m

När kan vi koppla upp oss med iPhone?

Och när kommer MMS?

Mac / Hårdvara

Två saker som alltid har saknats på iPhone är möjligheten att använda den som modem. Och att kunna skicka MMS. Det senare saknar jag inte alls, men ju mer jag tänker på det ju mer ogillar jag nog MMS för att det är så meckigt att skapa MMS på andra telefoner. På iPhone hade det varit en fröjd så klart och nu har det dykt upp en app i UK-affären för att ta emot MMS. När Telias lösning kommer är oklart.

Det där med modem-funktionaliteten går ju att fixa om man låser upp sin telefon och rykten om att det snart ska fungera har gått ett tag. Nu går det nya rykten där AT&T kommer att ta 10 dollar för tjänsten, något som ni som har Telia lär slippa om ni har datapaketet. Men nya rykten betyder i alla fall att saker och ting rör på sig. Förhoppningsvis.

RSS 22 kommentarer till artikeln
Voxar
Jag tycker det är sjukt tråkigt att de bara lyssnar på AT&T och skiter i resten av världen :( Telia har inte haft några som helst invändningar.

Jag har kört med PdaNet ett tag och det fungerar faktiskt riktigt bra nu. I början så kopplade det inte upp igen när man förlorade signalen men sedan nån uppdatering så funkar det tillock med på tåg.
av Voxar, måndag 12 januari 2009 kl 11:47
DrDip
Är jag ensam om att tycka att det är FÖR tyst om huruvida Telia skall eller inte skall aktivera "visuell röstbrevlåda"? Om det inte pratas om alls kommer de troligtvis inte lyfta ett finger eftersom "ingen verkar intresserad".

Senaste info jag fick av en på iPhone-service-avdelningen på Telia var att han mindes att det talats om detta på utbildningskonferensen före lanseringen och där sagt att man inte ännu tagit beslut om man skall stödja det eller inte.

Vår tystnad blir beslutsunderlag. Skrik lite ;-)
av DrDip, måndag 12 januari 2009 kl 11:54
Joakim Durehed
MMS-Appen i storbritannien är mer eller mindre oanvändbar. Den använder bara O2's webbtjänst och man får reda på att man fått MMS via ett SMS. Sen får man knappra in en kod för att få den...smidigt? Nej!..


Vad gäller iPhone som modem är det nog bara en tidsfråga. Det MÅSTE helt enkelt finnas om iPhone skall behålla tronen.
av Joakim Durehed, måndag 12 januari 2009 kl 11:57
Sockan
Tack MacFeber!

Underbart att ni faktiskt gör uppföljningar. Totalknas att jag inte kan använda min iPhone som modem, ser fram emot en lösning!

Fridens!
av Sockan, måndag 12 januari 2009 kl 12:09
Charlie Bravo
Jag kör detta på min iPhone: www.iphonemodem.de

Funkar hur bra som helst, kräver visserligen att du installerat Cydia.
av Charlie Bravo, måndag 12 januari 2009 kl 12:30
kendoka
Jag skiter i MMS/modem...
- men varje gång jag använder min iPhone saknar jag
av kendoka, måndag 12 januari 2009 kl 13:16
callekula
När kommer Visual voicemail???! TELIA?!?
av callekula, måndag 12 januari 2009 kl 13:26
colorred
Haha. Telia har gett upp iPhone. GLHF med era 24-månadersabonnemang.
av colorred, måndag 12 januari 2009 kl 13:43
Atari130XE
Dorian: Att påstå att det är meckigt betyder inte nödvändigtvis att man har svårt för det. Tror Roger mest syftar på att det kan göras smidigare. Hur kan iphones mailgränssnitt göras enklare?
av Atari130XE, måndag 12 januari 2009 kl 14:41
Cure
Jag undrar om det finns fler Applare, än Roger, som tycker att det är meckigt att skicka mms på Nokia eller SonyEricsson.

Ta bild -> Skicka som mms.

Eller

Skapa MMS -> Lägg till bild/text -> Skicka.

Har aldrig haft problem med detta på någon av mina lurar.
av Cure, måndag 12 januari 2009 kl 18:01
fisken
Jag har en iphone, och har fått några mms som inte går att öppna i mobilen. jävligt irriterande faktiskt på en sån här telefon. Jag fattar inte hur apple tänkt egentligen, har dom sagt någon bra anledning till att inte ha mms? Det måste ju vara hur enkelt som helst att lägga in.. även en grej som bluetooth överföring är konstigt att det inte finns.
Synd på en annars så bra mobil. Bästa jag haft, trots dessa brister :)
av fisken, måndag 12 januari 2009 kl 18:02
Netzach
Dorian Gray:
"Det är mest 15+ som inte använder mms (tror inte de använder mail i mobilen heller), bland ungdomar så växer mms så det knakar."

