m
Det första fantastiska andetaget efter en lungtransplantation
Donera mera! 
78.7°
+
Roger Åberg
0
Fully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
51.6°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
44.8°
+
Roger Åberg
0
Drake ger bort stålar och glädje
I nya videon 
121kg
+
Roger Åberg

Jag älskar skärmen på MacBooken

Så det så

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Hårdvara

Ok, den är väldigt blank. Ok, betraktningsvinkeln är inte perfekt. Men fan va bra den är ändå. Jag har de senaste dagarna växlat frisk mellan en gammal MacBook Pro (utan LED), en svart MacBook och nya MacBooken och den nya maskinen spöar de andra med hästlängder.

Framförallt är det ljusstyrkan som får mig salig. Det är inte bara mer ljus utan jag tycker att det är annorlunda. Tänk er en gammal matt, trött glödlampa med lite gulton vs en stark halogen-lampa. Crisp.

Och jämfört med den gamla MacBooken så är betraktningsvinkeln på den nya helt ok. Den gamla är verkligen risig, lätt att förtränga det, men eftersom det var en konsumentdator så ignorerades det. Nya MacBook kvalar in i Pro-gänget och har Pro-krav på sig trots att prislappen - om man jämför med den gamla svarta - inte skiljer sig nämnvärt.

Snart ska jag ge mig på att testa MacBook Pro tillsammans med den nya skärmen (när den nu kommer). Det mina vänner ska bli mycket intressant.

Och nej, det är inte jag varken till höger eller vänster på bilden. De heter Andy och Jesse.

RSS 33 kommentarer till artikeln
Kirtap
Crips? Haha, ser framför mig hur de flashar sina nya alubooks för Bloods och kör lite cripwalk.
av Kirtap, onsdag 26 november 2008 kl 10:18
Voxar
Jag blev lite ledsen när jag hörde att jag inte skulle få en matt skärm, men jag har faktiskt inte kunnat klaga så mycket på reflektioner ännu. Har ju inte spelat något mörkt spel än då.
av Voxar, onsdag 26 november 2008 kl 10:25
Kn Bölja
"Jag har de senaste dagarna växlat frisk mellan en gammal MacBook Pro, en svart MacBook och nya MacBooken och den nya maskinen spöar de andra med hästlängder."

Men den gamla MacBook Pro (maj 2007 och framåt) har ju också LED bakgrundsbelysning. Du menar alltså att det är stor skillnad även jämfört med denna?
av Kn Bölja, onsdag 26 november 2008 kl 10:29
preppie
Väldigt offtopic detta men är det bara jag som är väldigt missnöjd med batteritiden på Macbooken? (3h där jag slösurfar lite då och då men streamar dock film till ps3:an)
av preppie, onsdag 26 november 2008 kl 10:33
Threepwood
Schuukt crisp, asså!

En kass panel blir inte bra bara för att man sätter en glasskiva framför den. Missförstå mig rätt, jag gillar också blanka skärmar (även om jag är något ambivalent i frågan), men när minsta huvudrörelse får färgerna att skifta, då är det inte bra.
av Threepwood, onsdag 26 november 2008 kl 10:48
Roger Åberg
Bölja: utan LED, missade det. Uppdaterat artikeln!

Dorian: Folk som ogillar skärmen kan inte ha uppgraderat från gamla MacBooken.
av Roger Åberg, onsdag 26 november 2008 kl 11:01
p2d
Jag håller med! De nya skärmarna är sjukt ljusstarka och inte alls så mycket reflektioner om man tittar rakt framifrån
av p2d, onsdag 26 november 2008 kl 11:02
Jezper
Äh, mycket gnäll på Macbooken tycker jag. Nu när jag vant mig vid trackpaden så är jag precis hur nöjd som helst på alla sätt och vis. Nu väntar vi bara på 2,5" 1TB-diskar.
av Jezper, onsdag 26 november 2008 kl 11:38
Josef
Jag vill se en jämförelse mellan skärmen på FÖREGÅENDE MBP (som jag har) och nuvarande MBP.. Bägge har LED-belysning. Det stämmer att de gamla utan led efter ett tag blir både gula och trötta, de är verkligen inget vidare. Skillnaden mellan LED och icke-led är väldigt stor, det vet väl de flesta.
Men hur stor är skillnaden mellan föregående MBP LED-skärm och nya LED-skärmen med glas? Det tycker jag är mer intressant.
(jag vet att det är en LED-belyst LCD-skärm, men orkar inte skriva det hela tiden)
av Josef, onsdag 26 november 2008 kl 11:42
Jenefeldt
Jag hoppas verkligen det är bättre betraktningsvinkel från den gamla vita macbooken. Jag har en sådan och det räcker att man tiltar skärmen lite. Faktum är att den är så kass att man inte har optimal vinkel över hela skärmen samtidigt när man sitter rakt framifrån.

Men Roger, först sa du att det var stor skillnad mellan den gamla och nya macbooken sen säger du: "... om man jämför med den gamla svarta - inte skiljer sig nämnvärt."
av Jenefeldt, onsdag 26 november 2008 kl 11:44
Beatnutz
vem är lodisen till vänster, och varför håller han i en dator?
av Beatnutz, onsdag 26 november 2008 kl 11:45
kak
www.youtube.com
av kak, onsdag 26 november 2008 kl 11:49
Kirtap
Jenefeldt, det är priset som inte skiljer sig nämnvärt mellan svarta macbooken och alubooken.
av Kirtap, onsdag 26 november 2008 kl 12:38
oteck
Haha det är inte första gången ni övertalar er själva att en Apple produkt är bra va?
av oteck, onsdag 26 november 2008 kl 12:46
MonkeyB
njae, jag väntar på att Apple släpper en Pro med matt skärm. Sitter nu med LED på gamla MBP. Som konsumentdator förstår jag att blankt är sweet, men som grafiker suger det faktiskt. Kolla själv på bilden du använder till texten...
av MonkeyB, onsdag 26 november 2008 kl 13:00
Roger Åberg
oteck: haha, nja. Men vi har höga krav och blev besvikna när nya inte var perfekt. Men när man lugnar ner sig lite och jämför med tidigare modeller (eller andra maskiner) så är nya MacBooken rock.
av Roger Åberg, onsdag 26 november 2008 kl 13:17
Threepwood
Så där lät det om grafikerna när LCD-skärmarna kom. Nu använder ingen CRT längre.
av Threepwood, onsdag 26 november 2008 kl 13:20
snurra
preppie: Nä, jag hade nog förväntat mig lite mer. Gör samma saker som du och tycker nästan att batteriet är tomt hela tiden.
av snurra, onsdag 26 november 2008 kl 13:56
Lucius
Var hittar man egentligen bilder på alla dessa bönner?
av Lucius, onsdag 26 november 2008 kl 14:02
Beatnutz
Threepwood: riktigt dålig jämförelse med tanke på att LCD sög när det kom. När dom blev bättre så bytte alla naturligtvis åsikt.. det hade med utvecklingen att göra.

Blanka skärmar blir väl knappast bättre för att dom blir blankare i framtiden? Det är blankheten i sig som skapar absurt starka konstraster, vilket gör att det man sitter och skapar i Photoshop ser riktigt bra ut på ens blanka skärm men kanske inte alls speciellt bra på "matta" skärmar. Jag ser helt klart potentialen i de blanka skärmarna, men så länge majoriteten sitter på matta skärmar så måste jag designa därefter.. och därför är nya MBP helt värdelös för mig och många andra som alltid kört MBP.


av Beatnutz, onsdag 26 november 2008 kl 14:29
Jezper
Beatnutz:
Du ska fortfarande inte använda laptops till formgivning om du vill ha dina färger rätt.
av Jezper, onsdag 26 november 2008 kl 14:44
INT
Nej precis, fattar verkligen inte gnället, om ni nu är så superprofesionella så duger inte en laptopskärm överhuvudtaget. Köp en Lacie eller Eizo-monitor och håll klaffen.
av INT, onsdag 26 november 2008 kl 15:10
salad
Hursomhelst är skärpan, klarheten och betraktningsvinkeln otroligt bättre på nya MacBook Pro jämfört med nya MacBook.
Jag tror skärmen på min Air är bättre än på de nya MacBook... bilden såg helt dåsig ut i affären iallafall.
av salad, onsdag 26 november 2008 kl 15:14
MacMacMac
Det är ju bara idioti att skapa grafik i ex Photoshop på en MacBook och sen klaga på att färgerna blir fel.

