Espressomaskin i trä

Hem / Inspiration

Linje finns än så länge bara som en prototyp och har designats i tanken om att det ska vara en espressomaskin med stark doft av norden. Studenterna Husby, Audun Grimstad, Åsne Kydland och Mariko Kurioka Rohde tycker att bland annat trä symboliserar nordisk design och det var därför Linje tillverkades i just trä.

via moco loco oysteinworks.com +

Eboladrabbade länder hotas nu av hungersnöd

Vetenskap / Medicin

FN:s livsmedelsorgan FAO och WFP varnar nu för att upp emot en miljon människor kan drabbas av hungersnöd i de västafrikanska länder som drabbats av den pågående ebolaepidemin. Det beror primärt på att det varit svårt att hitta arbetskraft till jordbruket, skördar har gått förlorade, marknader och gränser har stängts och produktionskedjor brutits.

Denise Brown, talesperson för WFP, säger till Reuters:
"Viruset har en fruktansvärd effekt på de tre värst drabbade länderna och kommer att fortsätta påverka många människors tillgång till mat den närmaste tiden"
Samtidigt uppger Världshälsoorganisationen WHO att det finns tecken på att spridningen av ebolaviruset börjar avmattas i de värst drabbade länderna Liberia samt Sierra Leone medan spridningen i det tredje värst drabbade landet, Guinea, "fluktuerar". I Mali ska det inte ha rapporterats några nya ebolafall på tre veckor vilket ses som ett framsteg. Totalt har runt 6.900 personer dött av ebola under året uppger WHO.

www.dn.se +

Instagram raderar miljontals fejkkonton

Mobil / Mjukvara

Bilddelningstjänsten Instagram har i dagarna raderat miljontals konton som de ansåg var fejk- eller spamkonton vilket har lett till att framför allt en del så kallade B-kändisar upprörts rejält då de fått se sitt följarantal tokrasa.

The Verge skriver att en del halvkända människor blivit av med över en miljon följare och rapparen Ma$e ska helt enkelt ha raderat sitt konto på Instagram när hans följarantal föll från 1,6 miljoner till 100.000. Det tros att en del av dem som procentuellt drabbats värst av vad man kallar för "Instagram rapture" är personer som köpt följare och varit medvetna om att det var fejkkonton.

I tabellen ovan kan ni kolla in vilka som drabbats hårdast av "Instagram Rapture", ni hittar den fullständiga tabellen och lite mer infografik om det hela här.

via The Verge uk.businessinsider.com +

Apple kritiseras igen för arbetsförhållandena på kinesiska fabriker

Mac / Övrigt

BBC Panorama har undersökt hur arbetarna på en kinesisk underleverantör till Apple har och det verkar inte som om det är något vidare i den utpekade fabriken Pegatron utanför Shanghai.

BBC har låtit sina egna reportrar arbeta på den utpekade fabriken och enligt dem så kunde de ibland få arbeta 18 dagar utan ledighet och i 12-timmarsskift. Det ledde bland annat till att en del arbetare somnade på sina arbetsstationer. En av reportrarna fick som längs arbeta 16 timmar i sträck och säger:
"Every time I got back to the dormitories, I wouldn't want to move.
Even if I was hungry I wouldn't want to get up to eat. I just wanted to lie down and rest. I was unable to sleep at night because of the stress."

Apple har inte velat ställa upp på en intervju med BBC men säger i ett uttalande:
"We are aware of no other company doing as much as Apple to ensure fair and safe working conditions.
We work with suppliers to address shortfalls, and we see continuous and significant improvement, but we know our work is never done."

Det är inte första gången Apples underleverantörer kritiseras för dåliga arbetsförhållanden och 2010 ska 14 arbetare på Foxconn ha tagit livet av sig vilket uppmärksammades stort. Förhållandena på Foxconn ska dock ha blivit bättre sedan Apple mer ingående började granska arbetarnas situation på Foxconn.

www.bbc.com +

Ny teaser från McLaren

Bil / McLaren

McLaren håller på att testa sin nya instegsmodell Sports Series för fullt och de är snälla nog att dela med sig av lite bilder på just detta. Bilen är fortfarande ganska så hårt kamouflerad men det råder ingen tvekan att den utseendemässigt kommer att bli nära besläktad med syskonen MP4-12C och 650S. Under skalet finns det också många likheter, både kolfibermonocouqen och motorn hämtas från 650S.

Bilen har premiär i april nästa år.

www.carscoops.com +

Headis - ännu en ny konstig sport

Video / Dumheter

Här är ett klipp från en tysk Headis-turnering, en ny sport, tror jag i alla fall, som går ut på att nicka en fotboll på ett pingisbord. Kanske något att testa om ni har ett pingisbord och tröttnat på att använda det på det traditionella viset.

youtube.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen