m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
45.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Teslas nyöppnade servicecenter brann ikväll
Fick inte vara öppet ett dygn ens 
23.7°
+
Roger Åberg
0
Nu har FCC röstat mot nätneutraliteten
Här kan du läsa varför 
-33.6°
+
Roger Åberg
0
Lyssna på Eminems nya album Revival
Släpptes i dag 
80kg
+
Bobby Green

Analytiker tror på tablet från Apple

Ironi eller vettig tanke?

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Rykten

Analytiker står inte i så hög kurs i min bok, men ibland så har de roliga tankegångar som är värda att tänka på.

Den här gången är det analytiker från Piper Jaffray som är i gång och de tror att Apple kommer att släppa en tablet under nästa år, vilket är ironiskt eftersom Apple, eller Steve Jobs snarare, har dissat hela tablet-tänket som det ser ut i dag. Tankegången är helt enkelt en förstorad iPhone som använder det bästa från två världar.

Man tar helt enkelt formen av en iPhone och förstorar den till 7 och 10 tum. Med följer den mobila uppkopplingen, multitouch och det andra som vi älskar med en iPhone. Till det adderar man den lite större skärmen som gör att man faktiskt kan använda enheten till att få en vettig surf och skrivupplevelse.

Den stora skillnaden mot en normal tablet är så klart formatet, mindre och utan tangentbord känns liknelsen med ett vanligt hederligt block betydligt kortare än de stora PC-tablets som finns i dag.

Skillnad ska det också vara, enligt analytikerna, på priset. Man tror på ett pris runt 500 dollar för 7 tum och 700 dollar för 10 tum. Och tricket här är att det går att behandla den som en mobil rent ekonomiskt - operatörerna kan ge rabatter och Apple får in mer stålar än de 500 respektive 700 pengarna.

App Store är så klart en del i det hela, tabletten skulle kunna köra stora delar av de program som finns i dag rakt av, som alla spel till exempel. Samtidigt så kan utvecklare, och Apple, rätt enkelt skapa program som är specialanpassade för enheten men som inte riktigt fungerar på en iPhone - iPhoto, Mail, surf och så vidare skulle bli betydligt trevligare.

Resultatet skulle bli något som inte riktigt är en "riktig" dator men som kan användas som en. Och eftersom vi gör mer och mer i webbläsaren så skulle den plus utbudet från App Store plus ett antal specialanpassade program räcka mer än väl.

Frågan är som vanligt - finns det en marknad för den? Vem skulle köpa? Succén med netbooks talar för, flytten till webbläsaren talar för. Att det finns en stor del människor som faktiskt inte behöver eller har råd med en "riktig" dator talar för - ganska många skulle kanske nöja sig med en sådan här pryl. Många kids skulle göra det. Många äldre som vill ladda upp bilder och kolla Facebook klarar sig på den. Min morsa skulle älska den.

Mot talar så klart att det varken skulle vara något att ha i fickan eller något som går att arbeta på riktigt.

Som sagt - detta är analytikers tankar och mitt dravvel. Vad tror ni om saken? Är världen mogen?

RSS 17 kommentarer till artikeln
Daniel
Alltså, personligen tror jag helt på det här konceptet, och jag tror att detta helt enkelt är den naturliga utvecklingen av netbooks som kommer att ske förr eller senare. Netbooks är ändå inte tillräckligt kraftfulla för att kunna köra majoriteten av de program som folk använder, och även om de kan det så är upplevelsen kass p.g.a den dåliga skärmen.

Jag tvivlar dock inte på att många kommer att gnälla över hur Apple tar kontrollen över ens dator och blaha blaha; hela det köret som vi alla har hört för många gånger.

