m
Det första fantastiska andetaget efter en lungtransplantation
Donera mera! 
79.3°
+
Roger Åberg
0
Fully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
54.7°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
45.7°
+
Roger Åberg
0
Drake ger bort stålar och glädje
I nya videon 
121kg
+
Roger Åberg

Test: LED Cinema Display 24"

En mycket trevlig, men dyr, sak

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Hårdvara

Det var ganska så länge sedan som jag hade en "normal" skärm, de senaste åren har varit kantade av iMacs och bärbara maskiner där jag inte har tyckt att det funnits anledning att ha en extern skärm.

Jag har försökt rätt ofta, men tröttnat på strulet med dubbla skärmar - fönster ligger aldrig där man vill ha dem och muspekaren försvinner alltid. Att bara använda en extern skärm och inte den bärbaras känns lite för meckigt mot vad man trots allt vinner i pixlar.

Så, smälter jag för Apples nya LED-skärm? Oh ja. Det finns så klart ett antal anledningar till det men den främsta kan te sig rätt larvig - för det är sladden. Inte skärmens strömsladd då utan sladden som man kopplar in datorn med.

Det är egentligen tre sladdar i en - Mini Display Port som är oerhört smidig jämfört med DVI, klassisk USB och så ström till MacBooken.

Det senare gör att man aldrig behöver krypa på golvet varje dag när man kommer till jobbet vilket är lycka. USB gör att man kan slå ihop datorn och glömma bort den, ljud och kamera flyttas automatiskt över från datorn till skärmen när den kopplas in. Har man tangentbord och mus inkopplade till skärmen så är den dagliga "installationen" minimal. Extra plus är att ingenting behöver ställas in, allt sköts automatiskt redan första gången man kopplar in datorn. Det känns lite magiskt, men det är så klart så det ska vara.

Extra plus är också att om man har datorn i viloläge behöver man inte öppna den alls, så fort skärmsladden kopplas in startas datorn, fast inte datorns skärm. Åt andra hållet buggar det dock lite, när man drar ur sladden och ska slänga ner datorn i väskan så går den igång ibland vilket inte är så lyckat.

MacBooken får alltså i realiteten leka stationär dator tillsammans med skärmen, den kopplas in och glöms bort.

Precis som allt annat från Apple just nu är detta en väldigt blank skärm. Jag sitter vänd mot ett fönster och jag anar att det kommer att bli lite knepigt i sommar när solen väl tittar fram. Positivt är att skärmen är så ljusstark att mindre reflektioner äts upp. På bilden till höger reflekteras en lampa som sitter kanske en meter över skärmen och i vanliga fall så sitter man aldrig i den vinkeln jag fotat i - bilden visar dels hur blank den är men samtidigt också hur bra den äter upp mindre blänk som finns i rummet.

Själva skärmen då? Den är som sagt ljusstark och betraktningsvinkeln är fullständigt lysande, 178 grader både vertikalt och horisontellt. Och LED är så klart trevligt och lyxigt på en sådan här stor skärm.

Högtalare och iSight-kamera är också trevligt, men ha inga höga förhoppningar på högtalarna för de är ingen vidare upplevelse. Kameran däremot verkar vara bättre än den som sitter i MacBooken men jag funderar samtidigt på hur många kronor Apple skulle ha kunnat spara på att skippa kameran och högtalarna. Troligen inte många tyvärr.

För den här skärmen är ingen billig rackare, 8595 kronor. En sökning på prisjakt.nu efter en LED-skärm i samma storlek ger tre söksvar inklusive Apple-skärmen, de andra två är en Samsung för 18 000 spänn och en Eizo för dryga 7 200 kronor så utbudet av LED-skärmar är minst sagt skralt. Vill man ha LED i dag får man betala för det helt enkelt.

Behöver man bara ha en ok skärm i den här storleken finns det betydligt billigare alternativ, har man däremot en MacBook och vill ha en oerhört smidig, snygg och väl fungerande lösning samtidigt som man har råd att vara early adopter så är detta ett givet köp.

Jag ska köpa ny dator nu och istället för MacBook Pro 15" väljer jag MacBook 13" och den här skärmen. Jag motiverar skärmens pris genom att gå ner från en MacBook Pro till en MacBook. För mig är alternativet att ha 24 tum på skrivbordet och en lättare och mindre maskin i väskan ett bättre alternativ än att ha 15 tum hela tiden.

Jag nämnde att den är bisarrt vacker va? Både dina kollegor och du kommer verkligen att njuta av den. Den känns verkligen fullt tillräckligt stor för de allra flesta arbeten.

Så, på plussidan hittar vi alltså sladdarna till datorn, själva skärmen, att den är toksnygg och enkelheten (både i användande och utförande).

Det negativa är att högtalarna inte rockar och så priset.

Läs hela testet
RSS 34 kommentarer till artikeln
Oscar
Verkar trevlig, synd bara att de inte kan prestera en dockningsstation istället så man slipper koppla in tre kablar manuellt varje gång.
av Oscar, fredag 23 januari 2009 kl 15:59
Roger Åberg
@Oscar: Var min tanke först också, men detta fungerar oerhört bra och ger ju faktiskt mindre strul eftersom kontakterna sitter lite olika på olika datorer.

Dessutom kan du göra vad du vill med datorn. Har man tex en hylla på sidan av skrivbordet så är ju datorn helt borta :)
av Roger Åberg, fredag 23 januari 2009 kl 16:03
Andrew de Lisle
Jag måste fråga är det en mus bredvid tangentbordet som man ser på nedersta bilden?

Bra recension är det och bra bilder.
av Andrew de Lisle, fredag 23 januari 2009 kl 16:16
Daniel23
Varför ha datorn ihopfälld? Uppfälld dator = ännu mer skärmyta. Hur är det förresten med de nya macbooksen, klarar de bättre att vara hopfällda utan att bli svinvarma?
av Daniel23, fredag 23 januari 2009 kl 16:19
Beatnutz
Det finns fortfarande ingen adapter (3e part) så man kan använda gama MBP till skärmen? Vägrar köpa ny dator bara för att kunna använda skärmen, prestandan är ju inte direkt jättmycket bättre i de nya burkarna.
av Beatnutz, fredag 23 januari 2009 kl 16:37
EddieC
Smacka på 1400 spänn o man har en 20" Imac! =O)
(jag vet, det har itne med saken att göra, en bärbar är en bärbar, o då behöver man ju inte en dator till, men ändå) =P

Andrew de Lisle, det är en mus som är bredvid datorn på bilden. Det är Microsofts ihopvikbara mus, riktigt fräck e den! Planerar själv att köpa en! Vet dock inte så här på rak arm vad den heter.
Är den också bra Roger?
Själv är jag just nu i stenhårt val o kval, ska man köpa en Netbook med inbyggt Mobilt Bredband för att få en så liten o smidig dator som möjligt, eller ska man köpa en ny Macbook 13".
Vill egentligen ha så liten som möjligt då det ska vara extra dator, men man är ju så otroligt galet kär i denna underbara bärbara Mac! =d
av EddieC, fredag 23 januari 2009 kl 16:45
Andrew de Lisle
EddieC
Ah tack
av Andrew de Lisle, fredag 23 januari 2009 kl 16:54
wennergrenare
@EddieC#7: Microsoft Arc Mouse heter den. Riktigt fin och smidig. Följ länken om du vill veta mer.
av wennergrenare, fredag 23 januari 2009 kl 17:16
Addex
Kan du jämföra kvalitén på högtalarna med de som sitter i en iMac?
av Addex, fredag 23 januari 2009 kl 17:27
Beatnutz
Har aldrig riktigt hajjat folk som ens besvärar sig med att undra över högtalare i skärmar för dator/tv-bruk. Kör man på jobbet så är det ju alltid hörlurar som gäller ändå, till TV-bruk har man surround och för datorbruk ett Bose-system eller liknande. "Alla är inte rika" kommer nån säga nu, men då köper man ju inte heller en sån här skärm.
av Beatnutz, fredag 23 januari 2009 kl 17:31
Addex
@Beatnutz

Jag har en iMac idag där de inbyggda högtalarna är fullt acceptabla. Ville bara veta om de är värre så man blir tvungen att fixa andra högtalare.
av Addex, fredag 23 januari 2009 kl 17:37
Jezper
Stilig skärm, men kabelhärvan ser så omacig ut...

Sen att koppla in tre olika sladdar är inte på något sätt enklare än det var tidigare, det är fortfarande samma tre sladdar som innan skärmen kom, de bara går till andra ställen än innan.

Nej, dom borde utvecka en ApplePort. En enda kabel och anslutning, innehåller allt från ström, grafik, lan och usb till ljud in/ut, plus att den bör vara lite framtidssäkrad med plats för fler användningsområden. Den ska finnas på alla deras prylar och allt ska gå att koppla ihop kors och tvärs.
av Jezper, fredag 23 januari 2009 kl 18:11
moamekk
öh inlägget försvann .. bugg?
av moamekk, fredag 23 januari 2009 kl 18:19
Roger Åberg
@Andrew de Lisle#3: Musen är en Arc Mouse från Microsoft och den är faktiskt oerhört trevlig. Har inte hunnit skrivit recension på den men den kan verkligen rekommenderas om man vill ha en "mobil" mus som ändå känns som (nästan) en fullstor mus.
av Roger Åberg, fredag 23 januari 2009 kl 20:04
Roger Åberg
@Daniel23: Så är det, men samtidigt finns det fördelar med att bara ha en skärm :)

@Dorian: Goldstar? Nä. Dyr? Ja.