Köp en Pro eller en extern skärm.
av MacMacMac, onsdag 26 november 2008 kl 15:21
Beatnutz
INT: om man nu är så superprofesionell så är det inte alltid att man sitter på ett kontor. Ofta får man göra grejjer direkt på ett shoot eller på flygplatser, men visst.. släpa med sig en extern skärm låter jättesmidigt.
av Beatnutz, onsdag 26 november 2008 kl 15:28
INT
Om du snackar deadline på en timme så är det väl lite tight möjligtvis. Men annars så borde det väl vara möjligt att göra ett utkast och sedan styra upp färgerna när du är kopplad till en vettig färgsäker skärm? Har inte kalibrerat min MBP än, men jag lider inte direkt av att skärmen är glossy. Att få saker bra i print känns ändå som trial and error...
av INT, onsdag 26 november 2008 kl 15:31
Josef
Måste man nöja sig med den näst bästa laptopskärmen, eftersom den ändå inte är lika bra som en extern skärm?

Vore det inte trevligare att istället få så bra skärm som möjligt, även om det är på en bärbar?

Med bra skärm så menar jag att man skall få välja den sortens skärm som passar en själv bäst. Tänk om de hade kört på med samma skärm som innan, men fortfarande ökat ljusstyrkan. Det hade ju varit helt underbart. (imo)
av Josef, onsdag 26 november 2008 kl 16:02
AntonSilver
Hatar verkligen diskussionen "glossy-dealbreaker". Roligt att folk tror att det är så. Samtidigt som alla som recenserar dem säger "Ja, jag kan förstå att vissa har problem med det, dock har jag inte det". Roligt när man klagar på macbooken som redan haft glossy som enda alternativet rätt länge (om än inte LIKA blank) Efter 6 dagar med en ny macbook pro har jag inte en enda gång störts av glossyheten. Är det jobbigt så flytta datorn, sluta klaga... Som sagt finns det ingen professionell fotograf/filmare/grafiker som inte använder en extern skärm iaf. Mer glossy åt folket!
av AntonSilver, onsdag 26 november 2008 kl 16:45
Threepwood
Då är det alltså inte glansigheten i sig som är problemet utan att det inte är normen. Det är väl snarare skärmar med diffuseringsyta som förvränger bilden genom att göra den mindre skarp och mindre kontrastrik... Lite som att säga att skärmar med wide gamut är sämre för att de inte är normen.

Det är mycket svårare att jobba med tryck och få det rätt än grafik som bara ska beskådas på skärmar. Är ju större skillnad mellan matt och blankt papper än mellan matt och blank skärm. Tryck kan bli lite hursomhelst (speciellt med tanke på hur inkompetent stora delar av den yrkeskåren är, heh).
av Threepwood, onsdag 26 november 2008 kl 16:45
Anund
"Glossyhet", det var nytt. Vad skiljer det från blankhet?

Dessutom är det jobbigt med reflektioner på skärmen även när man inte är professionell grafiker.
av Anund, onsdag 26 november 2008 kl 16:55
Josef
@AntonSilver
Jag har aldrig klagat på nya glossy-MB. Det som stör mig är att Apple tagit bort valfriheten på ALLA nya bärbara. Innan var anti-glare coating standard på MBP, nu kan man inte välja det alls. Hur många köpare av MBP gick innan och klagade på att skärmen var matt, och bytte till en glansig? Men nu, eftersom det är det enda som finns, så får de som egentligen hade köpt anti-glare nöja sig, ta det onda med det goda, om du förstår hur jag menar? Istället för att Apple kunde gjort fler helt nöjda genom att ha kvar valet. Jag börjar bli trött på att ett företag bestämmer över mitt huvud vad som är bäst för mig. Det är ytterst patroniserande.