Personligen hade jag nog köpt den. Släng in motsvarande Photoshop och Aperture i stackaren, så skulle den vara helt perfekt för mig.
av Daniel, fredag 22 maj 2009 kl 19:01
kw mobil
Jag vill ha en om det är 3g, 160gb, Microsoft Office 2008, PS CS4 och OS X,
för då har min dröm slagit till.
av kw mobil, fredag 22 maj 2009 kl 20:29
tva
Tror det kommer men inte som ett alternativ till netbooks utan snarare som den där "användbarhetsplattan" som sjukhus och centrallager drömt om så många år...
av tva, fredag 22 maj 2009 kl 20:48
Roger Åberg
@tva: alternativ till netbooks är verkligen helt fel tanke faktiskt. För netbooks uppfyller ju inga av de saker som en sådan tablet skulle uppfylla. Beskrivningen ovan är det bästa av mobilen och det bästa av datorn, netbooken är det sämsta.
av Roger Åberg, fredag 22 maj 2009 kl 22:49
Apstefan
Jag tror faktiskt mer på netbooken. Tänk en macbook air fast mindre och billigare. Folk vill ha ett tangentbord att skriva på för att det ska vara användbart. Själv tycker jag att den nuvarande macbookens format är det närmsta perfekt, mindre hade nog varit lite jobbigt. Jag gillar inte själv netbooks men uppenbarligen är det många som gör det.

(Förresten, kommentarerna ser inte så roliga ut i Safari?)
av Apstefan, lördag 23 maj 2009 kl 08:50
tva
@ Apstefan : folk vill ha tangentbord att skriva på på sin telefon oxå - det är därför iPhone säljer så bra... (Mindre, smalare, än de gamla 12"-arna blir bara förkrympt om det ska se ut som en dator så som vi känner iden den...)
av tva, lördag 23 maj 2009 kl 10:45
kimt
Jag tror på denna idé.

Man har ju nästan alltid en väska med sig, och denna får då lätt plats där.

Till detta har man en liten trådlös enhet som man pratar i där man kan styra de enklaste mobilfunktionerna och musiken.

å dessutom ett trådlöst skrivbord om man nu måste ha med sig det ibland
av kimt, lördag 23 maj 2009 kl 11:33
Frozenswede
Tillämpningar som tva föreslår är nog funkis, men knappast den marknad Apple siktar på, de har dessutom redan en massa hårdvara som är integrerad med komplexa mjukvarusystem. Förmodligen för kostsamt för Aple att orka ge sig in på. Men men, det var vad många sade om iPhone också. (Förvisso med skillnaden att iPhone är riktad mot en massmarknad.)

Annars tror jag som vanligt att det finns en anledning till att det funnits tablets så länge, men att det aldrig slagit. T ex vill man att inmatningsplattan skall vara horisontell (annars pajar händerna på en kvart) men då kan man inte se skärmen speciellt bra. Tkatil feedback är också överlägset, även om man kan avvara det för enhandsmeddelanden "Släng in motsvarande Photoshop och Aperture i stackaren, så skulle den vara helt perfekt för mig."
av Frozenswede, lördag 23 maj 2009 kl 11:37
Atari130XE
Ja, det där med vinklingen är en viktig aspekt där även de billigaste netbooks klart har övertaget över alla tablets.. dvs. tangentbordet är horinsontellt och skärmen kan vinklas upp. Själva tablet-formatet funkar inte helt enkelt. En iphone kan man lätt hålla upp framför sig och skriva på med tummarna.. en större tingest hade krävt en mer konventionell arbetsställning för skrivande.
av Atari130XE, lördag 23 maj 2009 kl 14:02
Zem
Jag skulle lätt betala det dubbla för att få en sån här! Min absoluta drömgadget!
av Zem, lördag 23 maj 2009 kl 15:52
Frozenswede
Ha ha. Ett stycke mitt i försvann visst. Bisarrt.
Så här skulle det ha varit:
Taktil feedback är också överlägset, även om man kan avvara det för enhandsmeddelanden mindre än 160 tecken (läs SMS).

