clip_fr_en_webbapp/?rss=true http://feber.se/foto/art/314435/narrative_clip_fr_en_webbapp/#comments Den svenska lifelogging-kamerans foton på webbenFram tills för några dagar sedan gick det bara att komma åt bilderna man tog med den svenska så kallade "lifelogging"-kameran Narrative Clip via den tillhörande mobilappen om man inte valde att spara bilderna på den egna datorns hårddisk.

Nu har det dock blivit ändring på det och man kan nu även komma åt bilderna man tagit via webben. Via webben kan man sedan välja att kolla igenom sina bilder i kronologisk ordning och även radera bilder som man inte är nöjd med.
narrativeapp.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314435/narrative_clip_fr_en_webbapp/


]]>
Mon, 24 Nov 2014 16:35:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314435/narrative_clip_fr_en_webbapp/?from=rss
<![CDATA[Adobe har fått Photoshop att funka i Chrome]]> http://feber.se/foto/art/314388/adobe_har_ftt_photoshop_att_fu/?rss=true http://feber.se/foto/art/314388/adobe_har_ftt_photoshop_att_fu/#comments Är just nu i testfasUnder två år har Adobe och Google jobbat tillsammans för att få fram en webbaserad version av Photoshop. Och som vi kunde berätta i oktober har de faktiskt lyckats få fram en prototyp som nu har gått in i testfas. Nu kommer också lite mer detaljer om hur det kommer att fungera rent tekniskt.

Programmet körs nämligen som en Chrome-applikation och fungerar så att appen helt enkelt kopplar upp sig mot en server och streamar Photoshop CC 2014 vilket gör att man inte längre behöver ha en viss prestanda på datorn för att köra programmet.

Än så länge har webbversionen restriktioner som gör att den endast kan redigera bilder som finns uppladdade på Google Drive. Men tanken är att andra molnbaserade tjänster ska adderas längre fram. Hur länge testfasen kommer att pågå är oklart, men förhoppningsvis får de in bra feedback som gör att utvecklingen går framåt mot en publik release. Då får vi antagligen också mer information om hur det kommer att fungera med licenser och vilka priser som kan komma att gälla, om det nu kommer att skilja sig från dagens upplägg. Men med tanke på att licenserna idag gäller installation på upp till två datorer kan en webbversion kanske öppna upp för arbete på fler datorer än så.

Ovan kan ni kolla in demonstrationen som visades upp på Adobes event Adobe Max i oktober.
www.theverge.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314388/adobe_har_ftt_photoshop_att_fu/


]]>
Mon, 24 Nov 2014 11:35:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314388/adobe_har_ftt_photoshop_att_fu/?from=rss
<![CDATA[Backstage på The Tonight Show]]> http://feber.se/foto/art/314284/backstage_p_the_tonight_show/?rss=true http://feber.se/foto/art/314284/backstage_p_the_tonight_show/#comments Intervju med deras egna fotografAtt vara fotograf åt en tv-kanal, tv-program, tv-serie eller film kanske inte är något som det pratas om så mycket men det finns ganska många fotografer som livnär sig så. Här har vi en intervju med fotografen Lloyd Bishop som bland annat jobbar med att fotografera backstage på The Tonight Show.
www.iso1200.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314284/backstage_p_the_tonight_show/


]]>
Fri, 21 Nov 2014 17:12:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314284/backstage_p_the_tonight_show/?from=rss
<![CDATA[Så här fungerar Sonys nya bildstabilisering]]> http://feber.se/foto/art/314161/s_hr_fungerar_sonys_nya_bildst/?rss=true http://feber.se/foto/art/314161/s_hr_fungerar_sonys_nya_bildst/#comments Den som du hittar i Sony A7 IITidigare idag så lanserade Sony nästa generation av sin A7-kamera och den stora nyheten var ett nyutvecklat bildstabiliseringssystem. Om du vill veta lite mer om det hela så har de nu även släppt en video som visar var de kallar det ”5-axis SteadyShot”.
www.iso1200.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314161/s_hr_fungerar_sonys_nya_bildst/


