Samsung låter dig köra Linux-dist på telefonen
Linux on Galaxy 
42.1°
+
André Stray
0
Ett nytt alternativ för data på iPad
Men det är inte speciellt bra det heller 
27.0°
+
Roger Åberg
0
Så får Saturday Night Live till sina grejer
Det finns ett recept 
82kg
+
Bobby Green

iPhone 4.0 får multitasking!

Fast bara iPhone 3GS och tredje generationen av iPod touch

Visa inte iPhone-artiklar
iPhone / Mjukvara

På dagens presentation av iPhone OS 4.0 var huvudnyheten självklart multitasking - det kommer! Men bara om du har en iPhone 3GS eller tredje generationens iPod touch, tidigare hårdvara klarar helt enkelt inte av det.

För att växla mellan program så dubbeltrycker man helt enkelt på hem-knappen, då får man upp en liten "docka" med de program som är igång och man kan enkelt växla mellan dem.

Multitaskingen fungerar lite annorlunda än på till exempel Android, hela apparna rullar inte när de ligger i bakgrunden utan de ligger i vila. Men utvecklarna kan prata med sju olika API:er eller tjänster som gör att apparna kan göra saker i bakgrunden.

En av dessa tjänster är ljud, så att till exempel Spotify kan fortsätta spela när man växlar program. Vill man stänga av ljudet eller byta låt så kan man få upp de kontroller som man i dag får upp när man styr iPod-delen.

En annan tjänst är Voice over IP, så att exempelvis Skype kan vara igång och lyssna efter inkommande samtal. Lysande. Under ett samtal så kan man växla till andra program för att hitta information (eller döda tid) precis som man i dag kan göra med telefondelen av iPhone.

Den tredje tjänsten är navigering. Detta gör att du kan ha ditt navigeringsprogram, till exempel Navigon eller Tomtom, igång i bakgrunden och de fortsätter att ge dig instruktioner hur du ska göra. Grymt om man vill navigera och köra Spotify samtidigt.

Push notifications har funnits tidigare och är den fjärde tjänsten, men man bygger ut denna med en femte som man kallar för Local notifications. Principen är densamma som för Push notifications, i alla fall för användaren. Men för utvecklaren är det annorlunda - man behöver inte gå via Apples servrar. Kommer nog att bli poppis!

Task completion är den sjätte och detta är excellent. Om du till exempel filmar något och sätter på uppladdning av filmen kan detta fortsätta i bakgrunden. Den femte kallar man för Fast app switching. Den går helt enkelt ut på att en app sparar sin "state", det vill säga läget som appen befinner sig i. Appen slutar rulla och lägger sig i bakgrunden, när man sedan växlar tillbaka så kickar programmet igång igen exakt där man var.

Multitaskingen kommer alltså inte vara som i till exempel Mac OS X men detta fyller helt klart mina behov. Fyller det era?

iPhone OS 4.0 kommer i sommar men redan nu får utvecklare tillgång till det nya operativet så att de kan uppgradera sina applikationer.