Dagens skratt står Daniel för: "Netbooks är ändå inte tillräckligt kraftfulla för att kunna köra majoriteten av de program som folk använder" och "Släng in motsvarande Photoshop och Aperture i stackaren, så skulle den vara helt perfekt för mig." I en härligt logisk kombination. :-D
av Frozenswede, lördag 23 maj 2009 kl 17:07
Daniel
@Frozenswede:

Jag tror nog du missförstod mig där. Jag tror helt på konceptet och det skulle fungera utmärkt för surf och media. Däremot hade en sådan maskin varit _perfekt_ för just mig om man fick in något motsvarande Photoshop och Aperture också, då jag i det fallet skulle nästan kunna klara mig helt på en sådan dator istället för att ha den som komplement till en Macbook Pro eller liknande.
av Daniel, söndag 24 maj 2009 kl 03:35
Frozenswede
@Daniel

Jag tror nog att jag förstår. Du konstaterar, helt korrekt, att datorer i den här storleken inte är tillräckligt kraftfulla för att köra mer än webbläsare och andra "enkla" program. Det skojiga var att du i nästa andetag tyckte att det var en suverän idé att installera några av de mest resurskrävande aplikationerna på samma typ av maskin. :-)
av Frozenswede, söndag 24 maj 2009 kl 09:09
apelsinen
Känns helt naturligt. Tillbaka till den gamla griffeltavlan. Ett underbart skrivverktyg, Nu i en helt modern tappning.
Visst det är Genialt!

Den som vill mera köper naturligtvis något annat som kanske passar bättre.
Men detta är ett ultimat verktyg som alltid finns till "hands"
av apelsinen, söndag 24 maj 2009 kl 09:23
Carl H. Blomqvist
Ja, en iPad kommer att komma från Apple. Det är bara frågan om när.
av Carl H. Blomqvist, måndag 25 maj 2009 kl 00:54
kendoka
Inget för mig privat (tror jag) - men en bra 10" iPhone-tablet (med robust tredjeparts-stötskydd) skulle kunna vara intressant för många av våra industrikunder. Med rätt mjukvara (och helst Flash-stöd...) kan den säkert funka ypperligt för servicetekniker, mekaniker etc.

I övrigt känns det som en kul gadget (skulle kunna bli en killer-fjärrkontroll och framför-TV'n "surfa i reklampauserna-pryl") som tyvärr blir tok för dyr.
av kendoka, måndag 25 maj 2009 kl 14:29
Joachim Bengtsson
Drömpryl. Lätt köpt samma sekund den kommit för dubbla priset. OS-idén, storleken, formfaktorn, UIt, allt är najs :) Spelar dock ingen roll, för Apple kommer inte släppa nåt sånt här på flera år skulle jag tro, om ens då.
av Joachim Bengtsson, tisdag 26 maj 2009 kl 07:00
Kommentera artikelnTeslas nyöppnade servicecenter brann ikväll
Fick inte vara öppet ett dygn ens 
23.6°
+
Roger Åberg
0
Nu har FCC röstat mot nätneutraliteten
Här kan du läsa varför 
-34.3°
+
Roger Åberg
0
Maserati verkar återvända till Formel 1
Ytterligare en comeback 
44.9°
+
Bobby Green
0
ICAs näthandel över miljarden
Kommer att starta centrallager i Stockholm 
42.4°
+
Roger Åberg
0
Sally Ride blir frimärke
Första amerikanskan i rymden 
44.2°
+
Roger Åberg
0
Sverige bäst i klassen på miljö
USA, Australien och diktaturer sämst 
49.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Studiebidraget höjs
Riksdagen röstade ja till regeringens förslag 
49.8°
+
Bobby Green
0
Bitcoin har nu spridit sig till modebranschen
Köp en julig bitcoin-tröja 
26.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nytt servicecenter för Tesla i Malmö
Öppnar i dag 
45.5°
+
Bobby Green
0
Sexistisk reklam förbjuds i Stockholms kollektivtrafik
Är väl ingen dum idé 
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snart kan man få maten levererad direkt till kylen
Matföretag och låsföretag börjar samarbeta 
32.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
iMac Pro kommer att kosta från 56.995 kronor
Väljer man extra allt kostar den 148.790 kronor! 
4.4°
+
Roger Åberg
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
33.0°
+
Roger Åberg
0