]]>
Thu, 20 Nov 2014 14:56:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314161/s_hr_fungerar_sonys_nya_bildst/?from=rss
<![CDATA[Ny Firmware för flera Fujifilm-kameror]]> http://feber.se/foto/art/314134/ny_firmware_fr_flera_fujifilmk/?rss=true http://feber.se/foto/art/314134/ny_firmware_fr_flera_fujifilmk/#comments Flera nya funktioner till bland annat X-T1Förutom att lansera lite mellanringar så presenterar Fujifilm även ny firmware till Fujifilm X-T1, X-E2 samt X-Pro1. Den mjukvaran kommer dessutom med flera nya trevliga funktioner.

Bland annat så kan man nu med alla ovanstående kameror finjustera fokusen manuellt efter att ha autofokuserat.

X-E2 få en funktion för intervallfotografering samt möjligheten till styrning via Fujifilms Camera Remote-app.

X-T1 får en hel hög nya funktioner, bland annat en elektronisk slutare med maximal slutartid på 1/32 000.

Läs mer om alla nyheter i pressmeddelandet nedan. Du kan ladda hem de nya mjukvaruversionerna den 18 december.
www.fujifilm.eu

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314134/ny_firmware_fr_flera_fujifilmk/


]]>
Thu, 20 Nov 2014 12:45:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314134/ny_firmware_fr_flera_fujifilmk/?from=rss
<![CDATA[Fujifilm lanserar mellanringar]]> http://feber.se/foto/art/314132/fujifilm_lanserar_mellanringar/?rss=true http://feber.se/foto/art/314132/fujifilm_lanserar_mellanringar/#comments Om du vill fotografera riktigt näraFujifilm lanserar idag två stycken mellanringar för kameror och objektiv i X-serien. De två ringarna heter MCEX-11 samt MCEX-16 vilka ökar avståndet mellan objektiv och kamera med 11 respektive 16 millimeter.

Detta gör att man förlorar möjligheten att fokusera på oändligt men istället kan komma väldigt nära saker om man gillar att fotografera makrofoton eller liknande. Båda ringarna har elektroniska kontakter vilket gör att du inte förlorar några funktioner vad gäller bländare, autofokus och automatisk exponering.

Mellanringarna kommer att kosta 900 kronor och de förväntas nå butik i mitten av december.
www.fujifilm.eu

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314132/fujifilm_lanserar_mellanringar/


]]>
Thu, 20 Nov 2014 12:27:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314132/fujifilm_lanserar_mellanringar/?from=rss
<![CDATA[Sony lanserar A7 II]]> http://feber.se/foto/art/314114/sony_lanserar_a7_ii/?rss=true http://feber.se/foto/art/314114/sony_lanserar_a7_ii/#comments Kameran som läckte ut igårIgår så skrev jag om lite läckta specifikationer som sades tillhöra Sony A7 II, en kommande fullformatskamera från Sony. Idag så väljer Sony att lansera kameran och specifikationerna verkar stämma vad jag kan se i alla fall.

Kameran får en 24-megapixelssensor, 30% snabbare autofokus samt möjligheten att filma 1080p video med en bitrate på hela 50 Mbps med mera.

Vad Sony dock drar mest på är att kameran får en bildstabilsering som fungerar på fem axlar och ska låta dig fotografera med upp till 4,5 stegs längre slutartid än vad du normalt skulle få skarpa bilder på.

Något pris eller när kameran landar i butik har vi dock inte fått då det verkar som om Sony skyndade ut denna release efter att kameran läckte istället för att hålla på den tills när det var tänkt att lansera den.www.dpreview.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314114/sony_lanserar_a7_ii/


]]>
Thu, 20 Nov 2014 10:59:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314114/sony_lanserar_a7_ii/?from=rss
<![CDATA[Får vi snart se en Sony A7 II]]> http://feber.se/foto/art/314062/fr_vi_snart_se_en_sony_a7_ii/?rss=true http://feber.se/foto/art/314062/fr_vi_snart_se_en_sony_a7_ii/#comments Läckta specifikationerSony A7 kan vara en de häftigaste kamerorna som lanserats på många år om du frågar mig. Kanske inte bästa men att få in en så stor sensor i en sådan liten kropp är ganska fantastiskt.

Nu har det gått ett tag, det har kommit flera versioner av kameran och kanske är det snart dags för en uppföljare? Om man får tro ryktena så är en uppföljare nu på gång och de menar att kameran kommer att få följande specifikationer:

35mm full frame Exmor CMOS sensor
24.3MP resolution
5-axis in-camera shake correction
3.0-inch 1.23 million dot tilting LCD monitor, 107 degrees upward, tilt 41 degrees down
EVF 0.5-inch 2.36 million dot
ISO 100-25600 (extended with ISO 50)
ISO 200-25600 (for video)
Shutter speed 30s -1/8000s
Battery life, 270 shots for EVF use, 350 shots for LCD monitor use
Continuous shooting 2.5 frames / sec.
When speed-priority continuous shooting 5 frames / sec
Video formats: XAVC S, AVCHD, MP4
Battery: NP-FW50
Size 126.9mm x 95.7mm x 59.7mm
Weight 599g (including battery and memory)
Vertical position grip VG -C2EM (sold separately)
Media Memory Stick PRO Duo / PRO-HG Duo / XC-HG Duo
SD / SDHC / SDXC (UHS-I compatible)
www.photographybay.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314062/fr_vi_snart_se_en_sony_a7_ii/


]]>
Wed, 19 Nov 2014 16:39:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314062/fr_vi_snart_se_en_sony_a7_ii/?from=rss
<![CDATA[Adobe uppdaterar Lightroom till 5.7]]> http://feber.se/foto/art/314036/adobe_uppdaterar_lightroom_til/?rss=true http://feber.se/foto/art/314036/adobe_uppdaterar_lightroom_til/#comments Nya funktioner och bugfixarIdag så släppte Adobe version 5.7 av Lightroom och det med en del nya funktioner samt ett gäng bugfixar.

Bland nyheterna så hittar vi en förbättrad synkfunktion där kommentarer med mera synkroniseras mellan webben och appen. En annan nyhet är att Lightroom nu har ett inbyggt importverktyg för att föra över Apple Aperture samt iPhoto-bibliotek till Lightroom, detta har tidigare endast varit möjligt med hjälp av en plugin.

Sist men inte minst så får Camera Raw nu stöd för bland annat Nikon D750 samt Canon EOS 7D Mk II.
www.adobe.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314036/adobe_uppdaterar_lightroom_til/


]]>
Wed, 19 Nov 2014 14:58:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314036/adobe_uppdaterar_lightroom_til/?from=rss
<![CDATA[Far Cry 4 i verkligheten]]> http://feber.se/spel/art/314002/far_cry_4_i_verkligheten/?rss=true http://feber.se/spel/art/314002/far_cry_4_i_verkligheten/#comments Kortfilm i 4K med GoPro4För att fira lanseringen av Far Cry 4 har Youtubaren Devin Supertramp i samarbete med Ubisoft skapat en kortfilm inspirerad av spelet fast med verkliga skådisar i huvudrollen. Filmen är filmad med en GoPro 4 i 4K.
www.viralviralvideos.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/spel/art/314002/far_cry_4_i_verkligheten/


]]>
Wed, 19 Nov 2014 14:10:00 +0200 http://feber.se/spel/art/314002/far_cry_4_i_verkligheten/?from=rss
<![CDATA[Liten led-panel till telefonen eller GoPron]]> http://feber.se/foto/art/314019/liten_ledpanel_till_telefonen_/?rss=true http://feber.se/foto/art/314019/liten_ledpanel_till_telefonen_/#comments Liten men starkDet finns många små LED-paneler som är framtagna för att fungera med telefoner och småkameror. Här kommer ännu en sådan pryl vid namn Lume Cube som skaparna förstås har valt att lansera via Kickstarter. Det är en liten kub med tre starka led-lampor som tillsammans skickar ut hela 1 500 lumen. Kuben har även förutom stativgänga inbyggd magnet samt sugpropp för att den ska vara lätt att montera fast på alla möjliga ställen.

Är du sugen på att stötta projektet och beställa en kub så får du ge 59 dollar för en sådan och de förväntas levereras i februari nästa år.
www.kickstarter.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/314019/liten_ledpanel_till_telefonen_/


]]>
Wed, 19 Nov 2014 13:53:00 +0200 http://feber.se/foto/art/314019/liten_ledpanel_till_telefonen_/?from=rss
<![CDATA[Google tar fram avancerad mjukvara för bildigenkänning]]> http://feber.se/webb/art/313936/google_tar_fram_avancerad_mjuk/?rss=true http://feber.se/webb/art/313936/google_tar_fram_avancerad_mjuk/#comments Kan räkna ut vad bilderna föreställerGoogle håller för tillfället på med ett samarbete med Stanford University där de två försöker ta fram en riktigt smart bildigenkännings-mjukvara. Tanken är att de inte bara ska kunna urskilja om det är människor på bilderna programmet sätter sina tänder i utan det ska även kunna lista ut vad som sker samt förklara detta på ett mänskligt vis.

Det hela funkar med hjälp av två stycken neurala nätverk där ett analyserar bilden och ett tar fram en beskrivande mening som ska kunna vara skriven av en människa. Båda dessa system lär sig av sig själva genom att forskarna matar in foton med beskrivande bildtexter.

Som ni kan se på bilden så kan mjukvaran just nu både vara väldigt konkret och korrekt men den kan även ha väldigt fel så det kan fortfarande bli bättre. Hur som helst så säger i alla fall forskarna bakom detta att deras mjukvara är dubbelt träffsäker som andra nuvarande program.

Användningsområdet för Google är förstås att de kan indexera bilder utan tillhörande text på ett sätt som gör de sökbara på ett bra sätt. Det vill säga att du ska kunna skriva en söktext på vad du vill ha en bild på och Google ska kunna ta fram en sådan.

Ett mer trivialt område är att du kanske slipper skriva bildtexter till dina digitala familjealbum i framtiden utan istället låta datorn stå för det.
gizmodo.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/webb/art/313936/google_tar_fram_avancerad_mjuk/


]]>
Tue, 18 Nov 2014 16:51:00 +0200 http://feber.se/webb/art/313936/google_tar_fram_avancerad_mjuk/?from=rss
<![CDATA[Stop motion med köttätande växter]]> http://feber.se/vetenskap/art/313915/stop_motion_med_ktttande_vxter/?rss=true http://feber.se/vetenskap/art/313915/stop_motion_med_ktttande_vxter/#comments Vackert och läskigtKöttätande växter kan vara bland de häftigaste (eller läskigaste?) som finns och om du inte redan tyckte det så ta en titt på denna video. Fotografen Chris Field har jobbat med denna kortfilm i över ett år där hela 107 dagar bestod av fotografering. Filmen är en stop motion-film där vi kan se en hög olika köttätande växter växa och äta små insekter samt spindlar.


Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/vetenskap/art/313915/stop_motion_med_ktttande_vxter/


]]>
Tue, 18 Nov 2014 14:13:00 +0200 http://feber.se/vetenskap/art/313915/stop_motion_med_ktttande_vxter/?from=rss
<![CDATA[Nu mobilkamerasensor från Sony]]> http://feber.se/foto/art/313882/nu_mobilkamerasensor_frn_sony/?rss=true http://feber.se/foto/art/313882/nu_mobilkamerasensor_frn_sony/#comments Bättre autofokus och massor med pixlarSony presenterade i dagarna en ny kamerasensor för mobiltelefoner med det sexiga namnet Exmor RS IMX230.