@Addex: Jag har ingen ny iMac att testa med, men det är jämförbart. Det låter, funkar finfint till Youtube etc men när man kör musik finns det verkligen mer att önska.
av Roger Åberg, fredag 23 januari 2009 kl 20:09
Ragge
Jezper: Du är ju verkligen dum på riktigt. Om du inte fattar varför kablarna är som de är så är det synd om dig
av Ragge, fredag 23 januari 2009 kl 21:01
Niels
Vilken ruta klickar man i ifall man redan har skärmen? ;)
av Niels, fredag 23 januari 2009 kl 21:11
Jezper
@Ragge#17: Hehe, va? Du missförstod mig nog. Om skärmen endast funkar med de nya burkarna så hade de lika gärna kunnat göra lösningen snyggare än dom gjort det. En tjock kabel som slutar i tre spretiga småsladdar är verkligen inte "the Apple way" att lösa saker. Kan man få bort superdriven från en Air och sköta den biten via wlan så kan man definitivt lösa detta på ett snyggare sätt.
av Jezper, fredag 23 januari 2009 kl 21:46
Spectre
Va smidigt!

Mycket smidigare än min jobbdator som man måste sätta i en docka!
av Spectre, fredag 23 januari 2009 kl 23:36
Ragge
Det är inte riktigt så som du skriver. Dessutom, om de skulle lösa så som du verkar vilja ha det, med en enda kabel, hade de fått hitta på något helt nytt och eget. Visst, MiniDP är Apples påfund men det har nu blivit standardiserat och vi vet inte om vi i framtiden kommer få se andra datorer som funkar med skärmen, dvs icke-Apple
av Ragge, fredag 23 januari 2009 kl 23:52
vallgren
Schysst test! Riktigt nice är den! Får man fråga vad det är för kamera och vilket objektiv du använder?
av vallgren, lördag 24 januari 2009 kl 02:36
Tiny
Jezper,
Du menar som en utökad ADC? Ja, det var ju en verkligen lyckad litet avstickare i historien. Som om det inte räckte med inlåsningen som mDisplayPort står för liksom.

Roger et al,
Är det som på andra Ms-möss att det inte är några "hack" när man rullar på scrollhjulet på Arc-musen?
av Tiny, lördag 24 januari 2009 kl 03:25
Gurkpinnen
Snygg skärm men jag tycker faktiskt att iMac.skärmarna är snyggare när det är aluminum längst ytterst istället för det här svarta.

En lite fråga: Jag har funderat på att köpa en mac och tänkt på en Macbook då. Kan man använda en sådan skärm då så at man kan koppla in tangenbord och sånt och använda den som stationär dator?
av Gurkpinnen, lördag 24 januari 2009 kl 09:11
Olligarski
@Gurkpinnen: Om du inte orkar läsa artikeln så titta på bilderna!
av Olligarski, lördag 24 januari 2009 kl 12:31
h3nque
Klarar den ISO 12646? Så fall är den ett givet köp!
av h3nque, lördag 24 januari 2009 kl 15:42
daniels
@Daniel23#4: Vet du, eller någon annan, hur jag lyckas med att fälla ihop min MBP (inköpt sent 2006) samtidigt som den är kopplad till en extern skärm (ex TV)? Dålig formulering men ni förstår säkert vad jag menar :) Tipsa gärna!
av daniels, lördag 24 januari 2009 kl 16:16
Evilananas
@Tiny

Oh no! Inlåst i en öppen standard, vilket öde!
av Evilananas, lördag 24 januari 2009 kl 17:03
Solid
@daniels#27:
Slå ihop den bara, med bildsignalkabeln i (DVI till HDMI för min del) och väck den sen med antingen en blåtandsmus eller en sladdförsedd sådan... Men den går tyvärr alltid i vila först, iaf min 17" MBP.
av Solid, lördag 24 januari 2009 kl 18:30
carlsson
©Jezper:

För några år sen fanns en kabel som du efterlyser, den hette ADC (Apple Display Connector) och fungerade enbart med Apples datorer (satt t ex på Cube). I den fanns DVI, USB och ström.

Vi var många som var lyckliga när den försvann, eftersom det aldrig blev en standard för hela datorbranschen - hur bra lösning det än var, så var det bara irriterande när det inte fungerade på allt!

Så ditt förslag är inte speciellt bra. Varken för Apple eller användarna.

Standard is the shit!
av carlsson, lördag 24 januari 2009 kl 22:30
moniker
Mini DisplayPort är numera en del av den officiella DisplayPort-specifikationen. Visserligen bara sedan några dagar, men ändå. Det gör att det med all sannolikhet kommer att komma prylar från andra leverantörer som använder precis samma kontakt som Apple. Mysigt värre.
av moniker, lördag 24 januari 2009 kl 23:38
mjölkis
@Carlsson:

Jag kan ha missförstått det här, men är inte miniDVI Apples svar på HDMI? Jag hade fått för mig att HDMI var den nya standarden för digital överföring av bild och ljud i ett.
av mjölkis, söndag 25 januari 2009 kl 16:34
Boström
Och som vanligt lever apple i sin alldeles egna lilla bubbla...
av Boström, söndag 25 januari 2009 kl 23:22
Henke
Mitt enda problem är att jag måste hitta en "dator-möbel" innan jag kan köpa mig den här skärmen.
av Henke, måndag 26 januari 2009 kl 15:17
Perc
Jag kör minidisplayport/dvi-adapter till min skärm och det är lite trist med en klossig adapter i en sladd som dessutom gärna kunde vara tre gånger längre eller så.

Jag hoppas på att tillbehörstillverkarna hoppar på tåget snart för jag skulle gärna vilja ha en mjuk, smidig och följsam sladd med minidisplayport i ena änden och dvi (eller hdmi) i andra.
av Perc, måndag 26 januari 2009 kl 16:40
Kommentera artikelnFully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
54.8°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
45.7°
+
Roger Åberg
0
Wired tar en titt på konstgjort kött
Framtidens grej? 
49.7°
+
André Stray
0
Drönare orsakade eventuellt en helikopter-krasch
Amerikanska myndigheter ska undersöka orsaken 
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple har problem med anställda som går in i väggen
Bokstavligt talat  
49.8°
+
André Stray
0
Porsche kan nu 3D-printa svårfunna delar
Till modellerna 959, 964 och 365 
54.5°
+
Bobby Green
0
En första titt på Cobra Kai
Karate Kid 34 år senare 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
3 Billboards outside Grenfell, London
Offer för brandkatastrof hämtar inspiration från film 
47.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nokia kan lägga ner wearablesavdelningen
Withingssatsningen verkar ha gått sådär 
33.3°
+
André Stray
0
FRA vill byta ut myndigheters säkerhetschefer
Anser att det krävs en generation med koll på det digitala 
73.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
AsapScience snackar vaccination
Om argument anti-vaxxers brukar ha 
43.2°
+
André Stray
0
Mercedes visar produktionsklar elbil i Genève
Snart premiär för suven EQC 
42.2°
+
Bobby Green
0
Underlägg till din HomePod
Slipp få fula märken 
21.5°
+
Bobby Green
0
Skoda hann före Tesla till Mars
Och det fanns baguetter där! 
54.4°
+
Bobby Green
0
Säsongsavslutning för The Grand Tour
Det blev en specialare 
42.9°
+
Bobby Green
0
Regeringen föreslår hårdare straff mot piratkopiering
Upp till sex års fängelse 
-51.4°
+
André Stray
0
Så här ser baken ut på Volvo V60
En närmare titt 
48.4°
+
Roger Åberg
0
Rykte Dyson har tre stycken elbilar på gång
Investerar mycket i ny batteriteknik 
41.6°
+
Bobby Green
0
Gör gamla Bang & Olufsen-högtalare trådlösa
Eller vilken gammal högtalare som helst faktiskt 
51.2°
+
Roger Åberg
0
Vad händer om du kastar smällare i bensin?
The King of Random leker 
24.9°
+
Bobby Green
0
PostNords avgift blir minst 75 kronor + moms
Tas ut från 1 mars 
18.8°
+
Roger Åberg
0
Google Assistant till Sverige under 2018!
Äntligen! 
61.1°
+
Roger Åberg
0
Arnold klar för Kung Fury-filmen!
Nämen! 
74.8°
+
Roger Åberg
0
Historien om hur iFixit blev den inofficiella guiden
Intressant reportage 
46.1°
+
Roger Åberg
0
Rallybil kraschar och fylls med snö
Men det är bara att köra vidare! 
52.9°
+
Roger Åberg
0
Windows 10 Pro får ett Ultimate Performance-läge
Om man verkligen vill ha ut all kraft från sin dator 
55.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här är årets första Formel 1-bil
Komplett med halo över sittbrunnen 
47.0°
+
Bobby Green
0
Elak bugg kan få appar att krascha på iOS och macOS
Aktiveras av ett enda tecken 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Skottland vill förbjuda sugrör i plast
Vill ha ett slut på engångsprodukter i plast 
93.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Specifikationer för nya Toyota Supra läcker ut
Gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder 
42.0°
+
Bobby Green
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
101.9°
+
Roger Åberg