m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
47.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Renault släpper Star Wars-modell av Zoe
En hyllning till Han Solo 
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hesa Fredrika är Hesa Fredrik i mobilen
Håll koll på Viktigt Meddelanden till Allmänheten 
52.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tyler, The Creator kör kontorskonsert
Det svänger ju 
89kg
+
Bobby Green

Är det här datorn som Apple borde göra?

Borde Apple göra en Nokia?

Visa inte Mac-artiklar
Mac / Hårdvara

Det mest intressanta i dag var nog faktiskt inte att Snow Leopard kommer på fredag utan att Nokia visade upp en dator. För även om den kör fel operativsystem och säkert kunde ha gjorts mindre och snyggare så har de gjort helt rätt på många sätt och vis.

Nokia Booklet 3G som den heter har en 10 tums skärm med bra upplösning, lätt (1.25 kg), mycket lång batteritid, inbyggd 3G och så vidare. På många sätt går den att jämföra med en MacBook Air, men man har på en hel del sätt tänkt annorlunda mot vad Apple gjorde med MacBook Air. Frågan är vilken tankebana som är rätt och om det inte skulle vara smart av Apple att erbjuda båda tankebanorna...

Problemet med MacBook Air för mig är att det inte är värt att få sämre prestanda i en lättare förpackning för mer pengar, den kostar trots allt 2500 kronor mer än en MacBook Pro 13". Faktum är (nog) också att folk är beredda att tumma på prestanda om det samtidigt betyder att datorn blir billigare, mindre och har längre batteritid.

Batteritid vs prestanda
Nokia påstår att deras nya maskin har 12 timmars batteritid - troligen utan att 3G-kortet och GPS:en jobbar. Så lång batteritid lyckas man få till genom att använda en strömsnål, men slöare, Atom-processor från Intel. Den mindre skärmen sparar nog också en hel del ström. En MacBook Air har enligt Apple fem timmars batteritid.

I verkligheten har man alltså 8 timmar vs 3 timmars batteritid - det är en rejäl skillnad.

Stor skärm vs liten dator
Nokia Booklet 3G väger in på 1.25 kilo och MacBook Air på 1.36 kilo så skillnaden i vikt är inte speciellt stor, men Nokias maskin är betydligt mindre (26.4 cm x 18.5 cm) än MacBook Air (32.5 cm x 22.7 cm). Eftersom skärmarna troligen har ungefär samma upplösning så har man lika mycket arbetsyta - är det värt en större dator för att få en fysiskt större skärm är frågan? På skrivbordet ja, men i väskan?

Upplösningen på en MacBook Air är 1280x800 och Nokian har HD så minst 1280x720.

Nokias maskin är 1.99 cm tjock och MacBook Air är mellan 0.4 och 1.94 cm tjock. 0.4 är den bara ute i kanterna så på tjockleken är det ingen större skillnad egentligen.

Nokian vinner på funktioner
En anledning till att MacBook Air inte är en toksuccé är den rätt fattiga uppsättningen med portar - en skärmport, en USB-port och så ljud. Nokian har HDMI, två USB-portar, SD-kortläsare och ljud - dessutom trumfar man Apple genom att ha både 3G-kort och GPS inbyggt! GPS känns helt klart som bonus, även om det kan vara grymt i vissa situationer, men 3G-kort inbyggt är riktigt trevligt.

Men vi som har iPhone kopplar ju bara in den och kör! Jo, visst är det så, men inbyggt är alltid trevligare. Enda nackdelen med inbyggt är att man behöver ett till SIM-kort och då också kanske ett till abonnemang.

Priset då?
Nokia har tyvärr inte gått ut med ett pris ännu, det kommer andra september, men vi är väl inte många som tror att den kommer att kosta 16 000 spänn. En Dell Inspiron 10, som inte har 3G och GPS och sämre upplösning på skärmen etc men som i övrigt är rätt likvärdig kostar 3560 kronor. Dubblar vi det så hamnar vi runt 7000 spänn - inte helt omöjligt va? Om Nokian hamnar i den prisklassen så kommer du att kunna köpa två Nokia-maskiner till priset av en MacBook Air, och MacBooken är inte dubbelt så bra, även om den troligen är betydligt snabbare.

Är det här fantastiskt gjort av Nokia eller är jag förblindad av nyhetens behag? Den tröttare processorn och betydligt sämre grafikkort gör livet tristare, men finns det inte mängder och åter mängder med människor där ute som struntar i det?