Sensorn är en egentligen flera sensorer i en som är staplade på varandra. Detta bidrar till både högre upplösning (just denna sensor är på 21 megapixel), bättre skärpa samt bättre färgåtergivning utan att sensorn behöver vara större. En annan väldigt intressant sak med sensorn är att den har 192 inbyggda fasdetekterande pixlar som förhoppningsvis kommer att låte mobiler med denna sensor ha en riktigt snabb autofokus.

Fasdetekterande autofokus är den typ av autofokus man hittar på klassiska systemkameror och det är den teknik som gör att de fortfarande är ledande vad gäller just autofokus.

Sensorn kommer att släppas i april så förhoppningsvis får vi se en mobiltelefon med sensorn någon gång under nästa år.
www.sony.net

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313882/nu_mobilkamerasensor_frn_sony/


]]>
Tue, 18 Nov 2014 10:38:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313882/nu_mobilkamerasensor_frn_sony/?from=rss
<![CDATA[Trist att fota grejer som andra redan fotat]]> http://feber.se/foto/art/313835/trist_att_fota_grejer_som_andr/?rss=true http://feber.se/foto/art/313835/trist_att_fota_grejer_som_andr/#comments Vissa verkar tycka detHär är ett avsnitt från John Koenings webbtv-serie "The Dictionary of Obscure Sorrows" där han funderar på hur kul det faktiskt är att fotografera något som andra redan har fotat tusentals gånger. Behöver man verkligen fota det själv då eller kan det funka lika bra att köpa ett häfte med vykort på vägen ut från turistmålet man har besökt.

Vad säger ni? Kommentarerna står till ert förfogande.
www.dictionaryofobscuresorrows.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313835/trist_att_fota_grejer_som_andr/


]]>
Mon, 17 Nov 2014 14:47:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313835/trist_att_fota_grejer_som_andr/?from=rss
<![CDATA[Nu kan alla beställa fototavlor från flickr]]> http://feber.se/foto/art/313832/nu_kan_alla_bestlla_fototavlor/?rss=true http://feber.se/foto/art/313832/nu_kan_alla_bestlla_fototavlor/#comments Tjänsten öppnas upp globaltFör ungefär en månad sedan lanserade flickr en tjänst som gjorde det möjligt för deras användare att få sina bilder utskrivna på duk som man sedan kan hänga upp väggen.

Vid lansering fanns dock tjänsten bara tillgänglig för användare som bodde i USA men från och med nu så har man börjat skeppa fototavlorna globalt och det är alltså fritt fram för alla att beställa.

Dukarna går att beställa i storlekar från 20x25 centimeter upp till 50x75 centimeter. Priserna börjar på 50 dollar för den minsta och går upp till 180 dollar för den största.
www.flickr.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313832/nu_kan_alla_bestlla_fototavlor/


]]>
Mon, 17 Nov 2014 14:33:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313832/nu_kan_alla_bestlla_fototavlor/?from=rss
<![CDATA[Mer om DJI's nya drönare]]> http://feber.se/foto/art/313581/mer_om_djis_nya_drnare/?rss=true http://feber.se/foto/art/313581/mer_om_djis_nya_drnare/#comments Inspire OneOm du vill läsa mer om DJI Inspire One har Gizmodo en längre artikel där de har testat den. The Verge har även de lagt vantarna på den och har en riktigt bra videogenomgång.
www.theverge.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313581/mer_om_djis_nya_drnare/


]]>
Thu, 13 Nov 2014 13:37:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313581/mer_om_djis_nya_drnare/?from=rss
<![CDATA[Samsung visar upp 360°-kamera med 3D!]]> http://feber.se/foto/art/313569/samsung_visar_upp_360kamera_me/?rss=true http://feber.se/foto/art/313569/samsung_visar_upp_360kamera_me/#comments Virtuell verklighet deluxe!

Samsung släpper nästa månad sin version av Oculus Rift kallad Gear VR. Men vad gör man med VR-glasögon om man inte har något att visa i dem?

Därför har Samsungs Think Tank Team, som är en R&D-gren som sitter i USA skapat en riktigt konstigt och samtidigt svincool kamera. Det är ett litet UFO som har 17 kameror, en riktad uppåt och de 16 andra riktar sig åt alla håll och kanter efter ett visst system.

Resultatet blir inte bara att man kan fånga en full scen i 360 grader men man göra det i 3D. När man sedan spelar upp det i glasögonen får man alltså en 3D-känsla. Mycket coolt.

Projektet kallas för Project Beyond och kommer inte att säljas i butik men man kommer att spela in scener som de som köper glasögonen kan njuta av.

Jag hoppas att detta blir en standard och en verklig produkt snart och att de sätts på Google Maps-bilarna som åker runt vår planet.thinktankteam.info

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313569/samsung_visar_upp_360kamera_me/


]]>
Thu, 13 Nov 2014 12:49:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313569/samsung_visar_upp_360kamera_me/?from=rss
<![CDATA[DJI släpper ny drönare för prosumers]]> http://feber.se/foto/art/313568/dji_slpper_ny_drnare_fr_prosum/?rss=true http://feber.se/foto/art/313568/dji_slpper_ny_drnare_fr_prosum/#comments 4K och prislapp på 2900 dollarDJI är kanske mest kända för sin Phantom-drönare som en relativt billig historia för vanligt folk. Om man inte vill gå upp till de riktiga proffsen men ändå ha mer kan det vara en idé att kolla in DJI's senaste tillskott Inspire One.

Inspire One har några coola funktioner. Kroppen ska vara lätt och vissa delar är av kolfiber. Propellrarna är stora och kroppen går att justera i höjt så att den inbyggda kameran kan filma 360° utan att drönaren behöver röra sig. Den inbyggda kameran kan spela in i 4K i 24, 25 och 30 fps och i 1080p i 24, 25, 30, 50 och 60 fps.

Kameran går att koppla loss om man vill uppgradera den i framtiden. Sensorer riktade mot marken hjälper till om man vill flyga i trängre utrymmen, så det ska gå utmärkt att flyga inomhus utan GPS-signal. Till den nya styrenheten går det att koppla in en monitor via HDMI så att man kan se vad man filmar. Maximala sträckan mellan drönare och kontroll är 1 km.

Två personer kan samtidigt styra samma drönare, där en styr hur drönaren rör sig och en styr kameran.
www.dji.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313568/dji_slpper_ny_drnare_fr_prosum/


]]>
Thu, 13 Nov 2014 12:47:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313568/dji_slpper_ny_drnare_fr_prosum/?from=rss
<![CDATA[Intervju med Jimmy Chin]]> http://feber.se/foto/art/313468/intervju_med_jimmy_chin/?rss=true http://feber.se/foto/art/313468/intervju_med_jimmy_chin/#comments Bergsklättrare och fotografJimmy Chin är en äventyrsfotograf som inte nöjer sig med att stå vid sidlinjen och fotografera. Jimmy gillar äventyren i sig minst lika mycket som han gillar att fotografera, något som gör att han reser mycket, har klättrat mängder av berg samt fotograferat åt National Geographic.

Här är en liten video om Jimmy där han berättar om sitt liv och sina intressen.
www.diyphotography.net

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313468/intervju_med_jimmy_chin/


]]>
Wed, 12 Nov 2014 13:54:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313468/intervju_med_jimmy_chin/?from=rss
<![CDATA[Ny superzoom från Canon]]> http://feber.se/foto/art/313336/ny_superzoom_frn_canon/?rss=true http://feber.se/foto/art/313336/ny_superzoom_frn_canon/#comments Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USMCanon presenterar idag ett nytt objektiv för sport- och naturfotografer, eller de oms bara vill ha en rejäl telezoom. Objektivet heter Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM och är alltså en uppgradering av ett redan existerande objektiv.

Objektivet har 21 linser, bildstabilisering med tre olika lägen, inbyggt stativfäste och en vikt på 1 640 gram. Närgränsen ligger på 98 centimeter och maximal förstoringsgrad ligger på 0,31 gånger.

Priset på detta objektiv kommer att ligga på 24 000 kronor och det bör dyka upp i butik i december.photorumors.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313336/ny_superzoom_frn_canon/


]]>
Tue, 11 Nov 2014 12:35:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313336/ny_superzoom_frn_canon/?from=rss
<![CDATA[20 år av porträtt på filmstjärnor]]> http://feber.se/foto/art/313332/20_r_av_portrtt_p_filmstjrnor/?rss=true http://feber.se/foto/art/313332/20_r_av_portrtt_p_filmstjrnor/#comments Johan Bergmark har plåtat åt Stockholms filmfestival sedan -94En av mina favoriter när det kommer till svenska porträttfotografer heter Johan Bergmark och i år är det så att han har fotograferat stjärnorna som dyker upp på Stockholms filmfestival i 20 år. Därför kan man hitta en liten intervju med honom samt en hög av hans bilder på deras sajt och om du gillar porträttfoto så tycker jag du ska ta en titt via länken nedan.

Bilden här till höger är ett porträtt på Johan som jag tog när jag intervjuade honom tidigare i år.
moments.stockholmfilmfestival.se

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313332/20_r_av_portrtt_p_filmstjrnor/


]]>
Tue, 11 Nov 2014 12:19:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313332/20_r_av_portrtt_p_filmstjrnor/?from=rss
<![CDATA[The Verge recenserar HTC Re Camera]]> http://feber.se/foto/art/313104/the_verge_recenserar_htc_re_ca/?rss=true http://feber.se/foto/art/313104/the_verge_recenserar_htc_re_ca/#comments Tydligen lite för dyr för vad den görI slutet av förra månaden så presenterade HTC en egen actionkamera vid namn HTC Re Camera. Kameran ser ut lite som ett periskop men utöver det så var det inte mycket som stack ut. Gänget på The Verge har fått tag på ett exemplar och testat vad kameran går för så om du är lite intresserad av denna kamera kan det vara värt att ta en titt på deras recension som du hittar via länken nedan.
www.theverge.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313104/the_verge_recenserar_htc_re_ca/


]]>
Fri, 07 Nov 2014 14:40:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313104/the_verge_recenserar_htc_re_ca/?from=rss
<![CDATA[Hur man fejkar en före och efterfotografering]]> http://feber.se/foto/art/313062/hur_man_fejkar_en_fre_och_efte/?rss=true http://feber.se/foto/art/313062/hur_man_fejkar_en_fre_och_efte/#comments Lite ljus och posering kan göra mycketDet är inte helt ovanligt att man ser före- och efter-foton på personer när det kommer till annonser för bantingspiller och träningsredskap. Men frågan är hur bra dessa representerar den verkliga ”förvandlingen”? Här kan vi se hur lätt det är att med ljus och posering ändra kroppsbyggnad på en person rätt rejält och ja, det är en teknik som självklart används.
devour.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313062/hur_man_fejkar_en_fre_och_efte/


]]>
Fri, 07 Nov 2014 10:14:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313062/hur_man_fejkar_en_fre_och_efte/?from=rss
<![CDATA[Intervju med Steve McCurry]]> http://feber.se/foto/art/313058/intervju_med_steve_mccurry/?rss=true http://feber.se/foto/art/313058/intervju_med_steve_mccurry/#comments Pratar om lite allt möjligtSteve McCurry är en ikonisk fotograf som fotograferat i mer än 40 år. Just nu så gör han en utställning i Italien där han ställer ut bilder från hela sin karriär och i samband med denna så har han gjort denna intervju.
fstoppers.com

Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/foto/art/313058/intervju_med_steve_mccurry/


]]>
Fri, 07 Nov 2014 09:46:00 +0200 http://feber.se/foto/art/313058/intervju_med_steve_mccurry/?from=rss