Gizmodo-redaktör utsatt för husrannsakan

iPhone / Hårdvara

Jason Chen, redaktören för den amerikanska prylbloggen Gizmodo som låg bakom avslöjandet av Apples kommande telefon iPhone 4G, fick sitt hus genomsökt av poliser i fredags.

Polisen hade erhållit en husrannsakan från en åklagare och Jason fick fyra datorer och två servrar beslagtagna. Att det handlar om iPhone 4G-läckan finns det inget i husrannsakan som bekräftar men jag tror nog att vi kan utgå från att så är fallet.

Gizmodos ägare, Gawker Media, hävdar dock att husrannsakan strider mot en paragraf i Kaliforniens lag och därför har nu utredningen och genomsökningen av Jasons datorer avstannat tills man har avgjort hur det hela ligger till juridiskt.

  tack alla som tipsat om det här! gizmodo.com +

WebOS 2.0 är bättre men har en bit kvar

Pryl / TV

Smarta TV-apparater har knappast varit så smarta och framförallt har de varit mer eller mindre vidriga att använda. Nu tar många steget till Android TV men LG fortsätter med sitt webOS och 2.0 av systemet verkar lovande.

Vi testade en kortis i förra veckan och jag gillar gränssnittet. Det finns ingen riktig hemskärm utan när man trycker på hem-knappen får man upp ett gäng flikar i nedre delen av skärmen. Man pekar som en Wii-remote med fjärrkontrollen och det fungerar ypperligt, exaktheten här är det inget att klaga på och att mata in lösenord och liknande genom att peka på tangentbordet på skärmen går alldeles utmärkt.

Problemet med första versionen av webOS för TV var att det gick alldeles för segt. Nu har LG ordnat lite av dessa problem men även om det inte går långsamt längre går det knappast snabbt. Som ni ser i klippet tar det en stund att ladda olika appar och att surfa var en riktigt trött upplevelse.

Det är vågat av LG att inte använda Android TV och ska man fortsätta med webOS får man nog lägga i en växel till och göra systemet ännu snabbare.

youtube.com +

Rapport Många verkar har fått sina Ubisoftspel bannade

Spel / Multiplattform

Under helgen verkar flera personer ha fått olika Ubisoftspel borttagna från sina spelbibliotek. Det gäller bland annat Assassin's Creed Unity samt Far Cry 3 och den gemensamma nämnaren verkar vara att samtliga kunder har köpt sina spelnycklar vid tredjepartsåterförsäljare som inte varit officiella återförsäljare för Ubisoft.

Många är nu väldigt upprörda på Ubisoft av flera anledningar och uttrycker sin ilska i ett par trådar i deras forum. Dels anser de att de företag som säljer nycklarna bör straffas och inte kunderna. Andra tycker att det är oklart vilka återförsäljare som faktiskt är officiella och en del anser att Ubisoft borde ha förvarnat kunderna innan spelen togs bort.

Ubisoft har inte kommit med några officiella uttalanden, men på företagets forum har flera kunder fått svar från företagets Community Manager som ber kunderna kontakta återförsäljaren och be att få spelet återbetalt. Vissa har ombetts kontakta kundsupporten.

Det är inte helt ovanligt att olika sajter och företag köper på sig stora kvantiteter av spelnycklar för att sälja dem billigt och vissa av dessa är heller inte lagliga och har exempelvis köpts med stulna kreditkort. Ubisofts Community Manager skriver också på forumet att det är upp till kunden att fundera över vilken återförsäljare man använder och att om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant, så är det oftast precis det.

"Ubisoft did not sell any keys to G2A - since they are not an official reseller.
They should not be selling just the Product Key - all other retailers sell the product key as a package [Product Key and game files]

Individuals selling keys on the site - I can't speculate how they are able to sell a game for less than a quarter of retail [in some cases] - as seen on places such as Amazon etc.
It's a case of buyer beware when you see something too good to be true.

You should be entitled to get a refund so I suggest you start the process with G2A."