RSS 19 kommentarer till artikeln
Bobby_X
jag gillar den, till de priset du skissar på (7k) så kan det vara en storsäljare... Men känns som skärmen är lhop tryckt lite, mycket dö yta runt skärmen. Eller är det kanske för att det är både svart och grått, ögat luras lite?
av Bobby_X, tisdag 25 augusti 2009 kl 00:02
bjorkkis
w7 på denna, mm måste ha!
av bjorkkis, tisdag 25 augusti 2009 kl 00:30
stayloose
Dorian: Du återkommer ofta till att Apple tar överpris för sina produkter. Ur vems ögon undrar jag? För dig som avskyr allt som hör Apple till är det ju en självklarhet. Det beror alldeles på vad man har för förväntningar av sitt köp.

I detta fallet (Macbook Air) är det rimligt att tala om överpris då just priset anses var en faktor till utebliven försäljning, men i övrigt är Apples marknadsandel på ca 10% på den bärbara datormarknaden ett gott tecken på rimlig prisnivå och nöjda kunder.
av stayloose, tisdag 25 augusti 2009 kl 00:56
Roger Åberg
MacBook Air och Kuben har alltid haft fel pris. Och Mac mini får gärna gå ner kraftigt i pris. Men MacBook Pro 13" är en prisvärt rackare tycker jag.

Glöm inte heller att andrahandsvärdet på en Mac är riktigt bra. Nästan larvigt vad de kostar på Blocket faktiskt.
av Roger Åberg, tisdag 25 augusti 2009 kl 01:03
Carl H. Blomqvist
Varför jämföra äpplen med päron??

Är ganska övertygad om att MacBook Air riktar sig till en helt annan klientel än vad Nokia Booklet 3G gör. Samt målgruppen för MacBook Air använder iPhone eller crackbarry för det som de vill åstadkomma mobilt.

Personligen skaffar jag mig hellre en 13" MacBook Pro än en Nokia Booklet 3G.
av Carl H. Blomqvist, tisdag 25 augusti 2009 kl 01:08
Naw
Är du helt hjärndöd eller?

Du jämför just precis en Fiat 500 med en Koenigsegg. De riktar sig till helt olika målgrupper, Apple har hittills inte varit intresserade av budgetmarknaden och jag tror inte de kommer bli det på ett väldigt bra tag.

För att inte ens nämna att Nokian kommer med en (troligtvis singlecore) 32-bit in-order atom vs en dualcore 64-bit c2d (penryn). För att inte ens tala om hur tjocka de flesta netbooks är...
av Naw, tisdag 25 augusti 2009 kl 02:10
---justin---
Jämförelsen med en Air ter sig rätt fel enligt mig. varken priset, hårdvaran eller skärmen är av samma typ = helt olika datorer till helt olika köpare... Varför inte jämföra med andra pc-maskiner? Mac, mac, mac, mac... jag sållar mig till Dorian's fan-club...
av ---justin---, tisdag 25 augusti 2009 kl 02:41
Nolle
Man kan ju undra om du, Roger, har använt en Air? Designen är oerhört grym och den känns mycket mindre än den är. Kan inte förstå att du jämför den med legoklossen från Nokia?
Sen till ni som gnäller över priserna på Apples produkter, är det för dyrt, gnäll inte, köp något annat i stället då.
av Nolle, tisdag 25 augusti 2009 kl 07:26
Famicom
Doran, om du nu ogillar Apple så hemskt mkt. Varför hänger du på Mac Feber om dagarna?
av Famicom, tisdag 25 augusti 2009 kl 08:25
Naks
Äntligen en liten dator med HDMI!
av Naks, tisdag 25 augusti 2009 kl 08:40
Uncle Buck
Har god erfarenhet av "ultraportabla". Först en Fujitsu Lifebook P, sen en IBM X40 sist en OQO 01+ och nu en "normal" MacBook Pro 13". Storlek/Formfaktor: Om datorn är större än att den får plats i en jackficka så måste man ha den i en väska, väl där så använder man utrymmet bäst genom att hålla datordimensionen runt A4 storlek och lite över det. TJOCKLEK däremot spelar stor roll, ju tunnare desto smidigare kommer det att kännas, så länge vi ändå inte kan ha datorn i jackfickan kan man lika gärna ha en riktig skärmstorlek i sin väska. En clamshelldesign är att föredra annars så måste man ha konstiga huvor och cejsar för att inte repa displayen, känsliga mekanismer för att dra ut ett tangentbord som på OQO, och i värsta fall pekskärmstangentbord, och det tar tid att packa upp och packa ihop datorn i onödan.