Jag lagade din mening åt dig, du behöver inte tacka mig, det var så lite så.
av Netzach, måndag 12 januari 2009 kl 18:12
Phillip
Cure - Du måste ju inse att Rogers motstånd till MMS inte har med logisk kritik att göra. Roger väljer inte bort MMS för att de faktiskt är svåra att skapa. Han väljer bort det för att Apple inte har implementerat det än. Du kan med andra ord förklara hur mycket du vill och det kommer inte förändra någonting. Vänta bara tills mr Jobs kliver in på scenen och proklamerar att iPhone har MMS. Det kunde vara punkt för punkt identisk kreationsprocess som Sony Ericsson eller Nokia och det hade fortfarande varit den BÄSTA mms-applikationen. Så fungerar effektiv hjärntvätt ;)
av Phillip, måndag 12 januari 2009 kl 21:22
Cure
Haha.. Jo..

"...ju mer jag tänker på det, ju mer ogillar jag nog smörknivar för att det är så meckigt att breda smör på mackor. Hade Apple gjort en smörkniv så hade det varit en fröjd så klart."

:)
av Cure, måndag 12 januari 2009 kl 22:23
Eimer
@Dorian Gray#11: Tyvärr räcker din beskrivning av hur enkelt ser är på din SE telefon inte långt om man tittar på vad MMS ska kunna innehålla.

Bild, ljud eller videosnutt och lite text... visst. Försök skapa en 30sek lång animation med din telefon så förstår du varför MMS är problematiskt att stödja.

Bara att skapa enkla bildspel i telefonen kan te sig rätt rörigt eftersom det ofta saknas vettiga indikationer på hur man påverkar tiden i presentationen... om telefonen ens kan skapa bildspel. Det är långt ifrån säkert ens idag.

Standarden (skrattretande uttryck i sammanhanget tyvärr) är väldigt vid och oprecis. Alla tillverkare har rätt att på olika sätt stödja eller inte stödja olika features inom den. Det gör att telefoner idag fortfarande bara stödjer baby-MMS för att man inte kan vara säker på vad mottagaren har för telefon. Det räcker tyvärr med att jämföra Nokia och SE så ser man rätt grundläggande skillnader som gör MMS ganska trist som teknik.

Om alla hade haft fungerande mail i telefonen skulle avsaknad av MMS inte vara något problem eftersom det du beskriver, och de flesta gör, är att just skicka en bild och en textsnutt till någon. Det spelar väl ingen roll om den bilden går via en mailserver eller en MMS gateway? Mail har dessutom inget styckepris vilket jag gillar.

Men som operatör, eller tillverkare som lever av att branda telefoner till operatörer... då är möjligheten till en sluten teknik jag kan ta betalt för ganska intressant.
av Eimer, måndag 12 januari 2009 kl 23:27
Charlie Bravo
Jag kan skicka MMS på min iPhone, inte för att det händer. Kan dock inte fatta varför man väljer ett format (MMS) framför email... MMS röv..nullar sönder bilderna du skickar så du inte kan använda dom på någon annat ställe än i mobilen, sedan att dom tar dom dessutom betalt för det.. Jag ställer mig i ledet till dom som väljer ett gratis alternativ som dessutom inte förstör det du skickar,, men jag kanske är dum.
av Charlie Bravo, måndag 12 januari 2009 kl 23:35
Buffyking
Hehe min mamma som är 60+ (och allmänt lost på teknik) klarar att skicka MMS med sin Nokia. Så ifall du tycker det är meckigt Roger så vet jag inte om det är i telefonerna felet sitter ;-)
av Buffyking, tisdag 13 januari 2009 kl 08:15
faroth
Jag använder redan min Iphone som modem med ett program som heter Modem. Funkar bra. MMS fattar jag inte varför alla tjatar om. Det är ju dyrt och så 90 tal. Maila bilderna istället.

Men något mycket viktigare som jag blev påmind av när jag nyss var i USA är när ska vi få visuell röstbrevlåda.

Visuell röstbrevlåda är något vi måste se till att Telia får reda på att vi måste ha.
av faroth, tisdag 13 januari 2009 kl 10:16
Buffyking
@faroth#23: I en perfekt värld hade alla haft mail i telefonen och då hade det naturligtvis varit bäst att använda det, men nu är det tyvärr inte så. Däremot har 99% möjlighet att ta emot MMS och då blir det det man använder när man vill skicka fyllebilder eller något annat kul till sina vänner. Därför ska naturligtvis ifåne också ha den funktionaliteten!
av Buffyking, tisdag 13 januari 2009 kl 10:55
MartinK
Jag bor i Japan och som ni kanske vet så har man där löst hela problematiken genom att alla operatörer erbjuder en unik mobil-epost-address. Det gör att man enkelt kan skicka bilder samt långa textmeddelanden till varandra till ett billigt pris.

För oss Japaner som har iPhone är alltså inte avsaknaden av MMS ett problem då alla användare redan har en mobil-epost-adress som kommer med mobilen med vilken man kan skicka bilder.

När det gäller SMS så fungerar det tyvärr bara att skicka inom samma operatör (iallafall är det så för Softbank/Vodafone som jag använder). Detta leder till att om man får ett nytt mobilnummer av en ny bekant så måste man först undersöka om denne har samma operatör, om inte så måste man ringa personen istället för att SMS:a, något man kanske inte alltid gör i början av en relation.

Givetvis kan man även be om att få mobil-epost-adressen till sin nya vän men detta är oftast lite omständigt då adresserna oftast är rätt långa och ologiska.
av MartinK, tisdag 13 januari 2009 kl 11:16
Charlie Bravo
Okej, jag tycker att det är lite korkat att MMS inte är i iPhonen by default, nu finns det iof flera lösningar för dom som vill ha det, så egentligen är det inget issue. Ska dock bli väldigt intressant att se vad som sitter i telefonen om fem år, om det är mail eller MMS som får flytta på sig. Frågar du mig så är MMS borta och alla kör en Email lösning, samma sak i mobilen som i datorn, tycker att det är ganska logiskt då den gränsen suddas ut allt mer. Tyvärr är det alltid samma bråk hos PC folket när Apple skiter i att ta med någon gammal standard, samma bråk var det när dom tog bort floppy disken, eller när dom dissade av någon de gamla portarna till förmån för det nya. PC datorerna gjorde samma sak,, men fem år senare.
av Charlie Bravo, tisdag 13 januari 2009 kl 11:43
Slowmove
@Dorian Gray#27: mail frungerar på fler plattformar (datorer + telefoner) och det spelar ingen roll var man sitter. MMS så måste man sitta med sin telefon och dessutom ta emot en alldeles för kompimerad bild. Fungerar för vissa bilder men absolut inte alla.

Bästa vore väl mail + mms
av Slowmove, tisdag 13 januari 2009 kl 22:25
Kommentera artikelnOzark återvänder 31 augusti
Andra säsongen är snart här! 
53.9°
+
André Stray
0
Gorillan Koko har dött
Vila i frid! 
16.1°
+
Roger Åberg
0
Första recensionerna av Audi Q8 är här
Bör Mercedes GLE Coupé och BMW X6 oroa sig? 
31.4°
+
Bobby Green
0
Trailer för Welcome to Marwen
Steve Carell leker med dockor 
43.9°
+
André Stray
0
Google fixar bättre kontohantering i Android
På tiden! 
41.0°
+
André Stray
0
USA:s regering ogillar Googles samarbete med Huawei
Anses vara risk mot nationell säkerhet 
23.2°
+
André Stray
0
Bose släpper lurar du ska sova med
Byssan lull... 
47.7°
+
Roger Åberg
0
Fox godkänner Disneys bud på 71,3 miljarder dollar
Disney kommer äga nästan hela Marvel-universumet 
32.6°
+
André Stray
0
Audi och Hyundai ska samarbeta kring bränslecellsteknik
Vill snabba på utvecklingen 
48.7°
+
Bobby Green
0
Cyklister får köra på körbana även om det finns cykelbana
Men vad i hela fridens namn? 
30.8°
+
Bobby Green
0
Ny Teenage Mutant Ninja Turtles på ingång
Turtle Power! 
33.3°
+
André Stray
0
Steams sommarrea bara några timmar bort
Bara att börja tänja plånboken 
42.3°
+
André Stray
0
Star Wars-spinoffer har lagts på is
Efter Solo-floppen 
45.4°
+
André Stray
0
Dålig läppläsning av herrarna Trump och Jong-Un
Känns rimligt att det var det här som sades 
46.5°
+
Roger Åberg
0
En närmre genomgång av Volvo S60
Denna gång utan svengelska 
43.5°
+
Roger Åberg
0
Virvelringar som kolliderar
Vackert och tidsödande 
49.9°
+
Roger Åberg
0
Videofrossa: Nya Volvo S60
Se den på vägen, syna den och se den i fabriken 
44.4°
+
Roger Åberg
0
Lite gameplay från Mutant Year Zero: Road to Eden
Ser bra ut! 
43.4°
+
André Stray
0
Det här är nya Volvo S60!
Första Volvon som tillverkas i USA 
55.5°
+
Bobby Green
0
Matt Damon kommer att spela Carroll Shelby
Ny film om Fords Ferrari-fight på gång 
42.9°
+
Bobby Green
0
Nu kan du beställa Nokia 8110
Banantelefonen i ny version 
51.6°
+
Roger Åberg
0
Snubbe kör båt över grusväg
Alla sätt är bra utom de dåliga 
48.2°
+
Bobby Green
0