Som sagt har inte Ubisoft kommenterat det hela mer än liknande uttalanden via forumet, men det verkar i alla fall uppenbarligen vara en hel del personer som har blivit av med sina spel ungefär samtidigt vilket indikerar på att Ubisoft gjort en utrensning av nycklar de anser vara illegala.

  tack Niklas forums.ubi.com +

Rykte IBM säger upp över 100.000 anställda

Samhälle / Ekonomi

Den vanligtvis välunderrättade journalisten Robert X Cringley uppger att IT-jätten IBM planerar att säga upp runt 111.800 personer.

Det är 26% av hela IBM:s personalstyrka och skulle om ryktena stämmer innebära den största massuppsägningen i historien. Även 1993 genomförde IBM massuppsägningar då runt 60.000 anställda fick lämna företaget.

Uppsägningarna går under kodnamnet "Project Chrome" och förväntas presenteras officiellt den här veckan. IBM-anställda över hela världen sägs drabbas av uppsägningarna men lejonparten ska handla om anställa i USA.

www.di.se +

Librem är Linuxdatorn som baseras på öppen källkod

PC / Hårdvara

Företaget Purism säger att de är trötta på att alla datorer alltid kommer med förinstallerad programvara som användaren sedan inte har kontroll över. Att datorn egentligen ägs av företagen bakom operativsystemen och programmen som sedan kan hämta in en massa information om dig som användare.

Därför vill de släppa en ny dator som har fått namnet Librem 15. Den ska fokusera på dig som användare och din integritet där varenda chip och program ska vara baserat på öppen källkod. Allt för att du ska ha full kontroll över varenda komponent i datorn. De beskriver datorn som en produkt som respekterar din frihet och ditt privatliv.

Deras Filiosofi är:
Purism will only use free/libre software for the kernel, OS, and all software.
Purism will design and manufacture hardware that only uses free/libre software for the kernel, OS, and all software.
Purism will prioritize free/libre software for our users.
Purism will not discriminate against persons nor groups nor fields of endeavor.
Purism will source and manufacture the highest quality hardware.

Datorn är främst anpassad för Linuxprogram och ska inte ha testats med exempelvis Windowsprodukter. Den ska ha en 15 tum stor skärm med stöd för upplösningen 3840x2160 pixlar, upp till 1TB SSD-hårdisk, upp till 32 GB minne, en 3.4GHz Intel i7-4770HQ som processor och ett Intel Iris Pro Graphics 5200 grafikkort. Vikten ligger på två kilo.

Alla specifkationer tillsammans med en video hittar ni nedan. Just nu ligger datorn upplagd som ett crowdfundingprojekt på crowdsupply.com och har med några dagar kvar redan dragit den summa som efterfrågas. Priset för den enklaste varianten ligger just nu på 1649 dollar plus frakt från USA.

www.crowdsupply.com +

Skulle hänga ut 2.500 svenska porrsurfare

Webb / Övrigt

Förra veckan började rättegången mot sex män i Skåne som anklagas för utpressning efter det att de hotat med att hänga ut runt 2.500 svenskar som man hävdade hade laddat ner porrfilmer utan att betala för sig.

De målsägande i rättegången ska ha fått motta kravbrev via SMS, epost och på andra sätt där de anklagats för att ha laddat ner porrklipp till sina mobiler utan att betala för sig. Totalt ska runt 4.000 personer ha fått motta kraven och vissa ska även ha betalat summan de krävts på. Totalt tros de sex männen ha dragit in cirka två miljoner kronor på sin verksamhet som startade för två år sedan.

Den huvudåtalade "porrdirektören" anser inte att han har begått något brott och säger till Sydnytt:
"Om människor stjäl och tar saker som inte tillhör dem så får de stå sitt kast. Det gäller även för porr.
Åklagaren säger ju själv att detta är en laglig verksamhet, det är bara utformningen av kraven han tycker är dåliga."

Någon gång i slutet av nästa månad förväntas rättegången avslutas.

www.svt.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen