m
Det första fantastiska andetaget efter en lungtransplantation
Donera mera! 
80.7°
+
Roger Åberg
0
Fully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
58.9°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
47.1°
+
Roger Åberg
0
Drake ger bort stålar och glädje
I nya videon 
143kg
+
Roger Åberg

Apple fick patent för multitouch

Bra eller dåligt?

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Hårdvara

Patent är som bekant både bra och dåligt, samtidigt som de driver världen framåt eftersom de möjliggör forskning hindrar de utveckling när bara en part kan använda en teknologi eller en tanke.

Nu verkar det som att Apple har fått patent på multitouch-tanken som främst används på iPhone men även på styrplattorna på MacBook-serien.

Den lite jobbiga beskrivningen av patentet lyder...
A computer-implemented method for use in conjunction with a computing device with a touch screen display comprises: detecting one or more finger contacts with the touch screen display, applying one or more heuristics to the one or more finger contacts to determine a command for the device, and processing the command. The one or more heuristics comprise: a heuristic for determining that the one or more finger contacts correspond to a one-dimensional vertical screen scrolling command, a heuristic for determining that the one or more finger contacts correspond to a two-dimensional screen translation command, and a heuristic for determining that the one or more finger contacts correspond to a command to transition from displaying a respective item in a set of items to displaying a next item in the set of items.
Frågan är vad detta betyder för andra telefon- och datortillverkare, kan vi till exempel glömma att få se multitouch på Android? För Apple skulle det betyda ett kraftigt försprång men för oss konsumenter kommer det nog att betyda en tristare vardag.

Apple fick ju som bekant patent på snurrhjulet till iPoden, en inte helt obetydlig del av succén faktiskt, och där arbetade man aktivt med att stoppa konkurrenter som vill använda idéen. Palms nya telefon Pre använder tydligen en del tankar från iPhone och Apples Tim Cook har gått och ut och sagt att man kommer att skydda iPhone aktivt mot de som använder patenterad teknologi.

Verkar helt klart som Apples konkurrenter just fick det lite knepigare.

RSS 20 kommentarer till artikeln
xkm
Vore synd om liknande teknik inte kommer till Android plattformen faktiskt..

I min värld skulle det vara lite friare och alla skulle dra åt samma håll för att underlätta för så många konsumenter som möjligt. Inte begränsa med patent för att bara en part ska kunna använda tekniken.

Men men.. it's all about cash..
av xkm, tisdag 27 januari 2009 kl 10:26
Sådärja
Det är väl självklart att de ska få ta patent på idén. Vissa patent kan jag till viss del förstå att kritiker hävdar är "självklara". Men skrollhjulet som det på iPhone kom ju ingen på innan Apple, och när Apple väl kom på det, så var det genialt! Samma sak med telefoner. Det har funnits massor med touch-screen-telefoner, men först nu är de vettiga när man kan använda flera fingrar samtidigt.
av Sådärja, tisdag 27 januari 2009 kl 10:57
Ciryon
Det blir helt enkelt så att andra plattformar får komma på egna innovationer. Kanske hittar de på något mycket fräckare och då blir det i slutändan bättre för konsumenterna.
av Ciryon, tisdag 27 januari 2009 kl 10:59
Kn Bölja
xkm, vi tar ett exempel från läkemedelsindustrin: Utvecklingskostnaderna för att ta fram ett nytt läkemedel kan till exempel vara 1000 personer á 5 år. Varje anställd kostar företaget i genomsnitt 500 000 kr per år. 1000x5x500000=2 500 000 000 kr (2,5 miljarder kr). Resultaten av forskningen patenteras, offentliggörs och granskas och blir därmed allmän kännedom. Nu har företaget en kort tid på sig (20 år) att tjäna in sina investeringar. Tycker du då att det är OK att ett annat företag använder dessa resultat för att framställa generika? Tillverkningkostnaderna är ofta bara en bråkdel av utvecklingskostnaderna på läkemdel. Utan patent skulle mycket forskning och utveckling upphöra.

Nu är nog kostnaderna för att utveckla "multitouch och pinch" knappast jämförbara, men det är samma resonemang.
av Kn Bölja, tisdag 27 januari 2009 kl 11:14
p2d
Patent kan som sagt ofta vara väldigt dumt... Men jag tror som Ciryon i detta fallet.. Ibland kanske det krävs att man hamnar i en sån här situation för att bli tvingad att tänka utanför boxen och komma på något nytt, och förhoppningsvis bättre.
av p2d, tisdag 27 januari 2009 kl 11:15
salad
"Fått patent på multitouch."
Patetiskt!
Går jämföras med att ta patent på färgskärm i mobilen och ha ensamrätt på det.
"Multitouch" borde inom några år vara en standard på alla touchskärmar, men den framtiden blev just ouppnåbar?
av salad, tisdag 27 januari 2009 kl 11:27
Beatnutz
soft: så du menar att patent endast ska få tas på idéer som inte är så där jättebra? Inte konstigt att Apple vill ta patent med tanke på hur många halvdana kopior alla företag verkar släppa nu. Om Apples teknik blir en självklar teknik i framtiden så visar det att dom är på rätt spår, och personligen ser jag gärna att det är Apple som för det tåget frammåt istället för tex SonyEricsson.
av Beatnutz, tisdag 27 januari 2009 kl 11:49
Zulee
Läge för Apple att stämma Microsoft då? Knappast.. Jag tror att det mer har att göra med hur man implementerar tekniken som känner igen fingerpositionen, annars kommer detta vara kul att följa. Se länken..
av Zulee, tisdag 27 januari 2009 kl 11:51
Voxar
I den patentbeskrivningen låter det ju som ett mjukvarupatent. Ok att patentera hårdvara, det är ju ändå något konkret som man tillvekar och använder. T.ex tekniken och sensorerna som känner av fingrarna. Men att ha kommit på en serie ettor och nollor som räknar ut något speciellt och säga att ingen annan får använda det är lika fel som att säga att kopiering är lika med stöld.

Jag orkar ju inte läsa hela patentet men det verkar bara handla om hur man hittar gestures och hur de omvandlas till kommandon, som Zulee hann påpeka.
av Voxar, tisdag 27 januari 2009 kl 12:19
xkm
Det är en svår fråga. Vissa säger "det är väl självklart att de ska få ta patent" och "utan patent skulle mycket forskning och utveckling upphöra".

Och visst så kanske det är i vissa fall. Ett patent visar att man kommit på en teknik som är tillräckligt värdefull att man vill skydda den från att andra företag gör likadant eller något väldigt snarlikt.
Med ett patent kan man som Ciryon säger få andra plattformar/företag att komma på egna innovationer. Och det kan ju leda till något bättre i slutändan.

Det är bara det att kan jag tycka att det är lite själviskt av ett företag att göra på det sättet.
Om man istället strävade åt att göra tekniken till en standard som t.ex. bluetooth-tekniken (för att nämna något). Så skulle flera företag kunna köpa in sig på det sättet och implementera tekniken i sina produkter och på såvis slippa dessa höga utvecklingskostnader.
Men, då är man där igen att man istället för att tänka framåt och utveckla eget så använder man befintlig teknik. Det är en svår avvägning och jag kan ibland tycka att det läggs för mycket resurser på utveckling (på vissa områden) istället för att faktiskt använda och vidareutveckla den teknik som finns.
Nu kanske jag låter jätte konservativ men det är inte min mening.
Dock finns det nog ingen relevans i att Apple skulle göra en standard av "multitouch".
av xkm, tisdag 27 januari 2009 kl 12:41
bofh
@Kn Bölja#4: Utan patent skulle mycket forskning och utveckling ske på annat sätt tror jag är rättare att säga, läkemedelsbolagen är ju inte de enda som kan utveckla mediciner. Pengar skulle ju t ex kunna gå från försäkringsbolag/skatter till forskningsanslag istället och de skulle kunna bedrivas vid universitet.

Personligen tror jag inte att programutveckling gynnas av patent och att den merkostnad som patent ger upphov till (både ansökan, kontroll/risk att man inte inkräktar på någon annans patent samt licensuppgörelser) leder till mindre utveckling.
av bofh, tisdag 27 januari 2009 kl 13:41
Cure
Man kan inte patentera idéer, något de flesta i tråden verkar ha fått för sig...

Det är nog dags att förtydliga lite. Apple har _inte_ patent på "multitouch". Multitouch fanns en herrans massa år innan iPhone (kommer ni Applare ihåg något från omvärlden innan iPhone kom?).

Detta kommer inte påverka andra mobiltillverkare nämnvärt. Apples patent hanterar en specifik teknisk lösning, mao deras exakta teknik och algoritm för att identifiera mjuka fingerrörelser och identifiera vilket objekt som användaren är ute efter.

Det finns massor av företag, både innan och efter iPhone som lyckats med samma sak. Fast utan tillgång till Apples mjukvara och med hjälp av egna algoritmer och idéer. För som sagt. Man kan inte ta patent på idéer. (Och multitouch var för den delen en gammal idé redan när Apple började ens fundera på det till iPhonen).
av Cure, tisdag 27 januari 2009 kl 14:21
Peppe80
Precis som ovanstående skriver så är det apples egna teknik de har patent på. Dessutom finns det inga hinder för andra företag att köpa rätten av apple att använda deras teknik!
av Peppe80, tisdag 27 januari 2009 kl 15:17
iasion
Amazon har/hade patent på en Webshop där man lägger de saker man vill köpa i en "varukorg" för att sedan checka ut dem i en "kassa" och sen avsluta beställningen. Det kanske är rätt att bara de får använda den metoden och sen alla andra får hitta på egna sätt.

Eller svensken som i Sverige har patent på att använda en databas som lagringsplats till en hemsida som sen hämtar upp den informationen och visar den, dvs alla fotoalbum och liknande som finns typ. Andra får helt enkelt hitta på egna sätt, think outside the box...

Nu var det i detta fallet kanske ett patent på hur man löser ett koncept som faktiskt är en helt annan sak än att ta patent på konceptet i sig. Men att ta patent på en abstrakt idé eller ett koncept i sig är bara dåligt och ingen tjänar på det i längden.
av iasion, tisdag 27 januari 2009 kl 16:29
iasion
@Cure#13:
I USA kan man mer eller mindre ta patent på idéer genom intellectual property
av iasion, tisdag 27 januari 2009 kl 16:32
theoo
Gäller patentet även ett finger?!
"detecting one or more finger contacts with the touch screen display"
av theoo, tisdag 27 januari 2009 kl 16:39
Cure
@iasion#16:

Jag håller inte riktigt med. Du kan inte ta patent på en idé. Apple har inte heller gjort det i detta patent.

Ifall du är övertygad så får du gärna visa någon bra källa på detta. (Gärna inte wikipedia, då den anonyme författaren verkar ha missuppfattat IP-lagarna i USA).

Jag bifogar en länk på området.

I övrigt så gäller Amazon's "1-click-shopping"-patent endast i USA (dom galna jävlarna) och vad jag kan läsa så är det fortfarande under utvärdering om patentet faktiskt kan räknas som en rent teknisk lösning.
av Cure, tisdag 27 januari 2009 kl 16:55
Carl H. Blomqvist
@xkm#1:

"I min värld skulle det vara lite friare och alla skulle dra åt samma håll för att underlätta för så många konsumenter som möjligt. Inte begränsa med patent för att bara en part ska kunna använda tekniken."

Bara för att Apple äger patenten, så är det inte lika med att andra tillverkare är körda.

Apple licensierar idag patenterad teknik, bl.a. för iPhone via Sony Ericsson. Så det hindrar inte HCT m.fl. att licenciera patenterad teknik från Apple.

Så, det handlar inte om att Apple får "monopol" på tekniken. Det som händer är att det kostar att få använda den.
av Carl H. Blomqvist, tisdag 27 januari 2009 kl 18:31
xkm
@Carl H. Blomqvist#19:

Tack för förtydligandet. Var inte säker på vad det var som gällde men hade en aning om att man kunde göra på det sättet.
av xkm, tisdag 27 januari 2009 kl 21:38
Charlie Bravo
Klart knäböj har rätt..
Tyvärr så är det så många som luras att staten är bra på att ge pengar till forskning, men tyvärr är det inte så. Kolla tex cancerforskningen, där bidrar staten med någon % per år. Så om företagen inte kan hämta hem sina investeringar så skulle mycket av vår utveckling stanna av, patenter är bra när det används rätt. Tyvärr så missbrukas dom lite väl ofta och gör i det stora mer ont än gott. Det är ett problem som måste ses över på ett globalt plan, annars kommer det att haverera, kolla bara idioten som tycker att han har patent på :)

Suck my......
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) ) :) :) :) :) :) :) :) :) :) ) :) :) :) :) :) :) :) :) :) ) :) :) :) :) :) :) :) :) :)


:) :)
av Charlie Bravo, tisdag 27 januari 2009 kl 22:55
Kommentera artikelnFully Charged kör den eldrivna Folkabussen
Som jag vill ha denna 
58.9°
+
Bobby Green
0
Teenage Engineering gör saker åt IKEA
Dubbelt svenskt! 
47.1°
+
Roger Åberg
0
Wired tar en titt på konstgjort kött
Framtidens grej? 
51.8°
+
André Stray
0
Drönare orsakade eventuellt en helikopter-krasch
Amerikanska myndigheter ska undersöka orsaken 
32.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple har problem med anställda som går in i väggen
Bokstavligt talat  
50.8°
+
André Stray
0
Porsche kan nu 3D-printa svårfunna delar
Till modellerna 959, 964 och 365 
55.9°
+
Bobby Green
0
En första titt på Cobra Kai
Karate Kid 34 år senare 
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
3 Billboards outside Grenfell, London
Offer för brandkatastrof hämtar inspiration från film 
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nokia kan lägga ner wearablesavdelningen
Withingssatsningen verkar ha gått sådär 
32.5°
+
André Stray
0
FRA vill byta ut myndigheters säkerhetschefer
Anser att det krävs en generation med koll på det digitala 
75.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
AsapScience snackar vaccination
Om argument anti-vaxxers brukar ha 
43.6°
+
André Stray
0
Mercedes visar produktionsklar elbil i Genève
Snart premiär för suven EQC 
42.2°
+
Bobby Green
0
Underlägg till din HomePod
Slipp få fula märken 
21.2°
+
Bobby Green
0
Skoda hann före Tesla till Mars
Och det fanns baguetter där! 
54.7°
+
Bobby Green
0
Säsongsavslutning för The Grand Tour
Det blev en specialare 
43.2°
+
Bobby Green
0
Regeringen föreslår hårdare straff mot piratkopiering
Upp till sex års fängelse 
-54.8°
+
André Stray
0
Så här ser baken ut på Volvo V60
En närmare titt 
48.9°
+
Roger Åberg
0
Rykte Dyson har tre stycken elbilar på gång
Investerar mycket i ny batteriteknik 
41.7°
+
Bobby Green
0
Gör gamla Bang & Olufsen-högtalare trådlösa
Eller vilken gammal högtalare som helst faktiskt 
51.4°
+
Roger Åberg
0
Vad händer om du kastar smällare i bensin?
The King of Random leker 
24.7°
+
Bobby Green
0
PostNords avgift blir minst 75 kronor + moms
Tas ut från 1 mars 
18.4°
+
Roger Åberg
0
Google Assistant till Sverige under 2018!
Äntligen! 
61.4°
+
Roger Åberg
0
Arnold klar för Kung Fury-filmen!
Nämen! 
76.2°
+
Roger Åberg
0
Historien om hur iFixit blev den inofficiella guiden
Intressant reportage 
46.2°
+
Roger Åberg
0
Rallybil kraschar och fylls med snö
Men det är bara att köra vidare! 
53.6°
+
Roger Åberg
0
Windows 10 Pro får ett Ultimate Performance-läge
Om man verkligen vill ha ut all kraft från sin dator 
55.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här är årets första Formel 1-bil
Komplett med halo över sittbrunnen 
47.3°
+
Bobby Green
0
Elak bugg kan få appar att krascha på iOS och macOS
Aktiveras av ett enda tecken 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Skottland vill förbjuda sugrör i plast
Vill ha ett slut på engångsprodukter i plast 
94.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Specifikationer för nya Toyota Supra läcker ut
Gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder 
42.1°
+
Bobby Green
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
102.1°
+
Roger Åberg