Jag ägde förra generationens glossy MB, jag bytte den eftersom jag störde mig på blänket (jag vet att de nya är bättre). Jag klagade inte, jag bara bytte dator. Nu kan jag inte välja en annan dator. Det är därför jag klagar, det går inte att göra nåt annat.
av Josef, onsdag 26 november 2008 kl 17:04
kallepa
Överhettningsproblem på externa grafikkortet i MBP, inte bara i Windows, tydligen.

Jag har råkat ut för det, inte kul. Ibland kan man spela i en timme, ibland i två minuter. Plötsligt blir skärmen helt svart, ljudet fortsätter en liten stund men börjar sedan loopa när spelet kraschar. Sen är det bara hård omstart som gäller.
av kallepa, onsdag 26 november 2008 kl 17:23
Kapris
Min 17" High Res kissar på den där.
av Kapris, onsdag 26 november 2008 kl 20:12
Kommentera artikelnFully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
51.6°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
44.8°
+
Roger Åberg
0
Wired tar en titt på konstgjort kött
Framtidens grej? 
48.4°
+
André Stray
0
Apple har problem med anställda som går in i väggen
Bokstavligt talat  
49.1°
+
André Stray
0
Porsche kan nu 3D-printa svårfunna delar
Till modellerna 959, 964 och 365 
54.0°
+
Bobby Green
0
En första titt på Cobra Kai
Karate Kid 34 år senare 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
3 Billboards outside Grenfell, London
Offer för brandkatastrof hämtar inspiration från film 
47.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nokia kan lägga ner wearablesavdelningen
Withingssatsningen verkar ha gått sådär 
33.5°
+
André Stray
0
FRA vill byta ut myndigheters säkerhetschefer
Anser att det krävs en generation med koll på det digitala 
73.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
AsapScience snackar vaccination
Om argument anti-vaxxers brukar ha 
43.0°
+
André Stray
0
Mercedes visar produktionsklar elbil i Genève
Snart premiär för suven EQC 
42.2°
+
Bobby Green
0
Underlägg till din HomePod
Slipp få fula märken 
21.7°
+
Bobby Green
0
Skoda hann före Tesla till Mars
Och det fanns baguetter där! 
54.3°
+
Bobby Green
0
Säsongsavslutning för The Grand Tour
Det blev en specialare 
42.8°
+
Bobby Green
0
Regeringen föreslår hårdare straff mot piratkopiering
Upp till sex års fängelse 
-50.3°
+
André Stray
0
Så här ser baken ut på Volvo V60
En närmare titt 
48.3°
+
Roger Åberg
0
Rykte Dyson har tre stycken elbilar på gång
Investerar mycket i ny batteriteknik 
41.5°
+
Bobby Green
0
Gör gamla Bang & Olufsen-högtalare trådlösa
Eller vilken gammal högtalare som helst faktiskt 
51.1°
+
Roger Åberg
0
Vad händer om du kastar smällare i bensin?
The King of Random leker 
25.4°
+
Bobby Green
0
PostNords avgift blir minst 75 kronor + moms
Tas ut från 1 mars 
19.2°
+
Roger Åberg
0
Google Assistant till Sverige under 2018!
Äntligen! 
60.9°
+
Roger Åberg
0
Arnold klar för Kung Fury-filmen!
Nämen! 
74.5°
+
Roger Åberg
0
Historien om hur iFixit blev den inofficiella guiden
Intressant reportage 
46.1°
+
Roger Åberg
0
Rallybil kraschar och fylls med snö
Men det är bara att köra vidare! 
52.8°
+
Roger Åberg
0
Windows 10 Pro får ett Ultimate Performance-läge
Om man verkligen vill ha ut all kraft från sin dator 
55.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här är årets första Formel 1-bil
Komplett med halo över sittbrunnen 
46.9°
+
Bobby Green
0
Elak bugg kan få appar att krascha på iOS och macOS
Aktiveras av ett enda tecken 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Skottland vill förbjuda sugrör i plast
Vill ha ett slut på engångsprodukter i plast 
93.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Specifikationer för nya Toyota Supra läcker ut
Gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder 
42.0°
+
Bobby Green
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
101.9°
+
Roger Åberg
0