Överdriven skärmupplösning ställer bara till det. Jag har så bra syn som man kan ha, detta till trots så gör bara små displayer med hög upplösning saker svårare. Min fujitsu P hade en 10.6" widedisplay med 1280x768, den var faktiskt rätt jobbig att använda, många på forumen klagade. OQO med 800x480 ser bra ut för ögat men det är för liten display för websidor och program. Andra VIKTIGARE faktorer är istället kontrast och skärpa, betraktningsvinkel. Men detta är svårare att beskriva i text men man kan önska att det försöktes åtminstone. Min Nokia N85 har OLED, underbar kontrast och helt perfekt ända tills man kommer ut i dagsljus...


Att Apple tar mer betalt är ju för att man får med så mycket välskriven mjukvara. Helt annan grej
av Uncle Buck, tisdag 25 augusti 2009 kl 08:55
Xhit
Varför skulle den inte kunna komma med en SU3500 eller en SU4100 processor? Prestandamässigt kommer nog en SU4100 vara en bra match mot processorn i en MacBook Air.
av Xhit, tisdag 25 augusti 2009 kl 10:28
Famicom
Dorian, I stand corrected =)
av Famicom, tisdag 25 augusti 2009 kl 10:57
danbooru
@Naks,

HDMI är redan dött!
av danbooru, tisdag 25 augusti 2009 kl 14:21
Ryuujin
Om den är slöare än Airen så är det inget att ha. Airen är plågsamt långsam, men det finns mycket som väger upp. En slö pc med Windoze vore helvetet på jorden.
av Ryuujin, tisdag 25 augusti 2009 kl 17:16
CaptainTom
Köper aldrig någonting som står Nokia på igen
av CaptainTom, tisdag 25 augusti 2009 kl 18:48
Emil_M
Utan Dorian skulle ju macfeber ha 50% mindre kommentarer iom att macfolk inte kan låta hans kommentarer gå opasserade :-)
av Emil_M, onsdag 26 augusti 2009 kl 10:45
Maxwell
Att jämföra en dator man har testat hands on men en som man har "på papper" känns meningslöst och batteritiden tar jag definitivt med en nypa salt, vet hur nokia brukade ange batteritiden på de mobiler som jag hade för länge sen och jag vet inte vad dom gjorde med dom för att få dom att räcka så länge.
Med detta sagt känns det som att MB air skulle behöva en rejäl uppdatering. Men den största sellingpointen med mac tycker jag ändå är världens bästa operativsystem.
av Maxwell, onsdag 26 augusti 2009 kl 11:28
rutinerad
Vem som helst med lite erfarenhet av Apple vet att det inte är deras strategi att erbjuda sämre prestanda och kvalitet för lägre pris. De höjde ju till och med priset på MacBook för att kunna erbjuda det överlägset bästa datorchassit på marknaden (både utseendemässigt och byggnadskvalitetsmässigt). Man tycker ju att budskapet borde fastna snart.
av rutinerad, onsdag 26 augusti 2009 kl 13:11
Kommentera artikelnRenault släpper Star Wars-modell av Zoe
En hyllning till Han Solo 
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hesa Fredrika är Hesa Fredrik i mobilen
Håll koll på Viktigt Meddelanden till Allmänheten 
52.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Norge stängt ner FM-nätet
Första landet i världen som gör det 
28.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu börjar vi bädda in information från Wikipedia
Mer kunskap åt folket 
54.3°
+
Roger Åberg
0
Tysta autospelande video med Google Chrome
Ny funktion i senaste betaversionen 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gymnasieelever får privata duschar
För de som vill byta om lite mera privat 
46.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi använder allt mer sömnmedel
Har vi svårare för att somna nu för tiden? 
34.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
I Norge bygger man skilsmässolägenheter
För att barnen ska få det mindre stökigt 
50.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Energidrycker kan få lagstadgad åldergräns
Livsmedelsverket ska utreda 
57.3°
+
Roger Åberg
0
Windows 10 får en egen OpenSSH-app
Slipp installera Putty 
54.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Källa på Postnord: Personal länsar paket
Grejer skickas inte tillbaka till Kina 
4.6°
+
Bobby Green
0
Dansk hockeyspelare får betalt i bitcoin
Och kommer att få spela matcher i Bitcoin Arena 
35.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Alphabet bygger laserinternet i Indien
Varför lägga kablar när man kan skjuta laserstrålar 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Youthquake är årets brittiska ord
Blev populärt under det brittiska valet 
33.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uppdaterat Kolla in historiskt SpaceX-lyft
Tänt vare här! 
53.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
31.9°
+
Roger Åberg